Online marketing eszközök 2023

Online marketing eszközök 2023

A marketing technológiák világa az elmúlt öt évben odáig fejlődött, hogy ma már nyolcezernél is több szolgáltatónál találhatóak meg olyan online marketing eszközök, melyekkel a marketing hatékonyabb, gyorsabb, vagy precízebb lehet – az adatok gyűjtéséről, kiértékeléséről és riportingjáról nem is beszélve. Ma az online marketing lényege a hatékonyság és egy ponton ezt már csak és kizárólag a megfelelően használt (és főleg szorosan integrált) online marketing szoftverek használatával lehet elérni.

Nagyon sokan kérdezték már tőlünk, hogy erre, vagy arra a marketing kihívásra milyen eszközt, vagy megoldást használunk, ezért úgy döntöttünk, hogy nem csak az általunk használt online marketing szoftverek listáját tárjuk a nyilvánosság elé, hanem mindegyik eszköznél tippekkel is szolgálunk, hogy ha esetleg kipróbálnád, akkor mire és hogyan tudod használni. Íme azon ingyenes és fizetős online marketing eszközök listája, melyekkel mi magunk is dolgozunk – a 7Digits technológiai repertoárjának legérdekesebb része; egy nem túl rövidre sikerült listában:

Ingyenes online marketing eszközök

Ubersuggest.io

Az egyik legjobb LSI kulcsszókereső eszköz – keresési volumenekkel, organikus és PPC versenyelemzéssel.

Amire használhatod: Elsősorban az organikus forgalom teljesítméynyének fokozására való. A segítségével kitalálhatod, hogy a számodra fontos kulcsszavak milyen LSI kulcsszavakkal rendelkeznek. Onnantól már nincs is más dolgod, mint ezekre a kulcsszavakra is kijönni valami ütős tartalommal és belső linkeken keresztül erősíteni a fő kulcsszavadra optimalizált cikket, ahogyan azt a cornerstone-ról szóló cikkünkben részletesen elmagyaráztuk.

Online marketing eszközök - Frissítés 2020

Az Ubersuggest-nek elindult a fizetős változata. Mindössze 10 dollárért havonta ez a borzasztóan szerethető kis eszköz 500 kulcsszó helyezését követi napi rendszerességgel, mutatja a historikus adatokat, kapcsolódó kulcsszavakat és tartalmi ötleteket javasol, monitorzza a backlink-eket és a versenytársakat is.

Ennyiért akár egy mikrovállalkozásnak is megéri egy helyen látni az organikus forgalmát befolyásoló adatokat és megszívlelni az Ubersuggest javaslatait!

Ubersuggest Chrome extension

Az Ubersuggest-nek már Chrome extension-je is van, amivel a Google-ban történő keresés során élőben láthatod mind a kulcsszavakra vonatkozó keresési számokat, mind a találatok domain authoritását, közösségi megosztási számait és link profilját.

A legjobb mégis az a funkciója, hogy egy weboldalra – mondjuk a versenytársad oldalára – lépve megmondja, hogy milyen kulcsszavakra hogyan rank-elődik az adott domain. Az online marketing eszközök arany fokozata, ráadásul teljesen ingyenes!

Mailchimp (2000 címig)

Az egyik legrégebbi, ugyanakkor legrobusztusabb ESP (Email Service Provider) rendszer igen nagyvonalú, 2,000 email címig ingyenes változattal. Bár van fizetős plan-je is, azért tettük be az ingyenes eszközök közé, mert az email marketingben kezdő kollégáknak a listaépítésre és általában az email marketing fogásainak megtanulására kiváló eszköz az ingyenes változat is.

Amire használhatod: Ha bármilyen tartalmat gyártasz, akkor meglehetősen drága hiba nem begyűjteni az olvasók email címeit, ugyanis amíg emailben ingyen generálsz forgalmat, addig email marketing nélkül fizethetsz ugyanazokért a látogatókért hirdetés formájában. Ha belevágnál, előtte olvasd el az email marketing trilógiánkat – mire összejön a kétezer cím, látni fogod, hogy miért az email marketing még mindig az egyik legprofitábilisabb marketing csatorna.

Buzzsumo

Nem véletlen, hogy ezt az eszközt mind az ingyenes, mind a fizetős online marketing eszközök közé beemeltük – ugyanis rengeteg dolgot tud és többféleképpen is használható. Az ingyenes verzió két fontos funkciót tartalmaz, a Témaelemzőt (Topic Explorert) és a Tartalomelemzőt (Content Analyzer).

Amire használhatod: Az egyik funkciót, az úgynevezett Topic Explorert elsősorban külföldi piacralépésnél lehet kiválóan használni (magyar nyelvű kulcsszavakra a másik funkcióval ellentétben nem mindig működik). Egy adott kifejezést beütve nem csak a releváns kapcsolódó témákat dobja ki, hanem azok meghatározó kulcsszavait, és a leggyakrabban feltett kérdést is.

És hogy ez mire jó? Egyre több fejlett piacot hódít meg a hangalapú keresés – magyar nyelven ez még elvétve működik, de aki például amerikai piacra készül, az már nem él meg voice search optimalizálás nélkül. Az online marketing eszközök közül a buzzsumo az egyik olyan, amivel nem kell találgatnod a releváns kérdéseket, csak copy-paste és készen vagy:

online marketing eszközök Buzzsumo screenshot

A másik ingyenes funkció a Content Analyzer, azaz a Tartalomelemző. Egy keresési kifejezést beütve azt mutatja meg, hogy mely tartalmak kapták a legtöbb közösségi megosztást.

Amire használhatod: Főleg ToFu, azaz a funnel tetején lévő tartalmaknál fontos, hogy terjedjen, mint az influenza. Ilyenkor beütöd a témát a Buzzsumo tartalomelemzőjébe és máris tudod, hogy milyen headline-nal lehet elérni a közösségi média megosztások olümpuszi csúcsait. Innen már csak annyi a dolgod, hogy ugyanazzal a címmel írsz egy sokkal jobb tartalmat…

Canva

Bár létezik fizetős plan is, a legnépszerűbb képszerkesztő ingyenes változata is rengeteg mindent tud.

Amire használhatod: Amennyiben gyors képszerkesztési feladatod van – mondjuk közösségi média posztokat illetően – a Canva valószínűleg bőven elég neked. A szerkesztett képeket megoszthatod más felhasználókkal, így akár az egész team tud közös felületen dolgozni.

SEOptimer

Egyszerű, de totál ingyenes SEO elemző szoftver, ami – bár eléggé felületesen – villámgyorsan kielemzi az oldalad teljesítményét. Nem olyan mélységű, mintha egy profi csapat méregdrága online marketing eszközök segítségével ízzé-porrá elemezte volna, de egyszerűsége és gyorsasága okán első áttekintésre pont elég, ha saját magad állnál neki az optimalizálásnak.

Amire használhatod: Ha nincs ügynökséged, de szeretnéd az oldaladat jobb pozícióba hozni a keresőkben, akkor a technikai hibák diagnosztizálására ez az ingyenes online marketing eszköz több, mint elég lesz neked.

Google Alerts

Az online marketing eszközök között az egyik legalapvetőbb – elsősorban linképítésre használt – eszköz. Egyszerű és ingyenes szoftver, ami akár minden áldott nap értesítést küld egy adott kulcsszót tartalmazó új tartalom publikálásakor. Beállítható a terület és a nyelv is, így ha egyszer beállítasz egy értesítést, akkor minden új tartalomról értesülsz, mely ezt a kulcsszót tartalmazza.

Amire használhatod: Beállítod a legfontosabb kulcsszavaidat, és ha új tartalom jelenik meg, melyben szerepel a kulcsszó, akkor megpróbálhatod felvenni a kapcsolatot a szerzővel és megfontolásra ajánlani neki az egyik releváns tartalmadat. Remek linképítési módszer és tök ingyen van.

Google Analytics (de nem úgy)

Talán furcsa az online marketing eszközök között felsorolni a Google legalapvetőbb analitikai megoldását, mégis megtesszük, mert bár sok cégnek be van kötve a weboldalába, egyszerűen csak senki nem nézi…

Amire használhatod: Az analytics követőkódja – ez most óriási meglepetés lesz – csak akkor ad hozzá az online marketing sikerekhez, ha időről időre nézegeted… Forgalomtól függ, hogy milyen rendszerességgel érdemes átnézni az adatokat, de hetente legalább egyszer biztosan. A profi megoldás persze egy az adatokat aggregáló és elemző riporting automatizmus lenne, de az már fizetős ügynökségi terep.

A Google ezzel ellentétben ingyenes online oktatás keretében lehetővé teszi az Analytics és a hozzá kapcsolódó online marketing eszközök használatának elsajátítását, mely tanfolyam egy alap online marketing képzésnek is megfelel. Ajánlott mindenkinek, aki az online marketing területén magányosan tör a babérokra.

GTMetrix

A sebesség mérésére az online marketing eszközök között millió megoldás létezik, ezek közül az ingyenes GTMetrix az egyik nagy kedvencünk. Előnye, hogy a látogatóid jellemző földrajzi elhelyezkedése szerint tudod tesztelni az oldaladat és azt is be lehet állítani, hogy milyen böngészőből ellenőrizze az oldalt.

Amire használhatod: A GTMetrix a sebesség riportban részletesen megmutatja, hogy egy weboldal betöltődése során melyik kódrészlet betöltése mennyi időt igényel, és javaslatokat is tesz a gyorsításra. Minden online marketinges számára kötelező eszköz valamilyen sebességelemző – a GTMetrix-szel nem fogsz mellényúlni.

Tiny PNG

Az online marketing eszközök egyik legnépszerűbb példánya! A weboldalak sebesség-optimalizációjának legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja a képek méretének csökkentése. Az egyik legkönnyebben kezelhető kép-optimalizáló eszköz, a Tiny PNG ezt úgy oldja meg, hogy a képeid nem veszítenek a minőségükből.

Amire használhatod: Egyszerűen csak húzd oda a képeidet a felületre, és pár másodperc múlva már töltheted is le az optimalizált verziót. PNG és JPG kiterjesztésekkel dolgozik, az ingyenes változatban maximum napi 20 képig. 

Browseo

Remek kis ingyenes eszköz, mely megmutatja, hogy hogyan látják a keresők az oldaladat. Jól látszik belőle a site struktúra és minden oldalnál / blogposztnál megmutatja, hogy milyen mikrodata van az oldalon, mik a metatag-ek, stb. Kiváló eszköz SEO optimalizáláshoz.

Amire használhatod: Ha gyorsan kell információ egy oldaladról – például ellenőrizni akarod a H1-6 alcímek következetességét, akkor nincs is ennél jobb az online marketing eszközök között.

Emojicopy

A facebook posztoktól a cikkek title tag-jén keresztül az emailek címéig egy csomó konverziónövelő alkalmazási lehetősége van az emoji-knak – csakhogy nem mindig „mellékelnek” az adott szerkesztőhöz emoji választót is.

Amire használhatod: Az Emojicopy az egyik legegyszerűbb eszköz arra, hogy szinte bárhová be tudd szúrni ezeket a hangulatjeleket egy egyszerű copy-paste segítségével. Csak válaszd ki, nyomd meg, és Ctrl (Mac-en Cmd) + C,  és már viheted is.  Gyerekjáték az egész! 🧸

Answerthepublic

Ez a teljesen ingyenes kis eszköz országra és nyelvre lebontva képes megmondani egy adott keresőkifejezésről, hogy az emberek az adott területen milyen kérdéseket tesznek fel.

Amire használhatod: Gyakran feltett kérdésekre választ adni (mondjuk egy jó FAQ plugin keretében) elég jó ötlet, mert a Google ezeket előnyben részesíti a találati listáján, sokszor egy külön ablakban megjelenítve a találatokat – valahogy így:

Online marketing eszközök keresési találat példda egy Google Question Box formájában

Whatruns (2020 Update)

Apró kis Chrome plugin, mellyel bármikor megtudhatod bármilyen weboldalról, hogy az milyen online marketing eszközök és webes technológiák milyen kombinációjával dolgozik.

Amire használhatod: Elsősorban a versenytársaknál kötelező ipari kémkedésre kiváló – megmondja, hogy milyen webes technológiákat, WP témát, e-mail marketing megoldást, vagy épp analitikát használ a versenytárs. Csak megnyomod a Google Chrome-ba beépülő gombot és már látod is, hogy az adott weboldalon milyen technológiák futnak.

Rankmath (2021 Update)

Az on-page SEO eszközök királyát, a Yoast-ot hosszú éveken át senki nem tudta letaszítani a trónról, de minden jónak vége szakad egyszer: amennyiben WordPress oldalad van, érdemes megfontolnod a RankMath alkalmazását.

Amire használhatod: A RankMath ingyenes változatában rengeteg olyan funkció van, amit a Yoast csak a fizetős változatban kínál. Főleg a Schema kezelése és a video SEO miatt éri meg váltani. Van ugyan a RankMath-nek is fizetős változata, de az online marketing eszközök ezen szintje már tényleg csak ügynökségeknek és nagy forgalmú site-oknak éri meg. Bár minden 7digits ügyfél automatikusan és felár nélkül kapja tőlünk a RankMath fizetős változatát, a legtöbb weboldalon ez overkill – bőven elég a Rankmath Free plan.

Prémium (fizetős) online marketing eszközök

Buzzsumo (fizetős)

Havi 99 $ – 499 $

A Buzzsumo ingyenes változata is jó egy kis ipari kémkedésre (lásd az ingyenes eszközöknél), de a fizetős változat az online marketing szoftverek egyik igazi nehézsúlyú játékosa. A havi közel 300 dollárba kerülő változatban két bivalyerős funkció van, a Facebook Analyzer és a Question Analyzer.

Amire használhatod: Ezzel a Facebook elemző eszközzel nem csak a saját, hanem a versenytársak Facebook posztjai is részletesen elemezhetőek. Amire a konkurencia időt és pénzt nem kímélve jött rá, azt te simán ellesheted tőlük két kattintással. A kérdések elemzőeszköze pedig a hazainál kompetitívebb nyugati piacokon teszi pofon egyszerűvé a hangalapú keresésre optimalizálást. Az online marketing eszközök azon csoportjába tartozik, emi itthonra nem éri meg, de ha külpiacra készülsz, vagy külföldi ügyfeleket kiszolgáló ügynökséged van, akkor kötelező. Mi is boldogan fizetünk érte hónapról-hónapra, mert találgatások helyett a tuti infóval látja el a kollégákat.

Layered popups

Egyszeri 21 $

Ez a 21 dolláros plugin az, amit minden ügyfélnek alapból megveszünk. Az email listaépítés során ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mennyire gyorsan épül az a lista – ez pedig egyetlen dolgotól függ, az úgynevezett opt-in (azaz a feliratkozás) kifinomultságától.

Amire használhatod: A Layered Popups pluginnal nem csak kódolás nélkül tudsz email gyűjtő popup ablakokat létrehozni, hanem komplex popup viselkedéseket is beállíthatsz vele – és még A/B tesztelheted is a működésüket. A Pentagon rakétavédelmi rendszerén kívül mindennel integrálódik, ráadásul a funkcióit egyesével kapcsolgathatod be és ki, hogy még felesleges kódrészletek se töltődjenek le, így ne lassítsa le az oldaladat. Online fizetést, lead mágnes kiküldést akarsz? Pipa. Side tab-et,  zárolt tartalmat, inline feliratkozást, vagy animációt szeretnél? Simán! Tényleg mindent tud, amit egy popup-nak tudnia kell és immár három éve nem látunk ennél jobbat az opt-in célú online marketing eszközök között.

ActiveCampaign

9 – 600 $ / hó

Világklasszis marketing automatizációs rendszer alapfokú CRM-mel. A marketing automatizációban nem is az önműködőség, hanem a személyes adatok (legális, GDPR-kompatibilis) gyűjtése a lényeg – ebben pedig az ActiveCampaign az egyik legszofisztikáltabb az automatizációs online marketing eszközök között. 

Amire használhatod: Abszolút személyre szabott, viselkedés-alapú kommunikációt folytathatsz vele, és nem csak emailben, hanem hirdetések egyedi közönségein, üzenetküldő felületen, és SMS-en keresztül is. A feliratkozókhoz hasonló lookalike közönségektől az integrált többcsatornás kommunikációig mindenre képes. A profi használata komoly szakértelmet igényel, mert hirdetéskezeléstől a szövegírásig, konverziós pszichológiától az email marketingig sok mindenhez kell értened.

Értő kezekben az ActiveCampaign az online marketing eszközök egyik legfélelmetesebbike; amennyiben egy vállalat teljes mértékben képes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, akkor olyan perszonalizációt és valós-idejű érdeklődésen alapuló kommunikációt képes megvalósítani vele, ami a hazai piacon ritka, mint a fehér holló, de még fejlettebb piacokon is simán működik.

A Klaviyo egy másik nagyon fejlett marketing automatizációs rendszer, melyet kifejezetten az e-kereskedelmi szektorra pozícionáltak az online marketing eszközök között. 50 000-nél is több vállalkozás használja és elképesztően minőségi blogot írnak.

Amire használhatod: Szegmentált kommunikáció, értékesítés-alapú riportok, vásárlói viselkedés-alapú automatizáció, email kurzusok építése, LTV (Customer Lifetime Value) növelése és még megannyi más technika. A Klaviyo olyan hasznos funkciókkal segíti az automata kommunikációt, mint a vásárlói adatok előtöltése az űrlapokba, a közösségi kampányok automatizálása, vagy épp az automata sms kampányok. Minden nagyobb webshop motorhoz integrálódik: Shopify, WooCommerce, Magento, BigCommerce, stb.

Paperform

15 – 100 $ / hó

Havidíjas űrlap plugin, amivel egyszerűen és gyorsan tervezhetsz és ágyazhatsz be űrlapokat. A funkcionalitása a legmaximalistább email marketing pszichológiai igényeket is kiszolgálja. Rengeteg szoftverrel integrálódik, kiválóan kezeli a többlépcsős űrlapokat de a megfizethetetlen előnye az űrlapjaid kitöltéséről szóló analitikai része.

Amire használhatod: Amennyiben inbound marketinget csinálsz és számít a bejövő lead-ek aránya, akkor az online marketing eszközök közül pont erre a cuccra van szükséged. A 7Digitsnél mi dupláztuk vele a bejövő lead-ek számát – igaz, ehhez pszichológiai szempontból a fehér izzásig optimalizált UX-et kellett hegesztenünk hozzá. Ezen a linken azonnal kipróbálhatod.

SEOProfiler

Havi 69 Euro – 999 Euro

Oka van, hogy az általunk is használt mainstream SEO online marketing szoftverek mellett ezt a német fejlesztésű példányt is megtartottuk: rendkívül gyorsan dolgozik, könnyen használható és nagyon jó a user interface-e. Ráadásul jóval olcsóbb, mint a profi SEO eszközök teljes funkcionalitású változatai.

Amire használhatod: Saját és versenytársaid organikus forgalmának, kulcsszavainak elemzésére, link lehetőségek felfedezésére, technikai SEO auditra, riportolásra. Nagyon sok mindent tud, a legelőnyösebb tulajdonsága azonban a felhasználóbarát, intuitív felület és a funkciók üzleti szemléletű kialakítása. Elvégre hol van az előírva, hogy az online marketing eszközök használatához űrhajós képesítéssel kelljen rendelkezni, nem igaz?

AdEspresso

Havi 49 $ – 499 $

Az Adespresso az online marketing eszközök ügynökségi csoportjába tartozik. Robosztus hirdetéskezelő platform rengeteg funkcióval. Lényegében minden, nagy számú fiókkal és hirdetések százaival, ezreivel kapcsolatos feladat menedzselésére, elemzésére és optimalizálására alkalmas.

Amire használhatod: Számos funkciója közül a leghasznosabb talán a Grid Composer, amivel mátrix teszteléseket hajthatsz végre, egyszerre tesztelve egy hirdetés minden elemének több variációját. Az Adespresso rengeteg adata alapján optimalizálja a kampányaidat, de beállíthatsz automatikus promóciókat page posztokra, vagy pár kattintással futtathatsz dinamikus retargeting hirdetéseket is a webshopodra. Ha komoly hirdető vagy, az Adespresso-t imádni fogja a csapatod, mert rengeteg időt képes megtakarítani.

Hootsuite

19 $ – 599 $

Masszív social média dashboard – ehhez hasonló online marketing eszközök minden ügynökségnél megtalálhatóak. A Facebook-on, Instán, Pinterest-ten kívül még több, mint 30 közösségi média platformmal integrálódik. Nem csak a közösségi média tartalom tervezését és publikálását teszi egyszerűbbé, hanem saját analitikai felülete is van és a csoportmunkát is különösen hatékonyan támogatja.

Amire használhatod: Elsősorban az ügynökségi feladatokat teszi hatékonyabbá, ezért saját használatra csak a nagyobb cégeknek lehet érdekes. Ha azonban az ügynökséged van, és bevállalod a borsos árat, az jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja majd számodra is a social média folyamataid menedzsmentjét.

Invision

Ingyenes – 99 $

Az online marketing eszközök között kevés olyan van, melynek gyártója elmondhatja magáról, hogy a Fortune 100-as vállalatok mindegyike használja. Az InVision a design-fókuszú vállalatok és a top ügynökségek eszköze weboldalak prototipizálásához. A webes alkalmazások fejlesztői nagyságrendekkel gyorsabban és kényelmesebben tudják végigvinni projektjeiket a design felületén megvalósuló kollaborítv funkciókkal.

Amire használhatod: Ha nagy tömegben fejlesztesz webes alkalmazásokat, akkor az e célra fejlesztett online marketing szoftverek között az InVision-nél nem is találhatsz jobbat a go-to-market idősáv csökkentésére. Animációk, prototípusok, egyszerű iteráció-kezelés, letisztult megosztási lehetőségek és kód-szinkronizálás – és ez csak a funkciók kisebbik része.

Frissítés 2020: Az Invision alternatívája a Figma, mely UI design eszközként kap több szavazatot, míg a Prototyping-ban a szavazatok alapján az Invision veri laposra a versenytársát. A Figma kollaborációban erősebb, míg az InVision egy kicsit izoláltabb workflow-t enged csak. Mindkettőt használja egy rakás nagyvállalat, így érdemes mindegyikkel tenni egy próbát és a konkrét igényeknek megfelelően választani. A 7Digits-nél mi először az InVision-t használtuk, de utóbb áttértünk a Figmára.

Rightmessage

Havi 19 $ – 499 $

Az online marketing eszközök közül ez az, ami már tényleg a profik játszótere. A perszonalizációban jeleskedik, azaz lényegében ahelyett, hogy a weboldalaidon egy statikus tartalom lenne, azok aszerint változtatják a tartalmaikat, hogy éppen ki nézi az adott oldalt és hogy milyen adatod van éppen az illetőről.

Amire használhatod: Ha van marketing automatizációd – benne személyhez kötött adatokkal -, akkor ezzel az eszközzel aszerint alakíthatod egy oldal tartalmát, hogy mit tudsz az adott látogatóról… Vagyis pont azt mondhatod neki, amire épp az adataid szerint kíváncsi. Szegmentálással összehasonlíthatod különböző közönségek konverziós, vagy engagement arányát, optimalizálhatsz konverzióra és összehasonlíthatod a teljesítményedet a versenytársakkal.

Databox

Ingyenes – 299 $

A csatornákon átívelő elköteleződés mérése az analytics-en keresztül komoly feladat és számottevő szakértelmet is igényel. Az adatok félreértelmezése pedig halálos veszély, mert a marketing a rossz következtetésekkel csak a rossz irányba mehet. Ebben segít az egyik legprofibb analitikai platform, a Databox – a segítségével nem csak összeköthetőek az egyes online marketing eszközök, hanem mindent mindennel össze is lehet hasonlítani, akár csatornákon átívelően és automatikusan.

Amire használhatod: Bár az ára több, mint borsos, ha egyszer beállítod, akár napi rendszerességgel is küldi a riportokat, scorecard-okat, vagy épp figyelmeztetéseket. Sőt: a Databox arra is képes, hogy valós időben megmutassa, hogy milyen marketing tevékenységed mennyiben járul hozzá a céljaid eléréséhez. Nem véletlen, hogy ezt a riporting rendszert használjuk minden ügyfelünknél a teljesítmény nem szakemberek által is értelmezhető mérésére.

Mert ugye az egy dolog, hogy az online marketing mérhető, csakhogy ez mit sem ér, ha közben senki nem méri, vagy épp nem fordítja le a marketing adatokat üzleti információkká.

databox példa két telefonon online marketing eszközök riportingjára

Lisn.hu (2020 Update)

Ritkán fordul elő, hogy a tartalommarketing területén akadunk rá új eszközre és még ritkább, hogy a magyar fejlesztésű online marketing eszközök között találunk olyat, amiért lelkesedünk, de 2020-ban ilyet is találtunk: ez a Lisn.hu. A béta verziója ellenére már működő Lisn az írott tartalmakból csinál podcast-okat profi szinkronszinészek segítségével – lényegében egyetlen gombnyomással.

A stúdió minőségű hanganyag pár óra alatt felkerül a Lisn felületére, ahonnan elfogadást követően a Lisn automatikusan beágyazza az adott tartalom URL-jére egy diszkrét kis fülhallgató ikon formájában (ki-be kapcsolható a dolog), ráadásul gombnyomásra hozzá lehet adni a podcast-ot az iTunes csatornánkhoz is. A podcast-ok térhódítása töretlen, az Egyesült Államokban a háztartások fele fogyaszt podcast formájában tartalmakat, a Lisn pedig a létező legkényelmesebb és legprofibb módja, hogy írott tartalmainkat egy újabb csatornán is fogyaszthatóvá tegyük. Ajánlott mindenkinek, aki innovatívan áll hozzá a tartalom-disztribúcióhoz!

LiveChat

16 $ – 149 $

Sok chat megoldás létezik, még ingyenesek is. Az egyik legdinamikusabb és backend-jét tekintve a legszofisztikáltabb azonban egy bár fizetős, de egyáltalán nem túl drága szereplő, a LiveChat. Aki komolyan veszi az értékesítés felturbózását chat-alapú online marketing eszközök segítségével, annak bátran merem ajánlani – nem fog benne csalódni.

Amire használhatod: A viselkedés-alapon személyre szabott üzenetek célba juttatása B2B-ben elsősorban lead nurturing-re, e-kereskedelemben pedig konverzió növelésre és a hosszútávú ügyfélérték emelésére használható. A chat egyik nagy ereje, hogy a vásárló akkor jut hozzá az információhoz, amikor azt éppen akarja – már ha komolyan vehető és profi backend van a chat megoldás mögött. Ha belevágnál, ezen a linken 10 dollár kedvezményt kapsz az induláshoz, így nagyon olcsón kipróbálhatod.

Followrewonk

Ingyenes – 79 $ / hó

Ha esetleg nem állnál meg kis Hazánkban, hanem az USA piacára kacsintgatsz, akkor az online marketing eszközök sorában szükséged lesz egy olyan megoldásra, amivel a Twitter követőidet menedzselheted. A Twitter még mindig egy nagyon hatékony marketing csatorna, amennyiben sikerül organikus forgalmat felépítened rajta – merthogy a hirdetési árai elég borsosak.

Amire használhatod: Láthatod, hogy pontosan mikor aktívak a követőid és azt is megmutatja, hogy mely üzenetekkel lépnek interakcióba. A követői bázisodról azt az információt is megmutatja, hogy közösségileg mennyire elfogadott az adott követő profilja, mennyire aktív és milyen fokú elismertségnek örvend. Amennyiben az amerikai piacra készülsz, ezt kár kihagyni!

Hyperise (2020 Update)

Hyperise

41 – 499 $ / hó

Egy relatíve új szereplő az online marketing eszközök piacán – abszolút jövőbe mutató technológiával és talán a legjobb UX-el, amit valaha láttam. Hyper-perszonalizáció a teljes marketing funnel hosszábban.

Amire használhatod: A Hyperise-al perszonalizálhatod a weboldaladat, azaz elérheted, hogy például az  X szolgáltatás iránt érdeklődők annak a leírását lássák az oldalon, míg az Y szolgáltatás célcsoportja az Y-ról szóló tartalmat. Perszonalizálhatsz pozícióra, árbevételre – lényegében bármilyen adatra, amit összekukázol az automatizációs rendszereddel – akár néven is szólíthatod a látogatóidat; mondjuk ezt én már nem csinálnám, mert kissé félelmetes…

A felhasználási módoknak csak a kreativitás szab határt, és amiért ez a fiatal cég duplán megérdemli, hogy toplistás legyen, az a UX-e. Sok minden más mellett például csillagos ötöst érdemel, hogy az onsite chat egy automatikusan frissülő checklist-el nyit, nem pedig a szokásos „Szia, szólj ha elakadtál” dumával:

 

Perszonalizációs online marketing eszközök - Screenshot - Hyperise

Envato Elements

Havi 14.50 $ –

Nem tartozik szigorúan az online marketing eszközök közé, de a nap végén mégis: amennyiben nem ügynökséggel dolgozol, hanem magad csinálod a kreatívjaidat (esetleg még a weboldaladat is házon belül menedzseled), úgy előbb-utóbb szükséged lesz egy forrásra, ahonnan mintékat töltögethesz.

Amire használhatod: Grafikai template-ektől a WordPress témákig, videóktól az aláfestői zenékig, email mintáktól a prezentációkig mindent megkapsz az Envato havi előfizetéses oldalán. Figyelembe véve, hogy egyetlen WordPress Template 50-60 dollárba is simán kerül, a havi 15 dollár alatti ár egyenesen vicc. Ha egyetlen stock oldalt használsz, akkor az Elements-et javaslom elsőnek! Ennyiért nincs min gondolkodni!

Online marketing eszközök az Envato Elements felületén

Instapage (2021 Update)

200 $ / hó –

A világ egyik legfejlettebb landing oldal építő és menedzsment szoftvere. Az ára ugyan elsőre nem tűnik kompatibilisnek a magyar marketing büdzsékkel, de annak, aki komoly pénzeket hirdet el havonta, bőven megéri.

Amire használhatod: Nagyon sokan elfelejtik, hogy egy landing oldal 1.5%-os konverziójának 3%-ra tornázása pontosan ugyanazt eredményezi, mintha megdupláznád a hirdetési büdzsédet. Az optimalizálást ugyanakkor egyszer kell megcsinálni, a hirdetési büdzsé dupláját meg csengetheted hónapról-hónapra.

Perszonalizáció, A/B tesztek, 120 integráció, hirdetések teljesítményének élő térképe – az Instapage tényleg mindent tud, amivel akár landing oldalak tucatjait kezelheted. Ha nagy büdzsével, vagy erős versenyben dolgozol, akkor mindenképpen megéri még úgy is, hogy relatíve drága. Ha kipróbálnád, 14 napig ingyen megteheted:

Online marketing eszközök a mindennapokban

A fenti eszközök annyi időt és pénzt képesek spórolni bármelyik vállalatnak, hogy a marketing, a konverzió és a riporting hatékonyság egyaránt a sokszorosára nőhet – márpedig a dráguló hirdetések világában sem az nem mindegy, hogy milyen megtérüléssel zárulnak az online kampányaid, sem az, hogy mennyit fizetsz az ügynökségednek. Az eszközökkel kapcsolatos legfontosabb tanácsot azonban a végére hagytam:

Az Online marketing eszközök nagy titka

Nagyon sokan esnek bele abba a hibába, hogy az online marketing eszközök valamelyikétől, egy technológiától, vagy épp egy csatornától várják a csodát. Amikor aztán kiderül, hogy az online marketing szoftverek sem működnek szakértelem, hozzáértés, stratégiai szemlélet és jó sok belefektetett munka nélkül, akkor kudarcaikért az adott eszközt okolva továbblépnek a következőre…

Egyetlen online marketing eszköztől se várj csodát hozzáértés és belefektetett munka nélkül. Továbbá ne lelkesülj rá egyik, vagy másik eszközre, inkább építsd be mindegyiket a technikai repertoárodba és akkor húzd elő a kalapból, amikor egy-egy alkalmazott taktika épp az adott eszközt kívánja.

Az online marketing eszközök között sok olyan prémium eszköz van ugyan, aminek drágább és profibb verzióit csak online marketing ügynökségek tudják kihasználni, néhány kulcsfontosságú eszközt azonban online marketing ügynökségi együttműködés híján is érdemes lehet beszerezned. Ha mégsem engedné a büdzsé, még mindig ott vannak az ingyenes eszközök, amiket bármikor használhatsz.

Amire érdemes még odafigyelned, hogy a fenti online marketing eszközök némelyike annyira komplikált, hogy csak akkor térül meg a megvásárlása, ha számottevő szakértelem párosul mellé. Minden eszköz annyit ér ugyanis, amennyit a kezelője képes kihozni belőle…

Kihagytunk valamit? Te más eszközökre esküszöl? Örömmel veszem, ha megírod kommentben! És ha a megosztás gombra is rákattintasz, akkor igazi belsős marketing információval láthatod el azokat, akik voltak oly bölcsek, hogy követni kezdtek téged a közösségi médiában! 😉

1200 628 Dr. Kádas Péter
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...