Videómarketing – 45 villámkérdés és válasz

Videómarketing – 45 villámkérdés és válasz

Amikor videómarketingről van szó, akkor látszik csak igazán, hogy mekkor a különbség van a hazai vállalatok és a fejlettebb nyugati piacok szereplői között. Itthon a középvállalati mozgóképes tartalmak leginkább a YouTube-ra top-funnel forgalomterelési céllal készült image filmekben merülnek ki.

Videómarketing stratégia elvétve látható a KKV-knál és nagy többségük még akkor sem veselkedik neki a mozgóképes tartalomgyártásnak, amikor feketén-fehéren bizonyítható, hogy az növelné az árbevételét és / vagy csökkenthetné a költségeit.

Ebben a cikkben a 7Digits videós csapat segítségével összeszedtünk mindent, ami a videómarketingről az elmúlt évben kérdésként felmerült az ügyfelek részéről. Nem lesz rövid, cserébe nagyon tanulságos és a végére talán máshogy látod majd a videós tartalmak gyártásának kérdését…

Videómarketing kérdések és válaszok

1. Miért lett most ekkora hype a videó marketing?

Alapvetően nem most lett hype, mindig is kiemelten fontos formátum volt az online marketingben, de a pandémia alatt sok cégnek élet-halál kérdéssé vált, hogy személyes kontaktusok nélkül is lekösse a vásárlói, vagy partnerei a figyelmét, elmagyarázhassa termékeinek működését és minőségi választ tudjon adni a gyakran felmerülő kérdésekre.

2. Jó, de nekem nincs erőforrásom a YouTube-on nyomulni…

Bár a YouTube valóban a második számú kereső a világon, a videómarketing start vonala egyáltalán nem a YouTube – célszerű máshol kezdeni, mivel a Top-funnel forgalmat célzó videók önmagukban nem biztos, hogy meg fognak térülni. Mind B2B-ben, mind az e-kereskedelem területén egy csomó más alkalmazási lehetőség kínálkozik, ahol profitábilisabban lehet élni a videós tartalmak nyújtotta lehetőségekkel. .

3. B2B-ben például hogyan?

B2B-ben a vásárlói út szinte mindegyik szakaszán kifizetődő a videó. A funnel tetején lehet például rövid videós hirdetésekkel operálni, vagy webinar felvételeket hirdetni. Mid-funnel tartalomnak a product videók, a videós ügyfél testimonial-ok, vagy a mozgóképes case study-k kiválóak, a funnel alján pedig ugye már régóta tudjuk, hogy a landing oldalak konverziós arányát akár 300%-kal is képes kigyúrni egy megfelelően – kifejezetten erre a célra – elkészített videó.

Az olyan szórakoztató formátumok, mint a videó marketing előnye, hogy akár magasabb szintű, elfoglaltabb döntéshozókhoz is el lehet jutni – olyanokhoz, akik jellemzően gyorsan emészthető, látványos formátumokhoz szoktak.

4. És az e-kereskedelemben?

Egy webshop esetében is a hirdetésekkel kezdődik minden: a Databox egyik felmérésben 2-3x-os CTR emelkedést is mértek a videós Facebook hirdetésekre az állóképes kreatívokkal szemben. A videó a webshopok termék oldalain is nagyon jól teljesít – webshop pszichológiáról szóló cikkünkben két példát is mutattunk a videómarketing pszichológiai alapú felhasználására e-commerce területen.

További lehetőség e-kereskedelemben a vásárlás utáni élmény növelése videós tartalmakon keresztül. A lényeg, hogy ne feltétlenül több látogatóban gondolkodj, hanem a konverziós számokra figyelj a funnel minden pontján és a rosszabbul teljesítő konverziós pontokon alkalmazz videós tartalmakat.

5. Akkor ezért látok egyre több videót Facebook-on is?

Ez is magasabb konverziós arány miatt van, és hát ugye a nagy hirdetési account-oknál a magasabb konverzió évi számillió forintos nagyságrendben mérhető költségcsökkentést is jelenthet, így megéri a videómarketing is. A céges Facebook oldalakon publikált videó azért még mindig a nagyok játszótere: A Facebook videó posztjainak 71%-át még mindig a 100k+ méretű rajongói oldalak publikálják. Ahogy fentebb is mondtam: e-commerce-ben ne feltétlenül top-funnel videókban gondolkodj.

6. De a 7Digits is inkább szöveges tartalmat ír, nem?

Oh, sok videómarketing feladatot csináltunk már, csak nem feltétlenül látod, mert ezek jellemzően nem YouTube videók. Ez a landing oldalunk például a videós tartalomnak köszönhetően konvertál olyan jól. Amikor egy ügyfél megkeres minket, videóban magyarázzuk el az együttműködés következő lépéseit és ügyfél testimonial-okat meg case study-t is gyártottunk már videóval.

Ügyfeleknek csináltunk videós akadémiát, showcase videót, termékvideókat, hirdetési kreatívokat, webinar felvételeket, stb. Saját stúdiónk és stábunk van, úgyhogy szerencsére nem kell szöveges tartalmakra korlátoznunk a tartalom-gyártást.

7. Ha SEO-zni akarok, akkor viszont még mindig a szöveges tartalom kell, ugye?

Nem feltétlenül. A videó SEO régóta létező technika és egy apró videós betét szépen fel tudja húzni egy írott tartalom pozícióját is a keresők találatai között.

8. Hogyan kell csinálni ezt a videó SEO-t?

A Google videós találatainak 82%-a YouTube video, tehát célszerű a YouTube-on hosztolni. Ha be van ágyazva a saját weboldalba, akkor minél feljebb legyen. Tartalmazza az oldal a transcript olvasható változatát és készüljön rá egy precíz schema markup. Nyilván ennél összetettebb a dolog, de a gyors válaszba ennyi fért bele. Ha bőven érdekel, Brian Dean vonatkozó oldalán mindent megtalálsz, vagy olvasd el a Google videómarketing ajánlásait.

9. Jó, mondjuk B2B-ben vagyok. Milyen videó lesz az, ami megtérül?

Ha biztos megtérülést akarsz, akkor a legfontosabb, hogy ne egyetlen videót csinálj, hanem illessz be különböző videós formátumokat a teljes funnel-be és egy átlátható és üzleti szempontok alapján előkészített videós tartalomstratégiát kövess. Én a funnel azon pontján kezdenék, ahol a legnagyobb lemorzsolódást mutatja az analitika.

10. De a több videó az rettenet drága lesz, nem?

A videómarketing nem feltétlenül drága, ha végig van gondolva. Amúgy meg tudod az aranyszabályt:

Mindegy mennyibe kerül, ha sokszor annyit hoz…

11. Hogyhogy nem feltétlenül drága? Sok milliós ajánlatokat kaptam eddig!

Elképzelhető, hogy nem jó formátumot választottál, vagy nem kommunikáltad, hogy üzleti szempontból miért akarsz videót, így valószínűleg eleve félre-tervezték az egészet.

Nem véletlen, hogy a jól menő videós kampányokat ügynökségek csinálják, de legalábbis ügynökségek brief-elik és irányítják a kiválasztott videómarketing csapatokat. Az ügynökség tudja ugyanis, hogy hogyan akarja felhasználni az adott videót.

12. Miért kell az ügynöségi háttér, ha van videós ismerős?

Azért, mert az ismerős nem egy csapat és bár egész biztosan gyönyörű videós tartalmat csinál, a forgalomtereléshez, a méréshez és a vásárlói úthoz nem ért. Egyetlen image videóból nem lesz megtérülés, márpedig elvileg a profit miatt csináljuk a tartalmakat, nem igaz?

13. Amúgy mitől kerülnek ennyibe a videók? Bármelyik iPhone-nal lehet már mozgóképes tartalmat rögzíteni.

Ez így van, és van olyan tartalom elhelyzés, ahol egy iPhone-os felvétel is bőven elég. A videómarketing költsége elsősorban a belefektetett munkaidőtől függ.

14. OK, hát kijön, leforgatja, fél nap max…

Nézzük egy kicsit tudományosabban: a videós tartalmak készítésének ideje átlag 24% pre-production, 29% production és 47% post-production – formátumtól függően.

15. Tudsz mondani olcsó, mégis minőségi videós formátumot?

Persze, kezdjük e-commerce vonalon: mondjuk kreatív játékokkal foglalkozol, amiknek eddig csak a dobozát mutogattad pixeles képeken. Beállítunk egy stúdió szettet profi világítással egy asztalra, ahol ügyes kis kezek összerakják mind a 25 játékodat.

Készül belőle egy stop-motion, zene alá, intro-outtro elé-mögé, egyetlen lower-third animáció a játékok neveivel meg némi alap információval és van 25 videód a termék oldalakra. Ha vágunk belőle egy pár másodperces verziót is, akkor már van 25 Facebook hirdetési kreatívod is.

Ha már ott vagy, és be van állítva a szett, akkor csinálunk gyönyörű új képeket is a webshopodba. Két hét múlva van összesen 50 videód, amik egységárra kifejezetten olcsóak voltak és több száz fotód, amivel megújíthatod a webshopod összes termékoldalát, növelheted a konverzót és az engagement-et. Az egésznek annyi volt a trükkje, hogy előre gondolkodtunk.

16. B2B-ben is van spórolós videómarketing formátum?

Talking head videó, animációk helyett screencast-al, vagy power point slide-okkal. Ugyanabban a szettben felvéve hirdetési kreatívnak alkalmas szöveggel, explainer videó szöveggel és what’s next szöveggel ügyfeleknek. Pár órás forgatás, max egy nap utómunka és van három-négy videód a funnel teljes hosszában.

17. És ha én nem akarok szerepelni a videón?

Akkor vannak színészek, akiket fel tudsz kérni ilyen feladatokra. De ha egy profi videós csapattal dolgozol, akkor hidd el nekem, hogy minden cégnél van olyan kolléga, akit szeret a kamera… Profi súgógéppel dolgozunk, két-három próbakör után a legtöbb emberrel minőségi videót lehet csinálni.

18. Mik a nagyon drága videómarketing formátumok?

Azok, ahol hosszú és bonyolult animációk vannak, ahol mondjuk a helyszín, vagy a sok statiszta miatt nagyon nagy stábnak kell dolgoznia, vagy ahol az utómunka emészt fel rengeteg energiát.

19. Mondjuk lesznek videóim. Hova tegyem őket?

Az a formátumtól függ, de videók mehetnek weboldalra, landing oldalra, webshop-ba, Facebook-ra, Instára, LinkedIn-re, TikTok-ra, ha oktatsz, akkor bármilyen LMS-be, ezen felül YouTube, Vimeo, Fiverr, Pinterest, Udemy, stb. is működik – minden a stratégiától függ. A célból kell kiindulni, ahhoz igazítani a videómarketing stratégiát, ahhoz a taktikákat és ahhoz a tartalmakat.

20. OK. Mondjuk belehiszek a videóba. Hogyan tudom a jelenlegi marketing startégiámba illeszteni?

Ez már online marketing feladat: meg kell nézni, hogy a marketingedben hol van olyan rés a pajzson, amire a videó hathatós válasz. Videót csak létező technológiai alapokra érdemes építeni – tehát például egy retek, régi, rosszul teljesítő honlapra, vagy egy tegnap regisztrált Facebook csoportba nem.

21. És hol fog ez nekem megtérülni?

E-kereskedelemben a vásárlók 73%-a nagyobb valószínűséggel vásárol egy videó megnézését követően. 99%-uk szerint egy videó segít a vásárlási döntésben. Ott fog megtérülni, hogy magasabb lesz a konverziós arányod.

22. És B2B-ben mi a helyzet?

Kezdjük visszafelé a funnel aljáról: a landing oldalak konverziós aránya kár 300%-kal is nőhet, ha célzott videó tartalom van rajta. A videót alkalmazó marketing szakemberek 84%-a állítja, hogy a videók hatékonyan generálnak lead-eket. Ugyanebben a study-ban felsővezetők 59%-a állította, hogy szívesebben néz meg egy videót, mint hogy elolvasson egy írott tartalmat. B2B-ben ha lehet, még fontosabbak a mozgóképes formátumok.

23. És ha még látogatóim sincsenek, ki fogja megnézni a videóimat?

Ahogy mondtam, a funnel tetejétől a legaljáig léteznek különböző formátumok a videómarketing eszköztárában. Amennyiben az elsődleges cél a látogatók megszerzése, akkor YouTube, Facebook és Insta elhelyezésben érdemes gondolkodni és mindenképpen fizetett forgalomterelésben (azaz PPC hirdetésekben). Ugyanakkor – főleg ha a hirdetési büdzsé még kicsi -, akkor lehet, hogy a videós kreatív nem a legjobb döntés.

24. Rengetegen szánják rá magukat videózásra, aztán csak a pénz ég el – miért?

Azért, mert a legtöbb laikusnak nincs annyi online marketing tapasztalata, hogy végiggondolja az üzleti megtérülés realitását is. Legtöbben a videós tartalom megvalósítására fókuszálnak, nem pedig a videós tartalmak üzleti hasznosságára, felhasználására, vagy újra-hasznosítására.

25. Ez így elég elvont – lehet inkább egy példán keresztül?

Mi sem egyszerűbb: niche B2B mikrovállalkozás DA1-es weboldalára lelkesen csinál egy image videót a főoldalra és várja a csodát. Csoda nem jön, felteszi FB-re is. Kap 68 like-ot, másnaptól újra méla csönd és hullaszag – lead egy szál se. Mivel nincs számottevő forgalma egyik felületén sem, a teljes videómarketing kaland ablakon kidobott pénz.

26. Akkor hogyan kellett volna csinálnia?

Először is nem image videót csinál, mert ugye az branding eszköz. Ismeretlen márkának, vagy induló B2B vállalkozásnak először nem branding kell, hanem üzleti lehetőségek, amiből pénzt tud csinálni. Meg is van az üzelti cél: lead generálás. Ezzel az üzleti céllal csinál egy olcsó product showcase videót, vagy slideshow-t hirdetésekhez. Azzal olcsóbban és hatékonyabban szerez fizetett lead-eket.

Weboldalra a termék, vagy szolgáltatás képes kreatívjai közé betesz pár – a részleteket bemutató – videót és a landing oldalra egy rövid talking head magyarázó videót – szigorúan animációk nélkül. Ez így mind a konverziós útvonal olcsóbbá és gyorsabbá tételét szolgálja mozgóképes tartalmak által… A branding pedig majd jöhet évek múlva, amikor már az lesz a fejlődés következő elkerülhetetlen lépése.

27. Miket érdemes még B2B-ben videós formátumra tervezni?

B2B-ben az értékesítés munkájának megkönnyítése, a lead gen és a lead-ek hőfokának emelés a cél. Webinar-ok, ügyfél testimonial-ok, oktatási videók, interjúk, tanácsok / tippek és inspirációs tartalmak szoktak még jól működni a B2B videómarketing eszköztárából.

28. A profi megvalósítás mennyit számít?

Rengeteget! Ugyanakkor a videómarketing esetében is ugyanaz van, mint a webeoldal fejlesztésnél: lehetőleg olyan partnert kell keresni rá, akinek nem az az érdeke, hogy kész legyen, hanem az, hogy pénzt termeljen…

29. Vagyis egy online marketing ügynökség jobb választás, mint a „sima” videós cégek…

Ez így erősen részrehajló sarkítás lenne. A tanácsom inkább az, hogy konzultálj marketingesekkel, mielőtt egyáltalán belevágnál. Sok online ügynökség egyáltalán nem foglalkozik videó gyártással.

A 7Digits igen, de mi meg eléggé tele vagyunk. Amire ki akarok lyukadni, hogy a marketingeseket nem az zavarja, ha másnál csináltatod a videóidat, hanem az, ha kap egy kész anyagot, amit sehová sem tud jó szívvel elhelyezni, mert például túl hosszú, nem olyan formátumú, nem passzol a csatorna a funnel adott lépcsőjéhez, stb.

30. Érdemes profik nélkül belekezdeni a videómarketingbe?

Meglepő lesz a válaszom: szerintem nyugodtan ismerkedj vele, csak két tanácsot fogadj meg: 1. Egyszerű formátummal kezdj, ahol van esélyed csinálni valami jó anyagot. 2. Ha nem fantasztikusan jó az eredmény, akkor ne publikáld. A vacak tartalom lefelé húzza a márkaértékedet – annál a semmi is sokkal, de sokkal jobb. Nyilván ipari méretű videómarketinget már csak profi stábbal lehet csinálni.

31. Apropó méretek: tényleg minden csatornára más kell?

Igen, bemásoltam ide a méreteket, hogy soha ne kelljen keresned. Csak mentsd el ezt a cikket könyvjelzőként és mindig meg fogod találni:

.MOV, MPEG4, MP4, .AVI, .WMV, .MPEGPS, .FLV, 3GPP, WebM

Minimum méret: 640 x 480 pixel
Maximum méret: 3840 x 2160 pixel
Képarány: 16:9 és 4:3 egyaránt
Maximum hossz: 12 óra (csak minősített fiókkal)

1 másodperc – 241 perc

4:5

5 másodperc – 10 perc

16:9 és 1:1 között

1 másodperc – 241 perc

4:5

1 másodperc – 2 perc

9:16

1 másodperc – 241 perc

4:5

Minden Facebook videós hirdetés esetében a maximális fájl méret 4 GB, az alkalmazható formátumok: .MP3, .MOV, vagy .GIF

1 másodperc – 2 perc

4:5 vagy 9:16

30 MB

15 / 60 perc (mobil / desktop)

9:16 vagy 16:9

650 MB – 3.6 GB

Az alkalmazható formátumok: .MP4, .MOV, vagy .GIF – IGTV esetén csak MP4

.MOV, MPEG4, MP4, WebM, .AVI, .WMV, .FLV, 3GPP

Maximum 10 perc

1:2.4 vagy 2.4:1

5 GB

MP4

Maximum 30 perc

1:2.4 vagy 2.4:1

200 MB

32. Akkor forgathatok mindent többször?

Dehogy. A vágók ezt megoldják. Ha van egy videód, minden platformra jó vagy – a technikai paraméterek amúgy is kiderülnek, ha van egy precíz tervezés és egy tapasztalt videómarketing csapat eleve úgy forgat, hogy elegendő anyag legyen több vágáshoz is.

33. Hogyan zajlik egy videós tartalom elkészítése?

Ezt tartalma válogatja, más egy külső helyszíni forgatás agendája, mint mondjuk egy animációs film készítésének módja és megint más egy talking head videó. Általában tervezés, előkészület, forgatás és utómunka fázisait szokták elkülöníteni a videómarketing ajánlatokban.

34. Annyiszor előjött már: mi az a talking head videó?

Azt a formátumot hívják így, amikor egy, vagy akár több szereplő a kamerába beszélve egy hosszabb, előre megkomponált szöveget mond el különböző illusztrációk segítségével. Udemy-n, Fiverr-en, vagy akár LinkedIn-en rengeteg ilyen oktatási anyagot találsz. Haaz Róbert kollégánk például a Facebook lead ad használatáról csinált egy ilyen videót a 7Academy felületére.

35. Jó, mondjuk megvan a videós tartalmam. Hogyan tovább?

Na, ezért mondtam fentebb, hogy előre kell tervezni. A videómarketing kellő számú néző nélkül nem több, mint hatékony pénzégetés. De általában az történik, hogy amikor készen van a videó, akkor az online marketing csapatod csak beilleszti arra a helyre, amire tervezte és elkezd forgalmat generálni rá.

36. Azaz hirdeti?

Ha a funnel tetején van a videós tartalom, akkor igen. Videós hirdetési kretaívoknál, image filmeknél, videós közösségi média kampányoknál elkerülhetetlen a fizetett forgalomterelés.

37. A hirdetésért pedig fizethetek megint…

Kocsi, benzin, kötelező biztosítás – szerintem pikk-pakk összerakod az analógiát. Ha azonban úgy nézed, hogy adott hirdetési büdzsével akár 50-60%-kal olcsóbban érsz el releváns látogatókat a videómarketing formátumaival, akkor könnyen kiszámolható, hogy van egy olyan költési szint, ahol már megéri videós tartalommal hirdetned, mert konkrétan megtérül.

38. És ha hirdetek, akkor milyen csatornán érdemes csinálni?

Ezt a terméked, a piacod és a versenytársaid alapján az ügynökséged simán megmondja. Itthon a YouTube, Facebook, Instagram, TikTok és a LinkedIn a meghatározó platformok a videómarketing területén.

39. Amúgy melyik csatorna a legjobb?

Nem nagyon van olyan, hogy „legjobb”, mert minden kampánystratégia, piac, termék, célcsoport, stb. más és más felületet igényel. Ha arra vagy kíváncsi, hogy hol vannak jelen a vásárlók, akkor itt van egy ábra egy Animoto kutatás alapján:

videómarketing platformok megoszlása eltöltött idő alapján

40. Hogyan kell ezeket a hirdetéseket elképzelni?

A videómarketing szakértők alapvetően hatféle videós hirdetési formátummal szoktak operálni:

  • In-stream
  • out-stream
  • interaktív
  • overlay
  • banner és
  • news feed.

Itthon a YouTube-on mindenkit a halálba idegesítő in-stream formátumból fogsz a legtöbbet látni, Facebook-on és Instagramon pedig a News Feed dominál. Interaktívból kevesebb van, az overlay pedig jellemzően amerikai hírportálokon fog szembe jönni.

41. Jó, van videó, van hirdetés – honnan tudom, hogy megtérül?

Egyrészt Google Analytics a barátod, másrészt számos hoszting platform részletes analitikát nyújt a videós tartalmak fogyasztásáról. Ezekből szakértő szem meg tudja mondani, hogy hol javított a funnel-en a videómarketing. Ha pedig egy attribúció végképp nagyon bonyolult, akkor még mindig lehet A/B teszteket csinálni.

Használsz videós tartalmakat a marketingedben?

 

42. Tulajdonképpen mit mérünk videómarketing esetén?

A legtöbb marketinges (63%) a videók engagement-jére (share, like, click-through) kíváncsi. Ezt követi a reach 58%-kal, majd a brand awareness. Ami meglepő, hogy mindössze 29% kíváncsi a kvantitatív ROI-ra (Return on Investment, azaz megtérülés).

43. Mire lehet még speciális videómarketing fogásokat alkalmazni a forgalomterelésen és a branding-en kívül?

Egy LMS rendszerrel párosítva például oktatásra. Akár belső oktatásra, akár a piaci edukációra, akár egy nagyon kimunkált tudásbázisra, mondjuk ha egy bonyolult szoftverterméked van és LMS-ekre épül a partner enablement is.

44. Partner micsodára?

A partner enablement az online B2B marketing egy nagyon speciális területe azoknak a vállalatoknak, melyek értékesítési partnereken keresztül adnak el.

45. Nekik is kell marketing?

Nem csak hogy kell, hanem nagyon speciális követelményeknek kell megfelelni, gyakorlatilag ki kell képezniük a partnereiket és fel kell azokat vértezni olyan technológiákal és tartalmakkal, amik hozzásegítik őket a saját marketing tevékenységükhöz és ezen keresztül a hatékonyabb értékesítéshez. De ez már egy másik cikk tartalma lesz! 😉

Ha eszedbe jut valaki, akinek hasznos lehet a cikk, kérlek oszd meg vele az alábbi gombok segítségével – a közösségi média megosztásokat ugyancsak hálás szívvel megköszönjük! 

1200 628 Dr. Kádas Péter
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...