Technikai SEO

Technikai SEO

A technikai SEO egy weboldal és az azt kiszolgáló szerver működésének optimalizálását jelenti annak érdekében, hogy a keresőmotorok előnyben részesítsék az adott weboldal tartalmait. A gyakorlatban minden weboldal kisebb-nagyobb mértékben eltér a keresőmotorok és a látogatók számára optimális struktúrától, zaz nincs tökéletesen “technikai SEO-zott” oldal, és ha lenne sem feltétlenül nyújtana olyan böngészési élményt, amit a tulajdonosa kívánatosnak tartana. Ugyanakkor érdemes törekedni arra, hogy bármely weboldal kiváló böngészési lményt nyújtson, ugyanakkor könnyen értelmezhető legyen a keresőmotorok crawler bot-jai számára is, ez ugyanis idővel előkelőbb helyezések és magasabb organikus forgalom formájában térül meg.

Evi háttér

A keresőmotorok priorizálják azokat az oldalakat, amik megfelelnek bizonyos követelményeknek: gyorsan töltődnek be, biztonsági tanúsítvánnyal rendelkeznek, jól strukturáltak, vagy épp reszponzív kialakításúak. A technikai SEO általában egy audittal kezdődik, melynek során a SEO szakemberek speciális szoftverekkel feltárják egy weboldal technikai hibáit, majd nekilátnak a javításoknak. A leggyakrabban előforduló technikia SEO hibák a következők:

SSL hiánya

A Secure Sockets Layer (SSL ) egy olyan biztonsági technológia, amely titkosított kapcsolatot hoz létre a webszerver és a böngésző között. Az SSL-t használó webhelyet onnan lehet felismerni, hogy az URL címe http:// helyett https:// betűkkel kezdődik. A Google 2014-ben tette nyilvánvalóvű, hogy az SSL-tanúsítvánnyal rendelkező weboldalakat előnyben fogja részesíteni a találati oldalakon, azaz a biztonságos kapcsolaton keresztül kommunikáló oldalakat feljebb fogja sorolni.

Reszponzivitás hiánya

A reszponzivitás, azaz a bármely eszközön hibátlan böngészési élményt nyújtó kialakítása Google mobile-first kezdeményezéséből fakad. Amennyiben egy weboldal nincs mobil eszközökre (is) optimalizálva, jó eséllyel hátréb fog sorolódni a keresők találati listáján.

Lassú weboldalak

A keresőmotorok előnyben részesítik a gyorsan betöltődő webhelyeket: az oldalsebesség fontos rangsorolási jelnek számít. Egy weboldal asztali gépekről és moil eszközökről mért sebessége bárki által ellenőrizhető az ingyenes Page Speed Insights eszközzel. A sebesség nem egyetlen tényezőtől függ, így a technikai SEO optimalizálás során fel kell kutatni és ki kell javítani az olyan, lassulást eredményező komponenseket, mint a túl nagy méretű kód, a lassú kiszolgáló, vagy épp a túl nagy méretű média elemek.

Strukturált adatok (Schema markup) hiánya

A strukturált adatmegjelölés olyan kód, mely segít a keresőmotoroknak standardizált módon megérteni a weboldal tartalmát. Ezek az adatok segíthetnek a keresőmotoroknak abban, hogy hatékonyabban indexeljék weboldalt, és relevánsabb találatokat adjanak. A strukturált adatok emellett a keresési eredményeket a “rich snippetek” hozzáadásával is javítják – például a strukturált adatok segítségével csillagokat adhatunk az értékelésekhez, árakat a termékekhez, vagy lokációt egy rendezvényhez, amik javíthatják az átkattintási arányt.

150 150 Dr. Kádas Péter
Írd ide, amit keresel...
>