5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

Above the fold

Above the fold

Egy weboldal azon része, melyet a látogató görgetés nélkül át tud tekinteni. A megkülönböztetés oka, hogy minden weboldal esetében ez a rész a látogató értelmezési képességét meghatározó legfontosabb terület. Amennyiben egy oldal above the fold részéről nem derül ki, hogy az adott oldal miről szól, mi a célja, milyen előnyöket tartogat a látogató számára, úgy az oldal teljesítménye drasztikusan csökken… legalábbis ez volt a teória korábban, az adatok ugyanakkor épp az ellenkezőjét mutatják.

Az above the fold rész egy weboldal esetében kijelző mérettől függően más és más lehet, a felhazsnálók pedig gyakran még azelőtt görgetnek, hogy az oldal teljesen betöltődne. Az adatok azt mutatják, hogy az above the fold rész a látogatók figyelmének fókusza szempontjából valójában pont, hogy elmarad a fold alatt közvetlenül található részhez képest.

Egy Nielsen kutatás hasonló eredményre jutott: a látogatók általában 20%-os szeletekben értelmez egy weboldalt. Bár valóban egy weboldal legfelső 20%-a kapja a weboldalon töltött idő mintegy 43%-át és a felső 40%-nak jut a figyelem 63%-a, a konverzió nem szükségképpen történik above-the-fold, sőt, ebből a szempontból éppen a fold alatti rész a legértékesebb.

Ma már számos UI szakértő vallja, hogy a korábban lényeges megkülönböztetés ma már nem létezik, azaz a mobil eszközök elterjedésének köszönhetően változó tartalomfogyasztási szokások miatt már nincs értelme a fold-ról beszélni.

Az above the fold kifejezés története

A kifejezés még az offline média világából származik, amikor is az újságokat az emberek valóban félbehajtották:

above the fold jelentése

A címlap mindig is sokkal értékesebb volt, mint az újság többi része, a hirdetési szakemberek azonban rájöttek, hogy a hajtás (angolul fold, vagyis a címlap felső 50%-a) még az első oldalon belül is különös jelentőséggel bír. Innen, vagyis az offline médiából származott át a kifejezés később a digitális világba és lett az above the fold szakkifejezés a weboldalak első, a kezdőképernyőre görgetés nélkül ráférő részének az elnevezése.

Az above the fold szakasz jelentősége weboldalaknál

Bár a fold az online marketingben lényegében elvesztette jelentőségét a konverzió szempontjából, ez még nem jelenti azt, hogy nem lényeges ez a terület, hiszen egy weboldal betöltődése során pont ez a terület (UI design szakszóval élve: hero) az első, amivel a látogató találkozik. A nemzetközi UI best practice erre a területre a világos, egyértelmű kommunikáció és a böngészési élmény folytatásának megkönnyítése.

A HubSpot ezen gyűjteménye több kiváló példát is felsorol az above the fold szakasz tervezésére.

150 150 Dr. Kádas Péter
Írd ide, amit keresel...