Shopify magyar környezetben – A teljes útmutató

Shopify magyar környezetben – A teljes útmutató

A Shopify a globális e-kereskedelem egyik nagyágyúja. Olajozottan forog a Google algoritmusaival, elit fejlesztőgárda gondozza és a segítségével egy 3 másodperc alatt felállítható fesztiválsátor kényelmével és gyorsaságával lakhatod be az online piacteret -kezdőtőke, vagy épp fejlesztői tudás nélkül. Túl szép, hogy igaz legyen?

Bár gyönyörűen cseng a Shopify mottója

You’ve got the will. We’ve got the way.

…azért nem szabad elfeledkezni a Shopify legnagyobb hátulütőjéről sem: a sikerednek ára van és a Shopify ezt rendesen be is hajtja rajtad, így célszerű felmérni a Shopify magyar piaci korlátait és erősségeit.

Az egyik oldalon a Shopify az egyik legfejlettebb, mesterséges intelligenciával megtámogatott e-kereskedelmi megoldás, ami – bizonyos tényezők együttállása esetén – szinte behozhatatlan versenyelőnyt képes biztosítani számodra, ugyanakkor – ha a csillagok együttállása nem megfelelő -, akkor konkrétan zsákutcába kerülhetsz vele…

Ebben a cikkben megnézzük, hogy valóban létező alternatíva-e a Shopify magyar környezetben, ízekre szedjük az előnyeit, hátrányait és megszólaltatunk olyanokat is, akik Magyarországon a Shopify platformon kereskednek.

Ez a cikk azért íródott, hogy a félinformációk, értékelések és a kamuszagú youtube sikersztorik félhomályában hiteles, pártatlanul kiegyensúlyozott információt biztosítson számodra, és a cikk végére pontosan értsd, hogy vajon a Shopify, vagy egy másik webshop motor való-e neked. Íme a Shopify magyar környezetben, magyar versenytársai kereszttüzében; minden, de tényleg minden aspektusból:

02.
AMIT A WEBSHOP MOTOROKRÓL TUDNOD KELL

Általános megfontolások

Bármelyik webshop motort is választod, nyilván a rátermettséged fogja eldönteni, hogy elbuksz, vagy megcsinálod a tutit, de amennyire a konkrét üzleti modelledhez és a termékpalettádhoz passzoló webshop motor képes megkönnyíteni a dolgodat, annyira fogja megnehezíteni egy rossz választás – akár annyira is, hogy elbukj olyan termékkel, amivel egy jó webshop motor segítségével sikeres is lehetnél.

Webshop motort nem érdemes szimpátia alapján, tájékozatlanul, vagy érzelmi alapon választani, ezért mindenekelőtt neked kell akkurátusan végiggondolni a választásod következményeinek minden tengelyét. Hosszútávú elköteleződésben gondolkodj, ugyanis a migrálás – vagyis a webáruházad átpakolgatása egyik webshop motorról a másikra – nem egyszerű és nem is mindig olcsó mulatság.

03.
KEZDJÜK A NEHÉZSÉGEKKEL

A Shopify magyar piaci korlátai

Attól, hogy globálisan dübörög, még nem biztos, hogy a Shopify magyar környezetben is minden esetben jó választás. A magyar néplélek sajátságos mentalitása mellett általánosságban igaz, hogy regionálisan más igények merülnek fel, amelyhez nem mindig éri meg alkalmazkodnia egy cégóriásnak.

Az, hogy a Shopify magyar földön egyelőre még nem terjedt el annyira, három fő okra vezethető vissza. A Shopify-ból három dolog hiányzik, ami a magyar szívnek a legkedvesebb:

édes anyanyelvünk (az admin felületen és az ügyfélszolgálatnál)

a megszokott hazai szolgáltatók és

az alacsony ár.

Cserébe olyan erősségei vannak, amitől szó szerint leesne az állad – de ezeket a végére tartogatjuk, előbb nézzük a kihívásokat:

Shopify és a költségek – a siker ára

A sikernek ára van – igaz, a kudarcnak is. Az „okosba’ megoldjuk” mentalitással a webshop motorok esetében az utóbbit fogod törleszteni. Sajnos Magyarországon még mindig elterjedt nézet, hogy a magas ár = biztos lehúzás és ennek szellemében próbál mindenki olcsóbb megoldást keresni, még akkor is, ha egy szakavatott akár első blikkre látná, hogy már középtávon is a többszörösébe fog kerülni az indulásnál tanúsított garasoskodás.

Épp ezért a többi webshop motornál drágább Shopify magyar környezetben – a hazai mentalitás miatt – aránytalanul nagy hátránnyal indul, pedig olyan előnyök vannak a mérleg másik oldalán, amelyekkel bizonyos feltételek fennállása esetén sokkal olcsóbban lehet megoldani a középtávú működést. Lássuk, hogyan szedi a Shopify a védelmi pénzt:

Havi díj

A Basic csomag már havi $29-tól elérhető, ez nagyjából 9000 HUF/hó. Az alapcsomaggal is teljes értékű webshopod lehet, bár tény, hogy bizonyos riport funkciók csak a drágább csomagokban érhetőek el.

A remek analitikát és a profi automatizációkat így is kézhez kapod. Az alapcsomaghoz jár még két felhasználói fiók, ingyenes SSL tanúsítvány, elhagyott kosárazonosítás, és még blogot is hozzápattinthatsz a webshopodhoz.

Van még néhány meglepetés a csomagok alján, a Shopify magyar piacra is érvényes ajánlatát megtekintheted ezen a linken*. Az alapcsomaggal is gyönyörűen el tudsz indulni a siker útján, ha néhány jól megválasztott applikácóval kiegészíted, akkor pedig szépen lehet hasítani.

*7Digits affiliate link

Applikációk havi díja

Érte már kritika a Shopify-t, hogy az alapcsomag appok nélkül meglehetősen vérszegény. Ár-érték arányban a Basic csomag felszereltsége ugyanakkor teljesen rendben van, hiszen, ahogy a nevében is benne van, mindent tud, ami kell az alapokhoz.

Ugyanakkor tény és való, hogyha nem elég az alapjárat, hanem rendesen fel akarod turbózni a funkcionalitást, akkor nem árt pár kiegészítő a Shopify App Store-ból.  Itt már rendesen el lehet szállni a költségekkel, hiszen az appok egy része is havi díjban fizetős, de szerencsére sokszor csak egy bizonyos volumen fölött – és szép számmal találunk vérprofi, mégis teljesen ingyenes appokat is.

Átlagban 6-7 applikációt használnak a Shopify magyar és külföldi webshop tulajdonosai is, és itt is igaz a mondás, hogy a kevesebb több. Nem érdemes tehát nyakra-főre telepítgetni az applikációkat, hanem azt kell kiválasztani, amire tényleg szükséged van.

Tranzakciós díjak

Az igazi szálka a Shopify magyar felhasználóinak a szemében az a jutalékrendszer. A Shopify ugyanis nem nagyon támogatja a harmadik feleken keresztül történő fizetéseket. Saját rendszerében a Shopify Payments-en keresztül elengedi a tranzakciós díjakat, de sajnos a Shopify magyar földön egyelőre még nem tette elérhetővé ezt a szolgáltatást.

Így a Shopify minden tranzakció után levon egy adott %-ot. A Basic csomag esetében ez 2%, ahogy megyünk feljebb a drágább csomagokra, ez a százalékos arány csökken egészen 0.5 %-ig. Erre a díjra jön még rá a külsős fizetési szolgáltató tranzakciós díja, ami eléggé meg tudja dobni a költségeket.

Ugyanakkor manuális fizetési megoldások esetén (utánvét, banki utalás) természetesen nem kell tranzakciós díjat fizetni, márpedig Magyarországon még mindig rendkívül népszerű az utánvét – 60-70%-ban még mindig ezt a fizetési módot választják a vásárlók, ez meg ugye megspórolhatja neked a kártyás fizetéssel járó tranzakciós sarcot.

Jól átgondolt árazási stratégiával és ügyesen megválasztott applikáció arzenállal, a Shopify magyar piacon is versenyképes – főleg, hogyha az alternatívák költség kalkulációjánál számolsz olyan elemekkel, amikre csak később lesz szükséged (például SEO, integrációk, vagy hirdetések kezelése).

Kicsi árréssel működő webshopok esetén, vagy nagyon erős árversenyben azonban nagyobb kihívást jelent a magasabb tranzakciós díjak ellenében is profitábilisnak maradni.

Összességében, a havidíj teljesen vállalható, a jutalékrendszer pedig – ha szúrja is a szemeket – a siker árának tekinthető. A pénzedért cserébe ugyanis minőségi szolgáltatáscsomagot kapsz – de erről majd pár bekezdéssel később…

Do you speak English?

Ha a fenti kérdést még le tudod fordítani, de itt meg is állt a tudományod, akkor számodra sajnos nem a Shopify-on keresztül vezet a siker útja. Angol tudás nélkül nem fogod tudni felpörgetni a webshop motort, mivel – bár a Shopify magyar frontendje (azaz amit a vásárlók látnak) egyetlen gombnyomással bekapcsolható – az admin felületre már nem nagyon vesztegették a fordítók idejét.

A webshop magyarítása mellett a vásárlóidnak automatikusan kiküldött értesítő email-ek is mind angolul vannak, úgyhogy mindenképpen kalkuláld bele az indulási nehézségekbe, hogy nem elég angolul tudnod – fordítanod is kell majd. Ha megy a nyelv, akkor nem kell extra szakértelem hozzá, csak körülbelül 2 napnyi időd és az energiád.

A Shopify remek oktatóanyagokkal lát el és aki tanulni akar, annak nagyon segít – persze ezt is csak angolul. A híresen segítőkész  Shopify ügyfélszolgálat is csak angolul tud problémát megoldani, úgyhogy a Shopify magyar földön  csak minimum középfokú angol tudással használható problémamentesen.

Ha számodra a magyar ügyfélszolgálat létkérdés és édes anyanyelvünk biztonságára vágysz, akkor remek alternatíva lehet a Shoprenter vagy az Unas – a hazai piac két vezető webshop motorja – ezek azonban funkcionalitásban, egyszerűségben, hatékonyságban értelemszerűen nem vehetik fel a versenyt a világ egyik legerősebb e-kereskedelmi megoldásával.

Magyar integrációk hiánya

A harmadik fájó pont a magyar integrációk hiánya. A jól megszokott fizetési és szállítási megoldások közül sajnos még csak kevés – de azért egyre több – érhető el a Shopify magyar felhasználói számára. Bontsuk is az elsőt rögtön két részre: a számlázó rendszerekre és a fizetési kapukra.

Számlázó rendszerek

A számlázó rendszereknél nincs gond, a Shopify magyar partnerei a Billingo és a Számlázz.hu is – mindkettő pár kattintással bekapcsolható. Előbbi ingyenesen, a Számlázz.hu pedig havi $12-ért.

Fizetési kapuk

A Shopify magyar felhasználói számára a Shopify Payments hiánya az egyik legnagyobb érvágás, így mindenképpen szót kell ejtenünk a fizetési kapukról. Természetesen a nagy nemzetközi szolgáltatók, mint a PayPal és társai elérhetőek itthon is a Shopify-on keresztül, és ahogy már említettük átutalással és a népszerű utánvéttel is fizethet a vásárlód.

Bankkártyás fizetés esetén az OTP SimplePay az egyetlen olyan fizetési integráció, amely régóta zökkenőmentesen működik együtt a Shopify magyar kereskedőivel.  Nem túl régóta beköthető a Barion is, mint fizetési kapu, de ez  egy elég új dolog – ha biztosra akarsz menni, akkor a valamivel drágább SimplePay nyújtja a legminőségibb szolgáltatást – nem véletlennül használja ezt a megoldást a Shopify magyar ügyfeleinek nagy része.

OTP Simple Pay logo Shopify fizetési opció

Néhány szó a SimplePay-ről

Az interjúk során és a fórumokat olvasgatva egyértelműen arra jutottunk, hogy sem a nyelv, sem a szállítási integrációk hiánya nem olyan félelmetes a magyar kereskedők számára, mint a Shopify jutalékrendszere, illetve az ehhez hozzáadódó SimplePay tranzakciós költsége.

Annak érdekében, hogy a SimplePay által nyújtott minőségi szolgáltatásokat is feltehessük a mérlegre, felkerestük Dorogi Bélát, a SimplePay brand manager-ét, aki a következőket emelte ki:

  • A SimplePay rendelkezik úgynevezett másodlagos elfogadóval, így ha technikai hiba merülne fel az OTP-nél, a tranzakciót átirányítva folyamatos szolgáltatást tud biztosítani, így soha nem kell aggódnod, hogy félremegy valami.
  • A Simple applikációban mentett bankkártya adatokkal egy kattintással, QR kóddal és push notification-nel is lehet fizetni az összes SimplePay partnernél, ami a közel egy milliós felhasználói bázist figyelembe véve komoly konverziós előny.
  • Az azonnali fizetésre épülő instant transzfer szolgáltatás az utalással történő fizetést is lehetővé teszi a SimplePay-en keresztül. Ennek a fizetési módnak a díja jóval kedvezőbb és hamarosan elérhető lesz a Shopify magyar felhasználóinak számára is.

Fizetési kiskapu: jó hír a boltodnak!

Megérkezett Magyarországra a Stripe, az a fizetési szolgáltató, ami a Shopify Payments motorja is egyben. Nem, sajnos mindennek ellenére a Shopify Payments és a kedvező tranzakciós díjszabás még mindig nem érhető el kis hazánkban.

De a Stripe-ról, mint kiemelt Shopify partner-ről azért érdemes szót ejteni.

Miért jó a Stripe?

A Stripe sokban hasonlít a Paypal-hoz: a vásárlóidnak még fiókot sem kell regisztrálniuk a fizetéshez. Árban viszont a Paypalhoz képest jóval alacsonyabb díjakkal számolhatsz: európai kártyák esetén csak 1,4% + 85 HUF a tranzakciós díj.

A SimplePay-jel ellentétben, itt nem kell fizetni csatlakozási díjat sem, ingyen a webshopodhoz pattintható, rejtett költségek nélkül és a 3D biztonsági hitelesítés is grátisz. Számos kártyás fizetési módot elfogad (Visa, Mastercard, American Express, ApplePay, GooglePay) és a nem kártyás fizetési módozatok is lebonyolíthatóak a rendszerében (Alipay, giropay, SEPA Direct Debit és a lista itt még nem ér véget).

Ne feledd, hogy a vásárlóid simán ott hagyják a kosarat, ha nem találnak megfelelő fizetési szolgáltatót a checkout felületen, így

a Stripe a konverziódra is pozitív hatással lehet!

Remélhetőleg hamarosan újabb update-tel jelentkezhetünk, ugyanis a Klarna villámgyorsan terjeszkedik és valószínűleg hazánkban is elérhető lesz ez a konverziónövelő fintech szolgáltatás, ami fényesre polírozza a teljes vásárlási folyamatot, érdemes lecsekkolni.

Szállítási megoldások

A magyar szállítási megoldások integrációinak hiánya sok webshop tulajdonosnak okoz fejfájást és még többet rettent el attól, hogy a Shopify magyar táborát erősítse. Integráció hiányában is hozzáadhatóak a népszerű futárszolgálatok a checkout felületen és a vásárlód ki is választhatja a tetszése szerint akár a Magyar Postát, akár a GLS-t, vagy épp a TNT-t, csakhogy…

…a gond ott kezdődik, hogy nem tudod a rendeléskezelést automatizálni, vagyis amit egy app szépen meg tudna oldani automatikusan, azt neked – integráció hiányában – mind manuálisan kell megoldanod – ilyen például a címke generálás és a nyomtatás.

Persze kiskapuk mindig vannak – például lefejlesztheted magadnak az integrációt egy úgynevezett private app formájában -, vagy ezt megkerülve megkérheted a vásárlódat, hogy manuálisan adjon meg csomagszállítási pontot, amennyiben az átvevőpontos opciót választja. GLS esetében pedig az xConnector app nyújthat támaszt a Shopify magyar kereskedőinek.

Az egyetlen jelenlegi magyar integráció, amellyel teljesen automatizálhatod a szállítást és amely tökéletes szimbiózisban él a Shopify magyar földön használt webshopjaival, az a Webshippy fulfillment szolgáltatása, amellyel a webshopod egész logisztikáját kiszervezheted – a csomagküldés eme módjáról később még bővebben szót ejtünk.

Checkout oldal kérdés

A kötött checkout felületről, vagyis a pénztár részről még szót kell ejtenünk. A Shopify checkout felülete ugyanis csak a legdrágább plan-ekben módosítható, a Shopify magyar felhasználói bázisa pedig jellemzően az olcsóbb havi díjakért elérhető konstrukciókon fut. Vagyis a chekout felületet lehetetlen optimalizálni – hacsak nem váltasz a legmagasabb havidíjas opcióra.

Azért tegyük hozzá azt is, hogy általában még jól működő, nagy forgalmú webshop-oknál sem a checkout optimalizálása a legmagasabb hozammal kecsegtető marketing feladat és a Shopify témák checkout oldalai eleve optimalizáltak a konverzióra, tehát lehet, hogy ez a probléma egy Extreme Digital méretnél már valós, ott azonban amúgy is a Shopify Plus verzióra lenne szükség – ahol már a checkout is szerkeszthető és módosítható.

A kötött checkout az átvevőpontos csomagszállításnál okozhat még kellemetlenséget a Shopify magyar felhasználóinak, ugyanis szállítási módon belül újabb szállítási pontot nem adhatsz meg. Ha mégsem tudsz meglenni FOXPOST és Pick Pack Pont nélkül, akkor ez a megoldás, vagy egy private app lehet a workaround.

Árösszehasonlító oldalak

Sajnos az árösszehasonlító oldalak sem köthetők be a webshopodba, bár elindult a fejlesztés, de ez is – mint megannyi magyar integráció – még várat magára.

Update 2023

A GLS-hez időközben készült applikáció, amit ezen a linken találtok. Köszönet Ádámnak a jelzésért a kommentek között!

Akik megbirkóztak a nehézségekkel – Shopify webshop tulajdonosokat kérdeztünk

Körömi János, a Clue PR kommunikációs ügynökség vezetője, másodállásban az Urben.hu elektromos közlekedési eszközöket forgalmazó boltját hozta tető alá a Shopify segítségével, és bár nem bánta meg, hogy a webshop motor mellett döntött, azért voltak súrlódások.

Legnagyobb hátrányként a magyar nyelv hiányát élte meg. Bár jól beszél angolul, így az admin felület nem okozott kihívást, de a rendszer által generált automatikusan küldött email-eket is le kellett fordítania, amit szívesen megspórolt volna magának.

Bodnár Zsolt a Huppanjbele.hu tulajdonosa babzsák foteleket forgalmaz a Shopify segítségével és bár pozitív tapasztalatai vannak a Shopify magyar piacon történő használatával kapcsolatban, a magyar integrációk hiánya neki is fájó pont. Zsolt a szállító cégek integrációinak hiányát említette; bár a szállítók rendszerei manuálisan mind beköthetőek – még ha ez számottevő energiát is emészt fel.

Takács Máté, a Nyeststop.hu tulajdonosa a  kötött checkout felületet szerette volna egy kicsit jobban személyre szabni, de ahogy már említettük a Shopify csak a legmagasabb csomagban ad erre lehetőséget.

Illetve a többi Shopify magyar kereskedőhöz hasonlóan a Shopify Payments hiányát emelte ki, mint legfájóbb pont.

Perényi András a Webshippy alapítója igazi Shopify veteránnak számít, a Shopify egyetlen banki integrációját a SimplePay-t is részben a közreműködésének köszönhetjük. Az ő véleménye is egybecsengett a többiekkel: a magyar integrációk és különösen a Shopify Payments hiánya a legnagyobb érvágás a magyar kereskedőknek. Megoldható minden, de szebb lenne, ha léteznének azok az applikációk.

OK, de akkor miért a Shopify?

Joggal merülhet fel benned a kérdés a fent említett hátrányok és a Shopify magyar felhasználóinak nehézségei láttán, hogy reális alternatíva-e egyáltalán a Shopify magyar környezetben?

Ha képzeletben nem csak az összes pénzed, hanem az összes érved is elfogyott a Shopify magyar piacon történő alkalmazása mellett, akkor most figyelj…

Ugyanis a nehézségek ellenére a Shopify valóságos aranybánya lehet – nem véletlen, hogy a fentebb tárgyalt hátrányok ellenére is egyre növekszik a Shopify magyar tábora és sokat elmond az is, hogy az általunk megkérdezett webshop tulajdonosok mindegyike számára – még a súrlódások ellenére is – a Shopify bizonyult az ideális választásnak.

Most pedig következzenek a várva várt előnyök…

04.
SHOPIFY MAGYAR VÁLLALKOZÁSOKNAK

A Shopify előnyei

Az ideális webshop motor – akárcsak az ideális társ – nem csak a rügyező szerelem lelkesítő napjaiban áll melletted, hanem támaszkodhatsz rá a szürke hétköznapokon, a fekete pénteken és a növekedés során is – azaz képes együtt növekedni a vállalkozásoddal és szintet lépni, amikor eljön az ideje.

Márpedig a Shopify egyik legnagyobb előnye, hogy mindhárom fázisban remek társ lehet.

Roppant könnyű vele elindulni, biztos lábakon áll a mindennapokban és remekül skálázható, ha netán berobbanna a biznisz, sőt: a gyors növekedést komoly tudásanyaggal is támogatja a cég.

Webshop indítás

Régebben egy webshop indítása során a legnagyobb nehézséget a kezdőtőke és a komoly fejlesztői háttér igénye jelentette – enélkül lényegében nem lehetett online boltot felhúzni. A Shopify és a bérelhető webshop motorok megjelenésével azonban egy új korszak kezdődött el.

A Shopify híresen felhasználóbarát…

…nulla tőkével és mínusz egyes programozói tudással is tető alá hozhatsz egy professzionális e-boltot, ami gyors, hibamentes, SEO-pozitív és nem csak a vásárlókat, hanem a tulajdonosát is rengeteg szolgáltatással kényezteti. Magyarul végeláthatatlan szívás és újabb és újabb keserves tapasztalat helyett egyszerűen csak működik.

A drag-and-drop funkció álomszerű, a könnyen kezelhető admin felület szinte magát kattingatja végig, nem ronthatsz el semmit és nem igényel komoly agymunkát sem – dolgozik helyetted a csúcsra járatott interakítv termékismertető. A Google imádja, a hirdetésekre külön applikációk vannak, egy-egy új funkció bekapcsolása, pedig szó szerint egy-két kattintás.

A Shopify magyar környezetben is értékelendő legnagyobb versenyelőnye tehát a nemzetközi piacon történő zökkenőmentes és gyors indulás. Ha a Shopify magyar piaci korlátait meg tudod ugrani, akkor a Shopify-jal a hazai piacon is nagyon édes lehet a kezdet:

  • Tőke és komolyabb tudás nélkül, szinte magától felépül a webshopod.
  • Igényes grafikai template-ek közül választhatsz, nem kell bajlódnod a design-al, ugyanakkor ésszerű mértékben testre szabhatod a webshopodat.
  • Bár domain nevet illik választani – hacsak nem .myshopify.com néven szeretnél bemutatkozni – sem tárhellyel, sem hosztinggal nem kell bajlódnod, így kulcsrakész megoldást kapsz.
  • Teljes a biztonsági arzenál is: ingyenes SSL tanúsítvány és biztonságos fizetési megoldások állnak rendelkezésedre és arról se feledkezzünk meg, hogy a Shopify híresen sokat költ arra, hogy feltörhetetlen legyen.

A webshop indítás szempontjából tehát a Shopify magyar környezetben is vitathatatlanul viszi a pálmát.

Marketing

Az édes kezdethez nem elég, hogy megnyitottál, vásárlók sem ártanának. Ezért kulcsfontosságú, hogy design és branding szempontból is felturbózd a webshopod. Ezen a téren verhetetlen a Shopify – főleg az Opencart-al és a magyar webshop megoldásokkal összehasonlítva. Csak marketingre több, mint ezer applikáció áll rendelkezésre az app store-ben:

Shopify magyar környezetben - marketing applikációk screenshot-ja

 

Nem csúszik el, nem lassú, nem finnyáskodik, ha épp nem az aktuálisan népszerű böngészőből nézed – tökéletes felhasználói élményt nyújt mind a vásárlóidnak, mind a backend-en. 70+ saját és több száz külső fejlesztő által összerakott témájának mindegyike

  • jól néz ki
  • reszponzív (mobilra optimalizált)
  • gyors, mint a veszedelem
  • beépített CDN (Content Delivery Network) segíti a vizuális tartalmak megjelenítését
  • pszichológiailag optimalizált és
  • SEO optimalizált.

A Shopify magyar webshop tulajdonosok által is élvezhető nagy előnye, hogy jó barátságot ápol a Google algoritmusaival, remek a SEO modulja és idővel szépen betereli a látogatókat a boltodba organikusan és ingyenesen. SEO szempontból vitán felül áll, hogy állva hagyja az összes versenytársat – más megoldásokkal ellentétben nem kér Tőled a cég évi másfél-két milliót SEO-ra, hanem kapod ezt alapból – csendesen és profi módon.

Hirdetések terén is kínál olyat a Shopify magyar felhasználóinak, amit egyetlen másik webshop motor sem tud. Kit nevű applikációja révén a Facebook Messenger egyszerű üzeneteivel vezérelhető hirdetési asszisztenst biztosít, aki 0-24 dolgozik, teljesen ingyenesen. Kit mesterséges intelligenciája beállít mindent, csak a hirdetés összegét kell megadni és már mennek is a Facebook hirdetések.

Aki pedig még komolyabban akarja venni a marketinget, az több mint ezer bivalyerős megoldást talál a Shopify App Store-ban – csak marketingre.

Shopify magyar környezetben - app store marketing kategória

Legyen szó affiliate marketingről, analitikáról, kuponokról, email vagy sms marketingről, társadalmi bizonyítékokról, Instagram-os eladásról, Amazon, vagy Etsy értékesítési pontról, képek optimalizálásáról, Facebook marketingről, videókról, chatbotról, vagy remarketingről – a Shopify-nak minden igényre van megoldása.

Marketingben a Shopify-t a hazai piacon használható többi webshop megoldás meg sem közelíti – ez adja bele ténylegesen a padlógázt a webshop motorba!

Forog a Shopify magyar gépezete

A Shopify webshop beindítása után a gépezet szépen forog magától. Az indítást követően már tényleg csak a növekedésre kell koncentrálnod, nem kapsz gyomorfekélyt összeakadt frissítések miatt, nem kell összekoszolnod a kezedet a szerver bütykölésével vagy egyéb fejlesztésekkel és a túlterhelt időszakokban – például Black Friday, vagy Karácsony – sem sül ki a webshop motor. Nézzük sorban az előnyöket:

  • A Shopify felhőalapú, nem kell bajlódni a szerver fenntartásával, a Black Friday és a Karácsony túlterhelt időszakaiban se fagy le a rendszer – robusztusabb, mint egy német tank!
  • Ha mégis elakadnál valahol, a Shopify magyar ügyfélszolgálati színvonalhoz szokott felhasználóinak szinte  elképzelhetetlen rendelkezésre állással, 0-24 órán keresztül készségesen segít. Nem kell a fejlesztőidnek könyörögni, egyszerűen csak hívod őket és segítenek.
  • Az analitika ötcsillagos és nincsenek benne felesleges dolgok. Nem kell egy NASA mérnököt szerződtetned, hogy kihámozza Neked a Google Analytics-ből a lényeget, hanem egyszerűen csak megnézed és értesz mindent.
  • Kincset érő applikációk teljes tárházával dolgozhatsz – ebben rejlik a Shopify magyar piacon is érezhető valódi ereje.

Ahogy már említettük, a bérelhető webshop motorok megjelenésével már nem kihívás online boltot indítani – versenyben maradni azonban annál inkább. Az applikációk egy része Shopify fejlesztés, egy nagyobbik része azonban külsős meló és a Shopify API-ján keresztül válnak elérhetővé. A Shopify webshop applikációkról írott cikkünkben részletesen bemutattuk az elit gárdát.

Növeld a fordulatszámot – Shopify magyar virtussal

Eljön a pillanat, amikor szintet kell lépni. Akár a hazai piacon belül, akár határokon túl akarsz terjeszkedni, a Shopify segít neked a növekedésben; tökéletesen skálázható, könnyen a magasabb csomagokba tudsz lépni (adott esetben gond nélkül vissza is tudsz hátrálni, ha úgy alakul), amelyek extra szolgáltatásokat tesznek lehetővé, és Shopify Payments hiányában, a tranzakciók után is kevesebb jutalékot kell fizetni a Shopify-nak.

A jutalékok rendszere az egyes Shopify változatok között az alábbiak szerint alakul:

Basic ShopifyShopifyAdvanced Shopify
2%1%0,5%

A Shopify magyar környezetben is sokféleképpen támogatja a vállalkozások növekedését, például különböző értékesítési csatornák kezelésével, több lokáció logisztikai támogatásával, közérthető analitikával, több száz integrációs lehetőséggel, beépített automatizációval, kosárelhagyás recovery-vel, profi SEO-val, százasszög egyszerűségű dropshipping menedzsmenttel, stb. Ezek mind nagyszerű dolgok, de a hab a tortán mégis a webshop motor innovatív és támogató ökoszisztémája – amennyiben persze beszélsz angolul…

Shopify Community

A Shopify Community olyan kommunikációs platformot biztosít a Shopify magyar és külföldi kereskedői és szakértői számára is, amellyel nem csak a webshop motor használati utasítását bővítik ki, hanem komoly kereskedelmi és stratégiai kérdésekben is támaszt nyújtanak.

Ha a fórum thread-eknél személyesebb támogatásra vágysz, akkor pedig olyan Shopify Partnereket találhatsz a közösségben, akik fejlesztői, design vagy üzleti téren tudják segíteni a vállalkozásodat. Ez különösen nagy segítség lehet, hogyha nemzetközi piacra is ki szeretnéd terjeszteni az üzletedet.

Partnereken keresztüli értékesítés

A Shopify magyar kereskedők számára is biztosítja a partnereken keresztüli értékesítés számos alternatíváját – megint csak applikációkon keresztül. A Shopify app-jaival nem csak menedzselhetsz, hanem könnyen is találhatsz értékesítési partnereket, akik jutalékért cserébe segítik a termékeid értékesítését – ez elsősorban saját gyártású termékek esetén lehet nagyon komoly növekedést biztosító versenyelőny.

Az appokról és az affiliate marketing részleteiről a Shopify blogjában olvashatsz egy összefoglalót.

Fulfillment szolgáltatás

A szintlépés egyik alapvető feltétele, hogy bizonyos feladatokat előbb-utóbb kiszervezz – jellemzően azt, amit vagy nem akarsz csinálni, vagy más sokkal jobban és olcsóbban megcsinálja Neked; tipikusan ilyen a termékeid kiszállítása, azaz a fulfillment.

A kiszervezett fulfillment (magyarul: teljesítés) szolgáltatás lényege, hogy a termékek célba juttatásával kapcsolatban minden terhet levesz a válladról. Raktározás, kiszállítás, számlázás – pipa.

Ez rengeteg időt megspórol neked, amit a vállalkozásod fejlesztésére, marketingre, termékbeszerzésre, vagy bármi másra fordíthatsz. Bár a Shopify Fulfillment Network nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, Magyarországon még kevésbé elterjedt ez a módszer – cserébe itt van nekünk a Shopify magyar vonatkozású Amazonja, a Webshippy.

Dropshipping modell

Az interneten fellelhető Shopify sikersztorik jelentős része a dropshippinghez köthető – nem csoda, hiszen könnyű növekedési lehetőség rejlik ebben az üzleti modellben. Ráadásul a Shopify az olyan appok segítségével, mint az Oberlo, alád rak mindent, hogy sikeres dropshipping-et folytathass. Ha szeretnél egy gyors, átfogó képet kapni dropshipping-ről, akkor érdemes megnézned az alábbi rövid videót, ami elmagyarázza az Oberlo működését:

A dropshipping legnagyobb előnye magában rejti a hátrányát is: bár konkrét fizikai termékekkel nem kell bajlódnod, ugyanakkor a kontrollt is elveszted. A csomagolás, raktározás, szállítás, mind harmadik feleken keresztül történik, Te csak közvetítő vagy, csakhogy ezzel együtt jár a webshop tulajdonosok egyik legsötétebb rémálma is: az elégedetlen vásárló.

A legnagyobb kihívás ebben a modellben az, hogy időben szállíts, ami sokszor lehetetlen a tengeren túli partnerek miatt. Így bár az Oberlo remek megoldás a tengerentúlon, de ha a hazai vagy régiós piacokon szeretnél értékesíteni, akkor más alternatívát kell keresned. Szerencsére létezik már olyan integráció, amely a Shopify magyar kereskedőinek is tökéletes opció.  Ez nem más, mint a Webshippy legújabb szolgáltatása, a Dropshippy, amely budapesti raktárban, hazai nagykereskedők termékeinek százait vonultatja fel és valós készletből szállít, másnapra egész Európába, akár utánvét kezeléssel is.

A Shopify magyar tulajdonosainak legtapasztaltabbját a pozitívumokról is megkérdeztük, íme a véleményük:

Pozitív tapasztalatok első kézből – Shopify webshop tulajdonosokat kérdeztünk

Az Urben.hu tulajdonosa a kezdeti súrlódások ellenére is megtalált mindent a Shopify-ban, amit egy webshop motorban keresett: jó minőségű CRM funkciók, profi, beépített automatizációk már a Basic csomagban is, egyszerű raktárkészletkezelés és a titkos fegyver, a SEO – még csak két hete állt a bolt és nulla hirdetési budget mellett, a Google organikusan beterelte a látogatót, aki szépen konvertált is.

A Huppanjbele.hu tulajdonosa is nagyon pozitívan nyilatkozott a Shopify-ról. Zökkenőmentesen működő és előremutató rendszernek tartja, fennakadást egyszer sem tapasztalt. Remekül működő appokkal erősíti a webshopját, viszont kiemelte, hogy az appok fejlesztőivel, érdemes azért egyeztetni a biztonság kedvéért. Választásának legfőbb oka a könnyen kezelhetőség és a biztonságos, hosztingolt szolgáltatás volt.

A Nyeststop.hu tulajdonosa se bánta meg a döntését, a rendszer könnyen kezelhetőségét dícsérte, különös tekintettel a reszponzív design-ra, amely hatalmas előny.

A mobilra optimalizált admin felületnek hála állandóan a zsebében hordhatja és finomhangolhatja webshopját. Máté másodállásban webshop tulajdonos csak, így szüksége volt egy olyan rendszerre, amely a lehető legtöbb terhet leveszi a válláról, így remek támaszra lelt a Shopify-ban.

Perényi András a Webshippy megalapítását megelőzően a Shopify magyar felhasználóinak egyik első fecskéje volt. Az Urben.hu-hoz hasonlóan Ő is egy SEO-sikersztorival büszkélkedhet, ugyanis még alig állt a bolt, de a Google már is betessékelt néhány vásárlót.

András a komoly technológiai háttér miatt választotta a Shopify-t, amelynek a SEO csak egy mellékága, de szépen bizonyítja, hogy van bőven lóerő a webshop motorban.

05.
HA NEM SHOPIFY, AKKOR MI?

A Shopify alternatívái

Ha magyar kereskedőként webshopot szeretnél nyitni, nem elég ismerni a Shopify előnyeit és hátrányait. Helyesen csak úgy tudsz mérlegelni, ha pontosan ismered az alternatívákat is. Tudnod kell, hogy mit tudnak, amit a Shopify nem, és, hogy milyen kompromisszumokat kell kötnöd cserébe. Lássuk ennek fényében a három opciót:

egyedi fejlesztés

nyílt forráskódú szoftver vagy

bérelhető webshop motor.

Egyedi fejlesztés

Az egyedi fejlesztés mindent tud, amit csak szeretnél, de ha emellett döntesz, három dolgot kell észben tartanod:

1. Olyan funkciók fejlesztését fogod kifizetni, amik a bérelhető webshop motoroknál ingyen, vagy fillérekért már rendelkezésre állnak. Úgy képzeld el a dolgot, hogy nem csak a csapvíz  helyett veszel ezer forintos Fiji vizet (igen, zuhanyzáshoz is), hanem a levegőért is fizetni fogsz.

2. Sosem lesz készen – nem csak a Tiéd, hanem egyik webshop motor sincs készen, azokat folyamatosan fejlesztik. A Tiéd sem lesz készen, mert változtatnak egy API-n, amihez alkalmazkodnod kell, jön egy új igény, növekedsz, stb. Tök mindegy, hogy mekkora „majdazténtudom” faktorral állsz hozzá, egyszerűen csak fogadd el, hogy

Soha. Nem. Lesz. Kész!!!

3. Ha nekiállsz egynek, akkor egy idő után nem nagyon lesz esélyed leváltani a fejlesztő csapatot. Te fizetsz majd mindent: az embereket, a szervert, az új funkciók tesztelését, az egyedi igények fejlesztését, egy gombot a főoldalon – mindent! És bedőlsz, vagy fizeted őket – erre a két opcióra szorítod majd le a lehetőségeid tárházát.

Kompromisszum: a nagy szabadságnak ára van, nem csak pénzben, időben és biztonságban is. A Shopify magyar vonatkozásban is olcsóbb, gyorsabb indulást  biztosít és a hosztolt szolgáltatás biztonságát is élvezheted.

Akinek megéri: Az igazán nagyok. Itt nem elég nagyot álmodni, több százmilliós kezdőtőkének is lennie kell. Ebben az esetben kifizetődő lehet az egyedi fejlesztés, főleg ha az egyedi ügyviteli, raktárkezelői vagy logisztikai rendszer integrálása létkérdés. Sokba kerül, 8-10 éves távlatban térülhet meg, úgyhogy ha egyedi fejlesztésben gondolkodsz, akkor a vékony hasitasi nem lesz elég.

Nyílt forráskódú szoftverek

A nyílt forráskódú szoftverek (open source software) legnagyobb előnye, hogy majdnem akkora rugalmasságot kapsz, mint az egyedi fejlesztések esetében, ráadásul teljesen ingyenes szoftverrel dolgozhatsz, ugyanakkor lényegében modulokból építkezhetsz, tehát nem kell mindent a nulláról csináltatnod.

Emellett komoly fejlesztői közösség áll mögöttük, sok külsős cég fejleszt plugin-eket, amelyekkel felturbózhatod a webshopodat. A hazai piacon a Woocommerce, a Magento (újabb nevén Adobe Commerce), a Prestashop és az Opencart a legelterjedtebb webshop építő szoftverek.

Kompromisszum: az ingyenes szoftvereknek is van költsége, amelyet vagy szakértő formájában, vagy a webshopod bukása révén fizethetsz meg. Különösen igaz ez a Magento és a Prestashop esetében, ahol kábé lehetetlen elindulni profi segítség nélkül.

A gyakorlatban a Woocommerce a Shopify magyar alternatíváinak leggyakoribbja, ugyanis ha már van WordPress weboldalad, akkor pár kattintásból hozzápattinthatsz egy Woocommerce webshopot és sokkal szabadabb is, mint a marketingesek rémálmai, az Unas és Shoprenter.

Viszonylag szabad kezet, komoly fejlesztői közösséget és skálázhatóságot biztosít – cserébe el kell felejtened a könnyű indulást és a hosztingolt szolgáltatás biztonságát. Üzleti oldalon is csinálhatsz mindent magad: SEO, hirdetések, optimalizáció – vagy kifizeted ugyanezt szakértőknek.

Akinek megéri: Kevés termékes, vagy alacsony marginnal dolgozó webshopoknak. Ha kiakad a bolt a Black Friday túlterheltsége miatt, akkor kell a szakértelem, nem elég egy Shopify-ügyfélszolgálatos váll, amin kisírhatod magad és megold mindent helyetted. Ha a szellemi tőke megvan, akkor viszont tényleg nagyon jó áron felhúzhatsz egy webshopot, a plugin-ek pedig olcsóbbak, mint amennyivel a Shopify magyar felhasználóinak megkönnyíti a zsebét.

Hazai bérelhető webáruház rendszerek

A Shopify magyar riválisai a Shoprenter és az Unas. Olcsóbban fel tudod húzni a boltodat, nem kapsz szívritmuszavart a magas tranzakciós díjak miatt, mint a Shopify esetében, flottul be vannak kötve a magyar integrációk, és édes anyanyelvünkön üdvözöl az ügyfélszolgálat, bármi probléma merülne fel. Bérelhető webáruház lévén pedig édes a kezdet, hiszen nem csak a könnyű indulás, hanem a hosztingolt biztonság is neked kedvez.

Kompromisszum: első hallásra úgy tűnhet, hogy mindent tudnak amit a Shopify magyar földön nyújtani képes, ráadásul olcsóbban és magyarul – persze nyilván nem így van: Bár a Shopify magyar nyelv vonatkozásában az adminokat nem kényezteti el, az admin felület még angolul is intuitívabb és könnyebben kezelhető. Az alap design sablonok is egyedibbek, ez kulcsfontosságú UX szempontból. Továbbá nincs mögöttük mesterséges intelligencia, automatán hirdető app és SEO szempontból sem tudják azt, amit a Shopify.

Az App Store-jukban sem pont ugyanannyi applikáció van… Nincs mese, ezeket a rendszereket tized-, vagy századannyi programozó fejleszti, mint a Shopify-t és technológia szempontjából nem említhetőek egy lapon a nemzetközi óriással.

Akinek megéri: Angol tudás és személyi tolmács híján bárkinek, aki kulcsrakész, biztonságos és könnyen sebességbe tehető webshop motort szeretne, de tudja, hogy nem fog sem gyorsan növekedni, sem külföldre terjeszkedni – az utóbbi esetekben ugyanis már a Shopify magyar piacon is megfontoltabb választás. Amennyiben a profit margin 15-20%-nál kevesebb, vagy az átlagos kosárérték csekély, akkor jó választás lehet a két hazai webshop motor egyike.

06.
KINEK JÓ A SHOPIFY ÉS KINEK NEM?

Shopify a mérlegen - a döntő kérdések

Az előnyök, a hátrányok és az alternatívák megismerését követően, akkor tegyük fel a döntő kérdést: kinek jó választás a Shopify magyar üzleti környezetben és kinek érdemes más alternatíva után néznie?

Mikor biztos bukás, ha a Shopify-t választod?

  • ha alacsony az árrésed, amit felemészt a Shopify magas tranzakciós díja
  • ha nem beszélsz angolul
  • ha rendkívül fontos számodra a csomagpontokra szállítás*

*A Shopify-ba ugyan beépíthető a csomagpontos kiszállítás opciója, de csak a Kosárból, mivel – leszámítva a Shopify Plus plan-t, a checkout oldal nem módosítható. Amennyiben a csomagpontok fontosak a piacod számára, úgy két lehetőséged van: vagy Plus plannel indulsz, ahol a csomagpont hibátlanul integrálható a checkout folyamatba, vagy más megoldás mellett teszed le a voksodat.

Mikor repíthet a Shopify magyar kereskedőként is a csúcsra?

  • ha gyorsan és olcsón akarsz indulni, vagyis amikor nincs sok milliós kezdőtőkéd
  • ha a profit margin-odat 15% felettire várod, és az átlagos kosárértéked is sok ezer forintban mérhető, így nem csap földhöz a Shopify magyar viszonylatban magas árazása
  • ha dropshipping-ben gondolkodsz (erre az üzleti modellre a Shopify az Oberlo-val megtámogatva a legjobb megoldás)
  • ha idővel több országban akarsz értékesíteni
  • ha gyors növekedésre számítasz, mert a Shopify képes a vállalkozásoddal nőni, míg a többi hazai hosztolt webshoppal ez esélytelen
  • ha tudsz angolul, mert ebben  az esetben a support, a tudásbázis, a rengeteg oktatóanyag és applikáció hatalmas versenyelőnyt fog jelenteni számodra – még a Shopify magyar piaci alkalmazása esetén is.

A sikerre önmagában a webshop motor megfelelő kiválasztása természetesen nem garancia. Az e-kereskedelem összetett szakma, nem csak egy játszótér fancy design sablonokkal és drag-and-drop funkciókkal.

Sokan vágnak bele, naponta születnek az új webáruházak, de nagy részük az egy éves kort sem éri meg. A webshopok fenntartási költségeinek sora, az online marketing kihívások, a logisztikai és az ügyfélszolgálati feladatok sokasága miatt a kezdeti lelkesedés gyorsan alábbhagy – főleg, ha az online kereskedők számára sokszor ismeretlen informatikai problémák is nehezítik a működést.

A Shopify valódi ereje abban rejlik, hogy nem csak a vásárlók, hanem a webshop tulajdonosok dolgát is megkönnyíti, így – amennyiben a tulajdonos a magasabb havi költségekkel és az angol nyelvvel képes együtt élni – egy nagyon olcsón és gyorsan beindítható, korlátlanul skálázható, és minden körülmények között bombabiztos megoldást kap a pénzéért, a jövő technológiáival. Apropó jövő – erről érdemes még pár szót ejteni, hiszen webshopot nem 6 hónapra indít az ember…

Látod a Shopify-ban a jövőt?

07.
GONDOLKODJ ELŐRE

Shopify és a jövő

Bár a jövőt nem lehet megjósolni, az biztosan látszik, hogy a Shopify technológiai elsőségre törekvő stratégiájával egy nagyon kompetitív piacon vívta ki magának a dobogó előkelő első helyét.

Mára a Shopify magyar környezetben is az egyik leghatékonyabb webshop motorrá vált, az  anyacég pedig fáradhatatlanul kutatja tovább az e-kereskedők fájó pontjait, és mindent megtesz, hogy még jobbá tegye az e-kereskedelem élményét – mind a vásárlóknak, mind a kereskedőknek.

A Shopify Community, a Shopify Partner Network, az App Store és a Shopify Academy mind olyan erőforrások, illetve szolgáltatások, melyekkel az e-kereskedők „szerencséjét” próbálja a  Shopify a csúcsra járatni – szemmel láthatólag elég komoly sikerrel.

Természetesen léteznek más,  jó minőségű, webshop építésére alkalmas megoldások – ahogyan azok közül többet fentebb részletesen tárgyaltunk is. A kérdés, hogy Te tudod-e, hogy pontosan mire van szüksége a vállalkozásodnak és milyen árat kell fizetned hosszú távon azért, hogy kielégítsd ezeket a szükségleteket – pénzben, haszonáldozat költségben és kompromisszumokban egyaránt.

A fentiekben körüljártuk a Shopify magyar piaci alkalmazhatóságának minden előnyét és hátrányát. Ezek után már csak annyi a dolgod, hogy jól tedd fel magadnak a döntő kérdéseket. Megannyi Shopify webshop tulajdonost segítve egy dolgot biztosnak látunk:

amennyiben végül a Shopify-ba fekteted a pénzedet, akkor a jövődbe fektetsz…

Ha kalandoztál már az e-commerce területén és szívesen megosztanád a tapasztalataidat, vagy még ismeretlen a terep, de égető kérdéseid vannak, akkor kérlek, ne hagyd üresen a komment mezőt, megosztásoknak pedig extrán örülünk! Sok sikert a kereskedéshez – akár a Shopify-on, akár más platformon keresztül.

Kapcsolódi cikkek és egyéb források Shopify témakörben

100% INGYENES

Próbáld ki a Shopify webshop motorját

14 napos ingyenes Shopify próba. Nem szükséges hozzá bankkártya, teljes funkcionalitást biztosít. Ingyenes témák és appok kipróbálási lehetősége. Vágj bele most!

1200 628 Dobosy Ildikó
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
12 hozzászólás
Legrégebbi
Legújabb Magasan értékelt
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...