5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

Dropshipping

Dropshipping

A dropshipping jelentése olyan üzleti modell, amiben a webshopodon értékesített termékeket közvetlenül az küldi el a vevőidnek, akitől Te megvásárolod azokat, vagyis a logisztika „kihagyja” magát az értékesítőt (a webshopodat) és közvetlenül a beszállítód teljesíti a rendeléseket a te vásárlóidnak.

A dropshipping előnyei

A dropshipping modell egy időben rendkívül népszerű volt, mert – megspórolva a webshop tulajdonosának a készletezés, raktározás és kiszállítás erőfeszítéseit és költségeit – gyakorlatilag a Bahamákról is realizálható passzív jövedelemt ígért. Nem csak készletre nincs szükség, hanem alkalmazottakra sem, hiszen a logisztikát teljes egészében a beszállító végzi. A termék feed-ek is a beszállítótól jönnek, így a marketinget tekintve is csak a fizetett hirdetés költségei jelentkeznek. Ha pedig nem megy jól az üzlet, akkor sincs vész: alig van állandó költség, így a dropshipping jelentése elvileg nem más, mint talált pénz… Elvileg.

A dropshipping hátrányai

Amennyiben a dropshipping jelentése számodra nem más, mint a talált pénz ígérete, akkor egészen biztosan nem vagy tisztában a hátrányaival; könnyen rémálom lehet ugyanis a nagyratörő tervekből. Perényi András, a Webshippy alapítója egy zseniális videóban magyarázza el a dropshipping modell működését a 7Academy oldalán, de vegyük most sorra a legnyilvánvalóbb hátrányokat:

Alacsony árrés

Nincs mese, ha kiszervezed a munka nagy részét, akkor a profit nagy része is máshol landol. A dropshipping modellben az árrés gyakran nem haladja meg a 15%-ot, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nagy volumeneket kell mozgatnod, ha szemmel látható mennyiségű pénzt akarsz keresni. Ebből a 15%-ból kell kihoznod a webshopot, az applikációkat, a marketinget, a saját béredet és minden egyebet is.

Készlet információk

A dropshipping jelentése csak azok számára lehet ingyen pénz, akik meg tudják oldani, hogy pontos készletinformáció álljon rendelkezésükre a beszállítóktól. Ez gyakran egyedi szoftvermegoldásokat, komoly back-end fejlesztéseket igényel – főleg, ha több, eltérő technológiai fejlettségű beszállítóval dolgozol. Mivel nagy volumeneket akarsz mozgatni, a kézzel történő frissítgetés ki van zárva, így nem véletlen, hogy a dropshipping legsikeresebb huszárai maguk is komoly fejlesztői tapasztalattal rendelkeznek.

Minőség

Mivel logisztikai szempontból a dropshipping jelentése az, hogy nem látod és nem foghatod kézbe az árut, így a beszállító partner minőségérzékenységének maximálisan ki vagy téve. Ha pedig minőségi kifogások merülnek fel tömegével, akkor azt bizony neked kell kezelned, hiszen te adtad el az adott terméket.

Hosszú szállítási idő

Mivel a dropshipping jellemzően Kínából érkező termékeket jelent, ezért a szállítási idő a fejeltt hazai logisztikához szokott vásárlóközönség számára rendkívül hosszú. Ez be is határolja a sikeresen értékesíthető termékek körét és még ekkor is meg kell küzdeni a helyi raktárkészlettel dolgozó webáruházakkal. Sajnos az alacsony ár nem minden, a vásárlók döntési mechanizmusai ennél jóval bonyolultabbak. A logisztikai kihívások mélyebb megismeréséhez a Locad oldalán találsz egy teljes útmutatót.

Vám kötelezettség

Amennyiben a termékek az Európai unión kívülről jönnek, azokat vámfizetési kötelezettség terhelheti. Így már nem biztos, hogy megéri a vásárlóidnak heteket várni egy termékre, ha az árelőnyt a vám nagy részben fel is falja.

A dropshipping eszközei

A dropshipping magyar vállalkozásként is működőképes, de nagyon nem mindegy, hogy milyen technológival állsz neki. Mivel a dropshipping esetében jellemzően külföldi beszállítókkal és előbb-utóbb külfödli vásárlókkal is dolgozol majd, nemzetközi webshop motort kell választanod, méghozzá lehetőleg olyat, amelyiknek a technikai menedzselésével el is bírsz – egyedül, vagy minimális fejlesztői támogatással.

A Shopify magyar viszonylatban is egyre népszerűbb, mint webshop motor, nemzetközi terjeszkedésre és főleg dropshippingre pedig olyannyira az első választandó szer, mint szifiliszre a penicillin. Amennyiben gyorsan növekvő dropshipping bizniszt gründolnál, akkor elsőként a Shopify webshop motorját vedd górcső alá!

A dropshipping eszközei

A dropshipping magyar vállalkozásként is működőképes, de nagyon nem mindegy, hogy milyen technológival állsz neki. Mivel a dropshipping jelentése jellemzően külföldi beszállítókkal és előbb-utóbb külfödli vásárlókkal történő üzletelés, így nemzetközi webshop motort kell választanod, méghozzá lehetőleg olyat, amelyiknek a technikai menedzselésével el is bírsz – egyedül, vagy minimális fejlesztői támogatással.

A Shopify magyar viszonylatban is egyre népszerűbb, mint webshop motor, nemzetközi terjeszkedésre és főleg dropshippingre pedig olyannyira az első választandó szer, mint szifiliszre a penicillin. Amennyiben gyorsan növekvő dropshipping bizniszt gründolnál, akkor ne feledd: a nemzetközi színtéren a Shopify nevével szinte egybeforrt a dropshipping jelentése!

Már csak azért sem érdemes másban gondolkodni, mert némi havidíjért olyan applikációkat kapcsolhatsz be gombnyomásra, mint a DSers – az Aliexpress dropshipping magyar vonatkozású applikációi közül messze ez a legnépszerűbb darab, de ezen a linken találsz még vagy 10 másikat is.

A legjobb dropshipper appok

Értékelés: 5 / 5

Vélemény: 15k+

Ár: Ingyenes – $49 / hó

Értékelés: 4.6 / 5

Vélemény: 350+

Ár: Ingyenes – $89 / hó

Értékelés: 4.7 / 5

Vélemény: 1 100+

Ár: Ingyenes – $99 / hó

A dropshipping adózása

Ha egy magyar dropshipping vállalkozás indításán töröd a fejed, amiből Magyarországra (és később esetleg külföldön is) értékesítesz, akkor a dropshippingre is a magyar szabályozást, nevezetesen az áfatörvény 27. ​​§-át kell alkalmazni, miszerint az áfát a teljesítés helye szerint megállapítani. A teljesítés helyének a megrendelő országa, azaz magyar vásárló esetén Magyarország minősül. A vám és az áfa mellett ugyanazokat az adónemeket kell megfizetned, amit bármelyik kereskedelmi vállalkozásnak.

A dropshipping jelentése tehát adózási szempontból sem könnyebbséget, sem extra nehézségeket nem keletkeztet – simán csak egy újszerű, hatékonyabb logisztikai megoldásról van, aminek a hátrányait kell tudnod kezelni ahhoz, hogy az előnyeit élvezhesd.

Csináld, vagy ne csináld?

Bár felületes szemlélő számára a dropshipping jelentése nem más, mint könnyű pénz, a valóságban akkor érdemes belefogni, ha bőven van tőkéd, időd és némi szoftverfejlesztési tapasztalattal is bírsz. Kell egy megalapozott ötlet a termékkörre vonatkozóan és ki kell találnod a fenti nehézségek kezelésének módját is. A viszonteladó dropshipping modell esetén nem keres sokat, így növekedési kényszere van, ahol nem csak technikailag, hanem pénzügyi értelemben is eléggé komplex szituációkkal találkozhatsz.

150 150 Dr. Kádas Péter
Írd ide, amit keresel...