5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

E-commerce

E-commerce

Az e-commerce jelentése: e-kereskedelem. Azokat a vállalatokat szokták az e-commerce alá sorolni, melyek bevételük jelentős részére az online térben tesznek szert egy, vagy több webáruházon keresztül. Az e-kereskedelem legnagyob szereplői az Amazon, az EBay és az Alibaba, de nagyon ismert például az Etsy, vagy a Wanelo is, itthon pedig a Vatera az első számú e-kereskedelmi szereplő.

Az e-kereskedelem négy nagy területre osztható. Az első kategóriába az online termékértékesítés, vagy angol szóval az online retail tartozik. A második kategória a piactereké, ilyen az Ebay, az Amazon, vagy az Alibaba. Eltérő üzleti logikájuk alapján külön csoportba szokták sorolni az online aukciós oldalakat, végül a negyedik nagy e-commerce kategória az online szolgáltatásoké (például oktatás).

A globális e-kereskedelmi volumen 2022-ben becslések szerint el fogja érni az 5 ezer milliárd dollárt, ami a teljes retail értékesítés több, mint 20%-a. 2024-re 6 ezer milliárdra nőhet a teljes elektronikus kereskedelmi volument, amit a Világon létező mintegy 20 millió webshop hoz össze.

150 150 Dr. Kádas Péter
Írd ide, amit keresel...