5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

Drip kampány

Drip kampány

A drip jelentése olyan előre generált, konzerv tartalmakkal történő „csepegtető” kommunikációs stratégia, mely fokozatosan növeli a célcsoport elköteleződését. A modern online marketingben eleinte a tradícionális hírelvélküldő alkalmazásokat felváltó „okos” e-mail marketing automatizációra használták a kifejezést, ezek a rendszerek ugyanakkor idővel fejlődtek és a 2020-as évek elején már úgynevezett cross-platform kommunikációs platformokká váltak, melyek az e-mail-en kívül hirdetések és sms üzenetek formájában is el tudják juttatni az egyes információ-morzsákat a célcsoporthoz.

A drip jelentése tehát nem más, mint az automatizált, szegmentált és mélyen perszonalizált email kampány, mely kiegészül a hirdetési célzások dinamikus kezelésével és az sms-marketinggel is. A drip kampány legismertebb platformjai a drip.com, az ActiveCampaign, a Klaviyo, vagy a SendinBlue.

Drip-kampány példák

Engedj meg egy egyszerű példát: Van egy online ruhaboltod, melyben sportos, elegáns és fast fashion ruhákat árulsz. Van egy email cím listád – amit organikusan gyűjtöttél be, például az oldalon található feliratkozási űrlap révén – melyben lelkes, vásárlásra éhes nők várják 0-24-ben, hogy megkapják a heti hírlevelet tőled, majd kedvezményes áron vásároljanak. Viszont van egy kis probléma, mégpedig az, hogy vannak olyan nők, akik inkább a sportos ruhákat szeretik (és vásárolják) és vannak, akik a fast fashiont.

Továbbá vannak olyanok, akik már vásároltak Tőled és a drip platformod szerint még fognak is, megint mások azonban még nem szánták rá magukat a vásárlásra.

Egy egyszerű hírlevélküldő mindenkinek ugyanazt az e-mail-t küldené ki, így – bár a vásárlóid egy része csak elegáns ruhákat keres – kapnak bőven a sportosból is. Ennél is nagyobb baj, hogy időnként kedvezményeket is kínálsz – azoknak is, akik amúgy is vásárolnának.

Ha a hírlevélküldő a sörétes puska, akkor a drip kampány platform a mesterlövész fegyver…

…pontosan azt és úgy kommunikál a mélyen szegmentált célcsoportnak, ahogyan a róluk rendelkezésre álló adatok azt lehetővé teszik és ezáltal sokkal, de sokkal hatékonyabb lesz.

Ha te csak 1 hírlevelet küldesz ki 1-1 fajta ruha akcióval, ahelyett, hogy a megfelelő alcsoportoknak küldenél 3-3 releváns ruhát az adott szegmensben, akkor csökkented a vásárlás esélyét a teljes sokaságnál. Ha kedvezményt adsz olyanoknak, akinek nem kellene, mert anélkül is vásárolnának, akkor konkrétan profitot buksz el. Míg ha nem adsz kedvezményt olyannak, aki csak kedvezményesen vásárolna, akkor a forgalmad zuhan be…

Itt jön képbe egy e-mail marketing automatizmus, mint szegmentációs módszer, mely az első hírlevél után elhelyezi az embereket további listákba (szegmentál), aszerint, hogy mire kattintanak az emailen belül, mit vásárolta korábban, vagy éppen hol és mit böngésztek a weboldaladon. Vagyis, ha valaki a sportosat nézte, akkor ezentúl több sportos tartalmat fog kapni, aki az elegánsat szereti, az pedig csak arról kap értesítést.

Természetesen a rendszer ennél sokal bonyolultabb, különösen, ha a hirdetési platformokba is továbbítunk adatokat belőlük, így már a drip jelentése túlmutat az e-mail-en és lényegében szekvenciális, cross-platform kommunikációt takar.

A drip jelentése üzleti szempontból

A modern e-kereskedelmben egy jó marketing automatizáció olyan alapkövetelmény, ami nélkül bármelyik versenytársad, amelyik ilyet használ, ízzé-porrá fog zúzni. A szegmentáció és a mesterséges intelligencia általi adatelemzés egész egyszerűen tökreveri a legzseniálisabb kereskedelmi intuíciót is; épp úgy, ahogyan egy modern processzor tönkrever bármilyen fejszámoló művészt.

150 150 Dr. Kádas Péter
Írd ide, amit keresel...