Shopify webshop ötletek: 7 sikerfaktor, amitől betalálnak!

Shopify webshop ötletek: 7 sikerfaktor, amitől betalálnak!

Ha Shopify webshop ötletek kapcsán leblokkoltál, van egy jó hírünk! Nem kell mélytranszban törnöd a fejedet, mi lementünk alfába helyetted.

Átnéztük a Shopify Hall of Fame válogatását és kigyűjtöttük azokat a sikerfaktorokat, amivel még az ecommerce titán elismerését is kivívták.

Az alább következő webshop ötletek bekerültek a Shopify dicsőségeinek csarnokába, (vagy legalábbis megemlítette őket a Shopify blog, márpedig az azért nem kis dolog, ha a piacvezető webshop motor promózza ingyen a boltodat). Szóval a Shopify összeválogatta a díjnyertes webshop ötletek listáját, mi pedig átnéztük őket és levontuk neked a tanulságot; részben inspirációnak, részben azért, hogy beépíthesd az itt látottakat a saját üzleti stratégiádba. Hogy miért is? Mert…

“A JÓ művész másol, a ZSENIÁLIS pedig lop.”

Shopify webshop ötletek: mi az, ami működik?

Remekbe szabott zseniális ötlet sok van, mégis csak kevesen tudnak megfelelően kivitelezni. Egy ötletet pedig csak a megvalósítás igazol – pénzügyileg mindenképpen. Éppen ezért ebben a cikkben tartózkodunk mindenfajta webshop growth hack-től, slágertermékektől és olyan CRO csodaszerektől, ami lehet, hogy valóban működik, de eltereli a figyelmet a lényegről: 

  1. Végső soron a webshop is egy cég, saját identitással.
  2. A brandérték határozza meg hosszú távon a versenyképességét.
  3. És ha már brand…csak minőségi termékre/szolgáltatásra lehet életképes márkát építeni.

Aki ezt meg akarja úszni és gyors profitra számít, annak inkább a megbugázott közbeszerzések körül érdemes dörzsölnie a lámpását. Az alábbi tippek tehát nem a quick win kategóriába sorolhatók, ahol bármit kívánhatsz az ecommerce dzsinntől; itt valódi sztorik, küldetések, hitvallások és fehéren izzó eredetiség következik, amivel kitűnhetsz a tömegből. 

Sziklaszilárd brand, lézerpontos USP, golyóálló marketing és VIP ügyfélélmény. 

Ez az a néhány összetevő, ami ahhoz kell, hogy valaki bekerüljön a Shopify toplistájába. Most pedig jöjjenek a nagykutyák a nemzetközi piacról, aki nem csak ugatnak, hanem harapnak is – mégpedig nem kis piaci részesedést.

1. Nem megúszós webshop ötletek: saját bőrön tesztelt hitelesség

Várat építeni sok mindenből lehet, de előbb utóbb bűzleni fog biznisz, ha nincs meg a kellő hitelesség. A Shopify toplistásai között olyan webshopokat találunk, akik a saját bőrükön tapasztalták meg (sokszor szó szerint) a sors vasöklét, és mindent megtesznek, hogy másnak ne kelljen megfizetni a tanulópénzt. Ez a gondoskodás emelte őket a magasba, erre a sziklaszilárd alapra épült a brand.

Beneath your Mask

Néha az eredeti webshop ötletek álarca mögött egy-egy kemény sztori van. Dana Jackson-t lupusszal diagnosztizálták, ami nagyon megnehezíti számára a szépségápolást, ezért túl ment minden határon, hogy a hozzá hasonló embereken és az extrán érzékeny bőrűeken segítsen. A GQ és a Vogue magazin is elismerően beszélt róla, a webshopból pedig csak úgy árad a letisztultság és a profizmus.

Range Beauty

A szépségnek terjedelme van. Smink olyanoknak, akik ekcémában és policisztás aknéban szenvednek? Alicia Scott a nehézségeit konvertálta segítőkészséggé majd később profittá. Társadalmi szerepvállalását a Shopify is megsüvegeli és a legjobb webshop ötletek között tartja számon.

The Honey Pot

A mézesbödön. Az intim higiénia ilyen nyílt és őszinte tárgyalása példaértékű. Bea Dixon méhkirálynő őszintén vall 8 hónapos hüvelyi fertőzéséről, ami megkeserítette az életét, amíg egyik ősanyája meg nem jelent az álmában, hogy üzenjen neki. “Nyiss webshopot és gyógyítsd meg saját és nők millióinak a mézesbödönét. Itt a recept.” 

Webshop ötletek a Thehoneypot.co intim higiénia weboldal képernyőképével illusztrálva

The Honey Pot

Igen, tudom, lehet ez már kicsit sok néhány embernek, de hát a misztikum az misztikum. És a bolt pörgése ugyebár az alapítókat igazolja… Az pedig, hogy a The Hive fedőnév alatt megy a közösségépítés, az egyszerűen zseniális. 

Nem csoda, hogy a szépségápolás és egészségmegőrzés terén találjuk a legtöbb ilyen webshopot, ez az a terület, ahol nem lehet sumákolni, legyen szó a hajunkról, arcunkról, a mézesbödönünkről, az életminőség legfontosabb alapjáról beszélünk.

Emelem kalapom-bödönöm minden webshop tulajdonosnak, akik őszintén a saját bőrüket viszik a vásárra és a sérülékenységükből erőt kovácsolnak.

2. Közösségépítő webshop ötletek: arcot adnak a brandnek!

A brand nem csak rólad szól. Még a personal brand sem. Egy vállalkozás lehet öncélú és ideig-óráig sikeres, de azzal nem kerülsz be a dicsőségek csarnokába. Az igazán nagyok tudják, hogy ahhoz, hogy pörögjön a bolt, sok emberre szükség van. Nem csak vásárlói oldalon, hanem az előállításban is. Ezeknek az embereknek hálával tartozunk. És ezt ki is kell mutatni.

Flourist

A lisztes webshop nem akármivel gurít. Az oldalán komoly figyelmet szentel annak, hogy megossza azoknak a farmereknek a háttértörténetét, akik hozzájárulnak a brand értékéhez. Gyönyörű, letisztult design, kreatív szójáték a Florist szóból, és komoly rajongói bázis: az “egyik legjobb Shopify bolt” – így nyilatkozik róla a webshop motor is.

Bebemoss

A törökországi székhelyű webshop gyerekjátékokra helyezi a fókuszt és olyan anyukákat foglalkoztatnak, akik még nem tudtak visszaintegrálódni a munkaerőpiacra – nagyrészük szíriai menekült. Munkát ad a legkétségbeesettebb helyzetben lévőknek, ugyanakkor népszerű termékeket kínál – zseniális!

webshop ötletek a bebemoss cég példáján - screenshot

A Bebemoss webshop kínálata

Manitobah

Az őslakos kultúrát támogatja a webshop, a profit 100%-ban visszaforog a művészeknek, és arcot is ad a nekik: az alkotók megosztják történetüket, ráadásul ingyenes iskolai kurzusokat is tartanak, hogy az őslakos gyerekek már fiatal korban elsajátíthassák a törzsi művészetet. Tradicionális lábbelik, amik büszkén lépkedve járják az ősök útját. 

3. A környezettudatos webshop ötletek: küldetést adnak a brand-nek!

Minden vásárlói döntésnek nyoma van. Ha mást nem a bankkártyánkon. Mi lenne, ha ezt kiterjesztenénk és nyomot hagynánk a világban is? Fellengzősnek, elcsépeltnek hangzik, tudom hiszen mostmár szinte mindenki erről beszél. De most olyan webshopok következnek, akik tesznek is…

TenTree

Ha egy vásárló esetleg nem látná a fától az erdőt, a webshop nevében is eléggé egyértelművé teszik: Minden vásárlás után 10 fát ültetnek, ilyenek az igazi Earth-first webshop ötletek. Emellett gyönyörű, profi weboldalról beszélünk, amelynek minden pixeléből sugárzik, hogy küldetése van.

United by Blue

A közösségépítést és a környezettudatosságot gyönyörűen összekovácsolja ez a webshop. Szerveznek szemétszedő akciókat és a webshop pörgetése mellett komolyan szerepet vállalnak edukációs kampányokban is, így nem csak a kosarat tölthetik meg tartalommal a vásárlók.

GiveMeTap

Több, mint egy flakon. BPA mentes, végtelenségig újratölthető. Eddig nem sok extra ugye? Na, ami viszont világbajnok, azaz, hogy egy londoni srácot feldühít, hogy fizetni kell a vízért és nem kaphat csak úgy ingyen csapvizet. És nem csak, hogy egy ingyenes ivóvíz hálózatot hoz létre kávézókból és éttermekből, akik a GiveMeTap! üvegeket újratöltik, hanem minden megvásárolt üveggel 5 évre elegendő ivóvizet biztosít valakinek Afrikában. Már most elképesztő eredményeik vannak, érdemes rájuk vetni egy pillantást. 

4. Kreatív szikrából lángolás: játékos webshop ötletek

Akár az összes említett boltot is idesorolhatnánk, hiszen egy kreatív ötletből létrejön a lángolás, a lovebrand. Akkor miért van mégis 3 webshopnak külön szekció? 

Azért, mert van bennük valami extra játékosság, és ez az a játékosság, ami ha nem is a brandépítésnek az alapja (minőség, alázat, elköteleződés), de mindenképpen a fűszere. Az első nyers és csípős, a másik rejtélyes, a harmadik édes:

Outrage

Ami a pólódon, az a szádon, ez a szókimondó Outrage brand titka. Egy aktivista fejéből pattant ki az ötlet és nagyot ment, annyira, hogy még most is pörög a bolt. Közösségépítés, aktivizmus, feminizmus, genderharc és még sorolhatnánk. Megosztó? Biztosan. De nem véletlenül lett tagja a legjobb webshop ötletek klubjának, ugyanis sok embernek pont erre van szüksége – őket pedig tökéletesen kiszolgálja az Outrage.

Goodfair

A zsákbamacska koncepciót újra divatba hozta Topper Luciani, amikor rájött, hogy rengeteg időt takaríthat meg, ha nem listázza be egyenként a termékeket, mint a legtöbb vintage vagy second hand bolt. Ehelyett ún. “mystery bundle” név alatt kapsz egy csomagot. Mindenhol kiírják, hogy hány gallon vizet, hány kg szenet és a fast fashion piacon hány dollárt spórolsz. És, hogy mi lesz a dobozban? Majd megtudod. 

Beauty Bakerie

Magyarra lefordítva “Szépség Pékség” na, igen így borzasztóan hangzik, de ha azt nézzük, hogy mindennek egy süti vagy cukrász termék a fantázianeve és az egész erre az édes életérzésre van felhúzva, akkor könnyebb megérteni, miért is lett lovebrand a webshopból. A cukrászatot a szépséggel ilyen ízlésesen tálalni, ahol fagyi tölcsérekkel csavarják a nők a hajukat, ehhez kell érzék.

5. Előfizetéses webshop ötletek

Kezd betörni a piacra az előfizetéses modell. Bár a nemzetközi színteret már nagyjából gyarmatosította, hazánkban még kételkedve fogadják, pedig nem csak a Netflixre és Playboyra lehet előfizetni, hanem a webshopod termékeire is. Ha tudod, hogy kell csinálni. Természetesen ez nem minden esetben működik, de még magas árú portékánál is lehet kiegészítő, előfizetéses szolgáltatásokkal bombázni a vásárlót, hogy levedd a lábáról.

Cocofloss

“Impossibly fun oral care” A Cocofloss mindent megtesz, hogy a fogmosás rutinfeladatából, csak az előrendelés folyamata menjen megszokásból, minden másba a meglepetés varázsát fűzik bele: egy fogorvos és egy művész közös biznisze, ahol a professzionalizmus találkozik a kreativitással. Új ízek, új design, új meglepetések. Minden rendelésnél. 

Pot Gang

Fizess elő a zöldre! Saját füves kerted lehet, természetesen a legális fajta. A Pot Gang a Covid alatt született webshop ötletek egyike, kicsit enyhítve a bezártságot, hogy mindenki a saját kertecskéjét nevelhesse. A gang pár főből állt, most már webshopot működtetnek és hobbikertészeknek előfizetéses modellben küldenek minden földi jót, hogy bepalántázzák saját éden kertjüket.

Meow Meow Tweet

Bár nem kifejezetten előfizetéses modellben dolgoznak, komoly potenciál van bennük a bulk refill program miatt, ami nem más, mint az újratöltés. Ha szeretsz egy terméket, hulladékmentesen kérhetsz újratöltést.Ilyenkor elviszik a flakonokat, tégelyeket, újrahasznosítanak, ráadásul 15%-kal olcsóbban rendelhetsz és ingyenes a szállítás 50$ felett. Környezettudatosság újratöltve.

Magyarországon hasonlóan működik az általam is használt és nagyrabecsült, fantasztikus BioBubi, akik komolyan veszik a hulladékmentességet. Minden termék csomagolását visszaváltják, házhoz jönnek, mint régen a tejesember.

6. Personal branding mágusok: a személyes varázsra épülő webshop ötletek

Amikor Te vagy a márka. A personal branding az egyik legerősebb alap, amire webshopot építhetünk, mert egész identitásoddal, reputációddal állsz be a termékeid mögé. A saját bőrödet viszed a vásárra: ennek komoly ára van, de a hitelesség és a lovabrand státusz garantált, ha komolyan gondolod.

Camille Brinch

Multimillió dolláros bébi; Camille komoly üzletet pattintott össze hobbi ékszerkészítésből, ami amúgy a legkönnyebben megvalósítható webshop ötletek egyike. A teljes sikersztoriról itt olvashatsz bővebben. 

Will Yeung

Vegán séfből sikeres Shopify webshop tulajdonos. Sorozatvállalkozóként még hegedűkkel is dropshippingelt, amíg Youtube csatornájával, egy pengeéles content marketing stratégiával és a legjobb webshop ötletek egyikével fel nem küzdötte magát a self-made man státuszba. Recepteket, könyveket, online kurzusokat és konyhai eszközöket is árul most már. Sikerrel. Webshopja, Youtube csatornája után a Yeung Man Cooking névvel fut. 

Fly by Jing

Jing Gao komoly küldetéssel indította újra a márkáját: megreformálni a kínai kultúra imidzsét. Egy viral kickstarter kampányból indult és mára már a Disney-vel is partner. Nem csoda, hiszen a webshop olyan, mint egy mese, mintha több párhuzamos dimenzióban is futna a bolt, annyi minden történik az oldalon, de működni, működik. Ez a personal branding ereje, amit saját szakácskönyvével is erősít. A Forbes is elismerően nyilatkozott róla. 

Then I met you

Charlotte Cho beauty bloggerként kezdte, így márkaépítés és personal brand építést komoly bizalomépítési content előzte meg. A szépségiparban ez lassan már elvárt, de a koreai kultúrával megspékelve igazán hiteles arccá vált Charlotte.

7. Transzparens kommunikáció, adj betekintést a kulisszák mögé 

Ahogy folynak le az évek és mindenhol egyre inkább partnerként kezelik a vásárlót, megjelent a webshop ötletek egy olyan trendje is, hogy az üzleti kihívásokat, részleteket is egyre transzparensebbé, átláthatóbbá teszik. Nem csak problémát oldanak meg, hanem betekintést nyújtanak a kulisszák mögé, ügyesen alkalmazva ez komoly bizalomépítő eszköz is lehet.

Beefcake

Retro, unisex fürdőruhákból szárnyaló biznisz? Megoldható! Don’t worry, “Swim Happy” – ahogy a weboldalon is üzenik a célcsoportnak. Mel Wells az 1920-as évek divatját hozta be újra és nyíltan levezeti az árazási stratégiájának az alapját vagyis, hogy hogyan áll össze, mennyibe is kerül egy fürdőruha előállítása. 

Taza

Autentikus mexikói csoki, az istenek ajándéka és a legeredetibb webshop ötletek egyike. Az íz valóban isteni, de a siker mögötte igazán emberi, annyira, hogy az éves transparency report-ban minden apró, működéssel kapcsolatos részletet megosztanak a nagyérdeművel. Kifizetések, partnerek, és a társadalmi hatás, mindent transzparensen, átláthatóan.

A puding próbája az evés: ráharap a piac az ötletedre?

A Shopify webshop ötletek tárháza kifogyhatatlan, ahány elme, annyi briliáns ötlet pattanhat ki belőle, de vannak visszatérő minták, amik segítenek, hogy a célcsoportnál is betaláljon és meg is valósuljon az ötleted. 

Álmodozni ér, de a plugin puding próbája az evés. Az ötleted ízét pedig a piac fogja validálni, vagy visszaköpi, vagy ráharap istenesen, de ehhez bele kell vágnod. 

A Shopify magyar környezetben is kitűnő választás lehet, a Shopify előnyei és hátrányai témakörét már többször átjártuk, érdemes csekkolni, hogy neked való-e az ecommerce titán. Ha pedig biztos tudásra akarsz webshopot építeni, ingyenes webshop marketing kurzusunk segít, hogy ne null kilométeresként indulj neki a maratonfutásnak. Ismersz még ilyen gyönygszemeket? Akkor komment plííííz!

1200 628 Dobosy Ildikó
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...