Shopify Markets Pro – Nemzetközi piacralépés határok nélkül!

Shopify Markets Pro – Nemzetközi piacralépés határok nélkül!

A Shopify Markets Pro zöld utat ad a webshop tulajdonosoknak a külföldi piacralépéshez. Ez a globális világjegy, amivel páros lábbal lehet rárúgni az ajtót a nemzetközi versenytársakra. Csak pár kattintás, és már a tied is az “all-in-one cross border solution” magyarul minden-is-az-egyben megoldás a határok nélküli konverzió pörgetésre. 

Túl szép, hogy igaz legyen? Sajnos, ha nincs zöldkártyád, akkor még egy ideig várnod kell erre a funkcionalitásra, ugyanis

bár a Shopify Markets itthon is elérhető szolgáltatás, a Pro verzió jelenleg csak az USA-ban, de ez a közeljövőben változni fog, úgyhogy érdemes felkészülni.

Már csak azért is, mert a Shopify Markets Pro egész kialakítása nagyon szépen rávilágít azokra az e-commerce banánhéjakra, amelyen elcsúszhatnak a webshop tulajdonosok, ha bal lábbal lépnek a nemzetközi piacra – akad erre itthon bőven elrettentő példa.

Eleve nagyon kevés magyar webshop tulajdonos merészkedik az országhatáron kívülre, ezen a téren jóval bevállalósabbak a szomszédos országok kereskedői. Nézzük is, mi a helyzet itthon:

Hazai webshopok nemzetközi versenyben

A GKID és a MasterCard Digitális Kereskedelmi Körképe hűen tükrözi a magyar webshop tulajdonosok legégetőbb kihívásait. A nemzetközi piacralépés mankói nélkül sajnos remegő lábakkal megrekednek a határon a kereskedők, egy-két üdítő kivételtől eltekintve (Alinda.hu) Ugyanakkor nem csak külföldön, hanem belföldön is fel kell venni a versenyt a nemzetközi szereplőkkel.

A magyar e-kereskedelmi piac motorját jelenleg a külföldi kereskedők pörgetik. A belföldi cégek online forgalma stagnál, sőt enyhén csökkenő pályán van. A körképben publikált adatok szerint a külföldi webshopok térhódítása minden harmadik magyar webshop tulajdonosnak kockázatot jelent.

Ezt jelzi az a vélemény is, hogy a hazai kereskedők 35%-a szerint külföldi konkurencia komolyan fenyegeti piaci részesedésüket. Különösen Lengyelország és Csehország jár az élen, van mit tanulnunk tőlük, ugyanis egyértelműen lépéshátrányban van a magyar piac régiós szinten. Ennek okait szépen kifejti Bőgel György, az Ecommerce Hungary Egyesületének elnöke

A probléma összetett, röviden, a magyar néplélek és a vállalkozói kultúra zsenialitását sajnos az e-kereskedelemben is uralja az őspesszimizmus és az ismeretlentől való félelem, úgyhogy nem árt ellesni ezt meg azt a nagy testvértől. Bár még nem elérhető hazánkban, mégis tanulságos kielemezni a Shopify nemzetközi terjeszkedésre kifejlesztett ökoszisztémáját.

Shopify Markets vs Shopify Markets Pro

A Shopify Markets Pro-t megelőzte a Shopify Markets rendszere, ami hazánkban is elérhető. A lényegi versenyelőny ugyanakkor csak Pro verzió extra funkcionalitása ad, ez extrán megpörgetheti a konverziós motort. Itt található egy bővebb összehasonlítás, de nézzük meg gyorsan az alapokat.

A Shopify Markets ingyenesen hozzápattintható a Shopify csomagodhoz és kitűnő lokalizációs funkciókat nyújt: a helyi pénznem kiválasztása, termékek elérhetőségének és árának módosítása piac szerint, piac specifikus domain-ek. Elsődleges célja a lokalizációból származó előnyök biztosítása.

Ugyanakkor, sajnos amitől igazán flottul megy a nemzetközi értékesítés, az a teljes körű felelősségvállalás, jogi, vám- és adóügyi téren is, olyan “apró nüanszokkal” kiegészítve, mint az árfolyamingadozás elleni védelem a rendelések teljesítésénél és visszaküldéseknél.

A Pro egy lépéssel tovább megy 

Ez pedig nagy részt a  beépített merchant of record funkciónak köszönhető, amely a nemzetközi értékesítés legnagyobb terhét leveszi rólad. A merchant of record egy olyan jogi entitás, egyfajta közvetítő, aki minden fizetést kezel, és felelősséget vállal érte, legyen szó biztonságos fizetésről vagy adójogi kérdésekről. A legtöbb esetben a vállalkozás veszi magára ezt a terhet, de a Shopify Markets Pro, mint merchant of record, beáll mögéd és megszűr minden szabályozási, vám- és adóügyi nehézséget, hogy minden erődet a vállalkozás stratégiai és kreatív oldalának szentelhesd.

Ha egy mondatban kéne a különbséget érzékeltetni…

…akkor úgy fogalmaznék, hogy a Shopify Markets új lehetőségeket nyit meg – de ezeknek súlya van! A Shopify Markets Pro viszont átvállalja ezeknek a terheknek a felelősségét – vagy legalábbis nagy részét. Az igazi nagyágyú tehát a Markets Pro, és bár nem érhető még el hazánkban, ha külföldi piacralépést tervezel, netán az USA piacára fáj a fogad, akkor érdemes vetni rá egy pillantást.

E-kereskedelmi banánhéjak: hol csúszhatsz el a globális piacon?

Külföldi piacralépésnél komoly piackutatással lehet csak hosszú távú sikereket elérni, ezt a Shopify Markets Pro sem spórolhatja meg neked. Ismerned kell, hogy az adott termékkategóriában milyen versenysúlyban indulsz, mert könnyen lehet, hogy minden téren lerugdos a porondról a rivális.

Sokan marketing-vezérelt értékesítésben gondolkodnak, vagyis a fókuszban a brand, a design, az üzenet van. A finish line a webshop tulaj fejében a tranzakció, amikor csörren a kassza, de a vásárló számára a kézbesítés a nagy pillanat. Itt dől el minden, és külföldön ez extra kockázatot jelent: ha lassan szállítasz, ha vissza akarják küldeni az árut, ha az ügyfélszolgálatot ostromolják, de képtelen vagy minőségi élményt nyújtani, akkor maximum a kispadról nézheted, ahogy leuralnak a nemzetközi versenytársak. 

Úgyhogy nézzük is rögtön a vásárló szemszögéből kritikus pontot: mi a helyzet a szállítással és az ügyfélkommunikációval?

1. A szállítás

Az egyik ilyen banánhéj tehát a szállítás. Elég csak a hazai piacon a kifli.hu brutális térhódítását megemlíteni, ahol a versenytársak állva hagyva, leesett állal voltak kénytelenek konstatálni, hogy bizony, lehet a rendelést és a kézbesítést ugyanaznap lezavarni. De ez még csak a kifli csücske! Minőségi ügyfélélmény, üzenet a csomagban, gondosan válogatott termékek, kifogástalanul kommunikáló futárok és a Prémium verzióban akár 120 perces expressz szállítás – nem csoda, hogy olyan sok embernek a szíve csücske lett, véleményem szerint a Kisvakond után a legjobb, amit a csehektől valaha kaptunk!

Nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy lássuk, ha beáll valamilyen gikszer a szállításban, akkor kidobhatod az ügyfélszerzési költséget az ablakon, mert köszönés nélkül átáll a vevő a konkurenciához. Egyrészt ez az egyik oka annak, hogy olyan sok dropshipping biznisz merül a feledés bugyraiba.

Ha a vásárló csak a tranzakció momentumáig fontos neked, akkor nagyon rosszul látod a piacot.

És ezt nem elég fejben, írásban, contentben kommunikálni; minden üzleti döntésednek a zsinórmértéke a vásárló kell, hogy legyen.

Hogy segít ebben a Shopify Markets Pro?

Röviden: csomagkövetés minden egyes rendelésen, express szállítás csettintésre, ami bárhol a világban 1-5 nap között célhoz ér és exkluzív kedvezmények a nemzetközi szállítási díjakon.

Amint aktiválod a Markets Pro-t a fiókodban, automatikusan jelez, hogy piaconként milyen szállítási díjat javasol. Ezeket természetesen felülírhatod, a szállítási árstratégiád függvényében, attól függően, hogy az árrést véded, vagy a növekedés fókusza miatt alacsony díjakat határozol meg. 

2. Ha Rómában, adj el úgy mint a rómaiak

Lehet, hogy te vagy a leggyorsabb szállító a térségben, világklasszis vásárlói élményt nyújtva, ha szóba se állnak veled, vagy nem tudod megszólítani a vásárlókat. Ennek a legnagyobb gátja a nyelv és kulturális különbségek, illetve egyéb lokalizációs részletek, ugyanis ebben rejlik az e-commerce ördöge. 

A Translate&Adapt applikáció már hazánkban is elérhető, 2 nyelvet ingyenesen automatikusan lefordíttathatsz vele, és manuálisan bármennyi nyelvet hozzáadhatsz. De a bábeli zűrzavar és a nyelvi nehézségek mögött komoly kulturális különbségekkel is meg kell küzdened, ha külföldi piacra lépsz. Ha Rómában jársz, élj úgy mint a Rómaiak, de legalábbis gondolkodj a fejükkel! 

Si fueris Romae, Romano vivite more! 

A latin szállóige az e-commerce világára is igaz. Ha a nulláról akarsz betörni egy piacra, nem spórolhatod meg, hogy a célcsoportodat lokálisan szerint is elemezd. Nem elég a korcsoport, foglalkozás, és egyéb általánosságok alapján szegmentálni, a római nők kicsit mások mint a párizsiak, és megint mások, mint a Tolna megyében élők. Nem kell elveszni a részletekben, de tudni kell, hogy más tartalom fog betalálni egy külföldi piacon, ezért a világpiacon világpiaci szemléletmód kell – na, pont ebben segít a Shopify Markets Pro.

A Markets Pro ugyanis mindent megad, hogy teljesen az adott piac igényeire tudd szabni a webshopod működését kezdve a helyi pénznem beállításától, a tartalom adott piacra optimalizálásán keresztül egészen az országokra szabott domain-ek beállításáig – minden egy rendszerben, strukturáltan, egyetlen dashboard-ról vezérelhető módon áll rendelkezésedre.

Így lehetőséged van piaconként egyedi árazási stratégiát és termékportfóliót is kialakítani.

3. Nincs határ – növekedési fájdalmak nélkül terjeszkedhetsz!

Nemzetközi piacralépésnél sok pofonba bele lehet szaladni, de ezek mindegyikét kivédi a Shopify Markets Pro golyóálló rendszere: vám- és adóterhek kezelése, fordítás, szállítás, az adott országban tiltólistás termékek szűrése, helyi pénznemben fizetés, csalás elleni védelem. Ugyanakkor a védelem ára borsosnak tűnhet, a tranzakciós költség 6,5% és a pénznemek átváltási díja 2,50%. Kérdés, hogy megéri-e?

A kérdésre momoly sales pitch-csel készült a Shopify Markets Pro:

“Olyan, mintha egy dedikált szakértői csapat dolgozna neked.”

Amely a már említett merchant of record funkcióval valóban leveszi rólad a terhek nagy részét. Ráadásul nem kell azonnal fizetned, a Shopify egyik alapelve, hogy “Pay as you win”. Nem kell előzetesen befektetned ahhoz, hogy piacra léphess külföldön, csak tranzakcióként fizetsz. Így bátran lehet kísérletezni a külföldi terjeszkedéssel és tesztelni a különböző piacokat. Lényegében minimális kockázattal nyerhetsz nagyot.

“What could you do if nothing stood in your way?”

Vagyis „Mire lennél képes, ha semmi nem állna az utadba?” Ezzel a költői kérdéssel zárja a Shopify Markets Pro a sales pitch-et – érdemes az alábbi videót megnézni róla:

 

És innentől valóban nincs határ. A Markets Pro gondoskodik az extra funkciókról amelyekkel az élvolanba juthatsz. Hiszen így minden fölös energiádat a vásárlói élmény növelésének szentelheted – márpedig a sikeres webshopokat ez tartja hosszú távon az élmezőnyben.

Röviden: “Own your brand. Pro will handle the rest.” ahogy a Shopify fogalmaz – vagyis –  Urald a brand-ed, minden mást elintéz a Pro helyetted.

A nemzetközi piac 2024-ben

Az e-kereskedelem brutál gyorsan fejlődik, sokat elmondd, hogy a Shopify részvény az egyik legjobb befektetés idén, az ecommerce titán félelmetes reakcióidővel kezeli le a piac változásait, és komoly fejlesztésekben az élvonalban hasít. Tény, hogy számos funkció még nem elérhető hazánkban, de a Shopify magyar környezetben is kétségkívül versenyképes, főleg, hogy a Shopify előnyei és hátrányai évről évre változnak, ahogy egyre több minden élesedik a magyar piacon is. 

Ugyanakkor fontos, tudni, hogy a változások és technológiai újítások közepette az ecommerce alapelvek, ha nem is örökérvényű, de időtálló mankót és viszonyítási pontot adnak. Ingyenes webshop marketing kurzusunk célja, hogy segítsen ebben a hazai webshop tulajdonosoknak, hogy a következő években bátrabban szilárdítsák meg piaci helyzetüket – hiszen innen lehet csak szépet dobbantani a nemzetközi porondra. Kérdezzetek kommentben bátran, igyekszem gyorsan válaszolni!


További Shopify cikkek

1200 628 Dobosy Ildikó
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Legrégebbi
Legújabb Magasan értékelt
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...