B2B online marketing – Hirdetési trendek 2024

B2B online marketing – Hirdetési trendek 2024

Bár a B2B online marketing stratégiája szerint a hirdetés rendszerint kisebb összegekkel folyik, mint amilyen sebességgel egy sikeres e-commerce vállalkozás égeti a hirdetési büdzsét, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy mennyiből és milyen minőségű lead generálás folyik – a fizetett fogralometrelést ma már egyetlen valamire való B2B vállalat sem kerülheti ki.

A módszer azonban, ahogyan B2B-ben hirdetni kell, teljesen eltér a B2C logikától, ráadásul a legütősebb taktikák elég gyakran változnak. Íme egy összefoglaló arról, hogy hogyan tudod sikeresen csinálni 2024-ben az online B2B hirdetősdit:

B2B online marketing hirdetési trendek 2024-re

1. Használj videókat márkaépítésre

A PPC stratégák nagy többsége a B2B online marketing során a konverzióra fókuszál, mert hát a B2B vásárló ugye köztudottan egy droid, nem pedig normális ember… BREAKING NEWS: Ő is ember! Méghozzá napról napra egyre nagyobb valószínűséggel minimum millenial, de jó eséllyel akár Gen Z, aki vizuális tartalmakon nőtt fel.

A PPC büdzsé egy kis részét nyugodtan el lehet különíteni awareness kampánycéllal futtatott videós hirdetésekre, ezen a linken van egy remek esettanulmány róla, hogy mennyit is hoz a konyhára az egyel innovatívabb videós hirdetés és az awareness kombó.

Videót amúgy is megéri használni a B2B online marketing tölcsér teljes hosszában, mi is ugyanezt tapasztaltuk egy amerikai piacon indított SaaS kampányainál.

2. „A Performance Max kampányok B2B-ben nem teljesítenek”

Sokan hiszik azt, hogy a Google mesterséges intelligenciával átitatott kampánya, a Performance Max csak az e-kereskedelemi szereplőknek javasolt és a b2b online marketing területén nem használható.

Ezt a tapasztalataink teljes mértékben cáfolják!

Az igaz, hogy ez a kampány a korábbi Smart Shopping-ból jött létre, de a megújításának éppen az volt az oka, hogy egy jobban teljesítő kampánytípust hozzanak létre, ami nem kizárólag csak az e-kereskedelmi szereplőknek kedvez.

A kampányról részletesebben ebben a cikkünkben írtunk, de röviden összefoglalva a B2B szereplők számára is abszolút sikeresen használható, ha kellő körültekintéssel setupoljuk azt fel. Fontos, hogy a konverziós célunk pontosan legyen mérve, és jó az is, ha érték is van mellé rendelve. Az Audience Signal-t használva pedig a célozni kívánt közönséget is meghatározhatjuk

Megfelelő szövegekkel, képekkel és videókkal, a kampány helyes beállításával, roppant sikeres lehet a Performance Max az b2b online marketing területén is, sok-sok ilyen kampányt láttunk és kezeltünk már – így a legtöbb B2B szereplőnek javasoljuk hogy legalább egy pár hónapnyi próbát tegyenek vele.

2024 februárjától amúgy már elérhető a search term insights a PMax kampányokra, ami rengeteg plusz információval szolgál arra vonatkozóan, hogy milyen kulcsszavakra keresve jelent meg a Pmax hirdetésed, azaz milyen keresési kontextusban találkoztak a hirdetéssel a vevőid:

Google Search Term Insights képernyőkép - illusztráció a B2B online marketinghez

Ez lehetőséget biztosít a szövegek és a kreatívok finomhangolására és ezáltal egy folyamatosan javuló teljesítmény elérésére.

4. Landing helyett ToFu, vagy BoFu

Főleg a kisebb B2B vállalatokra jellemző, hogy egyáltalán nem hirdetnek csak és kizárólag landing oldalakra hirdetnek. Csakhogy a B2B online marketing nem úgy műkődik, mint az e-kereskedelem; nem egylépcsős az elköteleződés (egyre inkább e-kereskedelemben sem az amúgy), így akik nem élvezhetik a márkaismertség luxusát, azoknál ezek a nagyon direkt „veddmegavackom” típusú attribúciós modellek egyáltalán nem működnek.

Amennyiben csak nem jönnek a lead-ek még egy jól felépített, profi landing oldalról sem, úgy érdemes megpróbálni szétosztani a büdzsét és landing oldalak helyett aktívan hirdetni top-funnel és mid-funnel tartalmakra. Az b2b online marketing e speciális hirdetési stratégiája mögött az a logika, hogy az élérhető piac szereplői más és más elköteleződési fázisban vannak, így nem ugyanarra a tartalomra van szükségük.

Aki csak tájékozódni akar, vagy épp egy tenderanyagot állít össze, az simán lefordul a legcsillivillibb landing oldalról is, de megjegyzi a márkát és később lead-dé válik egy jó cikk, vagy e-book révén. Ha le is tudsz töltetni valamit, akkor pedig onnantól e-mailben tudsz vele kommunikálni – ami (tranzakciós költségét tekintve) ingyen van.

4. Ne felejtsd el a Consent Mode-ot

Az idei változások egy sarkalatos pontja a B2B online marketing területén a Privacy erősödése. A Google a Consent Mode frissített változatánál megköveteli, hogy az egyes cimkék-re vonatkozó hozzájárulások típusát átlődd a Google-nek – ellenkező esetben, azaz explicit beleegyezés híján a Google nem fogja felhasználni a látogatói adatokat a hirdetéseid perszonalizációjára, vagyis úgy tesz, mintha az adat nem is létezne számára.

Amennyiben nem vagy még képben a consent mode változásairól, akkor a Google ezen oldalán tájékozódhatsz, vagy a 7Blog cikkéből is ihletet meríthetsz az egész Cookie mizéria és a hozzájárulások szövevényének pillanatnyi állásáról.

5. Invesztálj Demand Gen kampányokba

A Google új kampányformátuma pont arra való, hogy új piaci szegmenseknek mutassa be a termékeidet / szolgáltatásaidat. Mivel a B2B vásárlók 90%-a egy beszerzés esetén azokból a szállítókból választ, akiket már a beszerzés első napján is ismert, elég kézenfekvő következtetés, hogy megéri top-of-the-mind tartani a brandet náluk.

Amennyiben erős a top-funnel tartalmi bázisod, bátran invesztálj a B2B online marketing keretében Demand Gen kampányokba, még úgy is, hogy ennek a hirdetési formátumnak az értelmes belépési küszöbe elég magas (napi target CTA 15-szöröse és minimum 75 dollár). Nem kell a végtelenségig futtatni őket, egy évben 3×2 hónap is elég lehet.

A Demand Gen másik nagy előnye, hogy hasonmás közönséget is célozhatunk vele. Tehát ha van egy több ezer fős listánk a korábbi ügyfeleinkről, akkor ezt feltöltve a Google generál egy olyan célozható közönséget nekünk, akik a meglévő ügyfeleinkhez hasonlóak. Ezzel nagyban növelhetjük az esélyét, hogy új releváns ügyfeleket szerezzünk kampányunkkal.

6. Több landing = több lead

Régóta ismert tény B2B-ben, hogy a landing oldalak száma a jobban perszonalizálható kommunikáción keresztül növeli az átlagos konverziós arányt. Egészen pontosan azok a cégek, melyek 40+ landing oldallal dolgoznak, 12-szer több konverziót regisztrálnak, mint azok a cégek, akiknek csak 1-5 landing odlaluk van. A gyakorlatba öntés nem rocket science: legyen minél több landing oldalad!

Magyarországon a 40 landing oldal (és azok frissen tartása, update-je) inkább a vágyálom kategóriába tartozik az itthoni b2b online marketing hozzáállással, de akár egy-egy szolgáltatáson, vagy termék landing oldalon is ki lehet próbálni, hogy ha 3-4 variációt csinálunk, és szegmentáltan tereljük rá a forgalmat, akkor mennyivel nő a konverzió. A 7Blog jelenleg 11 landing oldallal generál lead-eket és az átlag 2-3% konverziós aránnyal szemben a 11 landing nálunk 4.6 – 16,1 % között teljesít.

7. Alkalmazz értékalapú licitet

A Value-based bidding során a Google rendszerének meg tudod adni, hogy milyen típusú lead mennyit ér számodra. Ha ezt beállítod, akkor az Ads aszerint fogja súlyozni a hirdetésied megjelenítését, hogy melyik lead-től mekkora volumenű megrendelést várhatsz. Amennyiben SalesForce, vagy HubSpot CRM-et használsz, akkor ezek az informcáiók akár automatikusan is beküldhetőek a Google Ads-be és láss csodát; ugyanannyi büdzséből sokkal, de sokkal hatékonyabban fogsz hirdetni.

Value bidding képernyőfotó

8. Használd az email listádat a PPC célzására

A legtöbb AI-alapú PPC hirdetési formátum lehetővé teszi, hogy feltöltsd az email marketing automatizációs rendszeredben lévő listát és az AI betanítására használd ezt a rendkívül értékes adatbázist. Ez a taktika természetesen dinamikussá automatizálható, azaz ha például valaki leiratkozik a leveleidről, akkor azt a marketing automatizáció kiveszi a listából is. Ugyanígy, ha valaki feliratkozik, már hozzá is adja a hirdetések célzását sokkal pontosabbá tevő listához.

B2B hirdetések 2024-ben

Az online B2B marketing és a lead generálás egyre komplexebb feladat, mivel nem csak a hirdetési formátumok és a hozzájuk kapcsolódó eszközök fejlődnek nagyon gyorsan, de a nyerő startégia is változik. Fogadd meg a fenti tanácsokat, hozd létre a hiányzó tartalmi asset-eket és csinálj több bevételt 2024-ben az b2b online marketing eszközeivel – anélkül, hogy többet költenél!

Sok sikert, kérdezz nyugodtan a komment mezőben és  kérlek, az alábbi mogosztás gombok segítségével küldd el valakinek, akinek szüksége lehet egy ütősebb B2B hirdetési stratégiára!

1200 628 Haaz Róbert
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...