TheFence

SaaS Startup az amerikai piacon

Facebook videó hirdetés

Hirdetési költség

-50 %

Átkattintási arány

0.9 %

Konverzió

A konverziók 73%-a

Facebook videó hirdetés esettanulmány

Dióhéjban

Gyors konklúzió

A Facebook videó hirdetés magasabb bekerülési költsége nagy hirdetési büdzséknél, vagy fejlett, kompetitív piacokon térül meg. Bár az átkattintási aránya nem számottevően magasabb, mint a képes hirdetéseké, a Facebook videó hirdetés CPC költsége könnyen akár a fele is lehet annak, amit statikus állóképes, vagy carousel hirdetések tudnak produkálni.

Külön meglepetés, hogy a Facebook videó hirdetés magasabb engagement rate-je még a landing oldalon is kitart, és számottevően magasabb lead mennyiséget eredményez B2B-ben is.

Martech

Felhasznált eszközök

google_analytics
Google Ads logo
FB Ads
databox
Asana logo
slack
Paperform logo
Frame.io logo
optimize
Kiindulási helyzet

Hatékonyabb a Facebook videó hirdetés, mint az állóképes formátum?

Év elején írtunk egy cikket a hirdetési trendekről, ahol azt jósoltuk, hogy 2022-ben a Facebook hirdetési trendek egyik meghatározó eleme a videós formátum lesz. Több ügyfelünk esetében azóta tudatosan futtatunk A/B teszteket a különböző hirdetési platformokon, hogy piacokra lebontva azonosítani tudjuk, melyik formátum működik a legjobban.

Webshopok esetében egyelőe még nagyon jól teljesítenek a sima, állóképes hirdetési formátumok is, főleg ha dinamikus termék alapú hirdetésekről beszélünk, ezúttal azonban arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet B2B-ben?

Jelen esetben egy magyar vállalat, a TheFence IT biztonsági SaaS termékének hirdetéséről van szó az amerikai piacon végzett forgalomterelés kontextusában.

Nem csak ügyfélszerzés

A hirdetés célja

A termék életútját tekintve a piacra lépés legelején járunk, amikor a fő cél megbizonyosodni arról, hogy megvan-e az Egyesült Államok piacán a product-market fit (szaknyelven: PMF) és amennyiben ez igazolható, ugyancsak elsődleges KPI, hogy mekkora az átlagos ügyfélszerzési költség, hiszen ez érdemben befolyásolja mind az árazást, mind az eljövendő évek online üzletfejlesztési stratégiáját.

Lézerfókuszált

Kivitelezés

A minél költséghatékonyabb működés és a Speed-to-market értékének magasan tartását szem előtt tartva első lépésben két, egyenként dupla variációban készült landing oldallal és 8 hirdetési kreatívval kezdtük meg a PMF tesztelését.

A hirdetéseket első körben a legelterjedtebb pay-per-click csatornákon, a  Google és a Facebook felületein indítottuk el standard keresőhirdetést és Facebook videó hirdetés formátumokat használva. (A későbbeikben Linkedin, Programmatic és Spotify hirdetések is tervben voltak, de a gyors tesztelési körök miatt az első hónapokban a fenti két platformra koncentráltunk.)

Általánosan céloztuk az amerikai nagyvárosokat – a fly-over state-eket egyelőre kizárva.

A landing oldalak esetében Google Optimize segítségével egy magyar és egy amerikai szövegezést teszteltünk mindkét, egymástól különböző USP-re, aminek vizonylag gyorsan meglett az eredménye: amerikai piac + amerikai szövegíró  = quick win.

Ezek után termék USP-je alapján futtattunk landing oldal teszteket a Google Optimize segítségével, keresőhirdetésekből terelve a forgalmat a két oldalra, ahol a mikro és makro konverziós beállítások mentén értékeltük ki, hogy melyik USP teljesít jobban.

Ez a tesztelési kör már kicsit lassabban hozott eredényt, mint ahogy terveztük, de 8%-os hibahatár mellett végül az egyik verzió mellett 3 hét múlva le tudtuk tenni a voksunkat. (Ez ugye azt jelenti, hogy 100 lead-ből legfeljebb 8 darabtól esünk el, ha kiderül, hogy mégis a piaccal kevésbé rezonáló verziót használjuk – a menedzsment döntésével egyetértve ezt már vállalható kockázatnak minősítettük.

A másik út

Display hirdetések

A keresőhirdetéseken kívül a Facebook rendszerén is futtatunk gyors, kreatív teszteket a következő módon:

Több állóképes kreatívval indítottunk hirdetéseket statikus kép és carousel verziókban. Ez azért volt fontos, hogy a rendszer ne találkozzon egyből a Facebook videó hirdetés általában is preferált kreatívjával és kezdje el azt csak és kizárólag a formátum  miatt előnyben részesíteni; tehát teret adtunk a képes hirdetések kibontakozására, mielőtt videókkal kezdtünk volna operálni.

Egy hét elteltével hozzáadtunk az ad set-ekhez egy videós kreatívot is, amin egy szurikáta riadtan figyeli a mögötte rohanó tömeget. Egészen pontosan így:

Ugrás az - egyelőre - ismeretlenbe

Hipotézisek

A következő hipotézisekkel éltünk a PMF kampány előtt:

Hirdetési szempontból California és New York fog a legjobban működni

A Google Ads jobban fog teljesíteni, mint a Facebook hirdetési rendszere

A költségcsökkentés, mint USP jobban fog működni a biztonságot előtérbe helyező hívószónál.

A Facebook videó hirdetés formátum teljesítménye szignifikánsan lekörözi a statikus keratívok teljesítményét; annak ellenére is, hogy a képes hirdetéseket hamarabb töltjük fel és ezzel együtt a hirdetési rotációba hamarabb kerülnek be, mint a videó.

Sejthető, mégis meglepő

Eredmények

Az eredények tekintében általában úgynevezett soft konverziók vizsgálatával szoktunk kezdeni, ilyenek a kattintási árak, az átkattintási arány, a gyakoriság, a mikro-elköteleződések, stb. Ezek elsősorban arra szolgálnak, hogy képesek legyünk az iparági átlagokhoz viszonyítani a beállított marketing tölcsér teljesítményét.

Egy hét leforgása alatt a Facebook videó hirdetés lett az leggyakrabban megjelenített formátum:

2118 kattintásból 1845-öt a szurikáta hozott

A statikus hirdetések átlagos kattintási ára (CPC) 4-5 dollár között mozgott. (Ez az elsőre itthon magasnak tűnő ár teljesen átlagosnak mondható az USA piacán.)

A szurikátás videó ezzel szemben 2.1 dolláron hozta a kattintást…

facebook videó hirdetés előnyei képernyőfotón

Az átkattintási aránya a statikus képeknek 0.8-1.1 % között voltak, a szurikáta 0.9 %-ot hozott – ebben tehát a facebook videó hirdetés nem emelkedett ki a statikus képek által produkált teljesítményből.

A teszt alatt beérkezett 37 konverzióból azonban 27-et,

azaz a konverziók 73%-át a szurikátás Facebook videó hirdetés hozta.

A szurikáta konverziós aránya így 1.4%, a többi hirdetésnél 0,3-0,4%-al jobb, tehát a szurikáta jött, látott és győzött. Annak ellenére, hogy a rendszernek volt ideje a képes hirdetéseket egy hétig rotálnia, a Facebook videó hirdetés feltöltését követően szinte azonnal a mozgóképes formátumot kezdte el a legtöbbször megmutatni.

Egyetlen nap alatt több, mint a felére esett vissza a kattintási költség,

…ezzel azonos költési limitek mellett a hirdetési forgalom is megnőtt, ami a konverziós volumen növekedését eredményezte – arról nem beszélve, hogy a hatás még a landing oldalon is kitartott és a konverziók nagy része – ugyanazon a landing oldalon – a Facebook videó hirdetés alkalmazásának volt köszönhető.

Szeretnél hasonló eredményeket?

Ha eszedbe jutott, hogy vajon az általad képviselt vállalatnál mire lennénk képesek, akkor keress meg minket és tudd meg, milyen növekedést tartana lehetségesnek egy veterán online ügynökség.

Ingyenes fiók audit és versenytárs elemzés

Összefoglalás

Eredmények

Hirdetési költség

0
Költség

Átkattintási arány

0
Lényegében változatlan

Konverzió

30
Conversion share
Ahol még találkozhattál a 7Digits szakembereivel:

Csatlakozz egy illusztris társasághoz

GYIK

Gyakran Intézett Kérdések

Kérdések, amik felmerülhettek benned

  • Több formátum is létezik, de a hirdetési kreatívoknál a gyors megvalósításra érdemes helyezni a hangsúlyt, főleg, ha hideg közönségre hirdetünk. Egy ügyes, sokat mondó kreatív sokszor többet ér, mint egy művészi minőségű videó – ez alapvetően a közösségi média működéséből következik, ugyanis a közönség sokkal jobban értékeli a valóságszagú dolgokat és a frappáns, könnyen érthető tartalmakat.

  • Minél többet költesz és minél erősebben versenyző piacon működsz, annál inkább megéri videós hirdetésekkel operálni.

  • Igen, minden Performance marketing ügyfelünknél díjmentesen alkalmazuk videós kreatívokat is a display hirdetési felületeken és a szolgáltatási csomag részét képezik az ajánlások a hirdetések kialakításához is.

  • Léteznek eszközök az gyszerűbb videók gyártására, mint például a Doodley, vagy a VideoScribe, de ezekkel a nagyon kreatív, magas bevonódást lehetővé tevő formátumokat nem igazán lehet megvalósítani. Mindenesetre egy próbát megér, aztán ha nem megy, még mindig bízhatod profi marketing ügynökségre a facebook videó hirdetés elkészítését.

  • Videómarketing cikkünkben megtalálod a facebook videós hirdetéseire vonatkozó technikai követelményeket, sőt, ugyanezt LinkedIn-re, YouTube-ra és Instagramra is.

  • Egy Facebook hirdetés ára rengeteg mindentől függ, de egy dolgot a fenti esettanulmány alapján biztosan érdemes megjegyezned: a Facebook videó hirdetés nagy versenyben, magas CPC-k esetén az első választandó költségcsökkentési megoldás, aminek eszedbe kell jutnia.

  • Az a jó facebook hirdetés, ami több profitot csinál neked, mint amennyi pénzt elégetsz vele.

Írd ide, amit keresel...