Shopify vs Woocommerce – A titánok harca

Shopify vs Woocommerce – A titánok harca

A Shopify vs Woocommerce barátságos mérkőzést joggal nevezhetnénk titánok harcának. Bár a Woocommerce még mindig nagyobb piaci részesedéssel büszkélkedhet (nem csoda, hiszen a világelső WordPress CMS plugin-ja), de ha azt nézzük, hogy az elmúlt negyedévben több Woocommerce tulaj váltott Shopify-ra, mint fordítva, akkor eléggé egyértelművé válik, hogy a Shopify az ecommerce szcéna megkerülhetetlen alakja és joggal szállhat ringbe a piacvezető szerepért.  Már csak azért is, mert ha top webshop forgalmat és bevételt nézünk, akkor is Shopify-é a vezető szerep. 

A Shopify gyors csúcshódítását a GoogleTrends adatai is hűen tükrözik. Az elmúlt egy évben, világpiaci szinten, de regionálisan lebontva is magasan a Shopify viszi a havi keresések trófeáját: a legtöbb országban 90 versus 10%-os aránnyal. Ha az elmúlt 5 évet nézzük, akkor is a Shopify viszi a prímet világszinten, de Oroszország, Lengyelország, Magyarország és Görögország esetében még a Woocommerce volt a népszerűbb. Mára azonban fordult a kocka…

Statisztikákra alapozva ugyanakkor nem lehet tudatosan meghozni a Shopify vs WooCommerce döntést!

Ezért itt és most lemeccseljük neked: a zöld sarokban a Shopify, a lila sarokban a Woocommerce – nézzük meg a nehézsúlyú bajnokok ütőkártyáit!

Shopify vs Woocommerce: az ütőkártyák

Mielőtt végigmennénk az ütőkártyákon, érdemes megismerni a két ecommerce titán személyiségét és piaci archetípusait. 

A Shopify a keresztapa. Ő az aki mindennek megkéri az árát, de mindent biztos kézben is tart. Bizonyos keretek között mozoghatsz csak, kisebb a rugalmasság, de mindent egyben megkapsz: a tárhelytől, az SSL tanúsítványon át a bombabiztos hoszting szolgáltatásig. A pénzedért biztonságot kapsz. Kérdés, hogy megéri-e neked ez a védelmi pénz. 

A Woocommerce a szabadelvű életművész. A joker. Nem vállal felelősséget a tárhelyért és a hosztingért, de rugalmas. A legmagasabb szintekig személyre szabható, és mindez ráadásul teljesen ingyenes, ez egyértelműen csábító. A Woo szócska önmagáért beszél: az angol szlengben azt jelenti, amikor valakit megpróbálsz rávenni valamire. 

Shopify vs Woocommerce: a kortesbeszédek

Sok mindent elmond a két platformról, hogy hogyan beszélnek egymásról. 

A Woo esetében a Woocommerce vs Shopify aloldalon már a fejlécben egyértelművé teszi a versenyelőnyt és a lényegre tér:

Shopify vs WooCommerce

Magyarul: vagy a Shopify szabályai szerint játszol és elfogadod az ecommerce titán elképzelését, hogy mitől pörög jól egy bolt, vagy teljhatalmat kapsz, a végtelenségig testre szabhatsz és megvalósíthatod az out of the box ötleteidet a Woocommerce segítségével. 

A kardinális kérdés tehát: Tudod mi működik neked?

A Shopify hasonló, Shopify vs Woocommerce aloldala, a fejlécben még csak felsorolja, hogy miket ajánl neked a pénzedért cserébe: SSL, kifogyhatatlan tárhely, 24/7 díjnyertes support, hoszting, subdomain, PCI-DSS megfelelőség, beépített csalás elleni védelem. 

Majd lentebb egyértelművé teszi, hogy ezekről a Woocommerce esetében, mind külön kell gondoskodnod. 

Kezdődjön a mérkőzés

1.

Shopify vs Woocommerce – Első menet: Webshop indítás

Az ecommerce világában kulcsfontosságú, hogy milyen gyorsan tudsz elstartolni, úgyhogy nálunk is ez lesz a Shopify vs Woocommerce meccs első menete! Magyarul: mennyire könnyűek és átláthatóak a webshop indítással kapcsolatos feladatok.

Shopify: Ebben a Shopify világbajnok. Mindent, ami a webshop indításhoz kell dobozosan megtalálod. Nem hiába lőtt az egekbe a Shopify boltok száma az elmúlt években, kezdőknek és haladóknak a gyors indulás egyaránt rendkívül csábító. 

Woocommerce: A Woocommerce esetében a hoszting, domain név vásárlás, WordPress reggelés, az első pár lépés. Csak ezután adhatod hozzá a Woocommerce plugin-t. Ha már van WordPress oldalad és kiismered magad a világelső tartalommenedzsment rendszerben, akkor természetesen egyszerűbb dolgod van, csak a plugin-t kell bepattintani.

Részeredmény: A Shopify kiütéssel győzne, ha itt megállnánk. Nem hiába lett olyan népszerű: fullos az ecommerce kezdőszett. Tény, hogy a Woocommerce nagyobb szabadságot és rugalmasságot ad, de azt csak akkor tudod kihasználni, ha Te vagy valaki a csapatodból ért a technikai feladatokhoz. Ennek hiányában, a Shopify a befutó neked.

2.

Shopify vs Woocommerce – Második menet: Funkcionalitás

Egy webshop nem önjáró gépezet. Folyamatosan figyelned kell a piac változásait, és a legmodernebb funkciókkal ellátnod a webshopodat, legyen szó kosármentésről, automatizációról vagy mesterséges intelligenciáról. Mindkét platform élen jár ebben. 

Shopify: Nem csak a Shopify app store, ami több ezer ingyenes és fizetős applikációval rendelkezik segít a funkcionalitás kiterjesztésében, hanem az egyes Shopify sablonok is olyan kiegészítő elemekkel rendelkeznek, amelyek megdobják a boltod hatékonyságát és segítenek a webshop marketingben. 

Woocommerce: A Woocommerce mögötti motor a WordPress CMS, így számtalan ingyenes és fizetős plugin közül választhatsz itt is. Nagy átlagban elmondhatjuk, hogy olcsóbb és kiterjedtebb, mint a Shopify app arzenálja. (Annyi kiegészítés, hogy a Shopify app-nak, a Woocommerce „extension”-nek – kiterjesztésnek, a WordPress plugin-nak hívja ezeket az extrákat.)

Részeredmény: Ha azt nézzük, hogy mekkora erő megy a funkcionalitás fejlesztésébe, és az elmúlt időszak összesített erőfeszítéseit nézzük, talán a Shopify felé billenne a mérleg, ugyanis a Shopify Markets Pro, a Shop App és számos újítás azt mutatja, hogy minden idegszálával a piac ütőerére tapad az ecommerce óriás, túl lépett ezáltal a sima app store felálláson. Ugyanakkor a Woocommerce esetében jóval rugalmasabban és általában kedvezőbb áron adhatsz hozzá kiterjesztéseket a boltodhoz. 

Itt szinte egyenlő az állás,  sőt, még SEO-ban is megoszlanak a vélemények melyik az erősebb: a Shopify gyorsabb és ezért jobb esélyei lehetnek a Google Rankings-ben, de a Woocommerce mögött pedig ott van a bivalyerős WordPress SEO funkcionalitás az appokon keresztül.

3.

Shopify vs Woocommerce – Harmadik menet: Rugalmasság

Egy bizonyos ponton igen fontos szempont a rugalmasság. Akkor tudsz ugyanis kitűnni a túltelített ecommerce piacon, ha a saját kreatív, vállalkozói fantáziádat ki tudod élni.

Shopify: Ahogy a Woocommerce is nyilatkozta a Shopify-ról, alkalmazkodnod kell a szabályaihoz. A Shopify egy zárt platform, megvan a saját rendszere, amit bár át lehet írni, de ez egyelőre csak a VIP vendégek számára , azaz a Shopify Plus Plan felhasználó számára lehetséges. A Shopify Plus-os nagykutyák mindenben egyedi ajánlatot kapnak, a kishalak viszont arra úsznak, amerre a Shopify mondja.

Woocommerce: Testreszabhatóság szempontjából a határ a csillagos ég. És el is juttat oda a Woocommerce – de csak ha valóban értesz a technikai dolgok abszolút mélységeihez. Minden döntésedet úgy kell meghoznod, hogy pontosan tudod, annak milyen hatása lesz majd a webáruházadra a jövőben.

Részeredmény: A rugalmasság szemszögéből pontozással egyértelműen a Woocommerce kerül ki győztesen. Nincs itt helye több rizsának.

4.

Shopify vs Woocommerce – Negyedik menet: Skálázhatóság

Bár paradox gondolatnak tűnhet, bizony a növekedésbe is bele lehet bukni, ha a fejedre nő a vállalkozás, túlburjánzik és nem tudsz ennek a gyarapodásnak irányt adni. Itt jön be a skálázódás kifejezés, ami a növekedési fájdalmaktól mentes szintlépést jelenti.

Shopify: Skálázódás szempontjából megkerülhetetlen az elmúlt év fejlesztése, a Shopify Markets Pro, ami nagyban megkönnyíti a nemzetközi színtérre lépést. A Shopify esetében könnyen tudsz magasabb csomagokba váltani, a nagyon nagyoknak pedig minden szavát lesi a Shopify Plus mögötti fejlesztő csapat. Ennek megvan az ára, de garantáltan nem kell paráznod elakadások miatt.

Woocommerce: Mivel a Woocommerce nem egy hosztolt szolgáltatás (amilyen a Shopify, vagy például egy Unas bérelhető webáruház), magyarán neked kell a webshopod helyét külön megfizetni az online térben,. Ha ez a tér brutál nagyot nő, mert ügyes voltál, nagy a forgalmad és a bevételed, akkor a szűk keresztmetszet a hoszting kapacitás növelése. Ha van jó embered a technikai háttér biztosítására, akkor Woocommerce-szel is tudsz szépen skálázódni, de a hoszting költség nagyot meredeken emelkedhet, sőt lehet, hogy idővel szolgáltatót is kell majd váltanod. Itt találsz egy listát a top szolgáltatók összehasonlításáról.

Részeredmény: Ha biztosra akarunk menni, akkor itt pontozással a Shopify nyer. Következzen a biztonság menete…

5.

Shopify vs Woocommerce – Ötödik menet: Biztonság

A biztonság nem csak a technológiai hátországot jelenti, hanem azt is, ha valamilyen problémád van, és beakadna a bolt, akkor tudod hova kell fordulni. (Vagy alapból kizárt, hogy leáll a webshop.) Magyarul a biztonság a vásárló- és kosármentésre is vonatkozik, végső sorban.

Shopify: A Shopify vs Woocommerce meccs itt kicsit szabálytalan, ugyanis a Shopify ebben hosztolt szolgáltatásként verhetetlen. Fő USP-je a Woocommerce-szel szemben, amit az oldalán is elég nyíltan közöl az alábbi biztonsági funkciók megemlítésével:

  • az SSL tanúsítvány, enélkül, nem igen vesznek komolyan a vásárlók
  • korlátlan tárhely, ami automatikusan jár a havi előfizetésedhez –  Woocommerce esetében is meg kell ezt fizetni, csak külön – évi 29$ az Amazon S3 Storage plugin, ami biztonságosabb, de nem nyújt korlátlan tárhelyet 
  • oldalsebesség – bizony, ez is egy biztonsági faktor, mert ha akadozik vagy lassul az oldalad, akkor riadót fújhatnak a vásárlóid – a Woocommerce-nek nincs kontrollja az oldalsebesség felett, a hoszting szolgáltatáson múlik, amit szintén neked kell intézned. 
  • PCI-DSS megfelelőség (compliance) – Payment Card Industry Data Security Standard: ez garantálja, hogy minden bankkártya adat biztonságosan és megfelelően kerül tárolásra. A Shopify ezt simán hozza alapból, Woocommerce esetében egy harmadik feles app szükséges ehhez.

Woocommerce: A szabadságnak és a rugalmasságnak meg van az ára. Ha a Woocommerce webshopokat ért hacker támadásokat nézzük, ez mindenki számára világos lesz. 2023-ban elkezdtek megjelenni a szalagcímek, hogy a kiberbűnözők kihasználják a a Woocommerce payment plugin gyengeségeit.

Részeredmény: A biztonság terén a Shopify-nak nincs párja, itt kiütéssel győz. Főleg a Woo 2023-as júliusi hacker botránya után, akár nehézsúlyú bajnokot is avathatnánk a Shopify esetében.

6.

Shopify vs Woocommerce – Hatodik menet: Ár-érték arány

A Woocommerce ingyenes felületével nehéz tartani az árversenyt, még ha a járulékos költségeket nézzük is, mint a hoszting, domain, tárhely.  

Shopify: A Shopify esetében az egyik elrettentő faktor egyértelműen az árazás. Nem csak havi díjról, hanem fizetős appokról és tranzakciós díjakról is szó van. Ha pontos képet akarsz kapni, akkor a Shopify árkalkulátorunkkal megteheted.

Woocommerce: Ha kifejezetten az árat nézzük, akkor a Woocommerce egyértelműen gazdaságosabb, az extrákat, amiket a Shopify fixen kínál, applikációkon keresztül beszerezheted, és összeségében olcsóbban fogsz kijönni. De a tárhely, hoszting és egyéb biztonsági funkciókért külön-külön kell gondoskodnod.

Részeredmény: Ha kifejezetten az árat nézzük, akkor a Woocommerce nyer (mert ugye az alaprendszer ingyenes), de van, ami megfizethetetlen – ez pedig a lelki nyugalom. Ha túlterhelődik a rendszer, ha valami bekavar a hoszting szolgáltatódnál, ha malőr van a tárhellyel kapcsolatban, ha nem frissítettél vagy már elavult egy app, akkor értékes konverziókkal és a vásárlóid bizalmával fizetsz, ami összességében mind budget, mind mentális jóléted szempontjából a Shopify felé billenti a mérleget.

Itt lefújjuk a mérkőzést, mert amit lehetett megmutattak a nehézsúlyú bajnokok! Mindkettővel sikerre viheted a vállalkozásodat, de ehhez inkább a saját technológiai és üzleti tudásodat, illetve a saját és a célcsoportod igényeit kell ismerned.

Shopify vs Woocommerce – Eredményhirdetés

Bár piaci részesedést tekintve mindkét e-commerce titán nehézsúlyban versenyez, mégis kicsit más kategória a kettő, így a Shopify vs WooCommerce-t ugyan a Shopify nyeri, de csak hajszállal.

A Woocommerce egy nyílt forráskódú szoftver, ahol mindent testreszabhatsz, hatalmas kreatív szabadságot kapsz, ez az ecommerce vadnyugat, ahol mindent szabad, de be is törnek a banditák, lásd a már említett 2023-as júliusi hacker-invázió esetében.

A Shopify pedig egy bérelhető webshop motor, fix havidíjért cserébe megveszed a biztonságot és azt a funkcionalitást, amivel fel tudod pörgetni a boltodat. Ugyanakkor, sajnos a Shopify által kirótt tranzakciós díjakkal számolnod kell, mert sajnos Magyarországon még mindig nem elérhető a Shopify Payments, ami kedvezőbbé tenné az online kifizetéseket. Reméljük csak idő kérdése, és itt is beáll a változás szele, így a Shopify magyar környezetben még versenyképesebb lesz.

A Forbes Advisor 2023-as értékelése alapján a Shopify kerül ki győztesen, 4.5 csillaggal, 4.1-en áll a Woocommerce. Mi is ezt a véleményt osztjuk.

A 7blog nem teljesen pártatlan véleménye szerint tehát pontozással a Shopify kerül ki győztesen. Hogy miért nem pártatlan? Mert biztonság pártiak vagyunk. 

Ez nekünk a legfontosabb szempont, de ez nem mindenkinél van így, tudjuk, hogy vannak sikeres, nagypályás webshop tulajdonosok, akik Shopify nélkül is megcsinálták a tutit. 

Tudod mire van szükséged?

Kész vagy játszani a Shopify szabályai szerint, vagy el akarod dönteni, hogy mi neked a legjobb és azt megcsinálni? 

Bár kicsit irányított kérdésnek tűnhet, hiszen egy brutál tech és ecommerce szakember közösséggel a háttérben, valószínűleg a Shopify jobban tudja, mi kell, ahhoz, hogy sikeres legyél, de léteznek Woocommerce-es és teljesen egyedi fejlesztésű webshopok is, akik mindent a nulláról húztak fel és hatalmasat mennek az online térben. De ehhez tapasztalat, rengeteg pénz, tudás és bátorság kell, illetve egy technológiai és üzleti tudással bőven felszerelt csapat. 

Ezért akár a Shopify vs Woocommerce versenyzői között, akár más megoldás mellett döntesz, a tényleges sikeredet az üzleti rátermettség fogja meghozni. Ezért javasoljuk, hogy egy ingyenes webshop marketing gyorstalpalóval csekkold, hogy rendben vannak-e az alapok!

Utána pedig – ha még mindig bzonytalan vagy – nyugodtan keress meg minket, vagy más olyan szakértőt, aki az üzleti helyzetedet megismerve választani tud az e-kereskedelmi platformok között. Kommentek welcome, vagy csak küldd el valakinek, aki értékelné!

1200 628 Dobosy Ildikó
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
4 hozzászólás
Legrégebbi
Legújabb Magasan értékelt
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...