Shopify Plus – Kinek éri meg?

Shopify Plus – Kinek éri meg?

A magyar e-commerce ökoszisztéma hosztolt e-kereskedelmi megoldásai között is egyre népszerűbb alternatíva a Shopify – a basic csomag 29 dolláros havi licenszdíjával még kisebb, vagy induló webshopok számára is komoly versenyre kényszeríti mind a magyar piacra készült e-commerce megoldásokat, mind a nyílt forráskódú szoftverekkel dolgozó fejlesztő csapatokat. De mi a helyzet a Shopify nagyágyújával, a mindenek felett álló Shopify Plus változattal?

Mennyivel tud többet, mennyibe kerül, kinek éri meg és mi következik a Shopify Plus-ból azok számára, akik még ugyan nem tudják megfizetni, de egy napon majd szeretnék? Árak, funkciók, bennfentes infók és középtávú e-kereskedelmi stratégiai megfontolások alább – a Shopify Plus kontextusában.

A bővülés problémái

Egy webshop tulajdonos számára a biznisz első időszaka általában – egy vállalható webshop setup-olását és a működés kezelhető mederbe terelgetését követően – az ügyfélszerzésről szokott szólni. Hirdetés – először óvatosan, aztán amikor a megfelelő kampánymenedzser veszi kezébe a dolgokat, akkor ami a csövön kifér -, SEO és némi, az ügyfélmegmaradás növelésére tett bátortalan kísérlet…

Amikor azonban már stabil a működés, van törzsközönség, árbevétel és profit, akkor idővel az igények is egyre szofisztikáltabbak lesznek: többcsatornás integrációk, konverzió optimalizálás, biztonság, skálázhatóság, a rendelések workflow-jának finomítása és automatizálása, több telephely, raktár, vagy értékesítési pont logisztikai kihívásai, vevői engagement növelése, viszonteladók kiszolgálása, stb. – csupa olyan dolog, amikre a “dobozos” e-kereskedelmi megoldások csak kínkeserves fejlesztés árán (vagy annak ellenére sem) képesek. Itt szoktak képbe jönni a komoly tőkeigényű Magento  (legújabb nevén: Adobe Commerce) rendszerek, a soha véget nem érő egyedi fejlesztések, vagy… a Shopify Plus.

Árak

A Shopify Plus havi 2000 dolláros díja finoman szólva is nagy ugrás az Advanced licensz havi 299 dolláros díjához képest és a legtöbb magyar e-kereskedelmi vállalkozásnak ez egész egyszerűen megfizethetetlen. Amennyiben az eladás volumene meghaladja a havi 800k dollárt (azaz 300-as USD / HUF árfolyamon számolva a havi 240 millió forintot), akkor az amúgy is magas díj még az értékesítési volumen 0.25%-ával is növekszik…

Úgyhogy nézzük is meg, hogy mi a jó élet kerül ennyibe egy e-kereskedelmi szoftveren, azaz mivel tud többet a Shopify Plus, mint a kisebb Shopify licenszek. Ha az árbevételed még nem karcolgatja a kilencedik helyiértéket, akkor is érdemes azonban tovább olvasnod – hamarosan kiderül, hogy miért…

Tegyük hozzá ugyanakkor, hogy a tranzakciós költségek (amennyiben nem tudod, vagy nem akarod a tranzakciós költségektől mentes Shopify Payments-et használni) az Advanced plan-ről Plus-ra váltással érdemben csökkennek. Míg az Advanced licensz 0,5% tranzakciós költséget számít fel minden tranzakció után, addig Shopify Plus tulajdonosként csak 0,15%-ot fizetsz!

A Shopify Plus deal

A Plus csomag a „normál” Shopify licenszekhez képest is sokkal többet tud. A gyártó által kimondottan a nagy volumenű értékesítéssel bíró webshopokra és a bonyolult, több országban működő e-commerce bizniszekre szabott megoldásban benne van minden, ami a kisebb Shopify csomagokat versenyképessé teszi:

  • hihetetlen gyorsaság
  • alapból optimalizált SEO
  • a testreszabás lehetősége több ezer applikáció révén
  • többnyelvű felület
  • robusztus biztonsági architektúra
  • gyönyörű design a sok száz téma révén és
  • egy nagyon átgondolt, felhasználóbarát kezelőfelület.

A Plus azonban tartalmaz néhány olyan funkciót is, ami a nagy volumenű webshopoknak aranyat ér – ezek pedig a következők:

Checkout oldal testreszabása

Az egyik legfájóbb pont mind a Shopify webshop tulajdonosoknak, mind az ügynökségeiknek, hogy a “normál” Shopify store-okban nem lehet változtatni a checkout oldalon – az minden egyes témában kőbe van vésve. Vannak jól konvertáló témák és nekifutásból is borzasztóak, de egy Shopify ügynökség maximum annyit tehet, hogy használja a tapasztalatát és alapból a magas checkout konverziót nyújtó témákkal építi fel ügyfele oldalait – konverzió optimalizálásra, a mocskos kis pszichológiai trükkjeink alkalmazására a checkout oldalon egyszerűen nincs lehetőség…

Nem így a Shopify Plus esetében, ahol lehetőség nyílik a checkout oldalak egyedi optimalizálására is. Ez elsőre apróságnak tűnik, de gondolj csak bele: ha a 600 milliós árbevételeden tudunk optimalizálni mondjuk 3 %-ot – ez évente 18 millió forint plusz árbevétel anélkül, hogy egy kanyival többet költöttél volna hirdetésre, vagy SEO-ra. Ahogy nő a volumen, az optimalizálás egyre kifizetődőbb taktika – és a Shopify Plus plan-nel simán meg is lehet csinálni.

Egy webshop helyett kilenc

A külföldi piacra lépés tipikusan egy olyan helyzet, amikor a webshop tulajdonosoknak hónapokig tartó rémálmaik szoktak lenni. Nem elég az ismeretlen piac, még a két fizetési kapun, két számlázó rendszeren, két devizán és két nyelven – esetleg több raktáron is – működő webshopjaikat is össze kell szinkronizálni, megoldani az ügyfélszolgálati, szállítási kérdéseket, miközben a riportokban van, amit egyben akarnak látni és van, amit külön… Kihívás a köbön!

Amennyiben azonban Shopify Plus-t használsz, úgy extra költség nélkül klónozhatod és testre szabhatod a webshopodat más országokra, más számlázóra, devizára, stb. Összesen kilenc webshopot tudsz kiépíteni és a licensz költség ettől nem növekszik. A klónok természetesen gombnyomásra összedrótozhatóak és a riporting egyedi beállítása is a nyíló virágok illatát ünneplő tavaszi szellő könnyedségével oldható meg. Amennyiben legalább 4 országban működsz Shopify Advanced licenszen, akkor már érdemes átgondolni, hogy lehet, hogy jobban járnál egyetlen Plus licensszel.

Script editor hozzáférés

A Shopify működésének elve ugye a hosztolt szolgáltatás, azaz a webshop-ot a Shopify hosztolja, tartja karban, stb. Testre lehet ugyan szabni számos beállítás és több ezer app által a működését, de belenyúlni az alaprendszerbe… Még mit nem! Persze, ahogyan mondani szokták:

“Nálunk mindenki egyenlő – csak vannak néhányan, akik még az átlagnál is egyenlőbbek”…

Ugyanis a Plus licensz egyik különlegessége, hogy még az alap-kódba is belenyúlhatunk a script editor applikáción keresztül, ami a lehető legmélyebb testreszabást is lehetővé teszi – bármilyen megjelenítés, dinamikus árazás, csomag-deal, egyedi árazás, script-alapú szállítási költség-kalkuláció is leprogramozható – már ha van a közelben egy Ruby-t jól beszélő arc.

Nagyker gombnyomásra

Van az a helyzet, amikor a külföldi piacralépést csak partnereken keresztül tudod meglépni, mert se helyismereted, se alkalmazottaid, se kedved, se tőkéd nincs az ismeretlen piacok kiszolgálására. Igen ám, de ha jó a terméked, akkor egyik partnert követi a másik, egyik piac sikere bátorítja a következő próbálkozást és villámgyorsan azon kapod magadat, hogy több tucat partnert szolgálsz ki ugyanennyi országban az összes problémájukkal együtt, amihez nem ártana egy külön B2B rendszer – lehetőleg összeköve a Shopify webshopod minden létező szegletével… Ilyenkor jön jól az addícionális értékesítési csatornaként egyszerűen bekapcsolható Wholesale (nagyker) rendszer, ami csak a Shopify Plus plan sajátja.

Végtelen mennyiségű felhasználói hozzáférés

A Shopify valahogy úgy lőtte be a staff account-ok (alkalmazotti fiókok) számát minden egyes plan-ben, hogy az pont mindig eggyel kevesebb, mint amennyire épp szükséged lenne – valószínűleg ezzel is ösztönözve téged a minél gyorsabb upgrade-re…

A Shopify Plus plan-ben vége ennek a játéknak: annyi alkalmazotti hozzáférést adsz ki, amennyit csak akarsz!

Success manager

Talán a legütősebb szolgáltatás a Plus csomaghoz, hogy kapsz egy konkrét, dedikált belső embert a Shopify-nál – ezt hívja a kanadai cég Success Manager-nek. Ne egy lelkes gyakornokot képzelj el, a Success manager-ed képes belenyúlni a design-odba, veled együtt elemezni a teljesítmény adatokat, kitalálni egy általad megálmodott funkció megvalósításának technikai hátterét, vagy éppen segíteni téged a külföldi piacra lépésben. Természetesen 24/7 elsőbbségi support-ot kapsz amúgy is, de egy dedikált belsős kolléga azért mégis csak másik szint.

Shopify Flow

Bár annyi Shopify applikáció van a „sima” Shopify csomagokhoz is, mint égen a csillag, van 49 olyan app, ami kifejezetten a Shopify Plus licenszre lett optimalizálva. Az egyik ilyen app a Shopify Flow, ami csak Plus account-al érhető el. A Flow lényegében egy belső automatizációs rendszer, amivel az e-kereskedelem működtetési feladatai automatizálhatóak.

A külföldi rendeléseket más kezeli, mint a belföldieket? Korábban problémás vevőknek minőségileg túlbiztosított módon akarsz szállítani? Automata alacsony készlet figyelmeztetést szeretnél kiküldeni a beszállítódnak? Pipa egytől-egyig! Szinte minden belső folyamatot automatizálhatsz, ami nagy volumenű értékesítésnél azt jelenti, hogy kisebb csapattal is jobb teljesítményt fogsz tudni nyújtani. Ha kíváncsi vagy a Flow működésére, az alábbi videót javaslom megnézni:

Launchpad

A csak a Plus csomagban elérhető Launchpad lényege, hogy nagyon egyszerűen, ugyanakkor profin tudsz kezelni vele időszakos kampányokat, hétvégi akciókat, Black Friday-t, Glamour napokat – ésatöbbi egyszerazéletben, soha vissza nem térőnek beállítható esélyt a pénzköltésre. Nem csak az árukészletet és az áruk elérhetőségét tudod megváltoztatni, hanem a teljes árazási modellt, a webshop kinézetét és a szállítási kondíciókat is – időszakosan. Ezzel a megoldással akár egy 2-3 napos flash sale-re is új köntösbe öltöztetheted a webshopot és egészen különleges felhasználói élményt nyújthatsz a vásárlóidnak!

Launchpad Shopify Plus képernyőkép

Olcsóbb tranzakciós költségek

Végül, de nem utolsó sorban – ahogyan fent már említettem -, a külső fizetési kapuk használata után 0.5% helyett mindössze 0.15%-ot kell fizetni a Plus csomagot választó webáruház tulajdonosoknak, ami a Shopify Plus-t versenyképessé teszi olyan iparágakban is, ahol a kereskedő árrése nagyon alacsony, de az értékesítési volumen magas – ilyen piaci szituációt lehet például látni számos B2B webshopnál.

[adning id=”28832″]

 

Tanulság kicsiknek

Ha még nem tartasz ott, hogy akár havi 2000 dollárt is kifizetnél, csak valaki oldja meg a problémáidat végre, akkor is érdemes elgondolkodnod valamin: nyilván majd’ minden e-kereskedő álma, hogy idővel igazán nagy forgalmú biznisszé gyúrja ki a vállalkozását.

Ha egy pillanatra is elhiszed, hogy ez lehetséges, akkor érdemes megfontolni, hogy amikor eljön a nap, hogy szükséged lesz egy komoly e-kereskedelmi rendszerre, akkor vajon mi lesz olcsóbb, gyorsabb és zökkenőmentesebb számodra?

Az, ha egy gombnyomással áttérsz a normál Shopify licenszről egy Shopify Plus csomagra és kezdheted kiépíteni a plusz funkciókat, vagy ha a régi, toldozgatott-foldozgatott rendszerednek nem is olyan könnyes búcsút intve nulláról kell felépíteni az egészet?…

Kinek éri meg tehát a Shopify Plus?

Ha nincs évi több millió dolláros forgalmad a webshopodban, akkor a Shopify Plus évi 24,000 dolláros licensz költsége egyelőre valószínűleg nem fogja megérni neked. Ahol létjogosultsága lehet egy ilyen komoly lehetőségeket nyújtó licensznek, az

  • a külföldi piacra lépéssel járó plusz feladatok kezelése
  • a nagy volumenű értékesítés extra kihívásai, vagy
  • egy B2B partnerhálózat kiskerrel egyidejű kiszolgálása.

Ha azonban komoly kereskedői babérokra törsz és elhiszed, hogy egy napon majd egy közismert, milliárdos árbevételű e-kereskedelmi márka tulajodonosa leszel, akkor érdemes megfontolnod hogy már eleve a Shopify magyar környezetben is értelmezhető kisebb licenszére építsd a vállalkozásodat, ugyanis évek múltán a szép kövérre hízott és a végletekig személyre szabott adatbázisaiddal egy másik platformról történő áttérésre két jelzőt biztosan nem fogsz majd használi:

azt, hogy olcsó és azt, hogy stresszmentes!

Ha kipróbálnád az e-commerce kanadai bajnokát, azt ezen a linken egy 14 napig teljesen ingyenes próbadiőszakkal megteheted, az 50 legjobb Shopify webshoppal ezen a linken inspirálódhatsz – és persze minden megosztás és komment bátorítva!

1200 628 Dr. Kádas Péter
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...