5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

Reach

Reach

Az online marketingben a reach jelentése: elérés. Ez egy kulcsfontosságú mutató, amellyel a marketingesek nyomon követhetik kampányaik hatékonyságát. A reach azt méri, hogy hány egyedi felhasználó látta a hirdetést, bejegyzést vagy tartalmat egy adott időszakon belül. Fontos megjegyezni, hogy a reach-mutató nem azonos a megjelenésekkel (impression). Ez utóbbi azt méri, hogy összesen hányszor jelent meg a hirdetés.

A reach jelentése a következő optimalizációs célokra használható fel:

  1. A kampány ismertségének mérése: A reach mértékéből következtethetünk arra, hogy mennyire sikerült eljuttatni a kampány üzenetét a célközönséghez. Minél nagyobb a reach értéke, annál szélesebb körben sikerült elérnünk a célközönségünket a tartalmunkkal.
  2. A különböző platformok és stratégiák összehasonlítása: Az elérés értékének összehasonlításával a marketingesek megállapíthatják, hogy melyik platformon vagy stratégia révén érik el a leghatékonyabban a célközönségüket.
  3. A kampány optimalizálása: Az elérés értékének figyelésével a marketingesek azonosíthatják azokat a kampányelemeket, amelyek nem teljesítenek jól, és optimalizálhatják őket a hatékonyság javítása érdekében.

A reach jelentése különösen a Facebook hirdetések kapcsán szokott előtérbe kerülni, mivel itt megjelenés alapon vonja le a rendszer a hirdetések költségét. Éppen ezért egy fokkal még fontosabb, hogy a megadott budgeten belül a célzott közönséget a lehető legnagyobb arányban érjük el. 

Reach vs. impression: A nagy különbség

Az elérés és az impression (megjelenés) két szorosan kapcsolódó, de nem azonos mutató. A reach jelentése, mint azt már korábban említettük, az, hogy pontosan hány egyedi felhasználó látta a hirdetést. Az impression ezzel szemben azt mutatja meg, hogy a hirdetésünk hányszor jelent meg a célközönségünk számára, tehát egy felhasználó, ha többször is látja a hirdetést, az növeli az impressiont, de az elérés változatlan marad.

Következtetés a hirdetések teljesítményére

Az elérés mutató csak akkor ad igazán értékes információt, ha összehasonlítjuk más, fontos mutatókkal (pl. az átkattintási aránnyal (CTR), vagy a konverziós aránnyal).

Ha a reach értéke magas, de a CTR alacsony, az azt jelenti, hogy a hirdetésünk eléri a célközönségünket, de nem kelti fel az érdeklődést. Ebben az esetben a hirdetés szövegén és/vagy vizuális elemein kell változtatnunk.

Ha értéke alacsony, az azt jelenti, hogy a hirdetésünk nem éri el a célközönségünket. Ebben az esetben a célzást kell finomítanunk, vagy a hirdetési költségvetést kell megnövelnünk.

Abban az esetben ha az elrésé és a CTR értéke is megfelelő, viszont a konverziós arány alacsony, akkor elképzelhető hogy az ajánlatunk nem megfelelő, vagy a weboldallal vannak problémák, ahova a felhasználókat tereljük. 

Az elérés egy fontos mutató az online marketingben, de nem az egyetlen. A kampány teljesítményének pontosabb értékeléséhez más mutatókkal is össze kell hasonlítani.

A reach jelentése a különböző platformokon

A Facebook hirdetések elemzése során talán gyakrabban kerül szóba a reach jelentése, mint mutató. Mivel itt a hirdetések célja, hogy minél relevánsabb célközönségnek, minél hatékonyabban mutassuk meg a hirdetésünket a hírfolyamban, ezért elengedhetetlen, hogy az elérési mutatót folyamatosan nyomon kövessük és ellenőrizzük, hisz látni akarjuk, hogy a hirdetésünk vagy az organikus tartalmunk a célközönségünket mekkora számban tudta elérni.

Amennyiben azt látjuk, hogy a kampányunk reach értéke megtorpan, és a frequency, valamint az impression kezd növekedni, akkor érdemes változtatni a hirdetésünkön. Ebben az esetben a kampányunk elérte az általunk megadott célközönséget. Ez azt jelenti, hogy ugyanazok az emberek látják újra és újra a hirdetést, ami jelentősen csökkentheti a hirdetés hatékonyságát.

A Google világában az elérés, mint külön mutató nem szerepel, itt impression néven követhetjük nyomon a kampányunk teljesítményét. A Google hirdetések esetében az eredményességet inkább a kattintások számában, CTR mértékében és egyéb mutatókon keresztül szokták megállapítani, így itt az impression mértéke kevésbé jelentős, de természetesen nem elhanyagolható.

Itt is következtethetünk arra, hogy ha magas a kampányunk megjelenési rátája (impression share), de kevesen kattintják azt, akkor érdemes lehet új kulcsszavakat kipróbálni, más hirdetési szöveget írni vagy display hirdetések esetén újragondolni a kreatívokat. 

150 150 Czire Zsuzsanna
Írd ide, amit keresel...