5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y
Im In

Impression

Impression

Az impression jelentése az online hirdetések területén az, hogy hányszor jelent meg a hirdetésed egy adott felületen. Mivel egy embernek többször is megjelenhetett  a hirdetésed, a megjelenítés mutató nem azt mutatja, hogy hányan látták, hanem azt, hogy hányszor. Értelemszerűen az impressziók száma egyenlő a Reach (Elérés) és a Frequency (Frekvencia) szorzatával.

Miért fontos ez a mutató?

Impression nélkül az online kampányaink nem jutnak el a felhasználókhoz. Azaz az impression jelentősége kulcsfontosságú egy kampány esetében. Ezt a mutatót ritkán figyeljük, mert – néhány branding céllal elindított kampányt kivéve – nincs túl nagy jelentősége, ráadásul a szorzat nehezebben értelmezhető származtatott adat, mint akár a Reach (Elérés), akár a Frequency (Frekvencia). Ennek az adatnak még esetleg más hirdetési rendszerek teljesítményével történő összehasonlításban lehet jelentősége.

Mire figyeljünk a mutatóval kapcsolatban?

Ha egy kampány impression értéke nulla, az azt jelenti, hogy a kampány nem fut és ezzel együtt nem is teljesít, azaz nem hoz látogatókat. Annak, hogy egy kampány aktív, de mégis 0 megjelenést eredményez, több oka is lehet:

  • Nincsenek vagy hibásak a fizetési beállítások, így a rendszer nem tudja megterhelni a kártyát, ezért nem indítja a hirdetéseket – bár azokat a rendszer elfogadta
  • A kampány szüneteltetve van – sok esetben nem vesszük észre, hogy nem állítottuk át a kampányt aktívra, az impression jelentése ilyenkor az lesz a kampány manadzser számára, hogy nyomja meg a START gombot
  • Rossz időintervallumot vizsgálunk – megtörténhet, hogy véletlenül egy olyan múltbéli időintervallumot nézünk, amikor nem futott a kampányunk, így az impression jelentése az adott időszakra nem is értelmezhető
  • Túl kicsi célközönséget célzunk – előfordulhat, hogy rosszul választjuk meg a célközönségünket pl. Google Ads rendszerében nincs keresés az adott kulcsszóra vagy a Facebook-on 1000 fő alatti közönséget célzunk. Ebben az esetben nem fognak megjelenni a hirdetéseink
  • Túl nagy a verseny, de túl kicsi a megadott licit értékünk – pl. ha a Google rendszerében egy kattintásért maximum 20 Ft-ot szeretnénk fizetni, de a piaci verseny az minimum 60 Ft-ot kíván

A nullás impression jelentése minden esetben arra utal, hogy a kampány egyáltalán nem fut, azaz a célcsoport tagjai még egyetlen egyszer sem látták az adott kampányt.

Az impression jelentése az egyes kampányoknál

Ahogy fentebb is írtuk az impression azt mutatja meg, hogy hányszor jelent meg az adott hirdetés/tartalom. Leginkább a brand awareness kampányok esetében lehet jelentősége ennek az impression mutatónak. A Google rendszerében a Display és a YouTube kampányok kiértékelésénél játszhat szerepet az impression mutató.

A Facebook rendszerében a Brand awareness és a Reach kampányoknál érdemes figyelni a megjelenítések számának értéket:

Impression jelentése a Facebook hirdetési rendszerében - screenshot

A kattintás alapú rendszereken kívül egyéb Programmatic vagy Display rendszerek kifejezetten megjelenés alapon szolgálják ki a hirdetéseket – ezeknél nyilván megint más lesz az impression jelentése; ezekben a rendszerekben egyébként AV-ként (ad view) hivatkoznak erre a mutatóra, de a kettő lényegében ugyanaz.

Mutatók, amik az impression-re épülnek

Ahogy már fentebb írtuk, az impression nem más, mint a reach és a frequency szorzata. Ezeken a mutatókon kívül több viszonyszámban is használjuk a megjelenítést, mint mutatót.

Reach: A reach azt jelenti, hogy hány ember látta a hirdetésedet, azaz hány egyedi felhasználónak jelent meg az általad választott elhelyezésben. Túl sok hirdető von le messzemenő következtetést ebből a számból, arra asszociálva a mutató nevéből, hogy ezeket az embereket ténylegesen is elérte az üzenetével – csakhogy ez nem igaz.

Az elérés itt technikai értelemben vett elérést jelent, azaz ennyi embernek jelent meg az adott hirdetés.

Azt ugyanakkor senki nem mondta, hogy mindannyian észre is vették a hirdetést.

Frequency: A frekvencia egy nagyon fontos mérőszám: azt mutatja, hogy a célcsoporton belül egy ember átlagosan hányszor látta a hirdetésedet.

CTR, azaz átkattintási arány: A hirdetési kattintások és a hirdetésmegjelenések arányát mutatja ez a hányados. Az átkattintási arányt mindig százalékos formában használjuk. A CTR sok szempontból a legfontosabb paraméter, mert megfelelő tudás birtokában – és a megfelelő egyéb mutatókkal kontextusban vizsgálva – nagyon sok üzleti szempontú kérdésre képes választ adni.

A link CTR főbb benchmarkjait (átlagos mutatószámait) érdemes ezért fejből megtanulni, hogy egy hirdetésre ránézve azonnal beugorjon, hogy mit érdemes csinálni az adott hirdetéssel. Ha magas a CTR az arra utal, hogy a megjelenések tükrében sok kattintás érkezett. (ez általában a brand kampány kiváltsága. Ha viszont nagyon alacsony a CTR, ott érdemes megnézni, hogy miért szolgál ki a rendszer sok megjelenést, de mégsem kattintanak sokan.

CPM (ezer megjelenés költsége) = (amount spent (hirdetési költség) x 1,000) / impressions (megjelenés): A kattintási költség megjelenésre vetített változata a CPM (cost per thousand impression) A rendszer ezer megjelenésre vonatkoztatott költséget számol, ebben a kontextusban az impression jelentése monetáris értelemben is hasznossá válik.

Időről időre ajánlott egyébként ellenőrizni a CPC és CPM mutatókat, mert fontos információkat lehet belőlük levonni a kampány teljesítésével kapcsolatban.

Az impression jelentése az optimalizálás számára

A Google és a Facebook hirdetési rendszerében vannak olyan optimalizálási lehetőségek, amelyek központjában az impression, azaz a megjelenés áll. A Google rendszerében a Display és a videós hirdetések esetében tudjuk viewable impression alapon optimalizálni a kampányokat, ahol a kampánycél az, hogy minél több felhasználó láthassa a hirdetést – az impression jelentése itt lényegében az a célcsoport, amit elérünk.

A Facebook rendszerében szinte minden kampánycél mellett ki lehet választani, hogy ne az adott kampánycélra, hanem megjelenésre optimalizálja a hirdetések kiszolgálását, bár ennek több kampánycél esetében is vajmi kevés értelme van.

150 150 Udvarhelyi Ádám
Írd ide, amit keresel...