5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

Hőtérkép

Hőtérkép

A hőtérkép jelentése egy olyan adat-vizualizációs módszer, mely mely grafikusan megjeleníti egy weboldal látogatóinak aktivitását. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az oldal tulajdonosainak egy színes ábrát készít a felhasználók tevékenységei alapján és az ábrán színek jelzik a magasabb kattintási értékeket (ezeket hívjuk a marketingben forró területeknek), míg a látogatók érdeklődésére csekélyebb mértékben számot tartó területek „hidegek” lesznek.

Az offline marketingben egy óriási hátrány, hogy nem látjuk a vásárlók viselkedését, így nem is vagyunk képesek adatokat gyűjteni róluk. S bár egy fizikai üzletben „érzésre” kitapasztalható, hogy melyek azok a területek, polcok, tárolók, ahonnan nagyobb valószínűséggel vásárolják meg az árut, az online térben ezt pontosan tudjuk mérni – méghozzá hőtérkép segítségével.

A hőtérképek jelentése az online marketingben a mérhetőséggel egyenlő és ez hatalmas segítséget rejthet egy marketinges számára, mert ezzel az informácival felvértezve képes lesz optimalizálni az adott oldalt. Ez a grafikus ábrázolási forma egyszerűen lehetővé teszi, hogy könnyedén elemezd, hogy a látogatók hogyan használják a  weboldalad vagy a mobil alkalmazásodat.

A hőtérkép jelentéséhez társuló előnyök

Az egyik legnagyobb előnye a hőtérképnek, hogy nagyon jól ábrázolja az adatokat, így könnyen értelmezhetőek a nem hozzáértők számára is. A színek használatával egy pillantás alatt meg tudja bárki  állapítani, mely területeken van a legnagyobb aktivitás, és melyek azok a részek, amiket a közönség inkább figyelmen kívül hagy. A hőtérkép használatához tehát egyáltalán nem kell hétpróbás marketingesnek lenni.

Ha egy webshopot veszünk példának, akkor a hőtérkép jelentése megmutatja, mely termékek és ajánlatok vonzzák leginkább az emberek figyelmét. Ezzel pedig könnyen javíthatod az oldal elrendezését, és jobban megértheted, hogy mivel teheted boldoggá és elégedetté a potenciális vásárlókat – azaz hogyan csinálhatsz a webshoppal magasabb árbevételt.

A hőtérkép jelentéséhez kapcsolódó szoftverek

Számos szoftver létezik, amelyek lehetővé teszik hőtérképek készítését. Néhány példa ezek közül:

Hotjar:  Ez a hőtérkép jelentéséhez kapcsolódóan az egyik legnépszerűbb szoftver, amely számos funkciót kínál. Ezek között a hőtérképek készítése mellett  felhasználói felmérések, visszajelzési űrlapok, felvételkészítés, beszélgetési jegyzőkönyvek, valamint konverzió elemzési lehetőségek is kínál. Ezzel a programmal készült térképek segítségével jobban megértheted a felhasználói viselkedést, és azonosíthatod azokat az elemeket, amelyeket a felhasználók észre sem vesznek, vagy valamiért nem tudják megfelelően használni.

A Hotjar emellett lehetővé teszi, hogy felméréseket is készíts, amelyek segítségével megkérdezheted a felhasználókat a weboldaladról, a termékeidről, vagy akár az árakról is. A visszajelzési űrlapok segítségével pedig a látogatók véleményt fogalmazhatnak meg az oldalról.

A következő két képen, a Hotjar szoftverrel készített két különböző vizualizáció látható. Az elsőn a kurzor mozgását, a másodikon pedig a kattintások helyét mutatja be a program.

A hőtérkép jelentését bemutató képernyőfelvétel, amin a kurzor mozgásokat vizualizálja a Hotjar nevű szoftver.

A hőtérkép jelentését bemutató képernyőfelvétel, amin a kattintások helyét vizualizálja a Hotjar nevű szoftver.

Crazy Egg: Egy másik szoftver, amely hasonló funkciókat kínál, mint a Hotjar, a hőtérkép részletességét tekintve talán még precízebben is. A Crazy Egg és a Hotjar egyaránt rendelkezik ingyenes próbaverzióval, amely lehetővé teszi, hogy kipróbáld és megismerd az eszközt. Azonban a Hotjar a kezdő felhasználók számára könnyebben használható és könnyen konfigurálható, míg a Crazy Egg inkább a már tapasztalattal rendelkezők számára lett megalkotva.

A Google Analytics alapvetően nem tartalmaz hőtérkép funkciót. Azonban különféle hőtérkép szolgáltatásokat lehet csatlakoztatni hozzá, amelyek lehetővé teszik a felhasználói tevékenységek vizuális ábrázolását. Példa erre a Google Optimize szolgáltatást, ami lehetővé teszi a hőtérkép készítését és felhasználói interakciók és viselkedések elemzését.

Azonban jó ha tudod, hogy ennek az összekötése már jóval bonyolultabb művelet, mint a fent említett két program használata. Ha tehát kezdő vagy, használd inkább a Hojar vagy a Crazy Egg szoftvereket a hőtérkép jelentésének tanulmányozásához.

A hőtérképek értelmezése

Az online jelenléted hatékonyabbá és felhasználóbarátabbá teheted a hőtérképek használatával. Így könnyedén megértheted, hogy mit szeretnének az emberek, és ennek megfelelően alakíthatod az online statégiádat.

Nincs kőbe vésett szabályzat az ábrázolásra. Általában azonban a különböző programokkal készült változatok mégis javarészt hasonlítanak egymásra. A hőtérkép jellemzően arra szolgál, hogy vizuális formában jelenítse meg az adatokat és megkönnyítse azok értelmezését. Ezért a színhasználatnak is valamilyen módon egységesnek és alapvetőnek kell lennie, hogy még a szakmán kívüliek is értelmezni tudják az adatokat.

A begyűjtött adatokat a hőtérkép különböző színekkel jeleníti meg úgy, hogy a legnépszerűbb területeket magasabb intenzitású színekkel jelöli. Az alacsonyabb intenzitású színek pedig általában a kevésbé népszerű területeket mutatják.

A biztos kiigazodás kedvéért a hőtérkép jelentésének értelmezésére, mindig társítanak szín kulcsot, ami a színek, a hőmérséklet  és az adatok közötti összefüggést mutatja be. Általánosan a kék, zöld, sárga és piros színek jelennek meg ezeken a skálákon. Ugyanakkor a legtöbb szoftver lehetővé teszi a színek testreszabását az egyes felhasználói igényeknek megfelelően. A szoftverek pedig különböző hőtérképek készítésére is alkalmasak.

Van, ami a felhasználók görgetését, kattintását vagy épp a kurzor mozgását vizualizálja. Az elemzések pedig elkészíthetők desktop, tablet és mobil nézetre egyaránt.

A hőtérképes elemzés jövője

A technológia már annyira fejlett, hogy nem csak az eszközökkel fizikálisan kapcsolatba lépő egér és érintőpad mozgást tudja érzékelni, hanem a szemek mozgását is – ez pedig nem mást jelent, mint hoyg a figyelmet is képesek vagyunk mréni! A figyelem-térkép azt ábrázolja, hogy min akad meg az emberek szeme leggyakrabban. A szemkövető technológia segít megfigyelni és mérni a szemmozgásokat, a pupillatágulást, a pillantást és a pislogást.

Ezzel látja, hogy hova összpontosítják vizuális figyelmüket a felhasználók, mivel foglalkoznak és mi az, amit figyelmen kívül hagynak. Ez a módszer azonban sokkal költségesebb, mint a kattintások és görgetések elemzése, ezért széles körben még nem igazán használják.

A hőtérkép jelentése – Összefoglalás

Összefoglalva, a hőtérkép nagyon hasznos eszköz az adatok vizuális megjelenítésére, különösen az online üzleti és marketing tevékenységek területén. Az ilyen térképek segítségével meg lehet érteni, hogy mely weboldalak vagy termékek a legnépszerűbbek, és mely területekre kell jobban koncentrálni az optimalizálás során. A hőtérkép alkalmazásával te is hatékonyan optimalizálhatod az online jelenlétedet, növelve az ügyfél elkötelezettséget és javítva a felhasználói élményt. 

150 150 Báthori Adrienn
Írd ide, amit keresel...