Shopify weboldal – 7 tipp, hogy kitűnj a tömegből

Shopify weboldal – 7 tipp, hogy kitűnj a tömegből

Egy Shopify weboldal elkészítése nem nagy művészet, de a vásárlószerzés és azok megtartása már annál inkább. A Shopify sok nehézsúlyú webshopot nevelt már ki, és jelenleg is mindenki számára elérhető az a kereskedelmi szempontból kincset érő eszköztár, ami segített a régebben induló és mára nagyágyúkká váló vállalatoknak is. Ez egyszerre áldás és átok is, ugyanis, ha mindenki számára hozzáférhető minden funkció, akkor a tengernyi Shopify weboldal könnyen túltelíti technológiával a piacot. A kérdés tehát adott:

Hogyan tűnjünk ki a tömegből 2023-ban? 

Az elmúlt években több Shopify boltnak végigkövettük és néha a partvonalról, néha középcsatárként segítettük a növekedését, így kirajzolódtak bizonyos tendenciák, alapelvek, amelyeket követve biztosan jó irányba indulhatsz el. Célba érni ezen a piacon ugye sosem lehet, de az élvonalban maradni már annál inkább!

A Shopify weboldal és az ecommerce kódex

Nézzük kereskedelmi oldalról az egészet! A három legfontosabb mondat az e-kereskedelmi kódex íratlan szabályaiból így hangzana:

Nem megszerezni kell a vásárlót, hanem megnyerni

Lásd a számok mögött az embert! A CAC (ügyfélszerzési költség) egyre több iparágban az egekben van, a ROAS (hirdetési költség megtérülése) pedig nagyon sok online piacon hatalmasat zuhant az elmúlt időszakban. Röviden: a tényleges profitod azon múlik, hogyan szerzel új vásárlót olcsón és hogy tartod meg a meglévőeket, vagyis meg tudod-e nyerni őket hosszú távon?

Ha szeretnél mélyebben is belelátni, az e-kereskedelem mozgatórugóiba, akkor jelentkezz ingyenes email kurzusunkra, ahol a fenti összefüggés gazdasági hátterét még egy videóban is elmagyarázza a 7Digits alapító Partnere, Dr. Kádas Péter.

Nem nyerhetsz háborút, ha csak egy csatatéren harcolsz

A többcsatornás elérés és a közösségi kereskedelem (social commerce)  2023 hívószavai. 9-ből 10 ember olyan brandektől vásárol, akiket követ a közösségi médiában. Ez az úgynevezett omnichannel marketing azonban sokkal mélyebb technológiai integrációt kíván, mint hogy a social médiás Kolléga mindenhova kiposztolja ugyanazt az egyen-kreatívot.

A Shopify gyakorlatilag gombnyomásra képes bekapcsolni ezeket az addícionális értékesítési csatornákat, a megfelelő marketing szaktudás nélkül azonban a vásárlói élmény is el fog maradni. Úgyhogy a social commerce-szel kapcsolatos tanácsom az, hogy csináld és csináld jól!

Az a szabály, hogy nincs szabály. Röviden: aki mer az nyer

A Shopify 2023-as e-kereskedelmi jelentését ezzel a mondattal kezdi: Unexpected is the new normal. Légy merész és húzd meg Te is a váratlant, hogy kitűnj a tömegből – mutatjuk, hogyan:

A 7 Shopify tipp

Első tipp – Mindent a szemnek

Az emberek figyelemablaka nanoméretűre zsugorodott, már nem lehet hőseposzokkal és végtelen szövegek strukturálatlan tukmálásával elérni őket; sokszor már egy 150 szavas posztot sem tud elolvasni a fáradt agy, ezért muszáj ütős vizuális tartalommal elkápráztatni a felhasználókat. Magyarán: a termékeidnek olyan jól kell kinéznie, hogy szinte lekívánkoznak a képernyőről a látogató kezébe!

Styleshoots

A 7Digits Styleshoots megoldása ebben világbajnok: becélozza a vizuális ingerekért felelős agyi központokat, és tűpontosan be is talál! Nem csak nagy mennyiségű termékfotót képes félautomata módon legenerálni, hanem egyúttal termék-videókat is gyárt – méghozzá a félautomata működés és a minimális utómunka szükséglet miatt villámgyorsan és verhetetlen áron.

A termék-videók egyes mérések szerint akár 30%-kal is képesek megnövelni a konverziós arányt egy termékoldalon és jótékony hatással vannak a visszaküldési arány csökkentésére is. Amennyiben az évonalba készülsz, előbb-utóbb kénytelen leszel videós fomrátumban is bemutatnod a termékeidet.

Adjunk meg mindent a szemnek, mert a virtuális térben ez a legfontosabb érzékszerv. Ráadásul a prémium minőségű termékfotók és videók amellett, hogy építik a brand-et, professzionalizmust, összhangot is sugároznak. Továbbá a fotók vagy videók hirdetésben is felhasználhatóak, hogy becsalogassák a boltodba a potenciális vásárlót, márpedig a hirdetési költségek folyamatos emelkedését tekintve egyáltalán nem mindegy, hogy 20-30%-kal olcsóbban tudsz-e hirdetni.

És, hogy miért lehet vele kitűnni? A magyar piacon még nagyon elenyésző számban találkozhatunk ilyen szintű vizuális minőséggel, így a versenytársaknak is utat mutathatsz, illetve növelheted az iparágba türténő belépés költségét számukra (Mire nem jó egy Shopify weboldal 😉 ) 

De egy videó a telepítéséről talán többet mondd ezer szónál: 

Második tipp – A tömeg: fegyver

Aki megnyeri magának a tömeget, az nyer. A Gladiátor óta tudjuk, hogy a bátor, merész húzások hogyan emelhetnek hőssé egy dicső harcost.

A Shopify weboldal is egy sztori; fogd fel így, és az, hogy hőseposz vagy tragikomédia lesz, az azon múlik, hogy mennyire tudod megnyerni a tömeget.

Egy jó sztorit pedig nem elég egyszer, egy helyen elmondani. 

Ahogyan fentebb is jeleztem, a 2023-as e-kereskedelmi trendek egyik fő hívószava a social commerce vagyis a közösségi média bevonásával történő kereskedelem. Márpedig: Hogyan szerezhetsz több vásárlót? 

a, egyre drágább hirdetésekkel

b, minőségi tartalommal organikusan

c, ha az ügyfeleid hozzák az ismerőseiket

Ha ki akarsz tűnni, akkor a webshopoddal mindhármat használnod kell, így idővel egyre kevesebbet kell költened hirdetésekre és egyre több új ügyfél érkezik be ingyen. 

Amikor hirdetsz, ezt nem csak termékekkel teheted meg, ahogan azt az átlag e-kereskedők teszik. Nem csak terméket, hanem blogposztot, podcast-ot (vagyis szakértelmet), videós tartalmakat, letölthető guide-okat és még tucatnyi dolgot lehet több csatornán népszerűsíteni. A social médiában profin épített közönséged pedig így egy idő után elkezdi magát is építeni, akár user generated content-en keresztül. Így pörög fel egyre magasabb fordulatszámra egy Shopify weboldal és a social commerce a Shopify-ban szó szerint egyetlen kapcsoló:

 

Shopify Social Commerce

Egy jó élmény a márkával a közösségi médiában a vásárlók 78%-át sarkallja vásárlásra, 77%-ukat elcsábíthatod a kompetitor elől, 72% pedig többet költ. A tömeg fegyver. Vagy Te használod, vagy a konkurencia ellened. Már említettük, hogy az ügyfélszerzésen és az ügyfelek megtartásán áll vagy bukik a profit. 

Itt is, mint az élet többi területén, az emberi kapcsolatokba érdemes fektetni.

Harmadik tipp: Többcsatornás helyett összcsatornás győzelem

2023 másik hívószava a social commerce mellett az omni-channel commerce, vagyis az összcsatornás (vagy többcsatornás) kereskedelem. A kettő kölcsönös szimbiózisban él egymással. Mind az ügyfélszerzésben, mind az ügyfélmegtartásban kulcsszerepet játszanak, így a profitodnak a motorját képez(het)ik – amennyiben jól csinálod.

A közösségi média platformok egységesített erejével tudsz ugyanis egyre több embert elérni és annyi adatot gyűjteni, hogy a meglévő vásárlókból brand fanatikusokat varázsolj.

A több csatornás (multi-channel) és az összcsatornás (omni-channel) között az a legnagyobb különbség, hogy míg a több csatorna csak azt feltételezi, hogy jelen vagy és kihasználod az egyes csatornákat, addig az összcsatornás egymásra épülő marketing stratégiai szempontok szerint éri el a közönséget az egyes csatornákon, egymást támogatva. Ezáltal nagyobb a perszonalizáció, jobb a felhasználói élmény és fényesebben csillog a profit.

Egy példa: Jelen lehetsz és posztolhatsz Instán, Facebook-on, TikTokon és megveregetheted a válladat, hogy mennyi csatornán jelen vagy, mennyi embert elérsz: ez a több csatornás marketing. Itt csak mennyiségről és nem minőségről beszélünk.

Ha azonban minőségre hajtasz, akkor példát vehetsz az East Co csapatáról, akik nem csak a website, hanem a Facebook és az Instagram interakciókat is összesítve építettek remarketing közönséget és 728%-os ROAS-t produkáltak. A csatornák összesített erejével produkálták ezt a szép eredményt. Ez az omni-channel marketing.

Negyedik tipp – Ügyfélmegtartó stratégiából jeles

A 2023-as trendek egyértelműen arra mutatnak, hogy kidolgozott és szorgosan végrehajtott ügyfélmegtartó és konverziós stratégia nélkül hamar pihenőpályára kerül a boltod. Érdemes erre összpontosítani az energiádat az észnélküli hirdetgetés helyett, ugyanis a drága kattintásokon vásárolt látogatóid könnyen kicsúszhatnak a markodból. 

Ha hosszú távon is ki akarsz tűnni a boltoddal, akkor nézzünk néhány konverziónövelő csodaszert:

  1. Ha már csak egy kicsi hiányzik:Hextom Free shipping bar mutatja, hogy mennyit kell még vásárolni az ingyenes szállításhoz – ez bizonyítottan megdobja a vásárlási hajlandóságot, hiszen az ingyenes szállítás az univerzális gyógyszer a hezitálásban szenvedő látogatók számára.
  2. A végső lökéshez: PushOwl, a bölcs bagoly, aki igazi konverzió mágus a Shopify app store berkeiben, ő az elhagyott kosarak megmentője.
  3. A visszatérőknek: Klaviyo és az email marketing. Ingyenes kommunikáció, ami pénzt hoz a konyhára? Bizony, ez az email ereje. Így generálhatsz okos “elhagyott kosár” upsell & cross-sell” email automatizációkkal hűséges visszatérő vásárlókat, hogy maxra felpörögjön a Shopify weboldal.

Ötödik tipp – Mindig jókor, jó helyen

A tökéletes élmény titka az időzítés és a minőség. Ez az online térben, egy Shopify weboldal esetében is igaz, ugyanis a minőségi felhasználói élménynek ügyfélmegtartó és konverziónövelő hatása van. Emberfeletti teljesítmény ugyan mindig jókor, jó helyen ott lenni a vásárlóidnak, de ezzel az emberfeletti képességgel tudsz csak igazán kitűnni.

Szerencsére az automatizációs technológiák és a mesterséges intelligencia segít, hogy állni tudd a sarat: ezekkel a technológiákkal 0-24 neked dolgozik a Shopify weboldal, ha ügyesen használod. Itt találod a jelenlegi legkreatívabb AI appokat

Hatodik tipp – Tartsd az ujjad a piac ütőerén!

Ha hosszú távon ki akarsz tűnni a tömegből, és nem csak egyszeri hullócsillagként szándékozol bevilágítani a piacot, akkor tudnod kell, milyen eszköztárból dolgozhatsz a Shopify weboldal felpörgetéséhez, méghozzá ezért:

A jó művész alkot, a zseniális lop. 

E sokat idézett mondás (a mai napig kétes kitől származik) lényege örökérvényű: teljesen a magadévá kell tenni, birtokolni kell a tudást, ezt nem lehet elmismásolni. Csak az elmúlt évben elképesztő újításokat mutatott be a Shopify; ha ezeket tényleg ki akarod használni, akkor bizony forró nyomon kell maradni. Csak így lesz a Shopify weboldal hosszú távon is bombabiztos!

Ismerd meg, hogy a Shopify magyar környezetben mikor és kinek éri meg. És ha már megtérülésről van szó, a 7Blogon a Shopify árazás filozófiáját is elsajátíthatod, utána pedig jöhet a kalkulátorunk, aminek segítségével pontosan kiszámolhatod egy Shopify weboldal költségeit – már amennyiben hezitálsz, hogy ezt a webshop motort válaszd-e (amúgy csak nagyon ritka esetekben érdemes hezitálnod). Ha pedig elvesztél az appok tengerében, akkor a Shopify ingyenes app kincstárát is felfedjük neked. 

Ez jó kezdetnek…ugyanakkor ennél még többre is szükséged lesz, ha tartósan az élvonalban akarsz dübörögni:

Hetedik tipp – Mindenben segítünk, mert minden változik

Érdemes egy külsőst is bevonni a Shopify weboldal készítéséhez, ha másért nem, hát tanácsadás végett. Bár a Shopify nehézsúlyú e-commerce bajnokokat is kiérlelt már, de ahogyan egy személyi edző segít a megfelelő célok és irányok kitűzésében, úgy tud egy ügynökség is – már akár egy tanácsadással is – új távlatokat nyitni a vállalkozásod életében. 

A Shopify webshop készítés legnagyobb kihívása, hogy

Minden változik. Egyre gyorsabban, exponenciális sebességgel.

Idővel egy olyan fejlett rendszer, mint egy Shopify weboldal is gyorsan elévülhet, ha nem gondozod megfelelően. Ami egy éve működött, az ma már lassabban döcög, ami 2 éve működött, azt már megmosolyogja a konkurencia is. Van az a mondás, hogy az nevet, aki a végén nevet… Csakhogy a jelek szerint az e-kereskedelemben sosincs vége! A jelenlegi technológiai verseny keretei között legalábbis épp az ellenkezője látszik!

1200 628 Dobosy Ildikó
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...