Shopify árak összehasonlítása – A méret a lényeg

Shopify árak összehasonlítása – A méret a lényeg

A Shopify árak tekintetében nem is olyan egyszerű kiszámolni, hogy mennyi lesz az annyi… Ebben a cikkben tanácsokat találsz a megfelelő Shopify pricing plan kiválasztásához, elárulunk pár e-kereskedlmi műhelytitkot és mutatunk egy kalkulátort, amivel az utolsó fillérig minden költségelemet előre tervezhetsz. Vágjunk is bele, nézzük, melyik Shopify licensz mit adna neked és mennyiért…

Mivel egy webshop létesítése során az egyik legfontosabb döntés a webshop motor kiválasztása, nem csak az induláshoz, de a skálázódás költségeinek kiszámításához is szeretnék az alábbiakban tippeket adni – ezt ugyanis sokan elmulasztják az induláskor megtervezni. Előbb azonban nézzük meg, hogyan épül fel egy Shopify pricing plan, azaz mennyit kell majd fizetned, mikor, miért és főleg – mit kapsz érte?

Shopify árazási alapok és némi ismétlés

A Shopify ugye egy hosztolt e-kereskedelmi rendszer, annak minden előnyével. Három költség-eleme van, a havi díj, a tranzakciónkénti díjak és az applikációk költsége – már ha használsz fizetőset. Ahogyan korábban részletesen bemutattuk, mindössze két olyan eset van, amikor nem Shopify-t javaslunk az ügyfeleinknek:

  1. Ha egyáltalán nem beszélsz angolul – mivel a backend még mindig angol nyelvű
  2. Amennyiben nagyon kicsi a profitrátád – a Shopify tranzakciónkénti költsége miatt

A Shopify 5 csomagot kínál az ügyfeleknek, havi 3000 forinttól a Shopify Plus havi 2000 dollárjáig – ezeket részletesen kivesézzük alább. Fontos tudnod, hogy a Shopify pricing plan-ek között bármikor könnyen válthatsz alacsonyabb és magasabb változatra is (kivéve a Shopify Plus esetében, ahol 12 hónapos elköteleződéssel indulhatsz csak neki, de ez úgyis csak a nagypályások játszótere sok százmilliós forgalomtól).

Próbaverzió van, de a verseny élesben megy

Érdemes még tudnod, hogy

egy 14 napos próbaverzión elköteleződés nélkül játszadozhatsz, tehát kockázatmentesen ki tudod próbálni, hogy mit tud a Shopify.

A webshop motorok kiválasztásánál van még egy dolog, amire érdemes figyelned: sokan elfelejtenek azzal számolni, hogy hiába olcsó az indulás egyik-másik hazai webshop megoldással, azt sem szabad elfelejteni, hogy később, amikor már szükséged lehet egy komoly webshshop motorra, akkor a migrálás egy másik rendszerből egyáltalán nem lesz olcsó mulatság.

Pro Tipp

A próbaverzió ugyan szigorúan 14 nap, ugyanakkor – amennyiben minősített Shopify Ügynökséggel dolgozol -, akkor az ügynökség úgynevezett development store státuszban tudja tartani a Shopify webáruházadat – korlátlan ideig. Azaz ügynökséggel karöltve csak akkor kezdesz fizetni, amikor valóban beindul az éles forgalom az oldalon, addig nyugodtan dolgozhatsz rajta anélkül, hogy fizetned kellene.

Milyen gyorsan fogsz növekedni?

Amikor a webshop motor kiválasztásának évekre szóló döntése megszületik, akkor nagyon sokan hajlamosak alulbecsülni a lehetőségeket és ennek nyomán rosszul dönteni. Csak néhány számadat az Ekerstat webshop statisztikájából:

Bevétel tekintetében tavaly 45% volt az átlagos éves növekedés a webáruházaknál és a webshopok száma 56,7%-kal nőtt.

A hazai piacon – a Shoprenter 14. Nagy webáruház felmérése szerint – a megkérdezett webshopok közel fele az elmúlt 1-2 évben született, a pandémia ideje alatt. A piac tehát rendkívül dinamikus, a verseny pedig rohamtempóban élesedik és ez előbb-utóbb technológiai versennyé fog válni.

Shopify árak összehasonlítása

Térjünk is rá a Shopify pricing csomagok kérdéskörére: az egyes csomagok funcionalitásban és árban is eltérnek, ugyanakkor fontos, hogy a tranzakciónkénti mozgó költség annál kisebb, minél magasabb Shopify csomagban vagy.

Könnyen belátható, hogy minden Shopify pricing plan esetében létezik egy árbevétel küszöb, amikortól már jobban megéri a következő csomag, mert több funkcióért kevesebbet fogsz fizetni a csökkenő változó költségek miatt. Az alábbiakban találsz majd egy kalkulátort, amivel egyszerűen kiszámolhatod, hogy adott árbevételi tervnél mennyibe kerülnének neked az egyes csomagok.

Előbb azonban tekintsük át, hogy mitől is függ az összeg, amit a végén fizetni fogsz:

A Shopify Basic, Shopify és a Shopify Advanced csomagjaiban elérhető funkcionalitás függvényében a végső havi díj három tényezőtől függ:

  • havi, éves, vagy kétéves elköteleződést vállalsz-e, ugyanis minél nagyobb elköteleződést vállalsz, annál kedvezőbb az ár is (10% kedvezménnyel számolhatsz éves opció választásánál, 2 évesnél 20% takarítható meg).
  • Barion, Simple Pay, vagy Stripe. Sajnos Magyarországon még mindig nem érhető el a Shopify Payments, így számolni kell a harmadik feles partnereken keresztül történő fizetés tranzakciós díjával is 
  • A kártyás fizetés díja, vagyis a credit card rate, ami minden egyes vásárlásnál

fix 30 cent USD +  a tranzakció adott %-a (minél magasabb Shopify pricing plan-t választasz, annál alacsonyabb ez a %)

Amennyiben pontosan szeretnéd tudni, hogy melyik variációban mennyi az annyi, kattints az alábbi gombra és lásd minden részletet figyelmbe vevő Shopify kalkulátorunk csodáját:

Shopify Lite –Egészen kicsiknek

A Shopify Lite inkább egyfajta segédmotor, nem pedig valódi shop. A Shopify Lite esetében havi 9 dollárért (2 934 Ft), minden eszközt készhez kapsz, hogy Facebookon, vagy már meglévő weboldaladon, blogodon monetizálni tudd a termékeidet egy Buy button hozzáadásával. Új funkció, hogy a Facebook Messenger App segítségével már kommunikálhatsz is a vevőiddel, hogy emeld a vásárlói élmény minőségét. 

Akinek kiváló választás: Bloggereknek, hír oldalaknak, tematikus oldalaknak. Azt mindenképpen tudnod kell, hogy ez nem egy tradicionális értelemben vett webshop, hanem egy értékesítési csatorna már jól funkcionáló oldalak számára.

Shopify Basic – Újoncoknak

A Basic elnevezésű Shopify pricing opció havi 29 dollárért (kb 10 000 Ft) és 2,9% + 30 cent tranzakciós költségért egy szép kerek alapfunkcionalitást ad SSL tanúsítványtól kezdve kupon kódokig. A kosárelhagyókat is meg tudod célozni, és korlátlan mennyiségű terméket tölthetsz fel – tökéletes első szárnypróbálgatásokra, de külföldre nem repülhetsz vele, és sajnos a riportálási funkciók sem érhetőek el.

Akinek kiváló választás: Kb. havi 5000 dolláros bevételig javasolt, lehetőleg alacsony kosárértéknél és magas profitrátánál – hogy a tranzakciós díjak ne vegyék el nagyon a kedvedet. Látható, hogy a Shopify a kicsiket és a nagyokat egyaránt kiszolgálja, mégis a Shopify magyar piaci körülmények között a középmezőnyben elképesztően erős:

Shopify – Középpályásoknak

A Shopify Plan (csak így egyszerűen) a legnépszerűbb az összes közül – nem hiába, hiszen havi 79 dollárért – ami kb. 26 000 Forint -, komolyabb riportálási funkciókat használhatsz, minden alapeszköz a rendelkezésedre áll a külföldi terjeszkedéshez és alacsonyabb tranzakciós költségek terhelik a kereskedést is. 

Aki már kicsit is gyakorlottnak érzi magát és szeretne nagyban játszani, annak érdemes ezt az opciót választania. A kereskedlemi riportok részletes elemzésével kezdődik ugyanis az e-kereskedelemben oly fontos optimalizáció. Ha kíváncsi vagy mire lehet menni a folyamatos optimalizálással, akkor itt elolvashatod, hogyan ment fel egyik ügyfelünk

93 millióról fél milliárdra egyetlen év alatt!

Shopify Advanced – Skálázódó vállalkozásoknak

A Shopify Advanced 299 dolláros havi díjával (96 000 Ft) több mint 3-szor többe kerül, mint a Shopify Plan, ez a különbség a komoly, minden részletre kiterjedő riporting funkcóknak tudható be, illetve 5 helyett 15 admin helyet kapsz, és belép a harmadik félként szállító fulfillment atomatikus számítási lehetősége is, a tranzakciós díjak pedig konkrétan lefeleződnek.

Akinek kiváló választás: Ez a mennyiség shopify pricing plan-je. Ha dübörög az üzlet és sok milliós a havi forgalmad, akkor nem fogsz csalódni benne.

Shopify Plus

A Shopify Plus esetében applikációk nélkül is 2000 dolláros havi díjjal kalkulálj, (kb 650 000 Ft / hó). Csak Shopify Partner ügynökségen keresztül érdemes leszerződni rá (A 7Digits egyébként régóta rendelkezik ezzel a minősítéssel), akik felveszik a kapcsolatot a Shopify stábjával.

Ez a változat olyat ad, amit egyetlen másik webshop motor sem tud széles e Világon:

A kódot tekintve bármit átírhatsz, szerkeszthetsz, módosíthatsz, de a hoszting – és a működés felelőssége – továbbra is a Shopify-t terheli!

Maximális lehetőség, minimális felelősség. Dedikált siker-menedzser a Shopify-nál, workflow automatizáció, nagyker oldal gombnyomásra, kilenc klón-shop külföldi piacralépéshez – nem soroljuk, a teljes funkcionalitást megtalálod ebben a cikkünkben.

Akinek kiváló választásÉvi 2-300 millió fointos forgalom felett, külföldi piacralépésnél, B2B partnereken keresztüli értékesítésnél, vagy extrém nagy versenyben lévő piacon érdemes rajta elgondolkodni.

Hogyan válassz webshop motort?

Mielőtt elvesznél a számokban és a funkciók sűrűjében, vegyük egyszerűre a témát: ahogy már említettük a méret a lényeg, vagyis az, hogy

  • Mekkora az átlagos kosárértéked?
  • Mekkora a bevételed? 
  • Mekkora a tapasztalatod?

A kulcs nem a Shopify pricing plan, hanem…

…az applikációk. Shopify-al már a kezdetek kezdetén is nagyon szép sikereid lehetnek. Az appok teszik azonban igazán komoly fegyverré a webshop motort – ezekkel a Shopify pluginek-kel biztos nem lősz mellé, ha a versenytársakat szeretnéd kicsit megtorpedózni és belekóstolnál a pszichológiai hadviselésbe is.

Egy kis webshop pszichológia

Ahhoz, hogy az appok felbecsülhetetlen értékét jobban megértsd, elengedhetetlen, hogy beszéljünk a webshop pszichológiáról. Egy fizikai boltban a fények, a zene, az interiőr és közvetlen, vagy éppen irritáló eladó mind pszichológiai fegyverek, van amelyik visszafelé sül el, van, amelyik telibetalál.

Ez az online térben is így van, s bár konkrétan egyetlen nap alatt is tető alá lehet hozni egy Shopify webshop-ot, de utána egész hátralévő életedben gondolkodhatsz azon, hogy miért nem csörög a kassza, ha nem tanulsz meg gondolkodni a vevők fejével. 

A Shoprenter 14. Nagy Webáruház felmérésében 707 megkérdezett webshop közül

az egyik legnagyobb probléma a marketing tevékenység menedzselése volt (a design testreszabása és a termékek feltöltése és menedzselése mellett).

A marketing ugyanis egy olyan kulcsterület, amely nélkül nincs sikeres vállalkozás, és amelynek az optimalizálásra a Shopify minden pszichológiai eszközt megad – csak használnod kell tudni.

A SHopify árak tekintetében nem a logolcsóbb – vagy mégis?

A Shopify ugyanis azt ígéri, hogy erre, azaz a kereskedelmi tevékenységedre, a vásárlóidra és a folyamatos optimalizálásra fordíthatod az idődet – a fejlesztőkkel, vagy a jellemzően technológiai bezárkózásra hajlamos magyar webshop motorok ügyfélszolgálatával történő veszekedés helyett.

Ha belevágsz, ezen a linken egy 14 napig teljesen ingyenes próbaidőszakkal megteheted, illetve kérlek, oszd meg a cikket, hogy minél több bizonytalan, újonc és veterán Shopify webshop motoros elmondhassa a véleményét az alábbiakban. Ha még több részletre vagy kíváncsi, ebben a videóban találsz még plusz információt (angol nyelvű tartalom):

1200 628 Dobosy Ildikó
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...