5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

Video on demand

Video on demand

A Video on demand (VOD) jelentése: igény szerinti videószolgáltatás. A VOD egy olyan média-distribúciós rendszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az interneten keresztül saját időbeosztásuknak megfelelően férjenek hozzá filmekhez, sorozatokhoz és egyéb videótartalmakhoz. A VOD technológia forradalmasította a hagyományos televíziózást, és a nézők számára lehetőséget ad arra, hogy akkor nézzenek műsorokat, amikor nekik a legkényelmesebb, nem pedig amikor azokat a szolgáltató sugározza.

A VOD piac az utóbbi években robbanásszerű növekedést mutatott, köszönhetően a digitális technológia fejlődésének és az internet sebesség növekedésének. A globális VOD piac  2020-ban több mint 109 milliárd dollár volt és előrejelzések szerint ez az összeg a következő években is folyamatosan növekedni fog, mivel egyre több ember választja az online tartalomfogyasztást a hagyományos televíziós csatornák kötött műsorszerkezete helyett. A video on demand azonban nem merül ki a mozgóképes tartalmakban – a VOD keretében fogyasztot tartalmaknak csak 58%-a videó.

Video on demand szolgáltatók

A legnagyobb VOD szolgáltatók közé tartoznak az olyan ismert nevek, mint a Netflix, az Amazon Prime Video, és a Hulu (Magyarországról egyelőre még csak VPN-en keresztül érhető el), valamint olyan regionális szereplők, mint a Hotstar Indiában, vagy az iQiyi Kínában. Ezek a vállalatok széles körű tartalomkínálattal rendelkeznek megvásárolt tartalmak és részben saját gyártású, vagy saját produkcióban megvalósított tartalmak révén.

NVOD

A VOD egyik speciális verziója az úgynevezett NVOD, vagyis a Near Video on Demand videószolgáltatás. A near video-on-demand lehetővé teszi a nézők számára, hogy korlátozott számú sugárzott videócsatorna közül válasszanak, amikor azokat sugározzák. Az NVOD csatornákat Fizetés Alapú Megtekintés szolgáltatásokra használják (például ilyenek az HBO boksz meccsei) és előre meghatározott műsoridőpontokkal rendelkeznek. Az NVOD-ban a kiválasztásra elérhetővé tett programokat eltolódó időközönként (például 20 percenként) sugározzák egy csatornán, így a néző kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb kezdési időpontot.

Marketing a video on demand területén

Bár a marketing potenciál a VOD területén méretét tekintve rendkívüli, nem szabad elfelejteni, hogy a video on demand szolgáltatásoknál alkalmazott hirdetések jellemzően az interruption marketing legidegesítőbb, legelutasítottabb változatát képviselik. S bár a szolgáltatók pontos adatokat gyűjthetnek a felhasználók videó megtekintési szokásairól, a VOD hirdetések főleg impresszió alapú kampányokra – tehát például brandingre – alkalmasak, konverzió alapú hirdetésre már sokkal kevésbé.

Összességében a Video on Demand szolgáltatások korunk egyik legdinamikusabban fejlődő médiaformátuma, amelyek folyamatosan alakítják át azt, ahogyan a modern társadalom fogyasztja a szórakoztató (elsősorban mozgóképes) tartalmakat. Ahogy a technológia fejlődik és a globális internetlefedettség bővül, várható, hogy a VOD piac még további növekedést fog elérni, új lehetőségeket nyitva meg a tartalomszolgáltatók és a fogyasztók számára a videomarketing területén.

150 150 Dr. Kádas Péter
Írd ide, amit keresel...