WordPress SEO Bővítmények és Beállítások

WordPress SEO Bővítmények és Beállítások

A WordPress a  legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer (CMS) a világon. A weben elérhető összes honlap harmadát WordPress hajtja. Ezt a cikket is egy WordPress honlapon olvasod és nem légből kapott ötlet az sem, hogy valószínűleg te is dolgoztál már WP weboldallal. A CMS népszerűsége miatt több ezer (a cikk írásakor 3519), kifejezetten a WordPress oldalak Google keresőoptimalizálására készített bővítmény érhető el. A bőség zavarában nehéz eldönteni, hogy melyik plugint használjuk és mit várhatunk tőlük – e cikk végére azonban képben leszel vele, hogy mi esszenciális a jó WordPress SEO-hoz és mi az, ami nem kell.

Mivel egy weboldal sebessége maga is fontos rangsorolási szempont a keresők számára, ezért mindenekelőtt nem érdemes figyelmen kívül hagyni a bővítmények jelentette addícionális kódrészleteknek az oldal betöltési sebességét lassító hatását – a több plugin jelentette biztonsági kockázatról nem is beszélve. Ezért mindenekelőtt javasolt minél kevesebb – leginkább csupán a nélkülözhetetlen – bővítményeket telepíteni. Hogy mik ezek, az rögvest kiderül…

Összegyűjtöttük a SEO szempontból fontos területeket lefedő legjobb WordPress bővítményeket, amelyek néhány kattintással képesek a WP oldalaknál tapasztalt típushibák kijavítására és egy megfelelő alapot adnak ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a keresési találatok között.

Univerzális SEO bővítmény #1 – Yoast SEO

Ha egy jó Google helyezés elcsípéséhez elegendő lenne néhány bővítmény összekattintása, akkor minden Yoast SEO-t telepítő honlaptulajdonos lubickolna az organikus forgalomban – ez azonban közel sincs így.

Egy univerzális SEO bővítmény az alapokat adja meg ahhoz, hogy a legfontosabb technikai SEO követelményeknek megfelelő honlapot hozhassunk létre. A plugin továbbá emlékeztet az alapvető keresőoptimalizálási irányelvekre tartalmaink írásakor, ami valóban nagy segítség a keresőoptimalizálásban, de azért még nem elég.

A Yoast SEO amúgy a leggyakrabban telepített SEO bővítmény. Sok olyan funkciót pakoltak bele az eszköz fejlesztői, amit korábban csak külön-külön bővítményekkel lehetett megoldani. A bővítmény dinamikus oldaltérképet generál a honlapunkról, segít bejegyzések, kategóriák, címkék vagy épp képek noindex-re állításában és a Google Search Console megerősítését is lehetővé teszi technikailag kevésbé felkészült weboldaltulajdonosok számára is.

A legismertebb SEO bővítmény sokaknak a pirosan, sárgán vagy épp zölden villogó lámpáiról is ismerős lehet, ugyanis On-Page SEO szempontokat is figyel a Yoast. Érdemes azonban óvatosan bánni ezekkel a javaslatokkal. Sokszor nincs szükség a bővítmény javasolta kulcsszópontos egyezésekre, illetve a zöld jelzés sem feltétlen jelent egy jól optimalizált bejegyzést…

A tartalmak olvashatóságát Flesch-Kincaid értékkel ellenőrzi a bővítmény, ami magyar nyelven is hasznos lehet az egybefüggő szövegoszlopok elkerülése érdekében. A prémium verzióban olyan extra szolgáltatásokat rejtettek el a bővítmény készítői, mint az átirányítások menedzselése és belső linkelési javaslatok (amiket egyéb bővítményekkel is meg tudunk oldani).

A Yoast SEO egy könnyen kezelhető, fontos funkciókat tartalmazó WordPress SEO bővítmény, amely már önmagában sokat hozzátesz weboldalunk keresőbaráttá alakításához.

Univerzális SEO bővítmény #2 – Rank Math

A Rank Math jelenleg talán a legjobb WordPress SEO bővítmény a piacon. Minden funkciót tartalmaz, amit a Yoast SEO, sőt a Yoast prémium szolgáltatásait is beépítették az ingyenes Rank Math-be. Nem véletlenül a Rank Math-re váltott több száz WordPress weboldal tulajdonosa, amikor a 2019-es Black Friday során egy Yoast banner jelent meg weboldaluk admin felületén.

Mivel tud többet a Rank Math? Segít egyetlen WordPress SEO bővítményen belül kezelni a különböző átirányításokat és 404-es hibákat, illetve akár 5 fókusz-kulcsszóra is optimalizálhatunk a Yoast-nál megszokott egyetlen kifejezés helyett.

Strukturált adatok tekintetében is kitett magáért a Rank Math, mivel 14 különböző rich snippet markup-ból választhatunk. Recepteink, könyveink, eseményeink vagy akár álláshirdetéseinkhez is egyedi strukturált adatot adhatunk hozzá a bővítmény segítségével.

Bár lényegesen többet tud a Yoast SEO-nál a Rank Math, azonban a jól megszokott Yoast-ról való átálláshoz ez sokszor mégsem elég. Sok WordPress tulajdonos érzi úgy, hogy nem feltétlenül nyújt annyi extra funkciót a Rank Math, hogy megérje átállni egy Yoast felhasználónak. Új weboldal esetében azonban érdemes lehet már eleve a Rank Math bővítményét telepíteni…

Google eszközök egy helyen – Google Site Kit

A Google hivatalos WordPress bővítménye összekapcsolja a WordPress oldalak szempontjából releváns Google eszközöket, így az adatokat valós időben és egyetlen központi helyen jeleníti meg. Közvetlenül beköthetjük a Search Console, Google Analytics, Tag Manager, Optimize, Adsense és PageSpeed Insights eszközöket. Az eszközök egyéb bővítmény nélküli bekötése mellett további előnyöket tartogat a Google Site Kit: oldalunk betöltési sebességének, forgalmának, az organikus találatok között nyújtott teljesítményét is egyetlen bővítményen belül elemezhetjük – ugyan mi más kellene még a hatékony WordPress SEO-hoz?

Bár a Google Site Kit jelenlegi formájában nem egy létfontosságú bővítmény, azonban a keresőóriás megígérte a plugin funkcióinak kiterjesztését, és mint tudjuk, ha a Google nekiveselkedik egy eszköz fejlezstésének, akkor ritkán lassít azelőtt, hogy a legjobbá válna… Gonduljunk bele, kitől is kaphatnánk jobb eszközöt weboldalunk keresőoptimalizálására, mint magától a Google-től?

Átirányítások – Redirection

Az ingyenes Yoast SEO plugin mellé tökéletes kiegészítő az átirányításokat kezelő Redirection bővítmény. Ha nem szeretnénk vagy nem tudjuk hogyan kell weboldalunk .htaccess fájlját módosítani, akkor ezzel a minimalista bővítménnyel be tudjuk állítani a Wordpres SEO szempontból elengedhetetlen domain szintű átirányításokat.

A domain szintű átirányítások mellett automatikusan kezeli a bővítmény az URL módosítás miatt szükségessé vált átirányításokat, amivel a linképítéssel elért eredményeinket is megtarthatjuk URL változás esetén. A Redirection plugin monitorozza a 404-es hibákat is és egyedi átirányításokat is eszközölhetünk a bővítmény segítségével.

Oldalbetöltési sebesség – Autoptimize

Oldalunk betöltési sebessége alapjaiban határozza meg a honlapunkra látogatók felhasználói élményét. Egy lassú weboldal nem csak a keresőkben kattintó, majd a csigalassú betöltődés miatt lepattanó látogatók számát növeli meg, hanem a konverziós arányra is negatív hatással van.

Az oldalbetöltési sebességet javító bővítmények elsősorban nem WordPress SEO célokat szolgálnak, de jótékony hatással lehetnek az organikus helyezéseinkre is, hiszen egy weboldal sebessége egyértelműen ranking faktor a keresőknek. Válasszuk a WP Rocket, W3 Total Cache vagy bármelyik más ismertebb gyorsítótárazásra és tömörítésre képes bővítményt, a végeredmény legtöbbször másodpercekben lesz mérhető.

Oldalbetöltési sebességet javító bővítménynél a WordPress SEO szempontjából érdemes komplex, lehetőleg minél több területet egyben kezelő alternatívát választani. Az Autoptimize gyorsítótárazás mellett kisebbíti, tömöríti és gyorsítótárazza CSS, Javascript és HTML fájljainkat, emellett pedig a képek lazy-loading betöltését is lehetővé teszi.

Az Autoptimize ingyenes verziója is számtalan olyan funkciót tartalmaz, amit a legtöbb népszerű bővítmény több pluginra osztva old meg vagy csak a fizetős verzióba beépítve találunk meg.

Bővített keresési eredmények – All in One Schema Rich Snippet

Strukturált adatok hozzáadásával lehetséges oldalunkat bővített keresési eredményként megjeleníti a keresési találatok között. Receptjeinknél már a Google találati listájában szerepeltethetjük az étel kalóriatartalmát, kritikák írásánál csillagos értékelést adhatunk hozzá a cikkhez, vagy egy webshop termékeinél jelezhetjük, hogy épp van-e raktáron az adott termékből.

A bővített keresési eredményekkel ki lehet tűnni a többi keresési találat közül, (feltéve, ha a versenytársak nem használják ugyanazt a schema-t) így növelhető az átkattintási arány, ami végső soron jobb pozíciókat és több organikus forgalmat jelent. Az All in One Schema Rich Snippet bővítmény segítségével pár kattintással hozzáadhatjuk a leggyakoribb strukturált adatokat bejegyzéseinkhez – sablonunk vagy oldalunk forráskódjában való módosítás nélkül.

Tartalomjegyzék – Easy Table Of Contents

E bővítmény segítségével automatikusan generálhatunk bejegyzéseink vagy oldalaink számára egy személyre szabható, kis CSS tudással formázható tartalomjegyzéket. Amellett, hogy a hosszabb cikkek áttekintésében segíti az olvasót egy tartalomjegyzék használata, még keresőoptimalizálási előnyökkel is jár.

Yoast WordPress SEO plugin

Az Easy Table of Contents bővítménnyel nagyobb valószínűséggel jelennek meg belső linkjeink a keresési találatok között, amik javítják az átkattintási arányt.

Mire elég pár WordPress SEO bővítmény?

Bővítmények segítségével webfejlesztői tudás nélkül lehetséges a modern keresőmotorok által támasztott követelményeknek megfelelni és egy gyorsan betöltődő, On-Page SEO elemeket konzisztensen használó weboldalt létrehozni. A szaktudást azonban nem lehet ingyenes kiegészítő programokkal helyettesíteni. A bővítmények ráadásul keretek közé szorítanak bennünket és sok olyan funkciót is tartalmaznak, amelyre nem feltétlenül van szükségünk, az oldalt azonban lassítják.

Telepítsük a leghasznosabb WordPress SEO bővítményeket, de ne ringassuk magunkat abban a tévhitben, hogy ezzel végérvényesen „megseóztuk” a honlapot. A keresőoptimalizálás jóval összetettebb annál, hogy pár kattintással a találati listák élére tudnánk kerülni és a weboldal fejlesztés során még egy rakás dologra oda kell figyelni ahhoz, hogy végül érdemi organikus forgalomnak örülhessünk. Hozzászólások, kérdések, kiegészítések bátorítva! Sok organikus találatot kívánunk!

1200 628 Szesztay Péter
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...