TikTok marketing 101 – Kezdőknek és haladóknak

TikTok marketing 101 – Kezdőknek és haladóknak

A TikTok jött, látott, és nyilvánvalóan nyerésre áll, hiszen 2023-ra talált több mint havi 1 milliárd olyan, aktívan használt csapot globálisan, amelyből aztán vígan folyhat, naponta átlagosan nyolc megnyitással. 

A 2016-ban indult, 2018-ban a Musica.ly felvásárlásával végső formáját elnyerő, majd a pandémia alatt elképesztő növekedésre szert tevő app demográfiáját és létrejöttét tekintve is a legfiatalabb közösségimédia-platformok közé tartozik. S mint ilyen, még a harcedzett Facebook és Insta felhasználók közül is nagyon sokan a TikToknál húzzák meg a határt: én ezt már nem értem, én ehhez már öreg vagyok, nekem csupa hülyeség jön csak szembe rajta…

A marketing világa azonban biztos, hogy nem mehet el szó nélkül a platform mellett. A TikTok marketing azonban még a szakértők számára is okozhat majdnem annyi fejvakarást, mint a mezei felhasználónak – pláne, hogy az app, a rajta naponta felbukkanó, majd elsüllyedő trendekhez hasonlóan maga is villámgyorsan változik. Szerencsére legalább az Elon Musk-féle Twitterhez (elnézést, X-hez) képest azért még mindig jóval kiszámíthatóbban.

Deadpool GIF a Tik-tok marketing példájaként

Ahhoz, hogy sikeres TikTok marketinget folytathass, elengedhetetlen nemcsak a platform ismerete, hanem megértése is. Ez az a lépés ugyanis, ahol a legtöbben elvéreznek: ha nem vagy hajlandó mélyebben beleásni magad a TikTok háttértörténetébe, akkor a vaktában lövöldöző TikTok marketinged is csak a felszínt fogja kapargatni, különösebb eredmény nélkül. 

Márpedig videókat előállítani azért több erőbedobást igényel, mint Canva sablonban összedobni egy négyzetes kreatívot, így hát különösen fontos, hogy látszata is legyen az erőfeszítéseidnek. 

Az alábbi, átfogó cikkben végigveszünk mindent, amit a platformról tudnod kell, a TikTok népének mentalitásától kezdve a technikai ismereteken át a hirdetési opciókig – és ami talán a legfontosabb, azt is megtudhatod, hogy egyáltalán szüksége van-e vállalkozásodnak, márkádnak bármiféle TikTok marketingre. 

FIGYELEM!

Igen, ez egy baró hosszú cikk. Igen, valójában lehetne még hosszabb is. Nyugodtan válogasd ki a neked tetsző részeket a tartalomjegyzékből, vagy készülj fel kávéval, élelemmel, és merülj el velünk a legmélyebb TitKokban is!

Tartalomjegyzék

Mi a bánat az a TikTok amúgy? És miért lehet érdekes nekem?

A TikTok egy közösségimédia-platform, ami nyaralós fotók és általános iskolai osztálytársad fontos update-jei helyett a rövid, hurkolt (=önmagát folyamatosan ismétlő) videókra fókuszál. Ezek az alkalmazás indulásakor max. 15 másodperc hosszúak lehettek, ma már 60 másodperces, 3 perces és akár 10 perces opciót is választhatsz a felvételhez. Az app egy elég komoly, beépített videószerkesztővel rendelkezik, valamint milliónyi zene, hang, filter és effekt áll rendelkezésre.

Ez a TikTok sikerének egyik fő kulcsa: lehetővé teszi, hogy az appon belül vedd fel, vágd meg, szerkeszd, feliratozd, effekteld és publikáld a videódat. Mindehhez pedig valóban izmos, jól átgondolt eszközöket és elképesztően széles (plusz copyright balhéktól mentes!) zenei választékot ad a kezedbe, aminek egy Instagramos kontraszt és fényerő csúszka, na meg a jó öreg Nashville filter a nyomába se ér. Desktopon pedig még több szerkesztői lehetőség érhető el.

Instagram Nashville filter demonstrálása

A TikTok lelke a For You Page, vagyis a Neked oldal, ahol rögtön az app megnyitása után neked ajánlott videók ugranak fel, ezek között görgetéssel válthatsz. Az FYP alatt egy nagyon komplex algoritmus monitorozza nagyjából minden mozdulatodat, és ezek alapján alakít ki számodra egy olyan kontent menüt, ami, ha hajlamos vagy az ilyesmire, órákra a képernyő elé szögezhet. 

A hangsúly tehát nem az ismerőseid tartalmán, sőt, még csak nem is az ismerőseid összeszedésén van, hanem az ízlésedhez szabott, végtelenítve pörgő videó kontenten – és épp ez a fajta tartalomfogyasztás a TikTok marketing egyik titkos fegyvere…

Hab a tortán, hogy a videókra további videókkal lehet egy koppintással reagálni. Duett esetében az eredeti videó a másik mellett, kép-a-képben jelenik meg, stitch esetében az eredeti videó egy (vagy több) része az új videóba kerül be. A közösségi élményt elsősorban ez a funkció szolgálja, ismerősök szintjén pedig a chat, ahova a forjúból gondolkodás nélkül küldözgethetjük a viccesnek ítélt videókat barátaink, családtagjaink nagy-nagy örömére. A chaten belül pedig szövegesen vagy hangulatjelekkel el is mondhatjuk, mit gondolunk az adott videóról. Ezt mindig csak az adott ismerősünk fogja látni.

Röviden ezért…

…sikeres a TikTok:

  • Beépített szerkesztő, minden egy helyen
  • For You Page algoritmus, hurkolt videók
  • Telefonos megjelenítésre szabott, álló formátumú videó
  • Videóra videóval reagálás lehetősége = még több kontent

    thumbs-o-up

  • Chat = határtalan videóküldözgetés az ismerősöknek
  • Egyre több posztformátum bevezetése: story, lapozgatós, szöveges
  • Gépről, desktopról is elérhető
  • Live közvetítések is indíthatók

…problémás a TikTok:

  • Adatvédelmi aggályok – bár őszintén szólva ezzel nem lóg ki a többi platform közül.
  • Addiktív – habár minden social media oldalnak az az érdeke, hogy örökre a képernyője előtt ragadj.
  • Az algoritmus miatt könnyen beragadhatunk olyan tartalmak, dezinformációk végtelen örvényébe, amelyek erősen lekorlátozzák nézeteinket és különböző Andrew Tate-ek felemelkedését segítik elő – ez különösen kiskorúak számára lehet veszélyes.
  • Szigorú cenzúra a nagyrészt fiatal közönség miatt. Gondolhatod, mennyire működik hibátlanul (nem), de konkrét szavak vannak, amelyek helyett már bejáratott eufemizmusokat kell használni, ha nem akarod, hogy a TikTok lelője a tartalmat.

    Az angol “die” és “kill” (meghalni, megölni) szavak helyett például az “unalive” (“élettelenítés”) fut, az ilyesmivel pedig nemcsak a szörnyű, explicit kontentet közzétenni vágyó gonosztevők szívnak, de sok edukációs csatorna is.

  • Nem valami jó a platform keresője – a jóisten segítse meg azt, aki egy konkrét videót szeretne megtalálni vele. Hiába tudod, mi hangzott el a vidóban, mi volt a felirat, hiába vannak bizonyos szűrők a kereséshez (pl. csak korábban megtekintett videókat mutasson) kevés az esély arra, hogy simán csak a keresővel megtaláld.

TikTok történelem A-tól Z generációig

Innen indultunk

“Hát én csak zenére ugrabugráló kis tinédzsereket látok a TikTokon.”

Klasszik. Biztos te is hallottál már ilyet (vagy pont ezt) baráttól, ismerőstől, családtagtól, kollégától. Habár ez napjainkban az algoritmusnak köszönhetően sokkal többet mond el az illető tartalomfogyasztási szokásairól, mint magáról az appról, tény és való: a TikTok zenére ugrabugráló, tátogó (lip sync) platformként kezdte pályafutását. 

2018-ban a kínai Bytedance felvásárolt egy Musical.ly nevű közösségi appot, ahol a felhasználók rövid, szájszinkronizált videókat készíthettek és oszthattak meg. A dolog szépsége az volt, hogy ezeket a videókat a YouTube-ra feltöltött próbálkozásokkal ellentétben nem lőtték ki azonnal copyright támadásokkal a nagy kiadói sniperek. A Musical.ly ezután összeolvadt a Bytedance vadonatúj, TikTok nevű appjával (ez Kínában Douyin néven fut).

Eleinte tehát a TikTok tényleg nem volt több egy olyan felületnél, ahol táncoló, tátogó fiatalok múlatták az idejüket és versenyeztek, ki tud élethűbben szájszinkronizálni. A szuperül elérhető és felhasználható zenék, szövegrészletek tárháza ugyanis már ekkor nagyon jelentős fícsöre volt a platformnak. Ez fontos, hamarosan visszatérünk rá.

A TikTokról így kezdetben szinte kizárólag a Z generáció beszélt – aztán jött a pandémia. A hónapokra duzzadt bezártság alatt a TikTok mintegy 800%-kal növelte aktív felhasználóinak számát, akiket az unalom, a pániktól túlcsorduló hírek és az otthon is ropogósra süthetőnek ígért kenyerek receptjei motiváltak a letöltésre. 

Itt tartunk most

A pandémia alatt a táncos-tátogós tartalmak közé villámgyorsan becsordogált a kicsomagolós videóktól kezdve a főzős témákon át a kertészkedésig tényleg minden is.

Ebben az időszakban a különböző trendek elsősorban kihívások formájában bukkantak fel, leggyakrabban még mindig egy adott zenére valaki által megálmodott koreográfiák keretein belül. Mindennek a helyét pedig – nem is olyan lassan – átvették a mémek.

Ma az van, hogy egy-egy trend élettartama hetek, hónapok helyett napokban mérhető, és elsősorban adott zenéken, hangokon alapszik. Léteznek örökzöld hangok – mindig felbukkan egy-egy újabb kiragadott sor az Office-ból –, de vannak olyanok is, amelyek a cikk írásának kezdetén még ezerrel tomboltak, ezen sorok gépelésekor pedig már rég megunta mindenki, így új példákat voltam kénytelen keresni. Igen, rád nézek, Makeba.

Azt amúgy nem tudjuk, min múlik, hogy melyik hangot kapják fel és melyiket nem. A francia énekesnő, Jain lepődött meg a legjobban, hogy 2015-ös, Makeba című száma egyik napról a másikra trending lett. Ugyanígy meglepődhetett Sam Smith, akinek Unholy című új számának beharangozó részlete hatalmasat futott a megjelenés előtt, majd mire egy hónappal később kijött a teljes szám, annyira unta már mindenki, hogy meglehetősen lapos fogadtatásban részesült az alkotás. Ez van, amikor a stáb nem érti a TikTok marketinget. Na de majd jössz te a cikk végére!

A TikTok pedig nem tervez lassítani. Először a képekből álló, lapozgatós videókat vezették be az Instagram felhasználók elcsábításáért; ezt a mai napig reszelgetik, az esetenként 39 fotó alatt szünet nélkül cincogó, lelőhetetlen zene ugyanis nem mindig passzol ehhez a formátumhoz, de dolgoznak a különböző pause opciókon. Július-augusztusban bevezetésre kerültek a szöveges posztok, amelyek ugyan egy az egyben Insta sztorikra hasonlítanak, de valójában az Elon Musk rémuralma elől menekülő Twitter felhasználók szívét szeretnék megdobogtatni.

A TikTok hivatalos bejelentője a szöveges posztok bevezetéséről, TikTok text post formátumban

A bejelentés július 24-én a US oldalon jelent meg, a funkció azóta már nálunk is elérhető

Ezt mondja a statisztika a TikTokról

A TikToknak havi egymilliárd aktív felhasználója van; összehasonlításképp a Facebooknak 2,9 milliárd, az Instagramnak pedig kétmilliárd. 2023 áprilisában a TikTok felhasználóinak 56,2%-a nő, 43,8%-a férfi volt.

A TikTok felhasználók 83%-a nemcsak fogyasztja, de készíti is a tartalmakat, a tartalomgyártók több mint fele (53,79%) pedig szintén nő. Átlagosan úgy 95 percet, tehát több mint másfél órát töltünk el naponta a platformon.

Grafikon: A TikTok-felhasználók megoszlása világszerte 2023 áprilisában, nemek szerint

Forrás: statista.com

A felhasználók koráról elsősorban az amerikai számokból tudunk következtetni, globális adat nem áll rendelkezésre. Az Egyesült Államokban a legnagyobb felhasználói csoportot a 25 és 34 év közöttiek teszik ki (19,9%), de 25 év alattiakból sincs hiány a platformon.

Ez azt jelenti, hogy a TikTok indulásához képest az elérhető legnagyobb célcsoport már nem tizenévesekből áll.

Ne feledjük, hogy ha a Z generáció kezdetét a ‘90-es évek végétől számoljuk, a legidősebbek már most 25 évesek. Az őket követő Alfa generáció tagjai pedig már fiatal tinédzserek, hiába érezzük úgy, hogy aki 2010-ben született, az nyilvánvalóan még csak most ismerkedik a szilárd ételekkel.

TikTok életkori demográfiai adatok az USA-ban

Forrás: Socialinsider

Mit tudunk a magyar felhasználókról?

Magyarországon 2023-ban valamivel több mint 2 millió felhasználó TikTokozik. A Statista adatai alapján a 15 és 29 év közötti magyarok több mint fele naponta legalább egyszer használja a TikTokot. Ennek a korcsoportnak pedig mindössze 25 százaléka nem használja a platformot. 

Statisztikai adatok a magyarországi havi TikTok felhasználók számáról 2023 április-június között

Forrás: statista.com

A legnépszerűbb tartalmak itthon a főzős és DIY típusú videók, de nagyot mennek a zenés videók, az ismerősök tartalmai, a vlogok és kicsomagolós videók is. 

Statisztika a legnépszerűbb magyar TikTok tartalomtípusokról

Forrás: statista.com

És mi a helyzet a TikTok marketinggel?

Egy 2022 októberében közzétett, a B2B és B2C marketingesek körében világszerte végzett felmérés szerint a válaszadók 22 százaléka vélte úgy, hogy a Facebook volt abban az évben a legnagyobb megtérüléssel (ROI) rendelkező közösségimédia-platform. Érdekes módon a második helyen az Instagram, a YouTube és a TikTok állt döntetlenben a válaszadók 16 százalékával, majd a LinkedIn következett 7 százalékkal. 

A Socialinsider felmérése alapján a TikTok hatszor magasabb engagement rate-tel (annak aránya, hogy egy adott tartalom az eléréshez képest mennyi interakciót zsebel be) rendelkezik az Instagram Reels videókhoz képest. Nem annyira meglepő, hiszen napjainkban már a Reels videók zöme is TikTokról kerül át az Instagramra, hiszen a TikTok sokkal jobb videószerkesztő eszközöket kínál. Egyszerűbb ott elkészíteni, majd feldobni Instára is a tartalmat.

TikTok vs. Reels: engagement rate (by followers)

Forrás: Socialinsider

Szintén a Socialinsidertől tudjuk, hogy nemcsak az engagement, hanem a kommentek száma is sokkal magasabb egy-egy TikTok videón mint Instagramon, egészen konkrétan 44%-kal. Ha videós tartalmakban gondolkodunk, és a cél az elköteleződés, akkor a TikTok marketing ezek alapján mindenképp eredményesebb választás az Instagram Reelsnél.

Forrás: Socialinsider

TikTok Lore: dióhéjban, zárójelben, ugyanakkor ajánlottan a felhasználói mentalitásról

A TikTok-mentalitás mélyebb megértéséhez némi internet történelmen keresztül vezet az út. Természetesen enélkül is lehet azért eredményes TikTok marketinget folytatni, de tény, hogy minél jobban ismered az adott felület felhasználóit, annál sikeresebbek lesznek a megszólításukra, a kétirányú kapcsolat kialakítására irányuló erőfeszítéseid is. Ha úgy érzed, ez most téged nem annyira érdekel, semmi gond, ugorj nyugodtan a következő részhez.

  • Kezdetben vala a YouTube

    A YouTube-ot 2005-ben alapították, majd 2006-ban vásárolta meg a Google. A TikTok közönségének kicsit mélyebb megértéséhez ide kanyarodunk vissza.

    Engedd meg, hogy a TikTok marketing oldala helyett felhasználói szempontból indítsak: Valószínűleg mindannyian emlékszünk még arra, hogy miből állt kezdetben a YouTube: nagyon rövid, mai szemmel pusztulat minőségű, ámde többségében vicces videókból. És persze cicákból. Meg teljes egészükben feltöltött mozifilmekből.


    Ez itt például a YouTube-ra feltöltött legeslegelső videó


    Ahogy nőtt a videómegosztó oldal, úgy változtak rajta a hirdetések is, és elérkezett az a bevezetés, amely után a tartalomkészítők reklám beszúrásával pénzt is kereshettek a videóikkal, feltéve, hogy azok legalább 10 perc hosszúságúak voltak. Ráadásul azt is díjazta a platform, ha a nézők egy adott készítő videóit sorra egymás után pörgették. Ekkortájt és emiatt terjedtek el például a gamer tartalmak, hiszen egy négy óra alatt kijátszható játék tökéletesen alkalmas arra, hogy huszonnégy videóra elosztva kerüljön fel a YouTube-ra.

    PewDiePie YouTuber lejátszási listáiról screenshot

    Az én generációm (Y generáció, avagy millenniumiak) egész biztosan, de valószínűleg még a Z generáció tagjai is szeretettel emlékeznek vissza erre az időszakra. Különösen a napjaink YouTube-ját jellemző, elpörgethetetlen, kötelezően megtekintendő és folyamatosan felugráló hirdetések tengerében fuldokolva. A YouTube egy ponton az előfizetős modellt állította a fókuszba a videósok szempontjai helyett, és hiába érthető döntés üzleti szempontból, ez már nagyon nem az a YouTube volt, amit megismertünk és megszerettünk.

    Majd a Twitter mondá: legyen Vine! Ááá, mégse

    Mindeközben felemelkedett, tündöklött és porba hullt egy másik videómegosztó alkalmazás, a Vine. A mikrovideó app hat másodperces, hurkolt videókra szakosodott, ezek ihlették meg először a Snapchatet és az Instát is hasonló formátumok bevezetésére. Eredetileg 2013-ban indították el, de a Twitter 2012-ben, még az indulás előtt felvásárolta a céget, aztán 2017-ben előtt leállította, majd teljesen meg is szüntette az alkalmazást.

    Mit adott nekünk a Vine? Elsősorban olyan humort és mémeket, amit a mai napig idézünk, és gyakorlatilag nulla reklámot – persze, nem is véletlenül zárta le a Twitter. Nem tudott mit kezdeni a félelmetes sebességgel csatasorba rendeződő versenytársakkal, és nem tudott profitot termelni. Az app hirtelen jött elvesztését mégis igazi felhasználói gyász kísérte.

    Tik-tok marketing videó

    Pár héttel a Vine lekapcsolása előtt, egy távoli földön pedig megszületett egy TikTok nevű app…

    És mivel hasít most a TikTok? Rövid, jellemzően amatőr minőségű, vicces videókkal. Valahogy mindig ide kanyarodunk vissza. Ja, az újonnan bevezetett, 10 perces videóhosszt pedig jellemzően egyelőre csak mozifilmek, sorozatok több részletben való feltöltésére használják. A fenti statisztikák alapján pedig pont a YouTube változását nagyon is testközelből megtapasztaló generációk élvezik a legjobban a TikTokot.

    Ami a lényeg

    Nem létfontosságú, de konkrétan a TikTok marketing kapcsán érdemes figyelembe venni, mi minden formálta a platform felhasználóinak kapcsolatát a videókkal és hirdetésekkel. 

    A TikTok a brand awarenessben, vagyis a márkád ismertségének és szeretetének növelésében a legerősebb. Olyan kapcsolódást alakíthatsz ki a közönség és a márkád között, amely személyesebb és sokszor interaktívabb, mint más platformokon. Autentikus, hiteles képet alakíthatsz ki a brandről. Ehhez viszont az kell, hogy ne csak reklámokat tolj az emberek arcába – vagy ha mégis, akkor csináld okosan.

Technikai TitKok: az a bizonyos TikTok marketing algoritmus

A TikTok algoritmusa természetesen hétpecsétes üzleti titok, pár tényezőt azonban már sikerült a szakértőknek összegyűjteniük arról, hogy 2023-ban min múlhat a For You Page alakulása és egy-egy videó rangsorolása. Kétféle szempontból mérlegel az algoritmus: melyik videó alkalmas ajánlásra, és egy adott felhasználónak mit érdemes ajánlania ezek közül.

Amin NEM múlik a siker:

  1. Követők száma.
    A videód rangsorolásán nem változtat a követőid száma. Függetlenül attól, hogy több millióan követnek vagy épp csak egy-két ismerős, minden egyes feltöltött videód ugyanakkora esélyekkel indul hódító útjára – legalábbis ebből a szempontból.
  2. Posztolás ideje.
    Természetesen valamennyire számít, hogy mikor posztolsz, de ez nem különösebben hangsúlyos tényező a TikTok marketing szempontjából. Social media menedzserek biztos ismerik az érzést, amikor az ezredik automata beütemező/posztoló program adataiból, a platformok analitikájából és a Mars aktuális állásából próbálja az ember belőni, hogy vajon 10:26-kor vagy 18:49-kor kell-e kimennie a posztnak a sikerhez. A TikTokon erre nem érdemes ráparázni.
  3. Korábban jól teljesítő videók.
    Ahogy a növekvő követőszám nem jelent nagyobb sikert, úgy egy korábban posztolt, jól futó videód sem jelenti azt, hogy a következő is annyira népszerű lesz. Többek között ezért is kell viszonylag sűrűn, tempósan termelni a kontentet a felületre, hiszen maximális pontossággal nem lehet megmondani, melyik fog kiugró eredményt produkálni.

Amin pedig DE:

  1. A TikTok marketing atyaúristene: a hang
    A kiválasztott hang (jellemzően sorozatokból, filmekből, videókból kiragadott részletek) vagy zene az egyik legfontosabb tényező az algoritmus számára a rangsoroláshoz. Amikor a felhasználó a “Not interested” visszajelzést adja egy videóra, azzal egyúttal a használt audio ellen is voksol, és kevesebb olyan videót fog kapni a jövőben, amely arra a hangra épül.Hogy épp mi a menő és mi nem, abban az app is nyújt segítséget a szerkesztéskor, de a megfelelő kontextushoz érdemes magát az FYP-t bújni, nehogy olyan, ártatlannak tűnő audio kerüljön a videódra, aminek finom szólva sincs köze a tartalomhoz. Ez a hang például semmiképp sem vásárlási szándékot, hanem felháborodást, nemtetszést, csalódást fejez ki.
  2. Helyszín
    Azt, hogy a videót melyik országban fogja inkább feldobálni a platform, nem csak a videót feltöltő és fogadó készülék nyelvi beállításai befolyásolják. A telefon SIM-kártyája alapján dönti el a TikTok, hogy honnan származol, hova fusson ki a tartalom. Ez TikTok marketing szempontból akkor lehet érdekes, ha egyszerre több piacon is megjelennél.
  3. Felhasználói aktivitás
    Vagyis engagement. Egy videó pozitív rangsorolásánál az alábbi tevékenységek számítanak: lájkolás, kommentelés, könyvjelzőzés, megosztás, a videó teljes megtekintése és többszöri újranézése (három megtekintést szoktak belőni jónak), valamint az, ha a videó közben/megtekintése után a felhasználó beköveti a profilodat. A rövid formátum tehát a végignézés, újranézés miatt előny, a felhasználókat pedig azért érdemes követésre ösztönözni, mert a követőszám helyett maga a bekövetés az a mozzanat, ami jót tesz a videónak.
  4. Téma, videó információk
    Az algoritmus többek között az alapján ajánl videót, hogy a téma érdekes-e az adott felhasználónak. Ehhez pedig tudnia kell, hogy miről szól a videód. Ezt a megértést segítheted a videó feliratozásával (kulcsszavak), a caption, vagyis a videó “alatt” szereplő felirat megfelelő szövegezésével, hashtagekkel, megfelelő hang és effekt kiválasztásával. Ha például utóbbi kettőnek semmi köze a videó tartalmához, azzal csúnyán lábon lőheted magad, hashtagek esetében viszont gyakran az éppen trending kifejezések szoktak kikerülni a videókra, témától függetlenül. Például a Pepsi egyik kampánya alatt az utolsó gyöngyfűzős videón is a Pepsi vonatkozó hashtagje szerepelt.
  5. Nem Érdekel visszajelzés
    Ha a videó nem érdekel, kevesebb ahhoz hasonló tartalommal fogsz a későbbiekben találkozni. Felhasználóként a nemtetszésre vonatkozó interakció legalább olyan gyorsan alakítja a Neked oldalt, mint a lájkolás és kommentelés. A TikTok nemtetszésként értékeli azt, ha elrejtesz bizonyos accountokat, ha túl gyorsan átpörgetsz egy-egy videón, vagy ha az adott videón a képernyőt hosszan nyomva rákoppintasz a “Nem érdekel” gombra. Ez a visszajelzés érinti a felhasznált hangot, a témát és a videó gazdáját egyaránt.

A TikTok marketing (immár legépelt) szabályai

A TikTok marketing elsősorban, ahogy az a fentiek alapján is látszik, a márkaismertség növelésében erős. Magas elköteleződés érhető el a platformon és sokkal közvetlenebb párbeszéd alakítható ki brand és vásárló között, mint más appokon, már csak azért is, mert a TikTok felhasználók alapvetően közlékenyebbek.

Ha nem vagy benne biztos, hogy vállalkozásod, márkád profitálhat-e a TikTok jelenlétből, íme egy checklist.

Checklist: kell-e neked egyáltalán TikTok marketing?

  • A célközönségünk elsősorban Y és Z generációs
  • Elsődleges célunk a márkaismertség növelése
  • Instán, Facebookon síri csend és ördögszekerek fogadnak bennünket
  • Van elég kontent muníciónk heti több, tartalmas és érdekes videó elkészítéséhez
  • Van külön csapat/menedzser TikTok marketinghez, vagy ki tudjuk adni ügynökségnek a feladatot
  • A szervezeten belül megoldott a kontenttel kapcsolatos gyors (nagyon, nagyon gyors) döntéshozatal és jóváhagyás, egy-két napon belül tudunk érdemben reagálni új trendekre
  • Tudjuk folyamatosan monitorozni a trendeket, kommentelni, reagálni, válaszolni a cég nevében
  • Van a vállalatnál/ügynökségnél Z generációs és angolul beszélő kolléga, aki szól, ha bénázunk vagy félreértettünk egy trendet
  • Nem félünk a humortól, és elfogadjuk, hogy egyes trendek olykor rizikósabbak is lehetnek, mint más platformon
  • Ha hirdetni is szeretnénk, a termékünk/szolgáltatásunk nem esik kívül az elfogadott tartalmakon – tehát például nem kriptóban vagy szerencsejátékban utazunk

Ha csak egy-két pontot tudsz kipipálni és a termékeddel is mondjuk elsősorban egy nyugdíjas réteget célzol, akkor azt tanácsolom, hogy TikTok helyett fektesd az energiádat és pénzedet Google-hirdetésekbe, tartalommarketinget pedig blogon, Facebookon folytass. Ha bizonytalan vagy, inkább kérdezz meg egy online marketing ügynökséget, hogy milyen irányba érdemes erősítened. Nem kell mindenkinek TikTok csak azért, mert van.

1. szabály: Ne tűnj reklámnak, akkor se, ha reklámozol

Ahogy azt a YouTube és a Vine kapcsán beszéltük, a TikTok népe hiperérzékeny a hirdetésekre, épp ezért a TikTok marketing a megszokott nyomulós attitűddel eleve halálra van ítélve. Emellett pedig rendkívül rövid figyelmi idővel rendelkezik, így gyakran csak egy-két másodperced van arra, hogy megragadd ezt a figyelmet.  A jó felütés itt valóban kincset ér, tehát jó beszédű, a videózáshoz, kreatív íráshoz értőknek javasolt átadni a főszerepet.

Ha a hirdetés, kiemelt poszt mögé nem tudsz valódi tartalmat tenni azon túl, hogy Add Nekem A Pénzed Most, érdektelenségbe fog fulladni minden erőfeszítésed. Ha azonban van egy bomba videó, aminek csak a végén derül ki, hogy valójában reklámról volt szó, azt talán még meg is dicsérik a kommentelők, mint Steiner Kristófot a minap.

Tik-tok marketing kommentek screenshot

2. szabály: Igénytelenség = hitelesség

Az a felállás, hogy az ember egy appból elintézheti a felvételt, vágást és posztolást is, azt eredményezte, hogy a felhasználók menet közben, kanapén fekve, villamoson, dzsungelben is tudnak – és szoktak is – posztolni. 

Míg a YouTube-on a minőségi tartalom elsődleges ismérve a kiváló képminőség, profi megvilágítás és színek, az Instán pedig az utolsó részletig megkomponált, tűéles és Photoshopban utókezelt képek mennek nagyot, addig a TikTok marketing területén az első pillanattól kezdve a “trash” megjelenés függ össze a hitelességgel. Olyannyira, hogy a csilivili videókról azonnal gyanús, hogy reklámról lehet szó, és kíméletlenül el lesznek pörgetve.

Csak viccelek. Félig.

Persze, ebben is akad kivétel: a főzős, ASMR, kicsomagolós és sminkes videóknak jellemzően még TikTokon is jót tesz a minőség. Ha azonban infotainment, relatable tartalomban utazol, egyáltalán nem biztos, hogy a stúdióminőség az, amire szükséged van a hitelességhez. A videógyártáshoz ezért hatalmas büdzsé sem kell feltétlenül, viszont képesnek kell lenned a ránézésre “nem 100%-os” anyagot is kiengedned a kezed közül.

Lásd például a biokémikus Hank Greent, aki annak ellenére, hogy a világ egyik legismertebb youtubere (számos műsort és podcastet csinált, vezetett már), TikTokra szigorúan hol a kocsiban, hol az alagsorban ülve (jó, iroda – de a telefon szigorúan a kezében van, nem állványon) jelentkezik be.

 

3. szabály: Ismerd a platform felépítését

Ha kívül-belül ismered, hogy van felépítve az app, mikor hova téved a felhasználó tekintete, akkor sokkal ravaszabb tartalmakat tudsz előállítani. Mutatok egy példát, hogy mire gondolok:

“Megtaláltam a tökéletes táskát az egyetemhez” – állítja a felirat. 

Olyan, mintha egy felhasználó mutatná be új szerzeményét, de a videót feltöltő account nem más, mint a mondott táskát értékesítő cég. Ez azért van, mert telefonos nézetben a felhasználó szeme gyakran egyáltalán nem is siklik a bal alul található névre, vagy csak utólag jön rá, hogy mivel áll szemben; legelőször mindig a képernyő felső-középső részére fókuszálunk.

👎 “Vedd meg új táskánkat, ami tökéletes egyetemistáknak!” → Na tessék, még egy reklám. Görgetek is tovább

👍 “Nézd, milyen jó táskát találtam” → Na, muti, tényleg? Honnan van? Megnézem a videót

A videót feltöltő profil kiléte gyakran a poén részét képezi, mint például ebben a videóban, ahol a Kesha által énekelt TiK ToK című szám előadójáról érdeklődik a felirat, a TikTokot megjelölve… És Kesha által feltöltve. Érted.

Ugyanitt arra is számítanod kell, hogy hiába teszel ki fontos infókat a leírásba, tízből nyolcan rá fognak kérdezni kommentben.

Azt is tudnod kell, hogy követőktől, megtekintésektől függetlenül senki sem fogja tűkön ülve és a profilod frissítgetésével várni, hogy mikor töltöd fel egy videód második részét. Ha szembejön az FYP-n, akkor szembejön, ha nem, akkor nem. Előbb fogják megnyitni a kommenteket és megnézni, hogy valaki linkeli-e a második részt. Egy csomó tartalomkészítő arra épít kontentet, hogy két mondatban összefoglal eredetileg sok részben feltöltött, rétestésztaként nyújtott tartalmakat. Ennyire rövid az attention span.

Épp ezért nem ajánlott úgy befejezni a videót, hogy “ha érdekel, hogyan szerezz ingyen pénzt, kövess be és hamarosan jön a második rész!” Juszt se fognak bekövetni: a mondanivalód férjen bele egy videóba vagy legyen rögtön elérhető a következő, ne kelljen rá várni. Ha az algoritmus kedvéért szeretnéd, hogy bekövessék a profilodat a videó láttán, azt más TikTok marketing praktikákkal érdemes elérni (pl. hasonló okosságokért/tippekért/receptekért kövess minket!).

4. szabály: Ismerd az algoritmust

A bekövetős témához kapcsolva: természetesen az algoritmus ismert tulajdonságaival is tisztában kell lenned a jó tartalomhoz. Ne aggódj, nem fogom még egyszer leírni, hogy mi mindent szeret az algoritmus, ezt megtalálod feljebb, a vonatkozó fejezetben.

Már akkor eggyel jobb helyzetben leszel, ha feliratozod a videódat. Amellett, hogy így például hallássérültek számára is hozzáférhetővé teszed a kontentet, a TikTok marketing algoritmus is szívesebben ajánlja majd a videódat. Ugyanígy – sok versenytárssal ellentétben – az algoritmus ismeretével azzal is tisztába kerülsz, hogy nem a követőszám növelése a sikered kulcsa, és a gyengébb-erősebb megtekintés hullámzása sem feltétlenül egy olyan anomália, amely a social media menedzsered szakértelmét (és állását) kérdőjelezi meg.

5. szabály: Ismerd a célközönséget – stílus, tempó, humor

Célközönség ismerete alatt olyan nüansznyi különbségekre gondolok, amelyeken bizony múlhat, hogy végignézik-e a videódat.

Az Y generáció más videós környezetben szocializálódott, így ők hajlamosak egyfajta mély levegővel, szünettel indítani a videót, jellemzően lassabban beszélnek és lassabban térnek a lényegre mint a Z generáció. A jelenségnek neve is van, ez a “millenial pause”:

@socialistaqueen Millennial pause! What is it and how not to do it? Pretty much it’s when someone clicks “record” and takes between 1-3 seconds to start talking because they don’t think the video has started yet. Tip: start talking as you click record, it’s better to have your first word cut rather than waste a second on nothing. Our attention spans are only getting smaller and people are finding reason to watch the next persons video faster #millennialpause #basicsocialmediarules #socialmediatips ♬ original sound - Liat Aharon

Ez az egy másodperc szünet már elég lehet ahhoz, hogy egy Z generációs elpörgesse a videót. A Z generáció kezében remeg a telefon, fekve beszél és nem foglalkozik vele, az Y generáció kitámasztja a telefont az asztalon vagy egy fürdőszobai tükörbe beszél, ami elé zokniban becsúszva érkezik. A Z generáció baromi gyorsan beszél, az Y generáció messziről indítja a témát és sokat kertel kontextust ad a sztorinak. Az ezredfordulósok szívesen idézgetnek régi mémeket, vine-okat, egy Z generációs pedig már nem feltétlenül ismeri azokat.

Azért is fontos meghatározni, hogy kiknek szól a tartalmad, hogy megfelelő stílusban, tempóval és humorral tudj hozzájuk szólni. Érdemes ezt a feladatot az adott korcsoport egy tagjára bízni, és elhinni neki, hogy ami neked 30-40-50 évesen értelmezhetetlen, az egy húszévesnek épp be fog találni. Igen, akkor is, ha az egy kiterjesztettvalóság-effekttel a háztetőn hastáncoló, bőrszerkós Shrek. Bár viccelnék.

  • +Tipp: jó, ha a TikTokos kolléga nem csak a magyar TikTokkal van képben. A trendek jellemzően megkésve érnek el hozzánk Amerikából (ennek technikai okai is vannak, pl. egy új funkció vagy filter mindig fokozatosan, nem egyidőben kerül bevezetésre a különböző országokban), sok esetben pedig a nyelvi korlátok miatt félreértés áldozataivá válnak. Aki viszont képben van az eredetivel, annak szemet szúrhat az ilyesmi. Ugyanitt az is fontos, hogy a vezetőség megbízzon abban, hogy amikor a TikTokos kolléga órákat tölt el a felületen a trendeket sasolva, akkor igenis értékes munkát végez.

A TikTok marketing iskolapéldái

Vannak olyan brandek, akik tulajdonképpen már a TikTok indulása óta nagyon elkapták a platform tempóját és hangvételét, és elképesztő eredményeket tudhatnak magukénak. 

Duolingo: a fenyegető zöld bagoly

A TikTok marketing egyik iskolapéldája a Duolingo. A Duolingo maga egy ingyenes, nyelvtanulásra szolgáló alkalmazás, ezer éve elérhető, logója és kabalája egy kis zöld bagoly. 

Az app már sok éve híres-hírhedt arról, hogy elég sok értesítéssel igyekszik rávenni a felhasználót a napi leckék teljesítésére. Ebből született az a mém, hogy a bagoly valószínűleg a túszejtéstől sem retten vissza ha a nyelvtanulás a tét.

Tik-tok marketing a Duolingonál
Tik-tok marketing a Duolingonál

Szóval mihez kezdett a Duolingo, amikor felsejlett a TikTok marketing lehetősége?

Egy (vagy több) kollégára ráhúztak egy hatalmas, zöld bagoly jelmezt, és szabadjára engedték, hadd garázdálkodjon a platformon. A bagolyra azóta a felhasználók Duóként hivatkoznak, Duo pedig minden trendben ott van, beleáll a legaljasabb poénokba is, és az egész személyisége a fenti mémekre épül. 

Poént csinál abból, hogy hányszor kell összevesznie a jogi csapattal egy-egy TikTok kapcsán és rendszeresen, iszonyatos Z generációs humorral kommentel saját és más videók alatt. Duo olyannyira meghatározó személyiség lett, hogy meghívták a Barbie Los Angeles-i premierjére is, ahol Margot Robbie mellett vonult a pink szőnyegen, természetesen illően felöltözve.

A Duolingo kontent nem arra épül, hogy miért is olyan fontos a nyelvtanulás, és hogyan fejlesztheted gyorsan a készségeidet, meg hogy mik az angol nyelv legnagyobb buktatói. A tartalom főszereplője egyértelműen maga a bagoly. Mégis, ha nyelvtanulós appot keres az ember, azon belül a Z generációs, a Duolingo lesz az első gondolata – egyszerűen azért, mert a TikTok marketing révén top-of-the-mind ez a márka jut a célcsoport eszébe.

DuoLingo kabalafigura a Barbie mozifilm premierjének vörös szőnyegén

Ryanair: két szem, egy száj, felszállás!

A Ryanair más, de még mindig nagyon is TikTokos és rendkívül Z generációs TikTok marketing stratégiát választott: közösségi média menedzserük jellemzően egy repülőgépre montírozza oda saját szemét és száját. Most ez így meghökkentően hangzik leírva, de maradj velem, mutatom, miről van szó:

@ryanair 🎵You know the rules and so do I🎵 #rick #baggage #fyp #ryanair ♬ original sound - fil

A Ryanair tartalmának erőssége szintén a humor, és az, hogy páros lábbal hajlandóak beleállni a céget érő kritikákba is. A fenti videóban konkrétan a nehéz csomagokért fizetendő extra költségek kapcsán gúnyolódik a Ryanair saját magán.

Pontosabban a social media menedzser. A márka hangja ebben az esetben ugyanis kimondottan az admin, aki cinkosan összemosolyog egy-egy jól megválasztott trend felett a célközönséggel, gyakran a Ryanair “kárára”. Az a gyakorlat, hogy a brandek nevében maguk a menedzserek könyörögnek a felhasználóknak a megtekintésért, támogatásért (“a főnököm azt mondta, holnapra legyünk virálisak a TikTokon, úgyhogy kérlek, lájkold ezt a videót, hogy ne rúgjon ki”) nagy valószínűséggel a Ryanairtől ered. 

Az admin zseniális érzékkel választja meg a követendő TikTok trendeket, és kiváló humorral reagál mindenre. A koncepciót Lilly Rafferty alkotta meg, aki egy évet töltött a vállalatnál, és olyannyira sikerre vitte, hogy a Ryanair a mai napig ugyanezt a stratégiát követi.

És akkor így ne TikTokolj: a Xixo-fiaskó

2023 júliusában gondolt egyet a Xixo, és elindított egy brutál influenszer kampányt, többek között TikTokon is. Az apropó: a WHO legújabb ajánlásában rákkeltőnek minősítette az üdítőitalokban is gyakran használt édesítőszert, az aszpartámot. Minekutána a Xixo zérókóla nem aszpartámot tartalmaz, a Xixo marketing csapata úgy látta, erre most jött el az idő felhívni a figyelmet.

Ehhez a Xixo fogott egy egész hadseregnyi celebet és influenszert, kiadta nekik mi a mondás a zérókóláról, ők pedig felvették a kis videójukat és kirakták a TikTokra. Is. Mutatok egy példát, #hírdetés (sic!):

Azon túl, hogy üvölt róla, hogy Csengének sok pénzt fizettek ezért a pár, természetesnek nem ható mondatért, sántít az egész. A filterezett fiatal hölgy és a ragyogó, kék medencés háttér műfaja inkább az Instára illik, TikTokon az emberek szervezete kidobja az ilyesmit.

Nem is ez a legnagyobb baj: inkább az, hogy szinte minden elérhető influenszer pontosan ugyanezeket a szavakat szajkózva kezdett el felbukkanni a TikTokon, azt a benyomást keltve, hogy a fél országnak a Xixo zérókóla a kedvenc itala evör, de főleg azt, hogy elképesztően mű az egész. Aki egy ilyen Xixo videót végignézett, az utána az algoritmus miatt töményen kapta sorra a többit is. 

TikTokon ugyanis nem az adott influenszer követőtábora lesz kizárólag elérve, hanem bárki, akit az algoritmus betalál. Az eredmény így végtelenül tömény, és olyan személyek is szembejönnek az emberrel, akiket adott esetben amúgy nem kedvel és eszében sincs követni, ellentétes hatást érve el az eredeti céllal.

Ráadásul a TikTokon szuperül lehet kommentelni ezekre a tartalmakra, videókban reagálni és parodizálni, amiben nem is volt sok köszönete a Xixo-influenszereknek.

Az elérés persze biztosan gigantikus lett, és ahogy azt Wolf Gábor is megfogalmazta az esetről készült összefoglalójában, a botegyszerű üzenet még bénán tálalva is garantáltan sokaknak átment: aszpartám = veszély, Xixo = biztonság. De TikTok tartalommarketinghez nem javasolnám követendő példaként az esetet.  

Hirdetési kisokos TikTok marketinghez

Ha a tartalommarketing mellett (vagy épp helyett) hirdetésekben is gondolkodsz, a platform több megoldást is felkínál. Ehhez egy business accountot kell létrehoznod, ezután a TikTok Ads Managerben (a Metához hasonlóan) menedzselheted a hirdetéseket. A költésre daily és lifetime opciók állnak rendelkezésedre, a hirdetést pedig az Instagramhoz hasonló beállításokkal targetálhatod (kor, nem, helyszín, érdeklődés stb.). 

A következő TikTok marketing hirdetéstípusok közül választhatsz:

  • In-Feed hirdetések: a hírfolyamban, vagyis a For You Page-en görgetés közben megjelenő hirdetés. Jár hozzá a videó alján elhelyezett CTA gomb, kommentelhető, duettezhető és megosztható (hello, engagement és UGC!) – ezeket a legkönnyebb “sima” tartalomnak álcázni, és ez a legelérhetőbb megoldás a legtöbb vállalat számára.
@hommbutor.hu Ágykanapé🥰 az egyik kedvenc bútorunk, hiszen kis helyen is elfér, de alváshoz is tökéletes👌 Ajánljuk Studio-Galériás lakásokba, vendégszobába. #fy#hommbutor#neked#butor#bútor ♬ original sound - Mike Herring
  • Top-view: ez a hirdetés az app megnyitásakor a legelső dolog, ami felugrik az ember arcába; pár másodperc elteltével jön csak be a platform menüje és a megszokott kép. 60 másodperc hosszú lehet, kommentelhető, lájkolható, osztható, CTA is jár hozzá.
  • Branded Hashtag: a TikTok marketing csapata készít egy saját hashtaget a márkád számára, amire aztán a stratégiádnak megfelelő kihívást építhetsz. Vagyis mondhatod azt a felhasználóknak, hogy készítsenek ezzel a hashtaggel tartalmat. Persze jó drága: hat napra kábé 150 000 dollárt kérnek érte, viszont átlag 17,5%-os engagement rate érhető el vele.
  • Brand Takeover: ez a hirdetés a fenti hármat kombinálja, így a legdrágább mind közül. Szintén a legelső hirdetés lesz, amely az app megnyitásakor felugrik. A Brand Takeover hirdetések kategóriájukban mindig exkluzívak, vagyis a TikTok nem engedi, hogy egy felhasználó egynél többet lásson belőlük per nap. Ez hatalmas elérést jelent különösebb verseny nélkül. Indulóárát napi 50 000 dollárra saccolják, tehát nem földi halandóknak javasolt.
  • Branded Effects: a TikTok a hirdetőnek saját filtert, AR effektet hoz létre, így a hashtag megoldáshoz hasonlóan itt is a felhasználók által generált kontenten lesz a hangsúly.

A TikTokon az Instagramhoz, Facebookhoz hasonló posztkiemelésre is lehetőség van, saját profil vagy más tartalomkészítő videóját lehet ilyen formában promotálni. Ilyenkor egy “Sponsored” bilétával lehet ellátni a videót.

Apropó, biléták: TikTok marketing területén még egyelőre kicsit szürke zónás a reklámelhelyezések helyes jelölése az influenszerek videóiban. A lelkiismeretesek a Paid partnership címkével látják el a videót, mások csak tagelik az adott márkát, de nem feltétlenül jelzik, hogy fizettek-e nekik a tartalomért, megint mások hashtagbe foglalják, hogy reklámról van szó.

Szponzorált videó a TikTokon, a TikTokról
A TikTok szponzorált videó kommentjei

Hogy a TikTokra miért került ki reklám a TikTokról, azt viszont nem értjük, de már csak a kommentekért is megérte (“Juhú, már töltöm is le <3”)

TikTok szponzorált videó screenshot
Szponzorált TikTok videó a Disney-től
Screenshot egy TikTok alkotó Paid partnership taggel ellátott videójáról

Végszó – igen, ilyen is van a cikkben

Ha sikerült átrágnod magad a cikk számodra legérdekesebb részein – esetleg az egészén, mely esetben “Ön oklevélre és bizonyos fokú kártérítésre jogosult” –, remélem, egyúttal a TikTok marketing, és úgy általában a platform megértéséhez is sikerült közelebb kerülnöd.

Az már biztos, hogy a TikTok marketing marad, előreláthatóan a következő években még nem kell a hirtelen bezárásától tartanunk, hacsak bizonyos Tony Stark rajongó milliárdosok nem vetnek rá szemet jó dolgukban. Maga a felület a trendjeihez hasonlóan folyamatosan változik, alakul, legyen szó a chat állandó finomhangolásáról vagy az újabb posztformátumok bevezetéséről. 

TikTok nem kell, és nem is való mindenkinek – TikTok marketing meg pláne nem. Azonban ha megvan a match, akkor lélektelen négyzetes kreatívok helyett valódi tartalommarketinget folytathatsz a platformon, és valódi rajongói bázist építhetsz a márkád köré.

Ha tetszett, ha meglátásod van, ha személyesen is érintett vagy TikTokra visszavezethető dallamtapadásban, esetleg a te kedvenc italod a Xixo zérókóla, akkor feltétlenül oszd meg velünk gondolataidat kommentben, a cikket pedig bajtársaiddal!

1200 628 Nagy Kamilla
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
4 hozzászólás
Legrégebbi
Legújabb Magasan értékelt
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...