Shopify B2B webáruház: Így add meg a VIP élményt!

Shopify B2B webáruház: Így add meg a VIP élményt!

A Shopify B2B webáruház a nagyok játszótere, erről az oldalról viszonylag kevés szó esik, ugyanis ez csak a Shopify Plus csomagban érhető el. Az átlag felhasználó számára láthatatlan a B2B oldal, ugyanakkor volumenét tekintve többszöröse a B2C szektornak, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a B2B vonal átalakulását.

Már csak azért sem, mert ahol a Shopify fejleszt, ott komoly változások várhatóak a jövőben: ezt bizonyítja a  Gartner felmérése is, mely szerint 2025-re a B2B értékesítés 80%-a digitális csatornákon keresztül zajlik majd.

Már ma is, a B2B szektort működtető gyártói, nagykeres és viszonteladói kapcsolatok hálózata adják a piac érhálózatát –  ahol ha elakadás van, az spontán sztrókot adhat a vállalkozói szcénának, ahogy erre a Covid már rávilágított. 

De még ígyis sokaknak oximoronnak tűnhet a B2B ecommerce, hiszen az e-kereskedelem lényege, hogy minimális erőfeszítéssel tudjunk vásárlást lebonyolítani, B2B-ben pedig pont az ügyfélsimogatáson, személyes násztáncon van a hangsúly, mert ezt igényli az ügyfél, nem? 

A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy nem annyira…

A piac átalakulóban, és amellett, hogy B2B oldalon is egyre inkább elvárják az ún. B2C vagy DTC (direct to consumer) élményt, igény van az automatizált vásárlási folyamatokra és az ügyfél-önkiszolgáló rendszerekre (B2B customer self-service). A változó trendek és preferenciák mellett ugyanakkor van ami nem változik: minden ügyfél, B2C és B2B oldalon, igényli a megtisztelő figyelmet és az exkluzív vásárlói élményt. A Shopify B2B webáruház platformja pont ebben kitűnő.

2025-re az összes értékesítés 80%-a online fog történni.

B2B e-kereskedelmi gyorstalpaló

A B2B és a B2C közötti legnagyobb különbség az eladó és a vevő közötti kapcsolat. Mindkét oldalon emberek állnak, de a mindset, vagyis a gondolkodás különbözik:

  • B2C esetében az érzelmek dominálnak, B2B esetében az érzelmeket a racionalitás és több döntéshozó érdekei és érzelmi szempontjai is árnyalják. 
  • Míg a B2C nem kockáztat nagyon és általában egy fő döntéshozó van (innen is az impulzivitás) egy B2B döntéshozónak a munkája vagy a cége repülhet egy elhibázott beszállítói partnerkapcsolat miatt, ezért itt több döntéshozó is szerepet játszik (ezért nem működnek az impulzivitásra épülő marketing gyakorlatok)
  • B2C-nek nincs tárgyalóereje: akkor fizet és olyan feltételek mentén, amit az eladó diktál. B2B-ben ez sokkal rugalmasabb.

A B2B e-commerce szcéna szereplői a B2B2C vonal, a nagykereskedők, a viszonteladók, a kiskereskedelmi szereplők és a persze maguk a gyártók is. Bár alapjaiban különbözik a B2C és B2B kapcsolat, de ahogy már említettük egyre inkább összeérnek kommunikációs stratégia terén a két világ szereplői.

A Shopify B2B ajánlata

A Shopify B2B webáruház platformja egy ökoszisztémába kapcsolja a komplex láncolatot és olyan eszközöket ad a B2B oldal kezébe, amivel DTC-hez hasonló exkluzivitást adhat.

Ugyanis végső soron mindenki ugyanazt akarja, üzleti modelltől függetlenül: a VIP élményt. 

A B2B szektorban ez korábban a mézesmadzag húzogatás, ügyfélsimogatás, lead melegítés boszorkánykonyhájában merült ki, teljesen érthető módon, a telefon, a személyes kapcsolatok és az email volt az elsődleges kommunikációs eszköz. Ugyanakkor, ahogy már említettük, a játékszabályok változnak, mert egyrészt más időket élünk, másrészt változtak az online lehetőségek is – ami másfajta piaci szereplőket nevelt ki. Lássuk a fő trendeket!

B2B e-kereskedelmi trendek 2024-ben

A B2B oldalt is erősen digitalizálta a Covid, emellett egy másik fontos tényező, hogy a millennial, vagy más néven Y generáció kezdi átvenni a vezetést: a B2B vásárlói döntések csaknem 73%-át bonyolítják le, így alkalmazkodni kell gondolkodásmódban az ő preferenciáikhoz, fogyasztási szokásaikhoz. A felmérések szerint a B2B vásárlók 90%-a elvárja azt az első osztályú bánásmódot, amit a DTC kaszt megkap. 

Ide tartozik az automatizáció és a self-service funkciók, a gyorsaság és a személyre szabott kommunikáció, és a villámgyors reagálás. A Shopify 3 top trendet fogalmaz meg B2B értékesítőknek szánt útmutatójában:

Új kommunikációs szokások: self-service igény térnyerése és az értékesítői ügyfélpetting visszaszorulása

Perszonalizált élmények és konzumerizáció: az online B2B szereplők 67%-a váltott olyan beszállítóra ahol megkapta a fogyasztói (DTC) VIP élményt – ide tartoznak a kedvezmények, az ügyfélspecifikus termékválogatás és árazás, egyszerű újrarendelési folyamat, etc.

Omnichannel értékesítés: ahogy a kommunikációs igények, úgy a tartalomfogyasztási szokások is változnak. Nem elég egy helyen jelen lenni. A  social commerce is berobbant a B2B szektorba, egyre több partner itt szűri elő a beszállítókat, ráadásul a Shopify B2B útmutatója szerint a B2B vállalkozások 72% tudta növelni a piaci részesedését azáltal, hogy 7 vagy több csatornán is értékesít. 

Shopify B2B webáruház: a VIP élmény

Ha a Shopify B2B webáruház platformjának az esszenciáját akarnánk megragadni, akkor 3 nagy pillér köré épül az egész ökoszisztéma, ami szépen lefedi az uralkodó B2B trendeket is. 

Ezek a perszonalizáció, automatizáció és önkiszolgálás, illetve a Shopify Plus-ban már szinte mindenhol megtalálható rugalmasság.

Perszonalizáció

“VIP élményt mindenkinek”

A Covid és az egyre inkább digitális bennszülött generációk munkapiacra lépése okán a konzumerizáció megindult a B2B oldalon is. Fogyasztókhoz hasonló figyelmességet, szórakoztató webes felületeket, hibátlan UI-t és értéknövelt szolgáltatásokat igényelnek immár a B2B ügyfelek is. Ahhoz, hogy áthidaljuk a tradicionális B2B értékesítési gyakorlat és a modern online vásárlói élmény között tátongó szakadékot,

ki kell használni az online tér fő előnyét: mindennek nyoma van. 

A Shopify B2B webáruház útmutatója is kiemeli: napjainkban már nem értékesítési, hanem információs kihívásról beszélünk. A legjobb cégek segítik partnereiket abban, hogy minél gyorsabban hozzájuthassanak az őket érintő információhoz, az általuk preferált értékesítési csatornán.

A termékinformáció-menedzsment (PIM – product information management) a komplex adatokat egy központosított platformon rendszerezi a Shopiy rendszerében, legyen szó adóazonosítókról, adómentességről, telephelyekről, egyedi árlistákról, másodlagos kontaktokról – mindkét fél pár kattintással megtalálhatja amit keres. És hogy mivel tűnhetsz ki még jobban?

Az értékes adatokból ugyanúgy felhasználói profilok építhetőek és ezáltal  szegmentálhatóak a partnerek a Shopify B2B webáruház rendszerében, ahol a felhasználói fiókok alapján tudod finomhangolni az értékesítést. Ezáltal olyan egyéni termékkatalógusok, személyre szabott árak, kedvezmények, mennyiségi beállítások és egyéb perszonalizációs megoldások alakíthatóak ki, amelyek akár  40%-kal is több bevételt hozhatnak a konyhára.

Automatizáció és az ügyfél-önkiszolgáló

“Minél könnyebb tőled vásárolni, annál többet fognak.”

Triviális, mégis a B2B oldalon hajlamosak túlbonyolítani az ügyfélkommunikációt, pedig a képlet egyszerű: hagyd a vásárlót, hogy feltalálja magát. Nem kell túlagyalni. A Shopify B2B webáruház útmutatója szerint a vásárlók 86%-a az önkiszolgáló vásárlási élményt preferálja, szemben a „régi” iskolával, ahol mindenképpen kapcsolatba kellett lépni egy értékesítővel. 

Régebben egyértelmű volt, hogy hosszas ügyfélsimogatás nélkül nem lehet nyélbe ütni a bizniszt, ma már nem mindenhol szükséges az ügyfél petting, a násztáncot megoldja neked a rendszer. Természesen nem minden esetben, mert vannak B2B partnerek akik továbbra is preferálják a személyes kontaktot, ugyanakkor nem biztosítani self-service funkciót egy olyan piacon, amelynek a 86%-a igényelné azt, az bizony komoly kihagyott ziccer…

A B2B ügyfelek saját fiókkal rendelkeznek, elmenthetik kedvenc termékeiket, előkészíthetik az újrarendelést, akár duplikálással, mindezt önállóan, fennakadás és fölösleges körök nélkül. Automatikus fizetési emlékeztetők noszogatják őket, hogy sose apadjon a cashflow, a mennyiségi beállításokkal pedig biztos lehetsz benne, hogy a rendelés egy minimum és maximum közötti értéken van; és még sorolhatnánk. A platform dolgozik, az értékesítő pihen és azokkal az ügyfelekkel foglalkozik, akik tényleg igénylik a személyes kontaktust, mert mondjuk kérdezni, alkudozni, problémázni akarnak.

Rugalmasság

“B2B-ben többet szabad – költeni, és engedni is.”

Nagyobb a mozgástér, több mindent megengedhet magának az ügyfél B2B-ben. B2C ügyfél nem kérheti külön a fizetés elodázását és nem alkudhat a kedvezményes macskafotelból, a B2B partnernek viszont komoly tárgyalóereje van. Ezt a rugalmasságot kell lekövetnie az e-commerce platformnak is, ha ki akarja szolgálni a viszonteladói szektort. 

Checkout – a B2B násztánc kritikus pontja

A Shopify B2B webáruház platformja teljesen a szektorra optimalizált checkout felülettel rendelkezik, amely tűpontosan az egyedi igényekre szabható. Nagyon helyesen, ugyanis a checkout a násztánc legkényesebb része; sok esetben itt áll, vagy bukik el a biznisz. A konverziót pörgető funkciók között olyanokat találunk, mint az alternatív fizetési módok, az okos és személyreszabott, előre kitöltött checkout oldal, menthető ügyféladatokkal és űrlapokkal,  biztonságos fizetés, ami megfelel az aktuális szabályoknak, könnyített újrarendelési folyamatok és fizetési emlékeztetők. Ahogy a Shopify is említi: a checkout nemcsak egy funkciót lát el, ahol végbemegy a tranzakció, hanem már önmagában is egy platformhoz hasonlítható.

Egyedi megoldások és integrációk

Érdemes még megemlíteni a Shopify B2B webáruház fejlesztés terén az ERP és API ingegrációkat is, amelyekkel teljesen a piacod igényeire szabhatod a B2B értékesítést. Az üzleti adatok elemzését összevetheted a D2C és B2B csatornáidon is, és mindent egy kézben tarthatsz az árazástól kezdve az ügyfélkapcsolat menedzsmenten át egészen a raktárkészlet kezeléséig, míg a másik oldalon a partnereidnek is biztosítod a legfrissebb információkhoz való hozzáférést.

A komplexnek tűnő omnichanel értékesítést és a back-end működtetését nagyban megkönnyítik az olyan ERP rendszerek, mint a BrightPearl, az Acumatica vagy a NetSuite, mindhármat melegen ajánlja a Shopify. Különösen nagy segítség azoknak, akik egyszerre visznek egy D2C és egy B2B részleget is, mert így össze tudnak hangolni minden folyamatot, raktárkészletet és szolgáltatási tevékenységet is.

Mikor éri meg, és mikor ne válaszd a Shopify-t B2B-re?

Jó választás

+ Ha külföldi piacralépést tervezel

+ Ha fontos a partnereid számára nyújtott ügyfélélmény

+ Ha marketingtámogatást akarsz nyújtani a partnereidnek

+ Ha gyors, nagy számú partner akvizíciót szeretnél

Nem biztos, hogy ez kell neked

– Ha már van kialakult, jó minőségű és működő B2B kommunikációs workflow-d és partner menedzsment rendszered

– Ha még nem tudod megfizetni a Shopify Plus plan-t

Amikor a B2B oldal pörög

A Shopify magyar környezetben számtalan webshoptulajdonosnak bizonyított már, de még elenyésző a Shopify Plus játékosok, így a B2B funkcionalitást kiaknázó hazai webshoptulajdonosok száma. Ugyanakkor érdemes figyelni a külföldi trendeket és a piac ütőerén tartani az ujjadat, mert a szabályok folyamatosan átíródnak. Ingyenes webshop marketing oktatásunk segít, hogy az alapokat lefektesd, de fel kell készülni, hogy sok változás lesz a szektorban az elkövetkezendő években is.

A Shopify előnyei és hátrányai mindenkinél másfele billentik a mérleget, de az tény, hogy számtalan új fejlesztést dobott a piacra és mindent megtesz az e-commerce titán, hogy akkor is menjen a biznisz, amikor a B2B oldal pörög jobban. Amennyiben kíváncsi vagy a Shopify B2B bármilyen további funkciójára, titkára, vagy integrációjára, akkor kérlek, ne habozz megírni kommentben.

1200 628 Dobosy Ildikó
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...