5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

PPC hirdetés

PPC hirdetés

A PPC hirdetés jelentése Pay-per-Click, azaz kattintásonkénti fizetés; egy olyan online hirdetési forma, amelynek során a hirdető csak akkor fizet, ha valaki rákattint a hirdetésre. A hirdetési platformok általában egy licitálási rendszert használnak, amelynek során a hirdetők licitálnak azért, hogy a hirdetésük az adott kulcsszóra vagy kifejezésre megjelenjen az adott időszakban.

A PPC hirdetés jelentette előnyök

A PPC hirdetési forma több előnnyel is rendelkezik. Az egyik legfontosabb előnye az, hogy a hirdető csak akkor fizet, ha valaki valóban kattint a hirdetésre. Ez azt jelenti, hogy a hirdető válláról lekerül a célzásért vállalt felelősség – amit egyébként a nagy PPC paltformok egyre inkább gyekeznek ismaguknál tartani, hiszen rengeteg adatuk révén sokkal jobban tudják, hogy kinek lehet releváns az adott hirdetés.

A hirdető tehát csak azért fizet, hogy valaki az ő termékére vagy szolgáltatására kattintson, ami hatékonyabbá teszi a hirdetést és a nem releváns látogatók elhagyása révén csökkenti a hirdetési költségeket.

A PPC hirdetés története

A PPC hirdetés jelentése 1998-ban történt bevezetése óta is sokat változott. A Goto.com (későbbi nevén Overture) alapítója, Jeffrey Brewer jelentette be a modellt egy TED konferencián. Eleinte nem aratott osztatlan sikert, amikor azonban a nagy hirdetők is kezdtek áttérni e sokkal kisebb kockázatot jelentő modellre, akkor gyorsan elterjedt a megoldás és fokozatosan szorította ki a sokkal szegényesebb célzási lehetőséget biztosító, régi tipusú display hirdetési modelleket.

A PPC hirdetés jelentése Magyarországon

Míg tőlünk nyugatra számos hirdetési platform létezik, ahol PPc hirdetéseket lehet futtatni, addig Magyarországon ezekből nem mindegyik érhető el. A legnépszerűbb hirdetési platformok itthon a következők:

  1. Google Ads: A Google Ads a világ legnépszerűbb PPC hirdetési platformja, és Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend. A Google Ads lehetővé teszi a hirdetőknek, hogy hirdetéseik megjelenjenek a Google keresési eredményekben, a YouTube-on, a Gmailben és más Google szolgáltatásokban. A Google a Performance Max kampány piacra dobásával szinte teljesen kivette a célzási lehetségeket – és ezzel együtt a felelősséget is – a hirdetők kezéből, így ezek a kampányok már mesterséges intelligencia által vezérelt hirdetéseket futtatnak.
  2. Facebook Ads: A Facebook Ads lehetővé teszi a hirdetőknek, hogy hirdetéseik megjelenjenek a Facebook-on és az Instagram-on. A Facebook Ads számos lehetőséget kínál a célzott hirdetések létrehozására, beleértve a demográfiai és érdeklődési körök alapján történő célzást. A Facebook hagyományosan több kampánycélra kínál hirdetési lehetőséget, azaz megadható, hogy milyen üzleti célt kíván a hirdető elérni – a célzás azonban a Google rendszeréhez hasonlóan egyre korlátozottabb és egyre automatikusabb.
  3. LinkedIn Ads: A LinkedIn Ads a LinkedIn felhasználók hírfolyamában jeleníti meg a hirdetéseket. Lehetőséget nyújt a célcsoportok nagyon pontos célzására, beleértve a pozíciót, a céget és az iparágat is, így jó alternatívája lenne a Facebooknak és a Google-nek – amennyiben lenne lehetőség magyar nyelvű hirdetéseket futtatni. A LinkedIn-en azonban nemhogy a hirdetés nem futtatható magyarul, de még a landing oldalnak sem szabad magyarnak lennie, így a LinkedIn PPC hirdetés jelentősége itthon marginális. Árait tekintve a LinkedIn a legdrágább, akár 8-10-szer magasabb CPC-t (kattintási költséget) is jelenthet a hirdetőknek.

A PPC hirdetés jelentése a költségek szempontjából

A PPC hirdetés költségei nagyon változóak lehetnek, és függenek a kiválasztott kulcsszavaktól, a versenytől és más tényezőktől. A Google Ads és a Facebook Ads általában azt javasolják, hogy a hirdetők határozzák meg a napi költségkeretüket, amelyet a hirdetésekre fordítani szeretnének. Az árak általában licit alapúak, ami azt jelenti, hogy a hirdetők licitálnak a kulcsszavakra vagy az elérni kívánt célközönségre.

A költségek nem csak a konkrét kampánytól és piactól függenek, hanem változhatnak a nap folyamán is, mivel a licitálás folyamatosan – gyakorlatilag valós időben – zajlik. Ez a fajta aukciós modell és a kattintásonkénti elszámolás maga a PPC hirdetés jelentése. A hirdetőknek figyelniük kell a költségeket és az ROI értékét és a kampányokat rendszeresen optimalizálniuk kell annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék őket és csökkentsék a költségeket. Az optimalizálást mindaddig érdemes folytatni, amíg az egységnyi munkával elérhető javulás mértéke nem haladja meg a ráfordított idő költségét – magyar hirdetők ezt az összefüggést nagyon gyakran figyelmen kívül hagyják.

A Google Ads és a Facebook Ads általában azt javasolja, hogy a hirdetők állítsanak be konverziós célokat, amelyek mérhetők és követni tudják a hirdetések hatékonyságát. A konverziós célok lehetnek például a termékek megvásárlása, az űrlapok kitöltése, az e-mail feliratkozások száma, visszatérő vásárlók száma, kosárelhagyási arány jaulása, stb.

A PPC hirdetés ára

Az átlagos CPC (Cost per Click, vagyis költség per kattintás) értékek Magyarországon a Google Display hálózaton általában 0,10 és 0,50 euró között alakulnak kattintásonként. Mivel a display hirdetések kénytelenek nélkülözni a keresőhirdetéseket oly sikeressé tevő pillanatnyi érdeklődés előnyét, így kevésbé hatékonyak, ugyanakkor olcsóbbak. A Google keresési hálózaton a CPC általában magasabb, jellemzően 0,50 és 2,50 euró között alakul az egy kattintásra eső költség. Bár a PPC hirdetés jelentése hagyományosan kattintásonkénti elszámolásra vonatkozik, a display hirdetéseknél az elszámolás alapja és a kulcs KPI továbbra is a megjelenések számához viszonyított költség.

Az árak nemcsak a keresési hálózaton és a Display hálózaton különböznek, hanem függenek a kiválasztott kulcsszavaktól, a versenytől, a landing oldal minőségétől és még sok más tényezőtől. Az átlagos CPC értékek folyamatosan változnak; az adott időszakban érvényes trendeket és árakat a Google Ads platform segítségével lehet megismerni.

Összefoglalás

Összességében a PPC hirdetés jelentése makreting szempontból nem más, mint egy hatékony fizetett forgalomterelési mód és egyben lehetőség arra, hogy egy vállalat elérje a célközönséget és növelje a konverziós arányokat az online felületein. A hirdetőknek azonban figyelemmel kell lenniük a költségekre és a ROI-ra, és a kampányokat rendszeresen optimalizálniuk kell annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el – ellenkező esetben könnyen elszállnak a költségek.

150 150 Dr. Kádas Péter
Írd ide, amit keresel...