5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

LSI kulcsszó

LSI kulcsszó

A LSI kulcsszó az angol “Latent Semantic Indexing” szavak rövidítéséből jött létre. Jelentését tekintve olyan kulcsszavak és formailag összefüggő kifejezések, amelyeket a keresőmotorok a weboldalak tartalmának mélyebb megértésére használnak. Ezek nem szinonimák, sokkal inkább egy gyűjtőfogalom pár szavas magyarázatai. Az LSI kulcsszó nem pontosan azt jelentik, mint az elsődleges kulcsszó, csupán ugyan abban a kontextusban szokás használni őket.

 A marketingesek korábban kihasználták, hogy a Google kulcsszavak gyakorisága alapján sorolta rangsorba a weboldalakat és ezáltal tengernyi vékony tartalom jött létre. Mára már a keresőmotorok ennél sokkal fejlettebbek és érzékelni tudják az írások adott témához tartozó relevanciáját. Az LSI kulcsszavak segítségével a Google algoritmusa képes feltérképezni egy adott honlap tartalmát, a mesterséges intelligencia segítségével pedig az oldal hasznosságáról is következtetéseket von le.

Mik azok a poliszémikus szavak?

A poliszémikus szavak és kifejezések több különböző jelentéssel bírnak. Ilyen például az egér (rágcsáló / számítógép) vagy a levél (falevél/dokumentum). Különböző kontextusokban ugyanaz a szó mást jelentést kap, így a kifejezésre kapott válaszok akár teljesen más témában jelenhetnének meg a felhasználónak mint, amit ő szeretett volna megkapni. Éppen ezért az LSI kulcsszó szakértői szerint ezek a szavak problémát okoznak a kereséseknél.

Pontosan hogyan működik az LSI?

A számítógépek csak azután értik meg a szavak közötti kapcsolatokat, miután azt elmagyarázták nekik. Ugyanakkor túl sok időt és energiát igényelne, ha mindenre meg akarnánk tanítani őket. Éppen ezért is hasznosak nagyon az LSI kulcsszavak, melyek összetett matematikai képletek segítségével képesek egy-egy adott szóhoz a legrelevánsabb kifejezéseket összegyűjteni.

Használja egyáltalán a Google az LSI technológiát?

Tekintettel a problémára, amelyre az LSI megoldást nyújt, könnyen értelemszerűnek tűnhet a feltételezés, hogy a Google használja a technológiát. Hiszen adott szavakra kereséssel nem garantálható a tartalmak relevanciája, ezen felül pedig nap, mint nap tapasztalhatjuk bizonyítékát is annak, hogy a Google érti a szinonimákat is.

Ennek ellenére is szinte biztosan állítható, hogy a Google nem használ LSI kulcsszó technológiát.

Mégis honnan tudjuk?

A Google egyik képviselője jelentette ezt ki még 2019-ben.

LSI kulcsszó jelentése a Google egyik képviselője szerint

Nem hiszel a Google-nek?

Összeszedtünk 3 további bizonyítékot, amely alátámasztja a tényt

  1. Az LSI egy régi technológia

Az LSI kulcsszó technológiát még a világháló létrehozása előtt, az 1980-as években találták fel. Soha nem szánták arra, hogy hatalmas nagy mennyiségű dokumentumra alkalmazzák. Ezért a Google azóta fejlettebb, jobban skálázható technológiát fejlesztett ki ugyanezen probléma megoldására.

Talán Bill Slawski fogalmazta meg a legjobban:

“A Google kifejlesztett egy szó vektoros megközelítést (amelyet a Rankbrain esetében használtak), amely sokkal modernebb, sokkal jobban skálázható és működik a weben is. Az LSI használata, amikor a Word2vec is rendelkezésre áll, olyan lenne, mintha egy Ferrari egy  gokarttal versenyezne.”

  1. Az LSI-t ismert dokumentumgyűjtemények indexelésére hozták létre

A világháló nagysága mellett még dinamikus is. Ez azt jelenti, hogy a Google indexében szereplő több milliárd oldal folyamatosan változik. Ez azért is lenne probléma az LSI technológiánál, mert annak szabadalma szerint az elemzést minden alkalommal, amikor a tároló fájlokban jelentős frissítés történik, le kellene futtatni. Mondani sem kell, hogy ez óriási feldolgozási teljesítményt igényelne.

  1. Az LSI szabadalmaztatott technológia

A látens szemantikus indexelés, azaz az LSI szabadalmát 1989-ben adták meg a Bell Communications Research számára. Az amerikai szabadalmak 20 év után járnak le, ami azt jelenti, hogy az LSI szabadalom 2008-ban lejárt. Ám a Google már jóval 2008 előtt is elég jól értette a nyelvet, releváns találatokat mutatott. Ez tehát a harmadik bizonyíték, hogy a Google nem használja az LSI technológiát.

A kapcsolódó szavak, kifejezések említése mégis növelheti a rangsorolást?

A legtöbb SEO az „LSI kulcsszavak” alatt nem mást ért, mint kapcsolódó szavakat és  kifejezéseket. A definíciót tekintve ugyan technikailag pontatlanul, de néhány szó és kifejezés használata a tartalomban szinte biztosan javíthatja a SEO-t.

Hogyan találjuk meg a kapcsolódó szavakat és kifejezéseket?

Ha egy témában valaki jártas, akkor természetes, hogy kapcsolódó szavakat és kifejezéseket használ. Más témákat tekintve viszont ez nem minden esetben egy könnyű feladat.

Íme 5 módszer a potenciálisan kapcsolódó szavak és kifejezések megtalálására:

  1. Hagyatkozz a józan észre

Ellenőrizd, hogy a szöveg tartalmából nem hiányzik-e valami, aminek mindenképp benne kellene lennie.

  1. Nézd meg a Google kereső automatikus kitöltés eredményeit

    Az automatikus kitöltés eredményei nem mindig mutatják a fontos kapcsolódó kulcsszavakat, ugyanakkor jó támpontokat adhatnak azokról a szavakról, amelyeket érdemes lehet megemlíteni.LSI kulcsszó jelentéséhez kapcsolódó konkrét példák

  2. Figyeld meg a kapcsolódó kereséseket

A kapcsolódó keresések a keresési eredmények alján jelennek meg. Az automatikus kitöltés eredményeihez hasonlóan, ezek is kiindulópontot adhatnak a potenciálisan kapcsolódó szavakra és kifejezésekre.

  1. Használj „LSI kulcsszó” eszközt

A népszerű „LSI kulcsszó” generátoroknak nevezett programoknak valójában semmi közük az LSI technológiához. Ettől függetlenül ezek is hasznos ötleteket adnak egy tartalom megírásakor.

  1. Keresgélj tudásbázisokban

Az olyan tudásbázisok, mint például a Wikidata.org fantasztikus forrása lehet a kapcsolódó kifejezéseknek.

LSI kulcsszó tehát –  aszó szoros értelmében – nem létezik, de szemantikailag kapcsolódó szavak és kifejezések annál inkább léteznek; ezek pedig egyáltalán nem elhanyagolhatóak, hiszen bizonyítottan képesek a rangsorolást javítani.

150 150 Báthori Adrienn
Írd ide, amit keresel...