5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

DeepFace

DeepFace

Bevezetés a DeepFace-be

A DeepFace egy mélytanuló arcfelismerő rendszer, amit a Facebook (Meta) fejlesztett 2014-ben. A mesterséges intelligencia egy adathalmaz alapján ismeri fel az arcokat. A Facebookon regisztrált profilok alapján több, mint négy és félmillió arcképből álló adatbázis.

A Facebook egyedi arcfelismerő sablonokat használ, hogy megtalálja azokat a fényképeket, amelyeken egy adott személy szerepel, hogy az illető megtekinthesse vagy megoszthassa a tartalmat. A DeepFace megvédi az egyéneket a megszemélyesítéstől vagy a személyazonosság-lopástól. Vegyünk például egy olyan esetet, amikor egy egyén sajátjaként használta valaki profilképét.

A DeepFace segítségével a Facebook azonosítani és figyelmeztetni tudja azt a személyt, akinek az adataival visszaéltek.

Annak érdekében, hogy az egyéneknek legyen kontrolljuk az arcfelismerés felett, a Facebook nem osztja meg az arc sablonjait. Emellett a Facebook eltávolítja a képeket az arcfelismerő sablonokból, ha valaki törölte a fiókját, vagy törölte magát egy fotóról. Az egyéneknek lehetőségük van arra is, hogy kikapcsolják az arcfelismerést a facebookon. Ha a funkciót kikapcsolják, a Facebook megszünteti az arcfelismerést az adott személy esetében.

A DeepFace felépítése

A DeepFace rendszer 4 modulból áll össze: 2D arcigazítás, 3D arcigazítás, frontalizáció és neurális hálózatAz algoritmus először korrigálja a kép szögeit úgy, hogy a képen a látható arc előre nézzen.

A 2D modellezés segítségével a DeepFace először felismeri az egyén szemét, orrát, száját, majd ezeket egy torzított képre transzformálja. Ezután a rendszer a 2D-s arcot 3D-s változatban vágja ki és egy 67 referenciapontból álló gráfot helyez rá, aminek segítségével megtörténik az adatbázisban található arcokkal való összehasonlítás.

A frontalizáció egy számítógépes látási feladat, amelyben a modell egy személy fejéről -90 és 90 fok közötti szögben készített fényképet vesz, és létrehoz egy képet arról, hogyan nézhet ki az adott személy arcának frontális (azaz 0 fokos) nézete.

A neurális hálózat egy rétegekből álló szekvencia, ami a beérkező 152×152 pixeles RGB arcképet egy 4096 dimenziós vektor képpé alakítja az algoritmus segítségével.

A DeepFace maximum pontosságát 97.35%-ra mérték, ami rendkívül közeli 97.53%-os emberi pontossághoz. Ez azt jelenti, hogy a DeepFace sokszor sikeresebben határoz meg egy személyt, mint az emberek.

Arcfelismerés a jövőben

Napjainkban a DeepFace alatt egy open source python programozási nyelven belüli keretrendszert értünk, ami az eredeti algoritmust egészíti ki hasonló arcfelismerő rendszerekkel. A kiegészítő arcfelismerő motorok a következők: VGG-Face, Google FaceNet, OpenFace, DeepID, Dlib, ArcFace.

A DeepFace az arcokon kívül képes felismerni egy adott személy nemét, korát, származását és érzelmét.Négy kép ugyanarról a személyről a Deepface algoritmus szemszögéből.

A DeepFace adatvédelmi botrányai

Az Európai Unióban meghozott adatvédelmi törvény szerint a Facebook arcfelismerése (angolul: face recognition) nem felel meg a jogszabályoknak, mivel a felhasználók nem járulnak hozzá biometrikus adataik teljeskörű felhasználásához.

A növekvő társadalmi aggodalmak hatására a Meta bejelentette, hogy a Facebook arcfelismerő rendszerének leállítását tervezi, több mint egymilliárd felhasználó arcfelismerési adatait törölve. Ez a változás a technológia történetében az egyik legnagyobb változást jelenti az arcfelismerés használatában.

A Facebook 2021 decemberéig több mint egymilliárd arcfelismerő sablon törlését tervezte, amelyek az arcvonások digitális szkennelését jelentik. Nem tervezte azonban a DeepFace app megszüntetését, amely az arcfelismerő rendszert működtető szoftver.

A Facebook-felhasználók csoportos keresetet indítottak a Facebook ellen az Illinois-i Biometrikus Információs Adatvédelmi Törvény (BIPA) alapján. Illinois rendelkezik a legátfogóbb biometrikus adatvédelmi törvénnyel, amely szabályozza a biometrikus adatok kereskedelmi szervezetek általi gyűjtését.

Az Illinois-i BIPA előírja, hogy a személy biometrikus adatait megszerző vállalatoknak írásos felmentést kell kérniük, értesíteniük kell őket arról, hogy az adataikat gyűjtik, és meg kell adniuk az adatok gyűjtésének időtartamát.

Man facial recognition with Deepface containing ethinicity, gender, age.

A Facebook DeepFace technológián alapuló adatvédelmi gyakorlata miatt indított per azt állította, hogy a Facebook arcazonosító információk gyűjtése sérti a BIPA-t, mivel a Facebook nem ad értesítést vagy hozzájárulást az egyéneknek. A Facebook fellebbezést kért a Kilencedik Kerületi Bíróság határozatának hitelesítése ellen, amelyet végül jóváhagytak.

A Facebook azt állítja, hogy az ügyet nem kellett volna hitelesíteni, mivel a felperesek nem állítottak semmilyen kárt a BIPA Facebook általi megsértésén túl. A Facebook 2019-ben eltávolította az automatikus arcfelismerő címkézési funkcióját, válaszul a perben felvetett aggályokra. 550 millió dolláros egyezséget javasolt a Facebook az ügyben, amelyet elutasítottak.

Amikor a Facebook 650 millió dollárra emelte a megegyezést, a bíróság elfogadta azt, és…

…a Facebookot arra kötelezték, hogy 2021. március elején fizesse ki a 650 millió dolláros egyezségüket. Illinois állam 1,6 millió lakosa legalább 345 dollárt kap.

2019-ben vírusként terjedt el egy Facebook-kihívás, amely arra kérte a felhasználókat, hogy posztoljanak egy 10 évvel ezelőtti és egy 2019-es fotót.

A kihívás a „10 éves kihívás” elnevezést kapta.

A kihívásban több mint 5 millió ember vett részt, köztük számos híresség. Felmerült az aggodalom, hogy a Facebook 10 éves kihívását a Facebook arcfelismerő adatbázisának fejlesztésére terveztek. Kate O’Neill, a Wired egyik szerzője publikált egy cikket, amelyben megemlítette ezt az aggályt, ugyanakkor a Facebook tagadta, hogy bármilyen szerepet játszottak volna a kihívás létrehozásában.

Egyesek azonban azzal érveltek, hogy a 10 éves kihívás körüli elméleteket alátámasztó aggodalmak a Facebookkal és a magánélethez való joggal kapcsolatos szélesebb körű adatbiztonsági félelmekkel is összhangban vannak. Mindeközben a deepface github repository-jainak száma a cikk írása idején 755 – így nem valószínű, hogy ez a technológia a jövőben eltűnne az életünkből…

150 150 Molnár Erik
Írd ide, amit keresel...