5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

Broken link

Broken link

A Broken link jelentése: törött, azaz nem működő URL-re mutató hivatkozás. Mivel az internet nem egy statikus valami, hanem egy állandóan változó tartalomtár, így a törött linkek lényegében elkerülhetetlenek. Amennyiben azonban egy weboldal túl sok törött linkre hivatkozik, a keresők számára ez olyan szignált küld, hogy az adott webhely nem naprakész információkat kínál, hanem épp ellenkezőleg: elavult és a készítői által elhanyagolt. Emiatt a keresők idővel az ilyen, sok törött linket tartalmazó weboldalakat lejjebb sorolják a keresők találati listáján.

Amikor egy törött linkkel találkozunk, akkor arról leginkább a webszerverek egy hibaüzenet formájában tájékoztatnak minket – jelezve, hogy adott oldal nem létezik. Ilyenkor valami ehhez hasonló hibaüzenetet látunk:

404 Page Not Found: az oldal/forrás nem is létezik a szerveren.

400 Bad Request: amikor a fogadó szerver nem érti az oldalon található URL-t.

Bad host: az adott nevű szerver nem is létezik, vagy nem elérhető.

Bad URL: rosszul formázott URL – előfordulhat hiányzó zárójel, extra kötőjelek és egyéb elírások esetén.

Bad Code: érvénytelen HTTP-válaszkód, ilyenkor a kiszolgáló válasza sérti a HTTP-specifikációt.

Timeout: azaz kicsúszás az időkorlátból, amikor a HTTP-kérelmek folyamatosan időzítettek a linkellenőrzés során.

Reset: amikor a host szerver megszakítja a kapcsolatot. Ez például olyankor lép fel, ha túlságosan leterhelt a szerver.

Miért probléma a sok törött link?

A törött linkek károsan befolyásolhatják a webhely organikus teljesítményét, mivel a broken link jelentése nem más, mint egy hanyagul karbantartott weboldal. Ha egy ilyen weboldalon egy felhasználó egy nem működő linkre kattint, az frusztrációhoz vezethet, és azt eredményezheti, hogy az oldalról mindenféle cselekvés nélkül távozik. Ez kevesebb konverziót és végső soron eladást jelent számodra. Ezen felül – ahogyan már fentebb is jeleztük – a törött linkek befolyásolhatják a keresőmotorok rangsorolását is, mivel a keresők számár a sok broken link jelentése nem más, mint egy elhanyagolt weboldal.

Összességében a törött linkekről szóló jelentés, majd némi állítgatás segíthet a problémák gyors nyomon követésében és kijavításában; biztosítva, hogy a weboldalad, vagy webshopod a tervezett módon és a keresők által favorizáltan működjön. Ellenőrizd a weboldaladat hetente, hogy minden hivatkozás naprakész legyen, és a felhasználók is el tudjanak jutni oda, ahová a weboldaladon szeretnének.

A broken link jelentése a felhasználók számára leginkább a zsákutca kifejezéssel írható le, hiszen ilyenkor belebotlanak egy olyan oldalba, amin nincs hasznos tartalom. A törött linkek folyamatos felülvizsgálatával és javításával egyrészt jobb felhasználói élményt nyújthatsz, másrészt egy lépéssel a versenytársak előtt is maradhatsz. Ok, de hogyan lehet ezeket a törött linkeket kijavítani?

A broken link jelentése a technikai SEO szempontjából

A technikai SEO egyik legalapvetőbb taktikája a törött linkek megszűntetése. Szinte minden valamire való SEO-eszközben van broken link checker, de ha nem is vagy SEO-szakértő, akkor is találsz olyan ingyenes eszközöket, mint például ez a broken link checker, melyek megmutatják, mely linkjeid szorulnak frissítésre.

Az egész tehcnika borzasztóan egyszerű, mindössze pár lépést kell megtenned, hogy kijavítsd a törött linkeket a webhelyeden:

1. Rendszeresen ellenőrizd weboldaladat a törött linkek tekintetében egy olyan eszközzel, mint például a fenti  Broken Link Checker, az Ahrefs, vagy a SEMRush.

2. Ha törött linkeket találsz, javítsd ki őket a lehető leghamarabb – egyszerűen hivatkozz egy működő URL-re a nem működő helyett.

3. Amennyiben a törött linkek saját oldaladra mutatnak, a javítást követően a régi URL-t irányítsd át a webhely új oldalaira:

Broken link jelentése és kezelése RankMath segítségével

4. Ellenőrizd a weboldal többi linkjét is a Broken link Checker-en keresztül.

5. Használj egy olyan eszközt, mint a Google Analytics, hogy nyomon követhesd, hányan kattintanak az egyes linkekre.

6. A hibás linkek javításajavítani fogja az oldalad organikus pozícióit a keresők találati oldalán.

Hogyan keletkeznek a törött linkek?

A broken link jelentése kapcsán a legfontosabb kérdés az, hogy magát a jelenséget mégis mi okozza? Annak érdekében, hogy elkerüld a saját oldaladon az ilyen linkek megjelenését, érdemes az alábbi kiváltó okokra nagyobb figyelmet fordítani és azokat lehetőség szerint elkerülni:

A weboldal URL címe helytelen. Elég egyetlen betűt vagy kötőjelet félreütni és máris „kész a baj”: hibaüzenet jelenik meg a várt oldal helyett. Nyilván azzal, ha valaki rosszul üt be egy URL-t, Te, mint weboldal tulajdonos, nem sokat fogsz tudni kezdeni, így a broken link jelentése itt inkább pontatlan látogató, ennek ellenére a keresők hiányzó, hibás oldalként fogják regisztrálni a keresést. Ez előfordul és kész – nem vagyon van mit tenni ellene.

A webhely URL struktúrájának változtatása is magában rejti a hibázás lehetőségét. Minden struktúra-változtatásánál alaposan át kell gondolni, mely linkeket érintheti a beavatkozás. Ha nem irányítasz át megfelelően minden érintett oldalt, akkor könnyen a 404-es hibaüzenettel lepheted meg az oldaladra látogatók mindegyikét.

Áthelyezett külső tartalom. Ezek lehetnek PDF-ek, Google dokumentumok, videók, amelyeket áthelyeztek, vagy végleg töröltek a korábbi helyükről, ezáltal a linkek már nem tudnak megfelelően rájuk mutatni, vagyis hibaoldalra futnak.

Tűzfal vagy földrajzi helyzet alapú korlátozás. Ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy maga a tűzfal vagy a tartózkodási hely nem teszi lehetővé az oldalhoz való hozzáférést. Bár klasszikusan a broken link jelentése ezeket a tűzfal által elérhetetlenné tett oldalakat nem tartalmazza, a keresők szempontjából mégis törött linkként fog megjelenni az adott oldal.

Külső linkek trükkje

A külső forrásokra működő broken linkek javítása a legegyszerűbb – egyszerűen csak töröld és a régi, nem működő link helyett hivatkozz olyan oldalra, ami létezik és működik. Igen ám, de mi van akkor, ha az adott tartalom speciális, a maga nemében egyedülálló volt?

Nos, ilyenkor a Wayback Machine, az internet archívuma nyújthat megoldást: egyszerűen keress rá benne a régi URL-re, és amikor megjelenik a tartalom, másold ki egy nagyobb részét és illeszd be a keresőmotor címsorába. Az eredmény a leggyakrabban az lesz, hogy a kereső megtalálja az adott egyedi tartalmat, csak más URL-en, mint amin az korábban létezett.

Belső broken link javítása

A broken link jelentése nem csak külső hivatkozásokra vonatkozik – a törött link mutathat egy saját URL-edre is. A belső linkek javítása mindössze egyetlen lépéssel ugyan, de bonyolultabb, mint a külső törött linkek kezelése. A plusz egy lépés pedig nem más, mint az átirányítás. Logikusan, ha ugye az egyik saját oldaladra hivatkoztál korábban, tehát mondjuk A-ról B-re, akkor könnyen lehet, hogy bár B már nem létezik, korábban, amíg létezett, más site-ok hivatkozták. Amennyiben az A oldalon egyszerűen csak kicseréled a linket egy B2 URL-re, akkor bukod a régi URL-re mutató hivatkozásokat.

A jó megoldás tehát az, ha az A oldalon cseréled a hivatkozást a B2-re, de ugyanakkor a régi URL-t átirányítod az újra, azaz B kap egy 301-es átirányítást B2-re. Ezzel a módszerrel megúszod a túl sok átirányítást, javítod a törött linket, ugyanakkor megőrzöd a régi hivatkozás „link juice”-át is.

Broken link javító eszközök

Azt már tudod, hogy a broken link jelentése üzletileg a folyamatosan elapadó organikus forgalom. Mivel a Google minőségértékelési irányelvei szerint a broken linkek száma és kora alapján is minősítenek egy-egy webhelyet, ezért semmiképp nem szabad ezt a problémakört félvállról venni. Egy oldal, ami broken linkek sokaságával van tele egészen biztosan nem fog jól szerepelni a rangsorolás során. Nézzük, mik azok az eszközök, amik segítségedre lehetnek a törött linkek felkutatásában:

Google Search Console

A Google Search Console a webhelyed átfésülése után segíthet azonosítani a problémákat. Fontos, hogy ennek a programnak a használata kizárólag a webhelyeden található URL címeket mutatja, a külső linkekkel nem foglalkozik, viszont ha egy oldalad hibás, akkor arról a Search Console megfelelően értesíteni fog téged. 

WP Plugin (Broken Link Check)

Ez a plugin átvizsgálja a weboldaladat, majd kilistáza a problémás linkeket. Előnye, hogy modern szűrőkkel rendelkezik, viszont hátránya, hogy ez sem ellenőrzi a teljes HTML oldalt, inkább csak a linkekre és képekre koncentrál.

Ahrefs Link Checker 

Az Ahrefs egy profi SEO eszköz, mely egy elég részletes jelentést szed össze számodra a weboldalon található törött linkekről, sőt, akár folyamatos ellenőrzést is beállíthatsz vele, így lehetővé válik a broken link jelentése heti rendszerességgel a weboldal üzemeltetőjének. Ennek köszönhetően könnyen információt szerezhetsz a kifelé mutató esetleges törött linkekről. Cserébe viszont az árát is megkérik, egy kis induló vállalkozás számára nem biztos, hogy az Ahrefs a legcélszerűbb választás – inkább ügynökségek számára lehet ideális.

150 150 Báthori Adrienn
Írd ide, amit keresel...