5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y

Burn rate

Burn rate

A burn rate egy korai fázisú, általában bevétellel alig, vagy egyáltalán nem rendelkező vállalkozás készpénzállományának és havonta jelentkező költségeinek hányadosa. Azt mutatja meg, hogy az adott vállalkozásnak – amennyiben semmilyen bevételt nem termel – hány hónapra elegendő a működési tőkéje. A startup világból induló kifejezés egy befektetés relációjában azt hivatott megbecsülni, hogy a rendelkezésére álló tőkéből, vagy befektetésből az adott vállalkozás még hány hónapig képes működni:

burn rate képlete

A mutató egyértelműen a dot-com éra terméke; ekkor vált ugyanis általános gyakorlattá olyan vállalkozások – akár éveken keresztül történő – finanszírozása, melyek bevétel termelése helyett a felhasználók akvizíciójára koncentráltak – jellemzően befektetői forrásokból. Az ilyen üzleti stratégiák mentén a vállalatok több – akár 5-6 – befektetési kört is zártak sikeresen análkül, hogy egy árva cent bevételt termeltek volna. Az ilyen helyzetekben a vállalat szempontjából kritikus volt, hogy működését pénzügyi értelemben is biztosítani tudja, így lett a burn rate a kockázati tőkebefektetésből működő vállalkozások egyik kritikus mutatószáma.

Burn rate az árbevétel után

Amikor egy vállalat már árbevételt termel, akkor is beszélhetünk burn rate-ről, ugyanakkor ebben az esetben a költségekből értelemszerűen ki kell vonni a nettó árbevételt (Cost of goods sold). Tehát ha egy vállalat működési költségei mondjuk 30 ezer dollárt tesznek ki havonta, de termel 10 ezer dollár árbevételt, akkor a nettó burn rate 20 ezer dollár.

A runway fogalma

A pénz elégetésének mértéke kifejez egy másik fontos mutatószámot is, amit  a Szilícium Völgyben csak runway-nek hívnak – ez azt mutatja meg, hogy egy adott időponttól még hány hónapig képes működni a vállalkozás a rendelkezésre álló tőkéjéből. A cég bankszámláján lévő készpénz mennyiség osztva a burn rate-tel nem más, mint a runway, tehát a zavartalan működésre még rendelkezésre álló hónapok száma.

150 150 Dr. Kádas Péter
Írd ide, amit keresel...