Messenger Hirdetés Használata

Messenger Hirdetés Használata

Messengerben már régebben is lehetett hirdetést elhelyezni, a hetekben azonban megemelkedett a lehetőségek tárháza, ami a Messenger hirdetés opciókat illeti. A Facebook ugyanis lehetővé tette, hogy a Messengerben már a főoldalon is el lehessen helyezni hirdetéseket.

A Messengerben való hirdetésnek több formája van és megtévesztő lehet a laikus számára, hogy melyik mit takar. Egészen pontosan 3 féle képpen tudunk a Messengeren belül bármit is csinálni hirdetési célzattal.

1. Messenger hirdetés – „home” elhelyezés

Ahogy a bevezetőben is elhangzott, a Facebook globálisan is elérhetővé tette az ún. Messenger home elhelyezést, melyet korábban Ausztráliában és Thaiföldön tesztelt sikeresen.

Ezzel gyakorlatilag megnőtt azon felületek száma, ahol el tudsz helyezni hirdetést. Vagyis a feed-ek, instant cikkek, az Instagram és az Audience Network mellett innentől a Messenger alkalmazáson belül is meg tudsz jeleníteni az embereknek hirdetést.

messenger hirdetés elhelyezés

(Messenger „home” elhelyezés előnézete)

Előnyei

Mivel eddig a Messenger chat felületén nem volt hirdetés, ezért a felhasználóknak újdonság lesz, hogy már itt is szembe jönnek velük a hirdetések, melyekre valószínűleg nagyobb arányban fognak kattintani, mint a Facebook feed-en. (Vagyis magasabb CTR-re lehet számítani.) Általában mindig ez van, ha új hirdetési terméket vezet be egy nagy cég olyan felületen, ahol még korábban nem volt példa rá. A magyarázat egyszerű: még kisebb a hirdetés rezisztencia.

Hátrányai

Eddig a Messenger a privát szféra mekkája volt. A legszűkebb barátainkkal jellemzően itt tartjuk a kapcsolatot. Ha ide is beférkőznek a hirdetések, akkor lesz az embereknek egy csoportja, akik igen morcosak lesznek és nem fognak kesztyűs kézzel bánni a hirdetésekkel, ha az elrejtésükről lesz szó. (Mely ronthatja a relevancia értékét az adott hirdetésnek.)

2. Messenger „destination”

Ez a beállítás a legkorábbi, a Messenger hirdetés lehetőségei közül.

Tegyük fel, hogy beállítasz egy konverzió alapú kampányt. A hirdetés beállításainál ahelyett, hogy egy URL-t tennél be, mint érkeztetés (elnézést a csúnya magyar fordításért, maradjunk a destination-nél), kiválasztod a „Messenger” opciót.

A felhasználói út a következő:

  1. A júzer meglátja a hirdetésedet mondjuk a Facebook feed-ben.
  2. Rákattint a hirdetésre, mely nem elnavigálja egy oldalra, hanem bedobja őt a Messengerbe, egy közös chat-be a hirdető cég Facebook oldalával.
  3. A júzernek a következő opciói vannak:
  • elhagyja a tett helyszínét,
  • rákattint chaten belül a CTA-ra, majd kinavigál egy adott weboldalra,
  • interakcióba lép egy általad beállított chatbottal.

A Messenger üzenet tartalmát a következőképpen tudod beállítani:

messenger destination 2

(Messenger „destination” beállítása előnézet)

Ha rákattintasz a Messenger gombra, akkor be tudod állítani, hogy az üzeneten belül, melyet a felhasználó kap, mi jelenjen meg.

messneger destination beállításai

(Messenger hirdetés chaten belüli nézet beállításai)

Itt, a hirdetéshez hasonlóan, van lehetőség főcímet, szöveget, link leírást és gombot is betenni, meghatározott sorrendben. Sőt, tudsz olyat is csinálni, hogy több gombot teszel be, melyek különböző URL-re viszik a júzert. (Megj.: Ne felejtsd el az URL-t meta taggelni. Ha nem tudod, hogy ez micsoda, akkor csapd fel a growth hacking szótár 18-as pontját a linkre kattintva.)

Továbbá itt van lehetőséged beállítani a chatbot funkcióit (JSON tagek), de erről itt olvashatsz részletesebben.

3. Messenger szponzorált üzenet

Van egy harmadik opció is, mely a szponzorált üzenet. (Ezt a Linkedin inMail-hez tudnám hasonlítani.) Mely közvetlenül a Messenger üzenetben jelenik meg. De csak azoknak, akik a hirdető márka Facebook oldalának egyszer már üzentek chaten keresztül.

messenger szponzoralt üzenet

(Szponzorált üzenet az elhelyezések között)

Vagyis akárkinek nem küldhetünk chat üzenetben hirdetést (túl szép is lenne), hanem csak annak, akikkel már korábban üzenetet váltott a márkánk FB oldala.

PRO tipp: Ha kevés ember van abban a listádban, akik már üzentek neked, akkor javaslom, futtass olyan kampányt, mely erre a tevékenységre buzdítja a júzereket. És miután ők üzennek neked, te is jogosult leszel hirdetni a Messengerükben.

tickething messenger üzenet

(Messenger üzenet példa)

Fontos tisztázni, hogy ha ezt a Messenger hirdetés elhelyezési opciót választod, akkor minden más kikapcsol, mivel a többi opcióval (pl. feed-ek, Instagram) érthető okok miatt nem kompatibilis.

Kombináld őket okosan

Leteszteltem és nekem még nem működik a szponzorált üzenet (illetve többeknek sem, akiket megkérdeztem), de egy kis jártassággal szinte ugyanazt a hirdetési megoldást létre tudod hozni ugyan annak a célközönségnek.

Amire szükséged lesz:

  1. Egy olyan engagament alapú remarketing listára, melyben azokat gyűjtöd, akik üzentek a Facebook oldaladnak. (Az egyéni közönségeknél tudod beállítani.)
  2. Egy kampányra, melyben bejelölöd a Messenger home elhelyezést. (Ezzel együtt kötelező bejelölni a feed-eket is.)
  3. Egy hirdetésre, melynek a desztinációja a Messenger, nem pedig egy külső URL.

Vagyis amikor ezeket beállítod egy kampányban, akkor a következők fognak történni:

  1. Csak azoknak fogsz megjelenni, akik üzenetet küldtek az oldaladnak.
  2. Messenger hirdetésben (és a feed-ekben is) meg fogsz jelenni.
  3. Amikor a felhasználók rákattintanak a hirdetésedre, akkor Messengerbe érkeznek, mellyel megvalósul a Messengerben lévő szponzorált tartalom.

Chatbot megoldás

A chatbot egy mesterséges intelligencián és előre meghatározott szabályrendszeren alapuló megoldás, mely helyettesíteni tud téged, amikor a felhasználók kapcsolatba lépnek a cégeddel online (A weboldalon, vagy Facebookon). Ha a megfelelőképpen van beállítva, akkor felismeri, hogy a júzer mit kérdez, vagy szeretne és ennek megfelelő válasz opciókat ír vissza neki chaten belül.

Kedvenc példám, hogy nemrégiben a Shopify összeállt a Messengerrel és ennek eredményeként már Messengerben is lehet vásárolni olyan webáruházakból, ami Shopify webshop motoron futnak. Kipróbáltam, a Shopify chatbotját nagyon jó használni és egy új élményt tud adni a vásárlás során.

Vannak olyan chatbotok, melyek API-n keresztül beépülnek a Facebookodba és ugyan külső felületen, de össze tudod állítani a szponzorált tartalmat a Messenger hirdetéshez. Ilyen a Chatfuel is, melyet nemrég javasoltak nekem használatra.

chatfuel 1

(Chatfuel dashbardja)

A beállítások során meg tudsz adni összefüggéseket, hogy például, ha valaki ír valamit, akkor mi legyen arra a bot válasza.

chatfuel 2

(Chatfuel szabályalkotás)

Továbbá van lehetőség olyanra is, hogy akik az oldalad posztjai alá kommenteltek, azoknak küldjél egy automatikus üzenetet ezen keresztül.

chatfuel 3

(Kommentelőknek automatikus üzenet beállítás)

Összefoglalva, a Messenger hirdetések és automatizált üzenetküldések egy modern digitális szakember eszköztárából nem hiányozhatnak, mivel nagy kiaknázatlan potenciál rejlik bennük. Izgalommal várom a Facebook további újításait ezen a területen.

1200 628 Farkas Zsolt
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...