Közösségi média marketing tartalom — 2016 legsikeresebbjei

Közösségi média marketing tartalom — 2016 legsikeresebbjei

Van az a mondás, hogy az okos ember mások hibájából tanul, a buta még a sajátjából sem. Ahhoz, hogy okosak lehessünk idei közösségi média tartalom gyártásunk tekintetében, segítségül hívhatjuk a LinkedIn tartalom-kutatástát, amely a 2016-os év 40.000 legsikeresebb közösségi média tartalmának közös vonásait ismerteti.

Ezekbe a kutatásokba mindig jó egy kicsit belenézni, mivel nagy eséllyel találunk bennük olyan hasznos tartalmakat, amelyeket a szabály elvére emelve felturbózhatjuk a közösségi média marketing (Facebook, Twitter, Insta, vagy LinkedIn) tartalmaink sikerét. Olvass tehát a sorok között, és találd meg azokat az eredményeket, amelyek a Te céged számára a jövőben a leghasznosabbak lehetnek!

I. Share, avagy a megosztások tudománya

A megosztás fontosságáról még mindig eltérnek a vélemények! Puszta hiúsági kérdés, vagy valóban hasznos az eladások szempontjából? Az biztos, hogy a megosztásoknál van közvetlenebb indikátor azt illetően, lesznek-e vásárlóink, de az is biztosnak tűnik, hogy a lájkok számolgatásához képest azért mégis csak meghatározó tényezőről beszélünk. A megosztás az engagement (elköteleződés) egy fontos indikátora, hiszen a megosztó fél névvel, arccal vállalja, hogy ő ezt a tartalmat fontosnak, valamilyen szempontból érdekesnek ítéli. A share, bár nem feltétlenül áll az eladással kapcsolatos mérések központjában, de mégis fontos visszajelzéseket ad arról, hogy mennyire releváns tartalmat sikerült összehoznunk.

Backlinkek — Hányszor hivatkoznak a tartalmadra?

A kutatás másik sarokköve a backlinkek voltak — minél több külső hivatkozást kapott egy tartalom, annál sikeresebbnek számított. A backlink — a megosztáshoz hasonlóan — azért fontos, mert felturbózza az organikus elérések számát. Mivel a legtöbb ember érthető módon nagyobb bizalommal fordul az organikusan elért, hivatkozott tartalom felé, ezért a backlinkek hasznossága magától értetődőnek tűnik. Nem tesz mást, mint autoritást, hitelességet ad a tartalomnak. A költés szempontjából pedig az sem elhanyagolható, hogy az organikus elérés ingyenes forgalmat jelent — vagyis a backlinkek által nemcsak ingyenes, de üzletünk szempontjából magas minőségű forgalmat irányíthatunk az oldalunkra/tartalmunkra.

Mi az az öt dolog, amit figyelembe kell venned, mikor közösségi média tartalmat állítasz elő?

Egy ennyire átfogó kutatásnál mindig hozni kell bizonyos áldozatokat a siker oltárán. Például a hirdetések kiértékelésénél — érthető módon — nem játszik szerepet a célzás (ami azért lássuk be, az egyik legfontosabb szempont lenne), sem a vizuális kreatívok. De sebaj, mert az öt kiválasztott szempont bőven mutat így is hasznos összefüggéseket.

Miről írj, ha sikeres tartalmat szeretnél?

Annak ellenére, hogy nagyjából mindig tudjuk, mi számít menő tartalomnak, mégsem írhatunk mindig aktualitásokról. Ez a termékekre, szolgáltatásokra is igaz. Attól, hogy a matchboxoknak őrületes divatja volt egy bizonyos időszakban, a kortárs képzőművészeti galériák nem kezdtek el ráállni a játékautókra. Bármit bármivel tehát nem lehet összehozni — akik ezt mégis megpróbálják, azok gyakran igencsak pórul járnak. Jó hír viszont, hogy a címmel és a megközelítéssel mindig olyan dolgokat adhatunk hozzá a tartalmunkhoz, amelyek azt valóban aktuálissá és egyedivé tehetik. Máris több kedv lesz a megosztásra és a hivatkozásra!

Miért fontos a címválasztás?

Ideírok egy ad hoc példát: „Az utcára szakadt egy erkély Budapesten.” „A belváros történelmi épületei balesetveszélyesek.” „Isteni csoda, hogy senki nem sérült meg.” „Nagy robaj rázta fel a fővárost szombat hajnalban.” „Többen azt hitték, bomba robbant a körúton.” „Kiket kell ilyenkor hívni? Tűzoltókat, Rendőröket?”

Az összes cím egyetlen eseményt fest le különböző megközelítésekből. Egyetlen dologról nagyon sok minden juthat az eszünkbe, minél egyedibb és minél érdekesebb tartalmat ígér egy cím, annál nagyobb sikerre számíthat. Viszont arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy ne a nyakánál fogva rángassuk elő a cím és a tartalom közötti összefüggést, mert ha a kattintó nagyon más tartalmat kap, mint amire számít, akkor egész biztosan nem lesz hálás érte — sem megosztani, sem backlinkelni nem fogja.

Merről, hogyan — Miért fontos a megközelítés?

Általában a cím már magában foglal egyfajta megközelítést is, vagyis sugallja, miként, milyen szempontból fogja a tartalom körüljárni a témát. Adva vannak a tények, amelyeket kritizálhatsz, moralizálhatsz felettük, összefüggésbe hozhatsz a termékeddel, szolgáltatásoddal, viccelődhetsz velük stb. Ezen kívül megközelítheted a világ minden (szem)pontja felől (politika, szórakozás, oktatás, tudomány stb.) Egy releváns, egyedi, különleges megközelítéssel mindig nagyobb esélyed van eladni valamit (legyen az a legújabb terméked, vagy épp a legújabb alkotásod a blogodon).

Formátum — Tartalmaid médiuma

Felsorolás, tanulmány, kvíz, e-book, videó, infografika — ezek formátumok, a tartalmaid lehetséges médiumai. Ha jól ismered a közönségedet, leginkább akkor tudod majd kiválasztani azt a formátumot, amely az ő szívükhöz a legközelebb áll. Ugyanakkor az is fontos, hogy a formátum a tartalmaddal is összhangban legyen. Hozd létre a tartalom, a forma és a közönség egységét — ebből lesz a siker!

A rövid vs. hosszú kérdése

Szép lassan, de annál biztosabban megdőlni látszik az az „alapszabály”, hogy a netező tömegek nem hajlandóak semmit elolvasni, ami két tőmondatnál hosszabb. Fontos kérdés azonban még mindig, hogy mikor és kiknek milyen hosszúságú tartalmakat közvetítsünk ahhoz, hogy hálás, odaadó olvasókat (majd vásárlóka, üzeltfeleket stb.) szerezzünk.

Mik voltak 2016 tuti befutói?

Erre a kérdésre sincs általános válasz, itt is igaz az, hogy ami tuti A-nak, az B-nek a tuti kudarcot jelenti. Így például a technológiát a téma uralja, a felsőoktatási szektor tartalmait inkább a megközelítés különbözteti meg a sikerlistákon.

Mi mással kezdjük, ha nem a marketinggel? A 40.000 legsikeresebb poszt ebben a szegmensben átlag 377 share-t eredményezett, de voltak tartalmak (amelyek jellemzően a formátumok és megközelítések mentén küönültek el), amelyek az átlag sokszorosával jutalmazták kitalálóikat:

poszt-ok összehasonlítása közösségi média marketingben számokkal

Praktikus tippek, top listák, infografikák és kutatási fókusz. Ha valaki ezekkel próbálkozott, akkor nagyobb eséllyel zsebelte be a jó eredményeket.

Tuti Tech-Témák

A marketingnél a formátum-hangsúlyos siker nem vihető át a technológia szektorra. 2016-ban a technológia sokkal inkább a tartalomról, a téma fontosságáról szólt. Két téma totál hot volt: Uber és virtuális valóság. A jövővel foglalkozó tartalmak és a jó öreg Microsoft sem voltak elhanyagolhatóak, ezek a témák átlagban mind felülteljesítettek a többi téma átlagához képest:

Kulcsszavak összehasonlítása a közösségi média marketingben

A felsőoktatás hű maradt magához

Ahhoz, hogy a felsőoktatás területén a legnagyobb sikernek a kritikus hangvételű, erős véleményt megformáló tartalmak voltak, minden bizonnyal köze van annak, hogy az erre fogékony netes közösség útmutatást és határozott tudást vár el a vezető értelmiségi médiumoktól. Az erős kritikai megközelítésen kívül a téma is meghatározó volt, ebben az aktuál politika és a kutatási fejlemények vitték a prímet:

Mivel tarolt az egészségügy?

Nem meglepő módon az áttörések és a személyes történetek voltak a legnagyobb dobások, ha tartalomelőállításról és megosztás-vadászatról volt szó. A három legnépszerűbb poszt — share tekintetében — konkrétan rákos sejtkutatásról, az orvosilag ismét felfedezett borsmentáról, valamint a maláriáról szóltak. Ha viszont a backlinkek számát nézzük, akkor a picit útmutató jellegűbb tartalmak voltak igazán sikeresek (pl. Betegeink TOP 5 leggyakrabban feltett kérdése).

Közösségi média marketing — Tényleg lehet hosszan írni a neten?

Nem hogy lehet, de számos esetben egyenesen kell. A jól kifejtett, kétezer szó feletti tartalom több területen is messze felülteljesít a rövid, lebutított megnyilvánulásokhoz képest. Ezek a részletekbe menő írások nemcsak a share, de a backlinkek tekintetében is remek stratégiának bizonyultak:

Share és Backlink mind azt támasztja alá tehát: megéri online mércével mérve ultrahosszúnak (200 szó feletti) számító tartalmakat írni, hiszen ezekre átlagban ötször nagyobb eséllyel hivatkoznak, mint a rövidke, 1000 szó alatti tartalmakra. A fő tanulság tehát: ha értékes a tartalmad, az emberek nemcsak elolvassák (de legalább átfutják), de értékes, organikusan elért közönséggel is megajándékoznak érte.

List-form — A híres klikkvadász. Vagy mégsem?

Sokan esküsznek a toplistákra, ha közkedvelt tartalmat szeretnének az emberek elé tenni. Ez picit pont azért jött divatba, amiért a rövid szövegezés is: tartalom, ahol szájbarágósan kiemeljük, mi az az öt szó, ami a kétoldalas cikknek a lényegét teszi ki. Én személy szerint sokszor szeretem az ilyen tartalmakat, mivel tényleg nagyon kényelmes és praktikus (ha például arról akarok többet megtudni, mik a legfontosabb szempontok, ha hozzáértés nélkül új notebook-ot szeretnék venni). Ugyanakkor vannak témák, amelyekhez nem feltétlenül illik ez a formátum. A közhiedelemmel ellentétben nem minden szektorban működik ugyanolyan jól.

Marketingben és utazással kapcsolatos topikoknál még mindig jól teljesít, de ha például jogi vagy egészség tematikáról van szó, akkor mára már ajánlatosabb elfelejteni a listázást.

Előre gyártott siker

Mivel eddig elolvastad ezt a nem annyira rövid cikket, ezért most a jutalmad az előregyártott siker. Olyan háromszavasok következnek, amelyek B2B-ben vagy B2C-ben ma adu ásznak számítanak. Tüntesd fel valamelyiket egy címben, és teszteld, valóban működik-e.

Sikerszavak B2C-ben:

(a legtöbb esetben igaz, hogy ami angolul működik, az magyarul is fog)

Varázsszavak B2B-ben

Összefoglalva…

  • Az ütős tartalom mibenléte — különböző szempontok alapján — szektoronként nagy változásokat mutat.
  • Annak ellenére, hogy a marketing megmondó fórumai sokáig csakis a snack-kontentnek szavaztak bizalmat, mára kiderült, hogy a hosszú tartalmak adott esetben sokkal nyerőbb stratégiát jelentenek.
  • Léteznek jól bevált háromszavasok, amelyekkel nagyonn esetben kattintanak tartalmad címére.
  • A backlink és a share nem mindig van átfedésben egymással. Logikus lépés előre eldöntened, hogy neked melyikre van inkább szükséged egy bizonyos tartalom kapcsán, és eszerint kialakítani a stratégiádat.

Szerintem ez a kutatás sok kérdést megválaszolt, többek között azt, hogy megéri-e a tartalommarketing.:)

1200 628 Kormos Nikolett
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...