Google Adwords használata - Így csináld, hogy pénzt is hozzon 💵

Adwords Használata a “Majd én azt tudom”-on túl

Adwords Használata a “Majd én azt tudom”-on túl

Adwords Használata a “Majd én azt tudom”-on túl 1024 536 Marton Evelin

Ahogy az egyszeri vállalkozót elkezdi foglalkoztatni a Google Adwords (újabban Google Ads) használata, előbb-utóbb szép reményekkel beleveti magát első kampányainak elindításába. És ekkor… nem ritkán el is indul a negatív hozamú pénzköltés egyre kétségbeejtőbb útján.

Forgalmi alapvetések

A magyar társadalom több, mint 90%-a használja a Google keresőjét.

Azaz, ha honfitársaink valamit keresnek, vagy valamilyen problémára megoldást kívánnak találni, egyből a Google keresőjéhez fordulnak. A legtöbb vállalkozás ügyfélköre így – legyen az B2B vagy B2C szegmensben – ott van a Google-ben; épp csak elérni nem olyan egyszerű őket.

Ahhoz, hogy a keresgélők pont a mi oldalunkon találják meg, amire vágynak, ahhoz két dologra van szükség:

 • megfelelően célzott hirdetésekre (hogy az oldalunkra jöjjenek) és

 • az oldalunk optimalizálásra (hogy ott is maradjanak).

A Google Adwords használata itthon

A legtöbben mindenféle előzetes képzés nélkül ugranak neki a hirdetősdinek, elhanyagolva azt a tényt, hogy a Google Adwords használata manapság nem véletlenül egy külön, vizsgákat is megkívánó szakma, amit a szakértői is hosszú időn keresztül tanulnak és tökéletesítik tudásukat. A kezelőfelületen történő eligazodás elsőre egyszerűnek tűnhet, azonban ha az ember nem kellő hozzáértéssel fog neki, akkor tetemes anyagi károkat is okozhat vele magának.

Marketing karrierem hajnalán még én is úgy láttam, hogy a Google AdWords használata csak nem atomfizika: “Majd azt én tudom, nem kell nekem szakember, aki még egy újabb összeggel megtoldja a marketingre szánt – amúgy sem túl bőséges – keretemet.” Így esett, hogy egy kellemes nyári délután összeállítottam egy olyan kampányt, mely másfél hét alatt lenullázta a fél évre szánt marketing büdzsémet – mintha egy félkarú rablóba dobáltam volna a pénzt – bár ott néha nyerni is szoktak…

Hogy ez mással ne fordulhasson elő, összeszedtem a legtipikusabb hibákat, melyeket a kezdők általában elkövetnek. Nem egy Adwords tananyag, de talán lesz, aki hasznát látja.

De előbb még egy kis alapozás

Egy AdWords kampány a következőképpen épül fel:

Létrehozunk egy kampányt, ekkor kell megadnunk a költésre vonatkozó részleteket és azt, hogy területileg hol szeretnénk hirdetni. Magyarországon, külföldön, Budapest 8. kerületében, vagy az Azori szigeteken.

 • A kampányhoz különböző hirdetéscsoportokat adunk hozzá, ezeket célszerű téma szerint külön választani.
 • A hirdetés csoport témájának megfelelően hozzáadjuk a kulcsszavainkat, amiket korábban a keyword planner segítségével kiválasztottunk.
 • Most jönnek maguk a hirdetések. Mindenképp döntsük el milyen fajta hirdetést szeretnénk alkalmazni elsősorban az alapján, hogy kinek célozzuk ezeket.
 • A hirdetésekhez hozzáadhatunk különböző hirdetés bővítményeket is. Ezeknek azért van jelentősége, mert újabb okot adnak az ügyfélnek, hogy a hirdetésünkre kattintsanak.  Nem kell kimaxolni őket, azokat érdemes beletenni, amelyek kattintásra, hívásra ösztönzik az ügyfeleket, esetleg valamilyen információt hordoznak kedvezményről vagy akcióról.

Tipikus hibák a Google Adwords használata során

 1. Display és search egy kampányban

Az első hibát már az alapozásnál elkövethetjük: ha a kampány kiválasztásakor úgy döntünk, hogy über-alaposak leszünk, és egy kampányban egyszerre próbálunk keresési és display hirdetéseket futtatni, az az álmoskönyv szerint nem jó ötlet, mégpedig ezért:

 • Ezek a kampánytípusok teljesen más beállításokkal működnek hatékonyan.
 • A keresési hirdetések jóváhagyása lényegesen gyorsabb, akár fél órán belül is megvan, míg a display hirdetéseknél akár 1-2 nap is eltelik, míg megkapják a zöld lámpát. Ennek egy friss termékeket értékesítő vállalkozásnál, vagy olyan helyen van jelentősége, ahol az áruforgalom nagyon gyors, avagy időben korlátos készlet vagy ajánlat hirdetééről van szó.
 • Végül, elég sok időt spórolunk magunknak a szétválasztással az eredmények elemzésnél is – márpedig az elemzés révén lehet folyamatosan csiszolni a hirdetéseken.
 1. Hirdetéscsoportonként egyetlen hirdetés

A legjobb egy hírdetéscsoportban 2-3 hirdetést alkalmazni, de sosem érdemes 4-5-nél többet, mivel a túl sok hirdetés között könnyen szétfolyik a költségkeret, és nem lesznek értékelhető adatok. Ugyanakkor egyetlen hirdetés sem túl jó ötlet, mert mindössze egy darab alapján nem tudjuk kitesztelni, melyik hirdetésünk sikeresebb. (Vannak, akik esküsznek a SKAG-ra, a single keyword ad group-okra.)

 1. Az összes kulcsszó egyetlen hirdetéscsoportban

Egyetlen hirdetéscsoportunk van, benne az összes kulcszszó.

Ha minden hirdetést egyetlen csoportba teszünk, akkor nincsen fókuszált hirdetés és alacsonyabb lesz az átkattintási arány. Ráadásul magasabb lesz a CPC ( cost per click ) azaz többet fogunk fizetni a kattintásokért.

 1. Google Adwords használata hibás kulcsszavakkal

Túl széles célzással feleslegesen generálunk magunknak egy csomó olyan kattintást, amiből nem lesz biznisz.

Lehet, hogy a magyar ravaszság azt sugallná, hogy hirdessünk rá mangóra és papajára is mert végül is az is gyümölcs… A valóság az, hogy aki mangót akar venni, és mégis rákattint a mi papayás hirdetésünkre az nekünk pénzbe fog kerülni, emberünk ugyanakkor vásárolni nem fog – hiszen mangót akart, nem papaját.

Ha szélesen célzunk, óriási tömegeket fogunk vele elérni, de rengeteg lesz az olyan kattintás, amiért mi fizetünk, bevételt azonban nem hoz a dolog. Az egész egy szőnyegbombázáshoz hasonlít – drága, pontatlan és pusztító. A célunk pont ennek az ellenkezője: megtalálni azokat – és csak azokat – akik számára releváns a termékünk.

 1. Kulcsszó egyezések hibás beállítása

Na, ez az a terület, ahol a hirdetési büdzsénket a leggyorsabban el tudjuk égetni.

Hogy hogyan, azt egy példán keresztül talán könnyebb megérteni. tegyük fel, hogy a kulcs szó, amire hirdetni szeretnénk, az a friss eper.

Ha általános egyezést állítunk be, akkor a hirdetésünk megjelenik olyan keresésekre is, hogy: Epres görögjoghurt, Eperföld, vagy Eperkrém leves. Akik ezekre keresnek, azok tutira nem friss epret akarnak, tehát az általános egyezés beállításával nem csinálunk mást, mint az orruk elé tolunk egy képzeletbeli gombot (a hirdetésünket) azzal, hogy “Tessék, kattints és égesd el 20-50-100 forintomat”.

A Google Adwords használata során öt egyezéstípussal találkozhatunk (általános, módosított általános, pontos, kifejezés és kizáró):

A negatív (kizáró) kulcsszavakat beállítva pedig kiszűrhetjük a nem releváns megjelenéseket. A negatív kulcsszavak kizárására a legkézenfekvőbb a google kulcsszó tervezőt használni. Gyakran előfordul, hogy valamit nem zártunk ki, vagy időközben felbukkan. A keresési kifejezések fül segítéségével ki tudjuk válogatni a számunka haszontalan kulcsszavakat, melyekre korábban megjelent a hirdetés. Valahogy így:


 1. Hirdetés és landing különbözősége

Az oldal, amire az érdeklődő kattintáskor érkezik, nem releváns a hirdetésben megfogalmazott tartalommal.

Fontos, hogy a hírdetésünk és a landing oldal (amire a látogató érkezik), kontextusban legyenek. A hirdetést 1-2 másodpercig nézi a látogató, majd abban a reményben kattint, hogy a hirdetésnek megfelelő tartalmat kapja, ha tovább megy. Ha túl nagy a különbség, annak visszapattanás (magas bounce rate) lesz a vége – és a hirdetési büdzsénk megint csak feleslegesen fogyott.

Ennek megfelelően nem nagyon érdemes például egy weboldal főoldalát hirdetni. Sokkal jobb eredmények lesznek, ha specifikus landing oldalakra irányítjuk a látogatót. Aki epret keresett, az a friss epres oldalra érkezzen, aki meg mangót, az a mangós landing-re – csakhogy a fenti példánál maradjunk.

 1. Területi célzás hibái

Ne célozzunk például egész Magyarországra, ha például a termék 150 kg, kiszállítást pedig csak Budapest területén vállalunk.

Használjuk ki az egyéni földrajzi célzásban rejlő lehetőségeket, amiket az elején a kampány beállításakor tudunk alkalmazni. Földrészre, országra, városra de akár helyhez kötött kilométeres célzásra is be lehet állítani a hirdetéseket.

Ugyanez vonatkozik a nyelvekre, ha külföldre szeretnénk hirdetni angolul beszélő ügyfelek számára, akkor felesleges a magyar nyelvet kiválasztani vagy bejelölve hagyni a hirdetés célzásakor.

 1. Nincs mese, mérni muszáj

Amit nem tudsz mérni, azon nem tudsz javítani!

Hiába gondoljuk azt erőszakosan, hogy na már pedig ez egy jó kulcsszó vagy hirdetés, ha nem kattintanak rá sokan és / vagy nem jön belőle vásárlás akkor azokat érdemes újragondolni. Akár hívásbővítményt is adhatunk a hirdetésünkhöz, így fel tudjuk mérni hányan telefonáltak.

És akkor a kicsikkel mi lesz?

Összességében – amennyiben kitartóak vagyunk – a Google adwords használata nem megtanulhatatlan – kisvállalkozásoknak nem is nagyon van más választása. Ahogy azonban nő az elköltött büdzsé, fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mikor van az a pont, amikor érdemes profikra bízni a munkát?

Egy professzionális AdWords specialista ugyanis – ha nem is azonnal, de középtávon jó eséllyel – duplázni, vagy triplázni is képes egy amatőr által generált forgalmat, ráadásul ráirányíthatja a figyelmünket olyan hiányosságokra, amiknek korábban nem voltunk tudatában. Hogy hol van ez a pont, azt mindenki kimatekolhatja magának. Amíg pedig magad menedzseled az AdWords kampányaidat, addig ne kövesd el a fenti hibákat! Ha bővebben érdekel a téma, íme két szakértő véleménye a google hirdetés valódi mélységeiről. Sok sikert a kampányaidhoz! ha találtál benne hasznos tanácsot, kérlek oszd meg a cikket!

Érdekel a véleményed:

A 7Blog a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmaz, melyet a honlap használatával Ön tudomásul vesz.
Bővebben
>