Facebook videó hirdetések – Minden, amit tudni érdemes

Facebook videó hirdetések – Minden, amit tudni érdemes

2017 a Facebook videó és úgy általánosságban is a videó marketing éve volt. Ezt már az év elején számos jól ismert szaklap is lehozta, és a Facebook is publikusan a videós tartalmakat kezdte el jobban támogatni az organikus elérés tekintetében az összes többi formátummal szemben. De nem volt ez másként 2018-ban sem, még több figyelem hárult az audiovizuális tartalmakra.

Habár a Facebook videó hirdetések, LIVE-ok és hasonló formátumok „fancy”-k lettek, mégis kevesen tudják igazán jól használni a videóban rejlő potenciált. A többség nem figyel azokra a szabályszerűségekre, melyeket könnyen meg lehet tanulni, ha akár csak néhány statisztikát fellapozunk online. Gondolok itt az átlagos nézettségi időre, az egyre csökkenő „attention span„-re, vagy épp a platformok sajátosságaira (hang nélkül induló videók, stb.).

Ebben a cikkben egy alapos képet szeretnék nyújtani a videós hirdetések sajátosságairól és a működő technikákról. De előbb lássunk néhány számot.

Facebook videó statisztikák

64 milliárd Facebook videó megtekintés (view) történik minden nap.

A Facebook júzerek 10x hajlamosabbak kommentelni egy videó alá, ha az LIVE.

Minden 5. videó Facebookon LIVE.

85%-a a Facebook videóknak hang nélkül játszódik le.

A Facebook LIVE videókat átlagosan 3x tovább nézik az emberek, mint a sima videós tartalmakat.

A native Facebook videós tartalmaknak 10x több organikus elérése van, mint a Youtube-ról linkelt videóknak.

A vásárlók 2/3-a preferálja a 60 másodperc alatti videós tartalmakat.

Átlagban az Ad recall 74% történik az első 10 másodpercben egy videó megnézése során.

A Facebook videó hirdetés 5 alapszabálya

1. A videós tartalmad legyen mindig „tölcsér specifikus”

Ahogy bármilyen hirdetésre, a Facebook videókra is igaz, hogy ha nem a megfelelő tartalmat mutatod a nem megfelelő célcsoportnak, akkor szimplán égeted a pénzedet. A vásárlói út (vagy tölcsér) jellemzően több lépcsőből áll, melyek során más-más tartalom működik – ebbe kell a megfelelő helyre beilleszteni a videó tartalmakat.

Ha egy „hideg” közönséget célzol (akiknél a márkaismertség, vagy az elköteleződés még elég halovány), akkor elsőként max. egy 30 másodperces imidzsvideóval érdemes puhítani őket. Gyakori hiba, hogy a hirdető már ilyenkor  kollekció, vagy carousel hirdetésekkel szőnyegbombázza a jobb sorsra és profibb kommunikációra érdemes célcsoportot, a létező összes termékét próbálva megmutatni nekik a Facebook hirdetésekben.

2. Készülj felirattal

Ahogy a felső sávból is kiderül, a felhasználók 85%-a hang nélkül nézi a videókat, ami azt jelenti, hogy mindenképpen gondolnod kell a feliratozásra – már ha van beszéd is a videóban.

A Facebook mesterséges intelligenciájának hála, ha egy angol videós tartalmad van, akkor a platformon viszonylag gyorsan hozzá tudsz adni feliratot, mivel a Facebook egy kis belső felület segítségével kiírja neked azt a szöveget, melyet ő kihall a videóból. Ez nem lesz tökéletes, de kezdetnek több mint elég. Neked utána csupán annyi a dolgod, hogy kijavítsd azt az 1-2 szót, melyet benézett a rendszer.

facebook videó caption
facebook videó caption 2

(Videós hirdetések szerkesztése – felirat hozzáadása)

3. Mindig legyen CTA

Ha valaki nem kér, akkor jellemzően nem is kap. Így van ez a videós hirdetéseknél is. Ha azt reméled, hogy majd a videód végén lévő CTA (call-to-action) elegendő arra, hogy a kívánt mennyiségű forgalmat generálja a weboldaladon, akkor tévúton jársz.

A videós hirdetésnek is érdemes adni főcímet és szöveget, valamint rendes CTA-t, melyet bármikor meg tudnak nyomni a júzerek, mivel a nagytöbbségük nem nézi végig a videódat. Íme egy példa:

facebook videó hirdetés 1
facebook videó hirdetés 2

(Facebook videós hirdetés előnézetek – CTA nélkül és CTA-val)

4. Nem a méret a lényeg

Általában minél rövidebb videót kell létrehoznunk, annál nehezebb dolgunk van. Facebookon az ideális hosszúságú videó 1 perces. Ezt nem én találtam ki, hanem kutatások és szaklapok írják. Instán már csak 30 másodperc.

Ebből az 1 percből az első 5-8 másodperc a kritikus. Mivel, ha az „attention span” 8 másodperc, akkor érdemes ezen belül olyat mutatni a videóban, mely miatt nem csupán tovább nézi a júzer, hanem rá is kattint és hanggal nézi tovább.

Azt, hogy hány százaléka nézte hanggal és hang nélkül a videót, a Facebook dashboard-ban találod a „breakdown” alatt. Továbbá, itt tudod megnézni azt is, hogy automatikusan játszódott le a videó, vagy kattintottak azért, hogy lejátszák.

facebook videó breakdown 1
facebook videó breakdown 1

(Facebook videós hirdetés elemzés – az analitika lebontása)

5. A „Thumbnail” kép fontosabb, mint gondolnád

A Thumbnail (a videón cover képként funkcionáló kép) képet látja meg elsőként a júzer, így ennek olyannak kell lennie, ami rögtön felkelti a figyelmét. Ráadásul, sok Facebook felhasználó kikapcsolja az „auto-play” funkciót, vagyis kattintaniuk kell ahhoz, hogy elinduljon a Facebook videó hirdetésed.

A Thumbnail képet a videó feltöltése után tudod kiválasztani. Lehet a videóból a Facebook által kivágott néhány opcióból választani, vagy a gépedről feltölteni.

facebook videó thumbnail

(A Facebook videó thumbnail kép feltöltési helye)

Facebook videó hirdetés fogások

1. Videó megtekintés kampánycél

Több kampánycéllal is lehet videós hirdetéseket setupolni, de ha igazán hatékony akarsz lenni, akkor a video views kampánycélt javaslom neked. Ez a beállítás segíteni fog neked a legtöbb videós engagement elérésében.

Ez azért jobb, mint mondjuk a kattintás alapú kampánycél, mert ott a Facebook azokra optimalizál, akik kattintanak a hirdetésre, de ők könnyen lehet, hogy nem néznek bele a videódba. Ellenben, ezzel a kampánycéllal olyan júzereket keres a Facebook algoritmusa, akik hajlamosabbak megnézni a videódat, mely itt az elsődleges cél.

PRO infó: A „video views” kampánycél hirdetéscsoportjában meg tudod adni, hogy mikor fizess a Facebooknak. A megjelenésért, vagy a legalább 10 másodperces videó megtekintésért. Ha a másodikat választod, akkor jó eséllyel hatékonyabban tudod elkölteni a büdzsédet.

facebook videó kampánycél
facebook videó kampánycél 2

(Facebook video views kampánycél és a fizetés optimalizálási beállítás)

2. Használj videót több helyen – tesztelj!

Nem csupán sima videós hirdetéseket lehet használni, hanem vannak egyéb hirdetés típusok és megoldások, ahol tudunk videóval operálni.

Az egyik ilyen hely a carousel hirdetés kártyáiban van. Mivel nem csupán képeket, hanem videókat is el lehet helyezni ezekben. Így nem csupán a user és a hirdetés között történik interakció (lapozás), hanem magán a kártyán is, hiszen elindul számára a videó.

Ha elég kreatív vagy, akkor egymásra épülő rövid videókat töltesz be, mely a „fun” faktort is magában fogja hordozni, amitől még jobb lesz a hirdetésed.

A másik nem túl ismert opció, a videó canvas-ben való elhelyezése, mely ugyancsak tudja színesíteni a  felhasználói élményt.

3. Kell az adatforgalom is

Ha valakinek lassú a mobilnete, vagy épp minimumon van az adatforgalma, akkor a videós hirdetésed több kárt okozhat, mint előnyt. Egy akadozó videón csak felidegeli magát a látogató, ha pedig emiatt merül le a telefonja, akkor az főbenjáró irgumburgum lesz neked pszichológiai síkon is – persze erre is van megoldás…

Ha hosszabb a videó hirdetésed, akkor érdemes az „only when connected to Wi-Fi” opciót bepipálni a hirdetéscsoportban, amikor létrehozod a kampányt. Ezt akkor találod meg, ha rányomsz az elhelyezések szerkesztésére, majd kicsit lejjebb görgetsz.

Így csak azokat fogod elérni, akik wifihez vannak kapcsolódva, vagyis otthon, vagy a munkahelyükön vannak, vagy valami publikus wifi hálózaton lógnak.

Facebook videó wifi

(A wifihez kapcsolódó júzerek célzása)

+ Bónusz

Itt találsz néhány netes szoftvert, mellyel kellően profi videókat tudsz készíteni, ha nem áll rendelkezésre egy 5 tagú forgatócsoport hirtelen.

Tanulságok

Ha Facebook videós hirdetésekben gondolkodsz, akkor először is nagyon jól teszed – pontosan ez a jövő. Amennyiben a hirdetés kreatívja profin van elkészítve és összerakva, és odafigyelsz a fenti beállításokra is, akkor elképesztően sikeres kampányaid lehetnek. Szánd rá az időt, meg fog térülni! Sok sikert, ne kíméljetek a kérdésekkel a komment mezőben…

1200 628 Farkas Zsolt
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...