Facebook B2B – Dehogynem működik!

Facebook B2B – Dehogynem működik!

Sokan gondolják úgy, hogy a Facebook B2B cégek számára, lead generálásra, értékesítésre nem túl hatékony – mert ugye egy komoly B2B cégnek nem ott vannak az ügyfelei. Mi sem áll távolabb a valóságtól! Amennyiben megfelelő módon és időben van tálalva a tartalom, akkor nagyon is működik lead generálásra.

A 7 Digits ügyfeleinek fele B2B iparágakban tevékenykedik és szinte mindenkinél sikerrel alkalmazzuk a Facebookot a marketing mixben – igaz, nem feltétlenül a funnel első lépésében hatékony ez az eszköz! Ha B2B-ben vagy, így tudod sikeresen és profitábilisan csinálni a Facebook marketinget:

Ne akarj eladni!

Mennyire szereted, ha egyértelműen sales szagú üzenetekkel bombáznak ismeretlen cégek? Naugye! A B2B-ben a Facebook interruption marketing felfogással valóban nem igazán működik. Az már egy másik szituáció, ha a tartalom előállítása során – legyen ez poszt, vagy fizetett hirdetés – valamilyen engagement célja van először. Ha csak nem konverzió-alapú kampányokkal hasítasz, érdemes valamilyen interakcióra rábírni a júzereket.

Az egésznek a lényege, hogy kiválogasd azokat az embereket a célcsoportodból, akik érdeklődnek a márkád és a tartalmaid iránt. Ha ezek az emberek interaktáltak a posztokkal, rákattintottak a hirdetéseidre, netán utána az oldaladon eltöltöttek egy kis időt, akkor jöhet az a fázis, amikor a számtalan retargeting megoldások egyikét felhasználva visszacélzol nekik olyan üzenettel, melyek már egyértelműen az eladást segítik elő. A retargeting a Facebook egyik igazi erőssége: olcsón, ipari lézer pontosságú célzással hozhatod vissza a látogatóidat arra az oldalra, ami számukra a user journey folytatását jelenti.

Vizuális tartalom

Nem csupán a B2C szektorokban kell kíváló képekkel operálni, hanem B2B-ben is. Nem egy esetben látok olyat, hogy egy B2B cég Facebook fala tele van pixeles képekkel. Szerintem ez 2017-ben nagyon gáz és komolyan veszélyezteti a márka reputációját – igénytelennek és nemtörődömnek állítja be az egész céget. A képes tartalmak átlag 53%-al generálnak több reakciót, mint a sima posztok. És ennek az aránynak a növelésében a képek minősége kulcsszerepet kap.

Ha mindezt megfejeled videókkal, akkor még több engagement-re számíthatsz. Ráadásul a Facebook nyíltan előnyben részesíti a native videós tartalmat (vagyis Facebookra feltöltött videó, nem Youtube-ról behúzott), mint az összes többi más formátumot, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyobb organikus elérést biztosít nekik. (Átlag: 2-4%, videó: 8%)

Adespresso hirdetések

(Kedvenc példám, az Adespresso hirdetései)

Mobilra optimalizált tartalom

A Facebook júzerek 56%-a kizárólag mobilról lép be az alkalmazásba. Egy másik nagy csoport az, aki együtt használja a mobilt és a desktopot. Így annak az esélye, hogy a célcsoport tagjai mobilról fogják látni az ajánlatodat sokkal nagyobb, mint annak, hogy desktopról.

Nem mindenkiben tudatosul, de van különbség például a megjelenített karakterek számában mobilon és desktopon. Ha a Facebook hirdetéskezelőben teszel össze egy kampányt, akkor a Facebook alapértelmezettként a desktop nézetet mutatja, mely csalóka lehet, ha mobilon is meg fogunk jelenni. Ugyanis, ha túl hosszú a főcím, akkor egyszerűen levágja egy részét, mely máris csorbítja a mobilos felhasználói élményt, melyet a hirdetésünk hivatott elérni.

Így minden esetben bizonyosodj meg arról, hogy mobil nézetben is kifogástalan a hirdetés, melyet indítasz.

facebook hirdetés szövegezés

(Balra a desktop nézet, jobbra pedig a mobil nézet)

Szegmentálj

A Facebook B2B közönsége egyáltalán nem homogén. Nemcsak a cégek mérete különbözhet, de profiljuk, céljaik, stílusuk sem egyforma. A Facebook-on, ahová a felhasználók nem kifejezetten a szakmai tartalomért mennek (szemben például a Linkedin-el), különösen fontos, hogy az idővonalról kiemelkedjen a hirdetés tartalma a júzer felé, és egy másodperc alatt átállítsa a mentális állapotát biznisz-érdeklődésűre.

Éppen ebben rejlik a Facebook B2B egyik lényegi pontja: az érdekes szakmai tartalom még érdekesebb, ha nem keresed, ha nem számítasz rá, csak valahogy rátalálsz. Ehhez a hatáshoz az kell, hogy a közvetített tartalom szakmaiságában, értékrendjében és stílusában a lehető leginkább passzoljon azokhoz a cégeknek a döntéshozóihoz, amelyeknek a hirdetést szánod.

Szerinted működik a Facebook B2B cégek számára?

Facebook B2B értékmorzsák

Vannak közkedvelt B2B eszközök, melyeket sokan ismerünk és használunk. Ilyen az e-book, a webinár, az email marketing szekvenciák és egyéb letölthető anyagok, melyek értéket hivatottak adni a piacnak. Ezek önmagukban remek eszközök, de sok esetben a nem megfelelő módon és időben használjuk őket, mely miatt pont a fordítottja történik, mint amit szeretnénk elérni velük.

Ha B2B döntéshozókra célzunk Facebookon, akkor lehet sejteni, hogy rendkívül elfoglalt embereket veszünk célkeresztbe. Ezek az emberek már hozzá vannak szokva ahhoz, hogy sokan bombázzák őket különféle ajánlatokkal, melynek következtében meg kellett tanulniuk gyorsan döntéseket hozni és szelektálni az online térben. Vagyis, míg egy „normál” júzer akár hajlandó is lenne letölteni, időt eltölteni azzal, amit elé teszünk, addig egy ilyen kaliberű ember aligha.

Ezért kell csupán „értékmorzsákat” adagolni a célcsoportnak rendkívül tudatosan (értsd: egymásra építve), hogy ne akarjunk tőlük sok időt elvenni, miközben próbálunk nekik értéket közvetíteni. Ez gyakorlatban pl. testet ölthet egy rövid, de annál ütősebb infografikában, néhány érdekes összefüggésben, vagy megoldásban melyet tud használni a saját iparágában. A kreativitásnak itt fontos szerepe van.

Az én értékmorzsáim:

  1. Használd a Leadberry megoldását, hogy megtudd, mely cégektől jártak a weboldaladon. Az információ birtokában már sokkal könnyebb lesz a sales következő fázisába lépni.
  2. Telepítsd a Prophet Chrome extension-t, mellyel jó eséllyel meg tudod szerezni bárkinek az email címét a Facebok-ról.
  3. Ha webes szolgáltatást kínálsz, akkor feltételezem, hogy érdekel, a potenciális lead milyen CMS-t (tartalommenedzsment rendszer) használ és milyen kódok vannak neki bekötve. A CMS kiderítésére használd a Wappalyzer Chrome bővítményt, valamint a Google és a Facebook pixel detektorait, hogy mindig képben legyél.
1200 628 Farkas Zsolt
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...