Alternatív közösségi média felületek

Alternatív közösségi média felületek

Sokat tudunk már a Facebook, Messenger és Instagram hirdetésekről, hiszen hazánkban ezek a legnépszerűbb közösségi média oldalak. De mi van, ha külföldi célközönségre szeretnénk célozni? Sok esetben itt is elégnek szokott bizonyulni a fent említett néhány csatorna, ám ha keletre megyünk, vagy a fiatalabb korosztályokat szeretnénk megszólítani, akkor már új csatornákra van szükségünk. Ilyenkor segítségedre lehet 8 különböző alternatív közösségi média felület, melyekkel meg tudod szólítani a nem szokványos célcsoportokat.

WeChat

Az ázsiai platformok megismerése szinte mindig azzal kezdődik, hogy megkeressük az európai vagy amerikai párját, ami hasonlít hozzá, ami hasonló funkciókkal rendelkezik. A WeChat esetében a Facebook ismertetőjegyeivel találkozunk, ha elkezdjük böngészni az alkalmazást. Ugyanis a felületi hasonlóságok mellett nagyon hangsúlyos a kapcsolattartás és az üzenetváltás a hírfolyam olvasásával egyidejűleg.

A Wechat-en három féle hirdetési lehetőség kínálkozik a cégek, ügynökségek számára. Azonban mielőtt izzítanád az ázsiai piacra szánt büdzsét, és elkezdenéd kínaira fordítani a szlogened, érdemes képbe kerülnöd az egyes hirdetési lehetőségek szigorú feltételeivel.

WeChat Moments hirdetések

Ez a hirdetéstípus a Facebook hírfolyamban megjelenő reklámokhoz hasonló, azonban csak azon cégek számára érhető el, akik

  • Regisztrálva vannak Mainland China-ban, vagy
  • Ha nincs regisztrálva a cég Mainland China-ban, akkor 1.500 – 8.000 dollárnyi befektetés elvárt a cég részéről

De ez még nem minden!

Az ingatlan és pénzügyi ágazat szereplőinek ez a hirdetési forma tabu – a többi szektor számára pedig egy kéthetes bírálati folyamat következik, mely során eldöntik, hogy engedélyezik-e a business profilt vagy minden eddigi ügyintézés mehet a levesbe. Ha megkapod az engedélyt, akkor minimum 50.000 RMB, azaz kb. 7.500 dolláros minimum hirdetési büdzsével már indulhat a buli.

közösségi média felületek

Forrás: walkthechat.com

WeChat banner

Ezek az üzenetek alján megjelenő banner-ek nem sokban különböznek a nyugati világban megismert társaiktól. A Standard WeChat Banner Ad-eknek nagyon alacsony a teljesítménye (CTR-je), ugyanakkor fel lehet őket használni feliratkozás, applikációletöltés, kuponkód vagy vásárlás célú kampányokra.

WeChat Key Opinion Leader

Ez tulajdonképpen WeChat influencerek használatát jelenti. Leginkább bloggerek kérhetők fel ilyen hirdetési tevékenységre, melynek ára a 100 dollártól (pl. 1 banner hirdetés) 50.000 dollárig (1 push message) terjedhet. Ha influencer után szeretnél kutatni, ezen és ezen a honlapon szemezgethetsz.

Sina Weibo

A Sina Weibo egy mikroblog, melyről ha a Twitter ugrik be, mint az oldal „ihletője”, akkor nem tévedsz nagyot: sok jellegzetesség át lett emelve a Weibo-ba, például itt is 140 karakterben oszthatják meg gondolataikat a felhasználók épp úgy, ahogyan nyugati kollégáik a Twitteren. A Weibo vezetősége is szigorú feltételekhez köti a vállalati profilok létrehozását, amire két lehetőség van:

1. Ha van Kínában regisztrált disztribútorod, és az általa forgalmazott termék is bevizsgált és beregisztrált: ez esetben a Weibo business profilt a disztribútoron keresztül kell érvényesíteni. Ehhez a folyamathoz többféle céges dokumentum benyújtását fogják kérni, majd ezt követően átlagosan egy hetet ülnek az account elbírálásán.

2. Ha nincsen Kínában regisztrált disztribútorod, és a terméked sincs bejegyezve, az már egy nehezebb pálya, mely csak a bürokratikus ügyintézést jól viselő cégeknek ajánlott. Az ilyen külföldi vállalatok esetében a Weibo egy kötelezően befizetendő díjat ír elő, melynek összege az országtól függ, de 800-1.100 dollár között mozog. Mielőtt a kasszához fáradnál, még be kell nyújtani a céges dokumentumaidat angolul és megfelelő kínai fordításban is, továbbá egy kérelmet is meg kell írnod, (ugyancsak angol és kínai nyelven), és ebben egy harmadik félnek is nyilatkoznia kell arról, hogy támogatja az accountod engedélyezését. 3-4 nap bírálati idő után viszont fizethetsz és hirdethetsz, melyre négy lehetőséget kínál a Weibo:

A.  Banner hirdetés: a Weibo honlap és applikáció tetején jelenik meg a kreatívod.
B. Weibo keresőmotor hirdetés: a keresőben megjelenik az általad meghatározott kulcsszó kiemeltként egy promotion megjelöléssel.
C. Fan Headline: ez egyfajta post boost, mely a kezdőlap tetején jelenik meg a követőidnél és a hozzájuk hasonló felhasználóknál.
D. Fan Tunnel: ezzel a hirdetési típussal nem (csak) a követőidre és a hozzájuk hasonlókra tudsz célozni, hanem a teljes Weibo user-bázisra. Persze ezen belül még szegmentálhatsz és szűkítheted a célcsoportod.

Tik Tok

A következő social media platform egy rohamosan terjedő zenés videómegosztó-portál, a Tik Tok (korábban Musical.ly), melyen a – jellemzően tinédzser korú felhasználók – népszerű számokra tátognak és táncolnak. Mások videói között lehet böngészni, lájk, komment, megosztás, szokásos.

Ha a márkád ismertségét a fiatalok körében szeretnéd növelni, ezt neked találták ki! A legnépszerűbb tiniknek akár több milliós követőbázisa is lehet, de nem csak őket, hanem szüleiket, nagyszüleiket is el tudod érni ezen a felületen, hiszen a velük való „éneklés” is egy külön kategória…

Az egyik legnagyobb sikerű marketing megoldás pedig a Facebookon már az 1700-as évek elején is lejártnak számító nyereményjáték, melyben meghatározol egy a márkádhoz kötődő hashtaget, és ezzel kell a Musereknek videókat készítenie, így egyre több felhasználóhoz jut el a márkád.

Végül ott van még a vertical video ads – ami nem meglepő módon nem más, mint a vertikális videó; azt, hogy ez mennyire értelmetlen, mi sem jelzi jobban, mint hogy abszolút nem terjedt el.

Snapchat

A Snapchat Magyarországon is egy viszonylag elterjedt social media felület a 13-35 éves korosztály körében. Ezt a csatornát leginkább márkaépítési célokra használhatod, illetve a követőkkel való kapcsolattartás kiváló eszköze lehet. Videó hirdetésben utazóknak aranybánya, hiszen a Snapchat videók 60%-át hanggal nézik meg a statisztikák alapján, ellentétben például a Facebookkal, ahol a videók 85%-a néma csöndben játszódik le a userek eszközein. Hirdetési lehetőségek:

1. Snap ad: maximum 10 másodperces videóhirdetés, melyben egy CTA (call-to-action) gomb lehet. Ez a hirdetéstípus megjelenhet a Stories-ban, vagy prémium tartalomként a Discoverben, ami a böngészők felülete. A Snapchat még egy további extra lehetőséget is biztosít a hirdetők számára, ez pedig az úgy nevezett Sequenced Messaging, ami egy 10 másodperces videóhirdetésekből álló sorozatot jelent. A mini videók így szorosan egymás után indulnak el, és ezáltal egy hosszabb videó érzetét eredményezik. Tehát, ha hosszabb üzenetet szeretnél átadni, akkor érdemes ezt a hirdetési lehetőséget kipróbálni.

2. Sponsored Lenses: A Snapchat egyik legnépszerűbb feature-e a lencsék használata, sokan emiatt használják ezt az applikációt. A felhasználók 1/3-a ugyanis minden nap szórakozik a különböző lencsék kipróbálásával. Ez a hirdetéstípus ebből következően egy szponzorált lencse létrehozását jelenti, ami a márkádhoz kötődik, és így ezzel is fotózkodhatnak a júzerek. A személyreszabott lencséd a többi között jelenik meg, így könnyen elérhető a Snapperek számára.

közösségi média felületek

Forrás: Wallaroo Media

3. Sponsored Geofilters: Ez azt a lehetőséget nyújtja a felhasználók számára, hogy a Snap-jeikre rá tudnak húzni egy földrajzi filtert. Ez lehet akár egy konkrét üzlethelység vagy akár egy egész országra utaló filter is.

4. On-Demand Geofilters: Ez számít a belépő szintnek a Snapchat hirdetéseknél, ezt ugyanis már 5$-ból is tudod hirdetni. Az On-Demand Geofilterek hasonlóak a Sponsored Geofilterekhez, annyi a különbség, hogy sokkal kisebb földrajzi területre és korlátozott időre (akár 1 órára) is be lehet állítani az elérhetőségét. Például egy esemény promóciójához tökéletes választás lehet számodra.

5. Snap To Unclock: ez egy offline formában megjelenő Snapcode-ot jelent, ha úgy tetszik, „Snap-esített QR kódok”, melyek billbordokon vagy akár kávés poharakon is megjelenhetnek. Ezt a user befotózza vagy bescanneleni a Snapchat applikációval, és így a titkos Sponsored Geofiltered vagy Lencséd szerencsés birtokosa lesz.

2017 júniusától vált elérhetővé a Snapchat Ads Manager, mely egészen hasonló a Facebook hirdetéskezelőjéhez, hiszen ugyanúgy ki tudod választani a kampánycélokat és tudsz célcsoportokat szerkeszteni. Itt is lehetőség van a demográfiai és érdeklődés alapú célzásra, melynek köszönhetően akár lookalike-közönséget, email vagy mobil ID alapú remarketing listát is létre tudsz hozni. Természetesen a hirdetések analitikája is elérhető a felületen, így a kezedben tarthatod hirdetéseid menedzselését.

Tumblr

A Tumblr már egy 10 éves múlttal rendelkező platform, melyen a felhasználók mikroblogot írnak, és képeket, videókat, idézeteket oszthatnak meg. Egy érdekes adat az Adobe’s Social Intelligence Riportja szerint, hogy a felhasználók 70%-a itt tölti el a legtöbb időt online, így nem is csoda, hogy a brandépítés egyik vezető közösségi felületévé vált, valamint fontos tudni, hogy a userek közel 70%-a az Y generáció tagja, így ennek tükrében érdemes a hirdetéseidet kialakítani.

Amennyiben itt szeretnél promotálni, három típus közül választhatsz:

1. Sponsored Post: a userek kezdőlapján megjelenő blogposzt, ami organikus tartalom érzetét kelti, így nem szakítja meg a Tumblr-élményt. Ezeket a hirdetéseket is lehet célozni demográfiai, lokáció és/vagy érdeklődés alapján, illetve a Yahoo-val is össze lehet kötni a nagyobb elérés reményében.

2. Sponsored Video Post: Ez tulajdonképpen natív videó hirdetést jelent, ami ugyanúgy jelenik meg, mint a szponzorált poszt. Fontos előnye, hogy automatikusan lejátszódik, és akkor sem tűnik el, ha elgörgetne a felhasználó, ugyanis a képernyőmozgással együtt a videó is megy lejjebb, hogy még inkább megragadja a fogyasztó figyelmét. Ezáltal növelheted a brand awarenesst, az ad recallt és akár a vásárlói költéseket is.

3. Sponsored Day: Ez egy olyan hirdetési lehetőség, ami során a márkád logója és egy kis szlogen vagy hashtag kikerül a célközönséged főoldalára 24 órára, melyre, ha rákattintanak, akkor egy új oldalra érkeznek, itt pedig egy általad testreszabott tartalommal találkoznak. Ebben az esetben érdemes azt a taktikát követni, hogy az üzenetednek csak egy kis szeletét tűzöd ki a főoldalra, aminek a lényegi folytatását a kattintást követően ismerhetik meg a felhasználók. Elemzések szerint ezzel a hirdetéstípussal, amennyiben megfelelő a célzás, kétszeresére lehet növelni az ad recall-t és a vásárlási szándékot azok körében, akik látnak egy ilyen kampányt.

Természetesen a Tumblr is rendelkezik hirdetéskezelővel, így itt is pontos analitikák mentén optimalizálhatod egyre hatékonyabbá a hirdetéseidet.

6. Pinterest

A Pinteres alapvetően egy képmegosztó portál, amelyet böngészve a felhasználók elmenthetnek egyes ötleteket, vagy rájuk kattintva bővebb információk birtokába juthatnak. Azért hasznos ez a platform üzleti szempontból, mert a mentett ötletek, vagyis pinek 75%-a valamilyen vállalat által közzétett tartalom, valamint naponta 2 millió terméket mentenek el világszerte saját gyűjteményükbe a userek. További pro érv a Pinterest mellett, hogy a felhasználók közel 90%-a amiatt vásárolt meg egy terméket, mert előtte látta Pinteresten. Egy átlagos Pinterest vásárlás értéke 50$, ami a legmagasabbnak számít a többi social csatornával összevetve.

közösségi média felületek

Forrás: neilpatel.com

Rossz hír azonban, hogy a Pinterest hirdetések egyelőre csak az USA-ban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Írországban, Ausztráliában és Új-Zélandon érhetőek el.

Az egyetlen hirdetési lehetőség a Promoted Pins opció, ami olyan típusú hirdetés, mint a Facebook post boost. Itt is te választhatod ki a kampányok célját, amely lehet brand awareness, engagement (repinning, clicking, closeup), traffic, applikáció letöltés vagy videónézettség. A hirdetés sikeressége érdekében érdemes jó minőségű kreatívokat párosítanod az adott kampányhoz, mivel, ahogyan az Instagram marketing esetében is tapasztalhattad, a kitűnő minőség akár 80%-kal is növelheti az olvasási hajlandóságot.

Miután létrehoztad a business accountod, már csak ki kell választanod az általad hirdetni kívánt Pin-t, és már be is állíthatod a célzást érdeklődés és kulcsszó alapon. A Pinterest segítségedre van ebben, hiszen mindig ad a kiválasztott Pin-edhez kapcsolódóan javaslatokat arra vonatkozóan, hogy mik a legkeresettebb kulcsszavak az adott kategóriában, majd ezt követően természetesen demográfia és lokáció alapon is pontosíthatod a célzásod.

Egy másik lehetőség, hogy a Facebookhoz hasonlóan, itt is létrehozhatsz Egyéni és Lookalike közönséget egyaránt. Ha pedig már elindult a hirdetésed, konverziókövetésre is alkalmad nyílik, azaz figyelemmel kísérheted, hogyan alakulnak az egyes teljesítménymutatóid, mint például a feliratkozás, az oldalnézettség, a vásárlások vagy az újrapinelések száma.

A Pinterest kapcsán fontos leszögezni, hogy ez a felület egy keresőmotor is egyben, így amennyiben rendelkezel SEO-s tudással, azt ezen a felületen is kamatoztathatod. Ha pedig nem neveznéd magad a keresőoptimalizálás királyának vagy királynőjének, akkor két hasznos tanáccsal tudok szolgálni számodra.

  1. Érdemes kulcsszó kutatást végezned a Pinteresten belül, hogy megtudd, a te kategóriádban melyek a legkeresettebb kulcsszavak, illetve melyekben van nagy lehetőség.
  2. Miután megvan a kulcsszavad, érdemes beleírni az accountod nevébe és leírásába egyaránt, mert így nagyobb eséllyel fogsz megjelenni a keresőmotor súgójában.

7. Yelp

Elérkeztünk a Yelp lokáció alapú weboldalhoz és applikációhoz, ami a tartózkodási hely szerint mutatja meg a helyi cégeket, vállalkozásokat, például éttermeket, fodrászatokat és szórakozóhelyeket egyaránt. A 25-34 éves korosztály a legdominánsabb ezen a platformon, ugyanis ők azok, akik leginkább innen tájékozódnak a helyválasztás előtt. De, ami a lokális elhelyezkedésnél is fontosabb, az a többi fogyasztó személyes értékelése az adott vállalkozással kapcsolatban, hiszen a Nielsen 2014-es kutatásából is kiderült, hogy az ilyen típusú döntéseknél a felhasználók 78%-a támaszkodik mások véleményére, így emiatt egyre népszerűbbé vált a Yelp alkalmazás is.

Ez a csatorna kizárólag lokáció alapú hirdetéseket biztosít számunkra.

Megjelenhetünk a keresőmotor súgójában szponzoráltként, vagy akár egy versenytárs cég oldalán is alternatívát nyújtva a felhasználónak.

8. Trip Advisor

A Trip Advisor hasonló az előbb megismert Yelp-hez, abban különbözik csupán, hogy ennek a fókuszában kizárólag a különböző szálláshelyek és éttermek állnak.  Ezen a felületen egyetlen promóciós lehetőséged van, mégpedig, hogy kiemelésre kerüljön vállalkozásod, amennyiben egy user rákeres egy adott lokációra. Ebben az esetben egy PPC kampány zajlik, azaz csak a kattintások után kell fizetned hirdetőként.

közösségi média felületek

Forrás: Unicornomy.com

Konklúzió

Amennyiben tehát egy keleti piacon szeretnél mozgolódni, ahol nem a Facebook vagy az Instagram a vezető platform, esetleg egy fiatal célcsoportot szeretnél valamilyen újdonsággal megszólítani, ne ess kétségbe, hiszen láthatod, hogy számos lehetőség adódik a közösségi média marketing tudatos kiterjesztésére. Tudd pontosan, hogy ki a célközönséged, és milyen üzenetet szeretnél átadni számukra, hiszen ezek után már csak ki kell választanod a megfelelő felületet. Jó tesztelgetést, és sok sikert az új közösségi média hirdetéseidhez! Ha valamelyik csatornáról pedig szívesen olvasnál részletesebben, írd meg nekem kommentben! ?

1200 628 Pusztai Petra
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...