Kis Karácsony, Nagy Karácsony – Leállítsam a Kampányom?

Kis Karácsony, Nagy Karácsony – Leállítsam a Kampányom?

Hirdetés karácsonykor? Van, aki leállítja, van, aki érintetlenül hagyja. Van, aki szöveget cserél, vagy bideket módosít, és van, ahol ilyenkor is iszonyat pörgés van (rátok nézek, ételfutárok). Sok fióknál felmerül viszont a leállítás lehetősége. Mit tegyen ilyenkor az okos kampánymenedzser?

Fusson a kereső hirdetés karácsonykor is! (Többnyire.)

A legtöbb általános vállalkozás (értsd: azok, akiknél karácsony napja nem aktív valamilyen különleges okból) komoly forgalomcsökkenést tapasztal a nagyobb ünnepnapokon. Ez teljesen normális, bejglit eszünk és csillagokat szórunk, miért épp ma keresnénk rá a lábgomba kezelésére, vagy az autóhitelekre? Logikus lenne, de azért mégsem teljesen így van.

De ha elfogynak a keresések, az miért jelentené azt, hogy le kell állítanod a hirdetéseket? Hála égnek ilyen szempontból a Google Ads kampányoknak van az az önszabályozó mechanizmusa, hogy ha nincs keresés, nincs megjelenés. Ha viszont van keresés, miért ne jelenj meg?

Van logikus oka, hogy bekapcsolva hagyd a kereső kampányokat.

Van, aki nem ünnepli a karácsonyt

Ha Izraeli utazásokat árulsz zsidó vallású embereknek, akkor valószínűleg úgysem akartad leállítani a kampányaidat. De ha fitnesz termed van, elektronikai webáruházad vagy e-könyveket árulsz, biztos lehetsz benne, hogy a közönségedben vannak zsidók, muszlimok, buddhisták, illetve karácsonykárosultak és szaloncukor gyűlölők, akiknek ez egy olyan nap, mint a többi. Nincs okod arra, hogy ne szolgáld ki az ő kereséseiket.

Nem áll le az élet

Karácsony napja is hosszú, és bizonyos problémák vagy kérdések bármikor megszülethetnek. Semmi okunk feltételezni, hogy ilyenkor ne juthatna eszébe valakinek rákeresni a cégünk fő problémájára, még akkor se, ha épp egy B2B közönséget célzunk. Ugyan fura elképzelni, hogy pont ezen a napon keresne rá valaki arra, hogy „céges beléptető rendszer”, de ha nem lesz keresés, nem lesz megjelenés. No para.

Néhány probléma/vágy felerősödhet

Egész nap otthon. Családtagok. Idő. Gondolkodás. Ez nem mind csak a felhőtlen flow élményt és kapcsolódást jelenti… Lehet, hogy most végre van idő szembenézni, hogy penészedik a fal, vagy hogy a gyereken feszül az összes ing, hogy jó lenne jövőre már saját lakásban ünnepelni, és már nagyon kellemetlen tovább hízni, amire kéne valami megoldás. Ezek a problémák/vágyak már csak attól felerősödhetnek, hogy van időnk gondolkozni rajtuk. Emellett ott vannak a karácsony szomorú, speciális gondjai. Magány, társtalanság, családi viszályok, rossz anyagi körülmények, általános hiányérzet, stb. Figyelem! Légy nagyon óvatos ezeknek az érzéseknek a kezelésében, mert kárt tudsz okozni ilyenkor egy rossz hirdetéssel. Ne írd le a hirdetésben azt, amit nem mondanál egy hasonló helyzetben levő barátod szemébe.

Ráadásul végre még időnk is van..

Ha van időnk, lehet böngészni a netet, kütyüket nézegetni, fotót előhívatni, szerelőt intézni, összehasonlításokat nézni, stb. Ez lehet egy fontos kapcsolatfelvételi pillanat akár egy olyan közönséggel is, akiket egyébként nem lehet elérni.

A kivétel: Megváltozott motiváció és a megtérülés

Ha a kampányod nagyon ROI vagy konverziós költség érzékeny, fontos számolni azzal, hogy a keresési motiváció egész más lehet ezen a napon. Lehet, hogy a „futócipő” keresőszó az év többi napján tök jól konvertál, de megnő a „csak úgy nézelődők” aránya, amiből még később sem biztos, hogy üzlet lesz. Ha még nincs adatod, de gyanítod, hogy ez a fajta viselkedés várható, és nem engedheted meg magadnak a ROI ingadozást, csökkents a bideket. Leállítani csak akkor érdemes a kampányokat, ha adatokkal bizonyíthatóan semmi értelme hirdetni – de ezt nem hiszem.

Display és Remarketing hirdetések

Minden olyan marketing megoldással, ami nem inbound, extra óvatosan kell bánni karácsonykor. Nyomulósnak, agresszívnek tűnhet, ha karácsony napján, nézelődés közben folyamatosan autólízing ajánlatok jönnek szembe. Az extra érzelmi állapot miatt még az ingerküszöb is alacsony lehet. Ha a hirdetésed vagy az üzleted olyan, hogy a „karácsonykor aztán végképp ne gyertek nekem ezzel” elképzelhető reakció rá, inkább állítsd le a Display hirdetéseket.

Gondolatok a karácsonyi felkészüléshez

Fontold meg egy kis extra akció vagy ajándék használatát… Egy kis csavarral

24-25-én mindenkinek a karácsony jár a fejében… Vagy azért, mert elege van belőle, vagy azért, mert ünnepel (csak épp megpihent). Ha tudod, mi jár a másik fejében, az mindig jó pillanat egy kikacsintásra. Ezeken a napokon adhatsz egy kis akciót, vagy extra ajándékot azoknak, akik „még a karácsonyi forgatag közepén is eljutottak a honlapra” (nem karácsonyra 😉 ).

Légy felelősségteljes – Ne okozz fájdalmat

A karácsony nem csak a szeretet és a csillogás ünnepe, hanem sokak számára a magány, vagy az önostorozás ünnepe is. Ezt a szomorú tényt mi sem bizonyítja jobban, mint az öngyilkossági statisztikák. Ezért egy felelős hirdetőnek érdemes egy kicsit gyengédebben közlekedni az emberek lelki világában ezen a napon. Lehet, hogy az év többi napján jól működik az a hirdetésszöveg, hogy „félsz, hogy örökre egyedül maradsz?” vagy hogy „szenvedsz az alakodtól?”. Karácsonykor viszont egész más érzelmi reakciókat vált ki. Én kerülném a negatív érzelmeket ezen a napon. Kis figyelmesség – emberileg rengeteget jelenthet, de még talán üzletileg is.

Maradj a háttérben – ez a nap tényleg nem a vásárlásról vagy a cégekről szól

Aki ezt elfelejti, az rosszul jöhet ki a karácsonyi reklámozásból. Még ha keres is az ügyfél, még ha fontos tartalmat is mutatsz, még véletlenül se éreztesd, hogy te lennél a nap fénypontja. Ezen a napon akkor könnyű hozzád kapcsolódni, ha bizalmat, reményt és türelmet sugárzol magadból. Ráér a vásárlás, kutakodás, választás, te ott leszel.

Összefoglalásként:

Nyugodtan hagyhatod futni a kereső kampányod, úgyis szabályozza önmagát. Display kampányokkal légy óvatos – nem kifizetődő a nyomulós hirdetés karácsonykor. Mindenképp nézd át a karácsonyi hirdetés szövegek tartalmát még ma, és képzeld el, hogy a karácsonyi különbözőképp megélők hogyan reagálnának rá. Kétség esetén inkább légy könnyed, pozitív, reményteljes.

Boldog karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kívánok! ?

1200 628 Schillinger Zsuzsanna
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...