Facebook hirdetés képméretek 2019 – és néhány trükk

Facebook hirdetés képméretek 2019 – és néhány trükk

Facebook hirdetés képméretek 2019 – és néhány trükk 1024 576 Pusztai Petra

Bármennyire is azt gondolnánk, hogy egy Facebook hirdetéshez kiválasztott kreatívnál a dizájn vagy a márka által közvetített üzenet kapja a fő hangsúlyt, a Facebook hirdetés képméretek szabályozásáról sem szabad elfeledkeznünk. Ha nem szeretnéd, hogy a kampányod alulteljesítsen, akkor ez az egyik legfontosabb, amire figyelned kell a tervezéskor.

A Facebook nagyon sok irányelvet és szabályt fogalmaz meg a kreatívokkal kapcsolatban – most azonban koncentráljunk a hirdetési formátumok méretezésére és használatára.

Ha csak az általános érvényű ökölszabályt keresed, akkor íme:

1200 x 628 pixel

amit használni érdemes. Ennél azonban lehet sokkal szofisztikáltabban és eredményesebben is csinálni a dolgot…

Először is fontos tisztázni, hogy a legtöbb esetben nem elérhető minden hirdetési típus, ugyanis ez a kiválasztott kampánycél, optimalizálási alap és hirdetés elhelyezés függvénye. Ez a triumvirátus határozza meg, hogy mik közül tudsz majd választani. Lássuk, hogy jelenleg milyen formátumokat biztosít számunkra a Facebook és ezeket milyen esetben érdemes használni.

Facebook hirdetés képméretek

Önálló kép

  • Képarány: 1.91:1
  • Felbontás: min. 1200 x 628 px
  • Fájlméret: max. 30 MB

Egyszerűségéből adódóan a leggyakrabban használt és a legtöbbek által ismert hirdetési típus az önálló kép. Ezzel van a legkevesebb macera, ugyanakkor a hirdetések rengetegéből ez tűnik ki a legkevésbé. Persze egy átütő, nem mindennapi képpel jól tudnak futni, márkaépítésre vagy a termékeid bemutatására alkalmasak lehetnek. Viszont ha csak az ingyenes stock fotókra tudsz hagyatkozni, akkor inkább válassz egy érdekesebb reklámtípust…

Slideshow

  • Időhossz: max. 15 másodperc
  • A képarányt automatikusan az első kép határozza meg, de 3 beállítás elérhető manuálisan: négyzetes (1:1), téglalap (16:9) vagy függőleges (2:3)
  • 3-10 db kép/videó

Ha vannak szuper képeid, amik együttesen jobban átadják a márkád üzenetét, és szeretnél egy gyorsan betöltődő videó hirdetést, akkor a fotókból készülő slideshow a tökéletes választás számodra. Ne görcsölj drága videók gyártásán, ha nincs rá idő vagy elég nagy büdzsé, akkor inkább válaszd ezt a formátumot, hiszen pár perc alatt össze tudod dobni, és még figyelemfelkeltésben is remekül fog teljesíteni, hiszen interaktív audiovizuális élményt nyújt a célcsoportod számára.

Emellett nagyszerű lehetőség, hogy a termékeidet akár hangulatfotókkal, akár a mindennapi használatban lőtt képekkel mutasd be, így megadod azt a segítséget a potenciális fogyasztódnak, hogy könnyebben el tudja képzelni, hogyan és miben segítenék őt a termék egyes funkciói.

Facebook hirdetés képméretek
Slideshow ad

Videó

  • Videó méret: max. 4 GB
  • Videó min. hossza: 1 másodperc
  • Videó max. hossza: 240 perc

Rengeteget hallottunk arról, hogy a Facebook algoritmusa előnyben részesíti a natív videós tartalmakat, valamint a hirdetések esetében is szépen muzsikálnak. Az Instagram esetében ez a tény megdőlni látszik, ugyanis a legújabb algoritmus már nem tulajdonít prioritást a videó formátumnak a képpel szemben…

Sokkal inkább az érdeklődési körödet veszi alapul a korábbi micro-engagement-jeid alapján, azt, hogy milyen kapcsolatban állsz adott felhasználókkal (kik azok, akiket gyakran megjelölsz a képeken, kiknek a képei alá kommentelsz, stb). Valamint a legújabb verzió már előnyben részesíti az up-to-date posztokat, és kevésbé mutatja az egy héttel ezelőtti képeket – a felhasználók legnagyobb örömére.

Ha pozitív visszajelzések érkeznek az Insta felhasználóktól, akkor valószínű, hogy a Facebooknál is számíthatunk hasonló trendekre. Jelenleg még nyugodtan használd a videós hirdetéseket, hiszen ez a típus kiváló lehetőség márkaépítésre, különösen, ha a storytelling technikát alkalmaznád a customer journey elején vagy akár a vásárlás előkészítésének fázisában.

Egy másik területen is érdemes lehet megfontolni a videós reklámok alkalmazását. Ez az úgynevezett TRP Buying, amikor is kiegészítheted a TV reklámokat online hirdetésekkel – mindezt pedig a Nielsen mérése által össze is tudod hasonlítani különböző mutatók mentén. Itt is hónapokra előre betervezheted, hogy mikor fussanak le a hirdetéseid Facebookon és Instagramon, ez egy komoly, integrált marketing kampány esetén nagy segítség lehet. Akár azt is megteheted, hogy az Insta és FB kampányaiddal kitöltöd a TV kampányok közti üresjáratokat, vagy megtámogathatod az éppen futó TV-reklámokat…

Carousel

  • Kártyák felbontása: min. 1080 x 1080 px
  • Kártyák képaránya: 1:1
  • 2-10 db kártya

A Carousel hirdetés egyre népszerűbb a sokoldalú felhasználási lehetőségek miatt. Az egymás mellett megjelenő kis kártyák segítségével elmagyarázhatunk egy folyamatot, vagy elmesélhetünk egy történetet a kreatívokon keresztül. De akár több terméket, vagy egy kiválasztott termék több funkcióját, több oldalát is bemutathatjuk. Mivel minden kártya egyedi landing oldalakra irányítható, nagyszerűen lehet szegmentálni a közönséget a termékek, termékkategóriák vagy az értékajánlatok mentén. Az egyik legjobban strukturált és leglátványosabb hirdetési forma a Carousel, ha kellő időt fordítasz minden egyes kártyára és az együttes látványuk tökéletesítésére.

Collection

  • Fő kép felbontása: min. 1200 x 628 px
  • Termékfotók felbontása: 600 x 600 px
  • Csak mobilon futó hirdetés

A Facebook hirdetés képméretek a Collection hirdetés esetében egy kicsit trükkösek, mert ez egy két részből felépülő formátum. A felső résznél kiválaszthatod, hogy képet, slideshowt vagy videót szeretnél használni. (Ezek paraméterei a korábban leírtakkal megegyeznek.) Az alsó résznél pedig 4 terméket tudsz feltüntetni. Természetesen akkor leszel a legeredményesebb, ha a két rész összhangban van egymással; például a videóban szereplő termékeket emeled ki az alsó kártyáknál. Így ha megtetszett a usernek a portékád a felső részben, már egyből le is tudja csekkolni a webshopodban vagy a landing page-en a részleteket.

Facebook hirdetés képméretek
Collection ad

Leginkább a meggyőzés és a vásárlás előkészítés fázisában érdemes használnod ezt a hirdetéstípust, valamint a különlegesebb, szezonális ajánlatok esetében is szép számokat remélhetünk, amennyiben megfelelően végeztük el a célzást és az optimalizálást.

Canvas

  • Canvasen belüli kép felbontása: 1200 x 628 px
  • Canvas videó hossza: max. 2 perc
  • Csak mobilon futó hirdetés

A Canvas hirdetés egy azonnal betöltődő teljes képernyős élményt nyújt a felhasználóknak a mobiltelefonjukon. Ha úgy tetszik, egy mini landing page-ként is megfogalmazhatjuk, így ha a weboldalad retek-faktora kényelmetlenül magas, akkor érdemes inkább egy Canvasra irányítanod a forgalmat.

Ugyanez érvényes abban az esetben, ha a hirdetésed és a weboldaladon történő vásárlás közé egy közbenső lépcsőfokot még szükségesnek érzel beiktatni, mert segíti a leendő vásárlót a meggyőzésben – sok ilyen esetet látunk a napi hirdetési gyakorlatban.

A Canvas lehetőséget nyújt a terméked kreatív bemutatására, hiszen a képek mellett videót, carouselt és gombokat is be tudsz ágyazni, valamint több információt tudsz átadni ennek segítségével, mint pusztán a képi vagy videós hirdetésekkel – ott ugyanis korlátosak a szöveges keretek.

Az edukáció mellett tehát a vásárlásösztönzésre, motiváció ébresztésre is tökéletes platform a Canvas.

Nyerő kombinációk és trükkök

Most, hogy megismerted az elérhető hirdetési formátumokat, íme néhány tipp, hogy a helyes képméretezés mellett milyen kombinációban érdemes őket használnod a céltól függően:

Carousel + Videó = Figyelemfelkeltés

Ha fel szeretnéd hívni magadra a hideg közönség figyelmét, akkor egy videós carousel hirdetés lesz a legjobb választás számodra, melynél a kártyák egymás folytatásai. Ennek segítségével ugyanis remekül tudod irányítani a userek figyelmét, és végig tudod vezetni őket egy általad megalkotott történeten.

Facebook hirdetés képméretek

Videó + Canvas = Márkaépítés

Ha már felkeltetted a célcsoportod érdeklődését, akkor megkezdődhet a brandépítés folyamata, a legfontosabb márkaüzenetek átadása. Erre egy videó hirdetés például tökéletes, amely a komolyabb érdeklődőket egy Canvasra irányítja át. A videónézés közben ugyanis értékes másodperceket töltenek a felhasználók a márkáddal, megismerik a legfontosabb értékeit, kialakul egy benyomás róla, mely ha pozitív, akkor információs vágyat fog kelteni a célcsoportod tagjaiban.

Collection + Canvas = Vásárlásösztönzés

Ezt a párosítást egy közepesen felmelegített közönség esetében érdemes alkalmaznod, azaz olyanoknál, akik már ismerik a márkádat, túl vannak pár engagementen, és a vásárlási döntési folyamatuk már a megfontolás fázisában tart. A Collection ad felső részében használj egy hangulatvideót a termékeid megjelenítésével, az alsó részben emeld ki ezeket a termékeket, majd irányítsd őket egy Canvasra, ahol bemutatod a legfontosabb USP-ket és meggyőzöd a felhasználót a vásárlásról.

Voilá – minden adott, hogy kiválaszd a megfelelő kreatívokat a megfelelő felbontásban és méretben, valamint hogy taktikailag helyesen használd őket. Ha további technikai paraméterekre vágynál, akkor a Facebook hirdetési guide-ja segítségedre lehet, ha azonban inkább kreatív inspirációra lenne szükséged, akkor a Creative Hub-on a helyed!
Hirdetészerkesztésre fel, sok sikert és kommentek, kérdések welcome!

Érdekel a véleményed:

RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
A LEGFRISSEBB GROWTH HACKING TRÜKKÖK A POSTLÁDÁDBA HETENTE EGYSZER - HOGY NE MARADJ LE A VERSENYTÁRSAK MÖGÖTT!
Munkanapokon 9.00 és 18.00 óra között elérsz bennünket az alábbi telefonszámon:
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
Elolvastam és megértettem az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ rendelkezéseit.
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
Elolvastam és megértettem az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ rendelkezéseit.
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
Elolvastam és megértettem az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ rendelkezéseit.
Online B2B marketing kurzus
Ingyenes
Öt napos email kurzus az online B2B marketing rejtelmeiről. Hirdetésektől a tartalommarketingig, méréstechnikától az automatizációig.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
Elolvastam és megértettem az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ rendelkezéseit.
Facebook Hirdetési Trükkök
Ingyenes
Haladó szintű B2C és B2B hirdetési technikák azoknak, akiknek nem játék a Facebook hirdetéseik teljesítménye...
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
Elolvastam és megértettem az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ rendelkezéseit.
25 Haladó hirdetési technika
Szeretnék elsőként értesülni a 7Blog legújabb cikkeiről.
Esettanulmány
Online marketing
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
Elolvastam és megértettem az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ rendelkezéseit.
MKB Eurolízing
Kérlek add meg, hová küldhetjük az esettanulmányt:
Fellebbezési minta
Törölt Facebook hirdetési fiók
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
Elolvastam és megértettem az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ rendelkezéseit.
100% Ingyenes letöltés
Kérlek add meg, hová küldhetjük el a fellebbezési mintát:
Online szövegírás kurzus
Ingyenes
7 napos e-mail-kurzus a szövegírás rejtelmeiről. Szlogenektől a cikkírásig, helyesírástól a vázlatkészítésig, és tovább...
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
Elolvastam és megértettem az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ rendelkezéseit.