4 Adwords kampánystruktúra – Stratégiaalkotás felsőfokon

4 Adwords kampánystruktúra – Stratégiaalkotás felsőfokon

Az utóbbi időben sok kérdést kaptunk arra vonatkozóan, hogy milyen struktúrát válasszon egy hirdető AdWords kampányok/fiókok felépítéséhez. Rengeteg szerkezet létezik, amolyan axiómának számít, hogy ahány kampánymenedzser, annyi Adwords kampánystruktúra. A 7Digits berkein belül is többen több fajta struktúrában hiszünk és ez így is van rendjén.

A stratégia megléte talán a legfontosabb, de a kivitelezéskor mindenképp szükség van bizonyos rugalmasságra – adott esetben lehet és kell is változtatni a már bevált recepten. Olyan ez, mint a hétvégi grillezés: A húsokat lehet alig, közepesen vagy teljesen átsütni, a kérdés az, hogy neked hogy ízlik a legjobban.

Fektessük le az alapokat

Mint már említettem, mindig kell egy kiinduló recept, nevezzük ezt esetünkben jól átgondolt és felépített stratégiának. Át kell gondolnunk, milyen kialakítással tudjuk a legtöbbet kihozni a marketing céljainkból.  De mielőtt nekiugrunk, gyorsan vegyük még át, milyen részekből is áll egy Adwords kampány:

  • Kampány: A legmagasabb szint, magába foglalja a hirdetéscsoportokat, a hirdetéseket, a kulcsszavakat és a landing oldalakat. Érdemes őket tematizálni a későbbi átláthatóságért.
  • Hirdetési csoport: Egy kampányon belül akármennyit létre lehet hozni belőlük. Azonos tematikájú kulcsszavakat érdemes ebbe az egységbe csoportosítani.
  • Kulcsszavak: Aktiválják a hirdetéseinket különböző egyezési típusok szerint.
  • Hirdetések: Kétszer 30 és 80 karakteres szövegek, amik megjelennek a keresési kifejezésekre. Ezekből érdemes többet létrehozni, és ún. A/B teszteléssel mérni az eredményeket.
  • Landing oldalak: Ide irányítjuk a látogatókat a hirdetésekből, ezért érdemes mindig a hirdetéshez kapcsolódó legrelevánsabb tartalommal várni őket.

Minden kezdet nehéz?

Tervezgethetünk napestig, ha a valóságban senki nem keres a kulcsszavainkra – ezért minden AdWords kampánystruktúra felépítése egy alapos kulcsszókutatással kezdődik. Egy hétvégi grillezés szervezése is előkészülést és utánajárást igényel – meg kell találnod a sütéshez szükséges eszközöket, alapanyagokat, kell faszén, vagy gázpalack is.

Szerencsére rengeteg ingyenes kulcsszókutató program létezik, a legkézenfekvőbb a Google beépített kulcsszótervezője, ami tökéletes kiindulópontot adhat az AdWords kampányodnak.

PRO TIPP: Mi ügynökségen belül az Ubersuggest eszközét is szeretjük használni, amit nemrég Neil Patel vásárolt meg – nem véletlenül.

Adwords kampánystruktúra variációk

Ez a lényegi rész: Nagyjából végtelen számú struktúrát elő lehet állítani, de cikkünkben foglalkozzunk néggyel, amit már ma is adaptálni tudsz a vállalkozásodban:

  • Kulcsszóegyezési típus szerinti strukturálás
  • Weboldal felépítésnek megfelelő strukturálás
  • SKAG (Hogy mi?)
  • Vásárlási fázis szerinti struktúra

Egyezési típus szerinti bontás

Kinek jó: Ezt a felépítést akkor szoktuk használni, amikor limitált a költségkeretünk, mert itt biztosítani tudjuk, hogy a pontos keresések szolgálják ki a legtöbb hirdetésmegjelenést.

Így csináld: Ebben a kampányfelépítésben minden kulcsszó két különböző kampányba van csoportosítva: az egyikbe tesszük a pontos egyezésű kulcsszavakat, a másikba pedig az általános egyezés módosítóval ellátott szavakat.

Weboldal felépítésének megfelelő strukturálás

Kinek jó: Általában e-commerce weboldalak szokták alkalmazni ezt az Adwords kampánystruktúra variációt. Ha megfelelően van felépítve a webshopod, akkor neked valószínűleg ez lesz a leghatékonyabb módszer.

Így csináld: Itt a kampányok felépítését termékkategóriánként kell létrehozni, így egyszerűen befolyásolhatod, mekkora költségkeret jut egy-egy termékcsoportra. Ha már nincs grillszezon, egyszerűen lekapcsolod a faszenes hirdetési csoportot.

SKAG

Kinek jó: Profiknak, akiknek van ideje és gyakorlata

Így csináld: A SKAG (single keyword ad group) annyit tesz, hogy minden egyes kulcsszót külön hirdetéscsoportba szegmentálunk egyezési típusokkal együtt. Személy szerint én ezt a típust kedvelem a legjobban, mert egyszerűen ráhúzható a legtöbb kampányra.

A SKAG legfontosabb előnyei:

  • Könnyen adaptálható
  • Megnöveli a minőségi mutatót – Mivel minden kulcsszó külön csoportban van, így egyszerűbb a kulcsszót minél többször beleírni a hirdetési szövegbe, amitől a Google relevánsabbnak találja a hirdetésünket.
  • Megnő a CTR – Mivel specifikusan lettek megírva a hirdetések, mindenki pontosan azt fogja látni, amire keresett. Mindenki boldog.
  • Nő az átlagos pozíció
  • Megjelenési részesedés növekedése – A lenti metrikák növekedése mind-mind hatással van a megjelenési részesedésre. A jobb pozícióban történő hirdetésmegjelenéssel egyenesen arányosan a megjelenési részesedés is elkezd növekedni
  • Több konverzió – A magasabb átkattintási arány több kattintást jelent. A kattintási költség csökkenésével több érdeklődő fogja kevesebb kattintási költségen az oldaladat látogatni, ami több konverziót jelent. Igazi win-win szituáció.

A sok pozitívum mellett természetesen negatív oldala is van a SKAG-nak. Egy nagyobb kampány esetén akár 40-50 hirdetéscsoport is összejöhet egy kampányban, ami nehezebben átlátható. Továbbá egy ilyen struktúra felállítása időigényesebb is – minden kulcsszó esetén specifikus hirdetésszöveget kell írni, így a kampányok struktúrafelépítése akár kétszerannyi időbe is telhet.

Vásárlási fázis szerinti bontás

Kinek jó: Azoknak, akik nagyon jól ismerik a célcsoportjukat, és tudják milyen USP-t szükséges kommunikálni nekik.

Így csináld: Ebben az esetben a kulcsszavakat a vásárlási fázis szerint csoportosítjuk, így egyértelműen látható az is, hogy melyik vásárlási fázisra kell nagyobb büdzsét helyezni.

Egy termék esetében csoportosítsuk a kulcsszavakat egy érdeklődési, egy keresési és egy vásárlási fázis szerint.

Mondjuk el szeretnénk adni grillezéshez szükséges eszközöket. Tegyük fel, hogy a vásárlóink érdeklődnek a kerti grillezés eszközei, a grillsütők stb. iránt.

Az érdeklődési (első) fázisban a kereső magáról a termékről keres infókat. Végig veszi, mire van szüksége ahhoz, hogy két napos kajakómát kapjon. A kutatás során rátalál a kiszemelt grillsütőre.

A keresési (második) fázisban a felhasználó már a termék specifikációkra keres rá. Itt már nem elég azt mondanod, hogy árulsz sütőket. Rá kell mutatnod, hogy te sütőddel lehet elkészíteni A Tökéletes Stake-et.

A vásárlási (harmadik) fázisban a felhasználó az árra és a vásárlási helyszínre keres legtöbbször. Itt már nyert ügyed lehet, ha kommunikálod számára a megbízható és gyors házhozszállítást.

A kampányok indítása után már láthatjuk, hogy a felhasználók többsége melyik fázisban található és könnyen súlyozhatjuk a rendelkezésre álló költségkeretet ezek szerint.

És akkor melyik struktúrát használjam?

 Ahogy a cikk elején is írtam, ahány ember annyi AdWords kampánystruktúra létezik, így nincs egyértelműen se jó se rossz struktúra. Ahogy már a kampánystratégiákról  szóló cikkünkben leírtuk, az AdWords rendszerén belül nincsen előre megírt recept a kampány sikerességét illetően. Mindig azonosulni és alkalmazkodni kell a hirdetendő termékhez vagy szolgáltatáshoz és e mentén rugalmasan kialakítani a hirdetési stratégiát és ennek megfelelően a hirdetési struktúrát.

Ha még visszamérésekkel tökéletesre is csiszoljuk az adott termékre és piacra szabva a kiválasztott Adwords kampánystruktúra egészét, akkor egy idő után hátradőlhetünk és élvezhetjük a tökéletesen elkészített kampányunkat. Egy jó steak-kel szemben nem csak egyetlen estére, hanem hónapokra képes biztosítani a „Hű, de tele vagyok” érzést… 😉 Kérdések, vélemények, kommentek bátorítva! 

1200 628 Udvarhelyi Ádám
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...