Shopify fizetési lehetőségek – A teljes útmutató 2023

Shopify fizetési lehetőségek – A teljes útmutató 2023

A Shopify fizetési lehetőségek ilyen, vagy olyan beállítása komoly hatással lehet a konverziódra. Ha túl kevés az opció, akkor vásárlót veszíthetsz. Szám szerint, a Baymard Institute 2022-es kutatásában

a megkérdezettek 9%-a hagyta faképnél a kosarát, mert nem volt feltüntetve a preferált fizetési mód.

Ha túl sok a lehetőség, akkor igénytelen és túlzsúfolt lesz a checkout felület, és a vásárló a bőség zavarában fog kapitulálni. Segítünk megtalálni az arany középutat, mert az online fizetési megoldások helyes beállításában komoly kosármentési potenciál rejlik… Ezért most összevetjük a fő hazai fizetési módokat és elmantrázzuk a fizetéssel kapcoslatos statisztikákat, hogy ne a célegyenesben boruljon ki a terméked a kosárból!

Hazai webshop statisztikák

A Shopify webshop motor a fizetési lehetőségek széles skáláját kínálja, amelyek nagy része pár kattintással aktiválható is – már csak ezért is vigyázni kell, hogy ne ess túlzásba. A magyar piacon elérhető Shopify fizetési lehetőségek listáját itt találod, és ebben a hazai szolgáltatók (SimplePay, Barion) és néhány egyéb fizetési kapu (SaltPay, SaferPay) még fel sincs tüntetve.

Kontroll mindenek felett

Itthon az a gyakorlat, hogy jellemzően inkább kevesebb fizetési lehetőséget adnak meg a webshop tulajdonosok, hogy jobban kontroll alatt tarthassák a pénzügyeiket.

A Shopify fizetési lehetőségek átlaga 3-4, de előfordul az 5-6 opció is…

…ennél többet amúgy sem javasolt bezsúfolni a checkout felületbe. A legnagyobb hiba azonban az, ha kihagysz egy olyan fizetési típust, amit a piacod igenis szeretne ott látni a többi között.

Spórolás

Sok kereskedő itthon azért nem ad meg kártyás fizetési lehetőséget, mert a külsős fizetési szolgáltató tranzakciós díjaira még rájön a Shopify sarca is, ami 2-0,15% között mozog – minden külsős szolgáltató esetében. Egy ideális világban már Magyarországon is elérhető lenne a Shopify Payments – jelenleg ez a leggazdaságosabb fizetési lehetőség – de erre hazánkban még várni kell… Amikor azonban megérkezik, akkor a Shopify tulajdonosok egyetlen kattintásra lesznek a kánaántól!

Felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján válassz akkor a Shopify fizetési lehetőségek közül?

Ehhez először a magyar néplélek fizetési szokásait érdemes ismerni. Ez jó kiindulási alap, hogy a célközönségedhez leginkább illő checkout felületet tudd összehozni.

Az utánvét még mindig tarol

Az utánvétel és az előreutalás a mai napig a két legnépszerűbb – minden magyar webshopon, nem csak a Shopify fizetési lehetőségek között. (A magyar ecommerce piacon a Shoprenter 2022-es Nagy Webáruház Felmérésének adatai alapján.) Utánvételt a megkérdezettek 90%-a adott meg, banki átutalás lehetősége 83%-nál szerepel. 

Az online bankkártyás fizetés egyre népszerűbb

Bár az online bankkártyás fizetés a 3. helyre csúszott le, újabban feljövőben van. A webshop tulajdonosok 79%-a adta meg lehetőségként. A bankkártya szolgáltatónak fizetett díj tekintetében a megkérdezettek háromnegyede legfeljebb 1,49% jutalékot fizet, és csak 1% számolt be 3%-nál nagyobb díjról.

A digitális és mobiltárca csúcsokat dönt

A digitális és mobil tárcák népszerűsége várhatóan hazánkban is követi a nemzetközi trendeket. A Statista felmérése szerint csaknem az e-kereskedelmi tranzakciók felét így bonyolították le 2021-ben, és ez a szám 2025-re várhatóan 53%-ra kúszik fel. Ez tulajdonképpen a bankkártyás Shopify fizetési lehetőségek alakváltása, és a hazai piacon is csúcsra tör: a Simple fiókok száma hazánkban is átlépte már a 2,6 milliót.

Most, hogy tudjuk, mire lenne szükségünk, nézzük, mik a lehetőségek:

Shopify fizetési lehetőségek típusai

A Shopify fizetési lehetőségek kiválasztásánál érdemes tehát figyelembe venni a magyar piac főbb jellegzetességeit. Így az utánvétel, a banki átutalás és a SimplePay integráció must-have szereplője a checkout oldalaknak, ha biztos nem akarsz vásárlót veszíteni. Ugyanakkor számos egyéb olyan szolgáltató is van, akik nagyon kedvező tranzakciós díjakkal és egyéb, személyre szabott csomagokkal és mérésekkel tudják támogatni a munkádat, mint pl. a Stripe vagy a Barion. Ezeket szépen végigjárjuk, de előbb nézzük a fő kategóriákat:

Három nagy kategóriát különböztethetünk meg a Shopify fizetési lehetőségek terén:

  1. manuális fizetési lehetőségek
  2. fizetési szolgáltatók, bankkártyás fizetések
  3. kriptovaluta

1. Manuális fizetési lehetőségek

Ide tartozik minden, ami nem igényel harmadik feles fizetési szolgáltatót, vagyis az utánvét, de az előreutalás is ebbe a csoportba sorolható, mert manuálisan kell hozzáadni a boltodhoz. A Shopify rendszerén belül a Manual Payment Methods gombra kattintva tudod hozzáadni a Shopify fizetési lehetőségek manuális képviselőit, egészen konkrétan a Create custom payment method résznél adhatod meg az adatokat. 

Magyarországon, ahogy már említettük, az utánvétel és a banki utalás a két legnépszerűbb fizetési mód, így érdemes ezeket feltüntetni a boltodban. Tény, hogy az utánvétel kockázatot jelent a kereskedőknek, de érdemes ezt a bizalmat megelőlegezni a vásárló felé, illetve felszámolhatsz extra díjat is az utánvétes fizetési módért.

Az utalás és a készpénzes utánvét esetében nem kell tranzakciós díjakért aggódnod. Ugyanakkor utánvét esetében, bár a Shopify COD (cash on delivery) címszóval jelöli, nem csak cash, hanem mobil terminálos, és késleltetett online kártyás fizetésre is lehetőség van, ahol már élnek a tranzakciós díjak.

A Shopify fizetési lehetőségek manuális változatairól itt olvashatsz bővebben.

POS terminálok

A Shopify POS (Point of Sale) rendszerét is meg kell említenünk a Shopify fizetési lehetőségek listáján, ugyanis képes összekötni az online boltodat az offline üzleteddel. Sőt a termékedet piacon, vagy pop-up store-ban is árulhatod. Ellenőrizheted és követheted a rendeléseidet és készletedet, sőt mobil appból is lezongorázhatod az egész műveletet. Az alapverzió benne van a csomagod árában, a Pro verzió költségeiről itt tájékozódhatsz.

Alapjáraton 89 dollár/hó boltonként, de ez lokáció szerint eltérhet. Javasolt beszerezni továbbá egy Shopify által támogatott kártyaolvasót, de itt csekkolhatod, hogy a meglévő hardvereid közül, melyek kompatibilisek a Shopify POS rendszerével.

2. Shopify bankkártyás fizetés

A Shopify fizetési lehetőségek kiválasztásához és beállításához a Shopify külön videós útmutatót is készített, hogy segítsen a webshop tulajdonosoknak. Röviden összegezve 4 fő szempontot érdemes megvizsgálni: 

  1. földrajzi elhelyezkedés: nézz utána, hogy mely Shopify fizetési lehetőségek és  szolgáltatók támogatottak az adott országban
  2. célcsoport preferenciák: kutasd ki, hogy a vásárlóid mivel fizetnének, melyek az adott ország legnépszerűbb szolgáltatói
  3. megfelelés, szabályok: olvasd el az apróbetűs részt a fizetési szolgáltató ÁSZF-jében, hogy ne fuss bele korlátokba, pl. korhatáros termékeket nem minden szolgáltató enged vásárolni a felületén, illetve dropshipping esetében visszatarthatják a pénzed amíg be nem fut a vásárlóhoz a termék
  4. tranzakciós díjak: A Shopify fizetési lehetőségek latolgatása során értelemszerűen a szolgáltató által kirótt díjakkal is érdemes előre kalkulálni

Ezek alapján nézzük is a hazai piac 5 legelterjedtebb fizetési szolgáltatóját: 

SimplePay, a magyar bajnok

Regisztrációs díj*

49.000 Forint

Havidíj*

Nincs

Tranzakciónként minimum*

120 Forint

Tranzakciókénti százalékos díj*

0.59 – 1,29 %

*A tranzakciós díj mértéke egyénre szabott, ajánlatkérés során kerül meghatározásra. Nagyobb forgalom esetén pedig félévente-évente újratárgyalható. 

A SimplePay vitathatatlanul a Shopify fizetési lehetőségek magyar bajnoka, mely elképesztő népszerűségre tett szert az elmúlt években:

  • 24 000 SimplePay elfogadóhely
  • több mint 2,6 millió Simple fiók (közel félmillió új tag csak 2022-ben, ami 23%-os növekedés az előző évhez képest)
  • 16 000 kereskedő regisztrált az ökoszisztémába

A számok magukért beszélnek, de azért érdemes megemlíteni, hogy a SimplePay szolgáltatásai töretlenül az élvonalban vannak. A bankkártya elfogadás mellett lehetőség van innovatív fizetési megoldásokra is, amelyek rendesen megdobhatják a felhasználói élményt is. Ilyen például a Simple-fiókos fizetés,  a Simple gyorsfizetés alkalmazás, QR-kód alapú fizetési megoldások, instant transzfer vagy a push notification alapú fizetési lehetőség; a teljes listát itt találod.

Ez a gördülékeny felhasználói élmény jelentős pozitív hatással lehet a konverziódra. Ráadásul maximális biztonságot nyújt a SimplePay, ami a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak is megfelel. 

Ugyanakkor nem csak a vásárló, de a kereskedő számára is rendkívül hatékony a rendszer: az admin felületen folyamatosan nyomon követhetők a tranzakciók, és egy gombnyomással visszatérítést is tudsz índítani (a vevő számára rögtön visszautalhatod a pénzt, ha eláll a vásárlástól – ez a többi piaci szereplőnél egy jóval hosszadalmasabb folyamat.)

A csatlakozás díja 49 000 HUF. Egy account-hoz 5 domain kapcsolható.

Fontos: A fizetési applikációt nem találod meg még a Shopify fizetési lehetőségek applikációinak listájában, azaz nincs Simplepay for shopify app. Külön kell telepíteni, de nem rocket science.

PayPal, mindenki haverja

Regisztrációs díj

Nincs

Havidíj

Nincs

Rögzített díj

90 Ft

Tranzakciókénti százalékos díj

1,9 %

A PayPal az egyik legismertebb fizetési platform a nemzetközi színtéren. Az adatok elmentése után, egy kattintással fizethet is a vásárlód. A rendszer nemhiába népszerű: biztonságos és könnyen kezelhető, ideális felhasználói élmény nyújt.

A Shopify fizetési lehetőségek közül a PayPal-t egy pillanat alatt beállíthatod, csak be kell kattintanod a beállítások fizetési lehetőségek menüpontja alatt (Settings – Payment) az “Activate PayPal Express Checkout” részt.

Itt is lehetőség van több alternatív fizetési módra, mint pl. QR kódos tranzakciókra, de típusonként eltérő jutalékkal kell számolnod. Ezen a linken keresztül tájékozódhatsz a kereskedői árakról. 

A sima kártyás kifizetések jutaléka 1,90% + rögzített díj, ami jelenleg 90 HUF.

Jó hír, hogy se regisztrációs, se havi díjat nem kell fizetned.

Stripe, a preferált partner

Regisztrációs díj*

Nincs

Havidíj*

Nincs

Tranzakciónként minimum*

85 Forint

Tranzakciókénti százalékos díj*

1,2 – 2,5 %

A Stripe fizetési rendszere 2020 őszétől érhető el Magyarországon. Pár kattintással aktiválható a webshopodban és mellesleg a Shopify kiemelt partnere, ugyanis a Shopify Payments motorja is egyben. Könnyen a bolthoz pattintható: amint létrehoztál egy Stripe fiókot csak be kell jelentkezned a Shopify admin felületére és a beállítások (Admin&Settings) részben a third party payment providers lenyíló menüből kiválasztod a Stripe-ot. A Stripe fiókod adatai megadása után már aktiválhatod is a Shopify fizetési lehetőségek egyik leginnovatívíabb példányát. 

A Stripe nagy előnyei közé tartozik, hogy testreszabható a checkout felület, maximalizálja a konverziót és a legmodernebb machine learning technológiával teszi biztonságossá a fizetést és csökkenti ezáltal a csalás esélyét. 

“Convert more customers with Stripe.”

A Stripe súrlódásmentes checkout élményt nyújt és amit az elmúlt években letettek az asztalra az a konverzióoptimalizálás magasiskolája. A checkout flow minden eleme egy célt szolgál: a termék a vásárlódnál, a profit pedig nálad landoljon, és még élvezzétek is ezt a folyamatot.

A Stripe Elements viszi a UI részt, amivel személyre szabott fizetési módokat alkothatsz, a Stripe Radar a csalásmegelőzésért felel, a Link with Stripe elmenti a vásárlói adatokat, és még számtalan konverziónövelő és kereskedő-boldogító funkciót felsorolhatnánk (valós idejű hitelesítés, a legnépszerűbb lokális fizetési módok azonosítása, 30+ nyelven, 135+ péznemben), de tegye meg ezt helyettünk ez a videó, ami egy élő webshop példáján mutatja be, hogy miért is partner a Stripe a konverzióban. A beállítás pontos lépéseihez pedig csak menj végig ezen a videón:

Használati díj nincs, a tranzakciók után kell csak fizetned jutalékot a Stripe felé.

Jelenleg az alábbi tranzakciós díjakkal számolhatsz, de érdemes csekkolni az oldalukat, mert ez idővel változhat: 

  • Egyesült Királyság-ban bejegyzett kártyák: 2,5% + 85 HUF
  • Standard európai kártyák: 1,5% + 85 HUF
  • Link-kel mentett európai kártyák: 1,2% + 85 HUF

Természetesen a Stripe fizetés esetén is – akárcsak a Shopify fizetési lehetőségek mindegyik szolgáltatójánál -, érvényes, hogy nagy forgalomnál érdemes külön ajánlatot kérni, mert jóval alacsonyabb díjakat is kialkudhatsz. Összességében bivalyerős fizetési szolgáltatóról beszélünk, ami minden évben ledob egy-egy innovatív fintech bombát, úgyhogy

nem csak egy múló hype a Stripe.

Barion, a baráti áras

Regisztrációs díj

Nincs

Havidíj

Nincs

Rögzített díj

Nincs

Tranzakciókénti százalékos díj

0,5 – 1,5 %

A Barion az egyik legköltséghatékonyabb megoldás, ráadásul teljesen a piaci igényekre szabható, több nyelven, több pénznemben is elérhető. A többi szolgáltatóhoz hasonlóan, itt is, Barion fiók létrehozása és a kártya adatok elmentése után, egyszerűen, email címmel lehet fizetni.

A bankkártya mellett gyors transzfer és mobil fizetés is szerepel a lehetőségek között. Számos fizetési típus közül választhatnak a vásárlóid. Minden nagyobb betét- és hitelkártyán át fogadhatsz el fizetéseket, illetve olyan digitális tárcákon át is, mint a GooglePay vagy az ApplePay. Lépésről lépésre itt találod, hogyan kötheted be ezt a fizetési szolgáltatót. 

Nincs csatlakozási díj, havidíj, indulási vagy zárási díj, csak akkor fizetsz, ha bevételed van. De ahogy látni fogod, ennek más formában ugyan, de komoly ára lesz…

A tranzakciós díjak 1,5%-1% a kezdő csomagban, és 0,99%-0,5% az Advanced kereskedői csomagban, de itt is igaz, hogy átlagos kosárérték és értékesítési forgalom alapján lehetőséged van egyedi ajánlatot kérni és még kedvezőbb díjakkal működni. Ha pontosabb képet szeretnél kapni a díjakról, akkor a Barion kalkulátorával érdemes tenni egy próbát.

A Shopify fizetési lehetőségek egyik legkedvezőbb képviselőjének alacsony árai mögött egy egyedi üzleti modell áll:

A webshopod adatainak felhasználása miatt ilyen alacsonyak a Barion díjai!

A Barion Pixel egy követőkód, amit ha elhelyezel a webshopodban összegyűjti a vásárlói eseményeket. A Google Analytics és a Facebook Pixelhez hasonlatos és számos értékes információval szolgálhat a kereskedők számára.  Full pixel integráció esetén, akár 0,5%-os tranzakciós díjig is lemehetsz, ez a verzió a felhasználó hozzájárulásával marketing célú adatokat is gyűjt. Ugyanakkor ára van az alacsony tranzakciós díjnak, mert a Full Barion Pixel másik fontos feltétele, a marketingcélú adatgyűjtés mellett az, hogy

a Shopify fizetési lehetőségek közül más kártyás szolgáltatót nem is használhatsz.

Klarna, a legrugalmasabb opció

Regisztrációs díj*

Nincs

Havidíj*

Nincs

Tranzakciónként minimum*

0,30 USD

Tranzakciókénti százalékos díj*

3,29 – 5,99 %

A Klarna segítségével akár 30%-kal is megdobhatod a konverziós rátádat. Nem is csak fizetési kapuról, hanem egyben a Shopify fizetési lehetőségek egy áruhitellel kombinált verziójáról is van szó: 

  • Kamatmentes részletfizetés
  •  30 napos fizetési haladék 
  • Try before you buy funkció.
  •  24 havi részletfizetés

A BNPL vagyis a buy now pay later opció kedves a vásárlói szíveknek – érthető okokból -, és lehet, hogy csak ez az a végső lökés, ami ahhoz kell, hogy a termék ténylegesen a kosárból a vásárlónál landoljon. Főleg nagyobb értékű termékeknél van jelentősége; az talán még nem tipikus, hogy egy pár zoknit bárki is 24 havi részletre vegyen online…

Ez eddig szép és jó, feltéve, ha a profit is a számládon landol. Tény, hogy sok eltévelyedett léleknek segít visszatalálni a kosárhoz a Klarna, de nem mindenkinek való: Először is tranzakciós díjak tekintetében nem ismeri a viccet: a 0,30 dolláros alapdíjra rájön egy 3,29-5,99%-os jutalék, ami a Shopify fizetési lehetőségek közül a legmagasabb és a többi szolgáltatóhoz viszonyítva is meghökkentően magas szám.

Akkor ajánljuk, ha nagy értékű termékeid vannak, viszonylag magas árréssel dolgozol és emellett jelentős a kosárelhagyások száma is, illetve, ha még nincs bejáratva a bolt. A Klarna olyan tekintéllyel rendelkezik, hogy nem csak szó szerint, hanem márkaérték szempontjából is “hitelt” kölcsönöz a most startoló webshopodnak, amellett, hogy leveszi a stresszt és a fizetés azonnali fájdalmát a vásárlód válláról.

Ugyanakkor, ha alacsony árréssel robog a webshop, illetve a kosárérték túl magas (1000 dollár feletti), akkor más Shopify fizetési lehetőségek után kell nézned…

3. Kriptovaluta

Kriptóval is fizethet a vásárlód, itt választhatsz a Shopify által elfogadott kriptoszolgáltatók közül. Itt is számolni kell tranzakciós díjakkal és bár terjed ez a fizetési mód is, hazánkban nem számottevő: a Shopify fizetési lehetőségek közül kétségkívül az egyik legkevésbé elterjedt. Még a Shopify is azt javasolja, hogy kérd ki a könyvelőd, vagy a kezelőorvosod tanácsát, ha kriptovalutás fizetési lehetőségben gondolkodsz. Mi is ezt javasoljuk, mert járatlan utakon elkél az iránymutatás. 

Shopify fizetési lehetőségek konverziónövelő hatása

Az online térben mindennek élménynek kell lennie, ha ki akarsz tűnni a versenytársak közül.  Nem elég ha egy szolgáltatás ellátja a funkcióját, meg kell találni azokat a lehetőségeket, amivel lenyűgözöd a vásárlókat, még a fizetési lehetőségek terén is.

vagy, ha kicsit direktebben szeretnénk fogalmazni:

Shut up and take my money!

…kicsit szofisztikáltabban fogalmazva: Kényelem, gyorsaság, biztonság – a fintech forradalom hármas jelszavai ezek. Majd a pénz beszél, te meg csöndben számolod. A vásárlónak egy sallangmentes, lényegretörő, élményalapú vásárlási felület kell, attól kezdve, hogy az oldaladra érkezik, egészen addig, hogy örömmel fizet a preferált szolgáltatónál.

Ez az, ami ahhoz kell, hogy visszatérjen és újabb konverziókkal jutalmazzon a profizmusodért. A Shopify ezt nagyon jól megértette és a Stripe is, nem hiába működnek együtt ilyen szorosan. A Shop App, ami a Shopify legújabb fejlesztése, éppen ezt a célt hivatott szolgálni: 0%rizsa, 100% vásárlói élmény, nem is maradt el az 500 000 darab 5 csillagos értékelés.

Ugyanakkor a Shopify fizetési lehetőségek optimalizálása még csak a jéghegy csúcsa – odáig el is kell juttatni a vásárlóidat. Fényesre optimalizálhatod a checkout felületed, ha lemorzsolódnak már a termékoldalon. E-commerce alaptudás mellett, amelyet ingyenes webshop marketing kurzusunkból elsajátíthatsz,  egy olyan Shopify weboldal is kell 2023-ban, amivel ki tudsz tűnni a tömegből, hogy csúcsélménnyé tedd a vásárlást!

Frissítés 2023 Július

Bighfish Payment Gateway logo

Regisztrációs díj*

50 000 Forint

Havidíj*

3 900 Forinttól

Túlforgalmazási díj

80 Forint / tranzakció

Tranzakciókénti százalékos díj*

Nincs

A Shopify fenti fizetési lehetőségein túl van még egy hazai megoldás, mely a Barionnál és a SimplePay-nél jellemzően kisebb publicitással bír, de ettől még létezik és használható is; ez pedig a BighFish Payment. Amennyiben többet szeretnél megtudni róla, akkor ezen az összefoglaló oldalon megtalálsz mindent.

A Bigfish megoldásának beállítása jóval bonyolultabb a fenti megoldásoknál, a vállalat azonban részletes útmutatóval segíti a megfelelő setup-ot, amennyiben mégis e fizetési megoldás mellett döntenél.

Ha még hezitálsz, hogy megéri-e a Shopify magyar környezetben, cikkünkből megtudhatod, ha pedig döntöttél, akkor a Shopify webshop készítés minden kérdésében számíthatsz csapatunkra! Kérdezzetek nyugodtan kommentben, igyekszem válaszolni!

Próbáld ki ingyen, vagy keress meg minket egy demó végett

1200 628 Dobosy Ildikó
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...