Google hirdetési beállítások, amik komoly károkat okozhatnak

Google hirdetési beállítások, amik komoly károkat okozhatnak

Mindannyian szeretjük a Google hirdetéseket a mérhetőségükért, és persze azért, mert egyértelműen kiderül, mi hozta a konverziót és mi nem. Vannak azonban olyan Google hirdetési beállítások, amelyeken – a tökéletes kulcsszavak és hirdetések ellenére is – teljesen elúszhat a teljesítmény. 

Hogy segítsek elkerülni a valódi #facepalm pillanatokat, összegyűjtöttem a legkárosabb kampánybeállításokat, amelyekkel a munkám során valaha találkoztam. A most következő lista olyan hibalehetőségeket tartalmaz, amelyeket kiküszöbölve instant 30-50%-os forgalomnövekedés érhető el. Ezt tapasztalatból mondom. Természetesen a hibás beállítások mellett a megoldási lehetőségekre is kitérek.

Limitált költségkeret – A Google hirdetési beállítások kulcsszereplője

Az egyik vesszőparipám, hogy egy jól beállított kampány költségkerete soha nem lehet tartósan limitált. Ha meghatározott költségkeretet kell követned, akkor hosszú távon a napi költést a kulcsszavak és ajánlatok segítségével kell beállítani. Hogy miért? 

A limitált költségkeret azt jelenti, hogy a Google dönti el, hogy melyik kulcsszavakra ad megjelenést, és melyikre nem. A legtöbb kampányban természetesen vannak erősebb és gyengébb kulcsszavak. Az optimalizáláskor az a cél, hogy ha már limitálni kell valamit, akkor a gyengébb kulcsszavakat áldozzuk be. 

És most jönnek a megoldások a kihívásra!

1. Kulcsszavak leállítása – Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Tegyük fel, hogy van egy kulcsszó, ami 1000 kattintásból 10 konverziót hoz, és egy másik, ami 1000 kattintásból csak 5-öt. Most mondjuk, hogy egy nap csak 1000 kattintás fér bele a büdzsédbe. Melyiket állítanád le? 

A limitált költségkeret azt jelenti, hogy 500 megjelenést kap a rossz és 500-at a jó kulcsszó is, vagyis átlagosan 7,5 konverziód lesz egy nap. Ezzel szemben ha leállítod a rosszabbul teljesítő kulcsszót, átlagosan 10 konverzióval számolhatsz. 

2. Ajánlatok módosítása – Le a kattintások árával!

Tegyük fel, hogy egy kulcsszó 100 forintos CPC-vel hozza a kattintásokat, és napi 10.000 forintból 10 konverziót hoz. Ha a költségkeret limitált, addig érdemes csökkenteni az ajánlatot, amíg a napi elvárt költés alá nem megy a kampány. A példánál maradva: ha 75 forintig le lehet vinni egy kattintás árát, akkor 10.000 forintból 10 konverzió helyett rögtön 13 lesz. Instant nyereség, nulla többletköltség – csak és kizárólag a megfelelő google hirdetési beállítások révén. Amiért ezt ne szokták szeretni az ügyfelek, a a FOMO jelensége – mi van, ha a magasabb bid révén jobb vásárlók jönnének? Elárulok egy titkot: kompetitív kulcsszavakra általában a hirdetési büdzséd mérete szabja meg a kiszolgálható piacodat és a bid-től ezen a szinten független a lead minősége.

És akkor most mi legyen a költségkerettel? 

Én azt találtam szerencsésnek, ha a költségkeret a biztonsági háló szerepét tölti be. Tehát nagyjából az elvárt napi költés környékére van beállítva, de semmiképp nem a költségkeret limitálja a futó kampányt. 

Két esetben viszont valóban a limitált költségkeret lehet a legjobb barátod:

  • Amikor egy jól kalibrált kampány költését egy rövid időre kell megfogni (pl. a két ünnep között decemberben) és
  • amikor hatalmas eltérések vannak a napi keresési mennyiségek között, és egyéb módon nem lehet féken tartani a költést. 

Láthatatlan Google hirdetési beállítások, látható bevételkiesés

Vannak olyan Google hirdetési beállítások, amelyekről nem kapunk egyértelmű statisztikát (vagy nagyon nehéz hozzáférni). A nem megfelelő beállítás akár 30-50%-kal is csökkentheti a forgalmat és a konverziók számát. 

1. Földrajzi hely vagy érdeklődési helyek célzása – Csak manuálisan érdemes!

Gyakori hiba, hogy egy adott földrajzi területet kiszolgáló cég (webshopok, helyhez kötött szolgáltatások stb.) az érdeklődési helyeket is beállítja az automatikus beállításnak megfelelően. Ennek köszönhetően a hirdetése külföldön is meg fog jelenni. A lokáció jelentésben ez a hiba nem is fog látszódni, mivel a Magyarország iránt érdeklődők a Magyarország sorba számítanak. Az egyetlen hely, ahol valós adatokat találtunk, az a jelentések között van, de ezt sajnos kevesen figyelik. 

Az egyik legextrémebb eset: 

Egy amerikai cégalapítással foglalkozó cég a költése közel 40%-át külföldön költötte el, miközben csak amerikai állampolgárok számára tudták biztosítani a szolgáltatást. Itt legalább nem érvényes az az örök klasszikus mondat, amely szerint sosem tudjuk, hogy a reklámozásra költött pénz melyik felét pazaroltuk el… Az átgondolatlan google hirdetési beállítások révén ebben az esetben pontosan láttuk a Google Ads-re rápillantva!

A speciális földrajzi célzás segítségével egyébként a következők érhetők el:

  • A célzott helyen tartózkodó, illetve a területtel kapcsolatos oldalakat kereső vagy iránta érdeklődő emberek (ajánlott)
  • A célzott helyen tartózkodó emberek
  • A célzott hellyel kapcsolatos oldalakat kereső, illetve iránta érdeklődő emberek

2. Nyelvi beállítások, avagy “Bábel a rengetegben”

Érdekes módon a nyelvi célzásról nem kapunk statisztikát a Google Ads felületén. Ha a felhasználóink más nyelveken használják a böngészőt (a legtöbb országban az angol nyelvet beállítók aránya elég magas), a forgalom jelentős részétől eshetünk el. 

3. Demográfiai kizárások, élen az “ismeretlenekkel”

A demográfiai célzás a Google hirdetési beállítások parádés eszköze, de itt is igaz: ha egyszer kizártad, többé nem lesz róla statisztika, hogy mit vesztettél. Ugyanis még a megjelenési részesedést is a lehetséges megjelenésekből számolja a Google.

Lehetetlen eléggé hangsúlyozni, hogy a kizárásokat mennyire megfontoltan kell alkalmazni. És persze csak tesztelés után. Néha logikusnak tűnhet csak a férfiakat vagy csak a nőket (vagy például csak egy bizonyos korcsoportot) célozni, de nem biztos, hogy erre a kizárás a legjobb megoldás. 

Előfordulhat, hogy például egy villanyborotvát tényleg csak férfiak fognak használni, de tuti érdemes kizárni a nőket a keresőkampányból? Honnan tudod, hogy valaki nem éppen a barátnője telefonjáról keres? Vagy mi van, ha egy anyuka szeretne a felnőtt fiának borotvát venni? Ha valaki rákeres a villanyborotvákra – legyen az egy általános keresés vagy egy specifikus márka -, biztos hogy annak oka van.

Idáig azt tapasztaltam, hogy a tipikusan férfi vagy női termékeknél a keresések száma nagyban eltérhet, de ez nem mindig jelenti azt, hogy a konverziós arány (illetve egy konverzió költsége) annyira sokat változna. Ne dobj ki +10-30% konverziót a digitális ablakon csak azért, mert az illető nem esik bele a megálmodott célcsoportodba! 

Az “ismeretlen” látogatókat sem érdemes kizárni a kampányból a Google hirdetési beállítások során, hiszen a lehetséges keresők 10-50%-át is kitehetik (a témától függően). Ha már eleve kizárod őket, esélyed sincs megtudni, mi a helyzet nálad. És az ismeretlenek között garantáltan ott bujkál a célcsoportod is!

Mi a helyzet a B2B cégek esetében?

B2B cégek hasonló gondolkodással kizárják a hétvégéket a Google hirdetési beállítások során, mondván, a cégek nem keresnek ilyenkor. Oké, valóban azt szoktuk tapasztalni, hogy a B2B ügyfeleknél a hétvégi keresések visszaesnek, de ez semmit sem csökkent annak a néhány hétvégi keresésnek az értékéből. 

Azt javaslom, teszteld az összes demográfiát. Ha nagyon nem hiszel a másik nemben vagy korcsoportban, használj bid módosítót már az elejétől! Így legalább benne lesz az aukcióstatisztikában az elvesztett megjelenés, és az eredményekből levonhatod a megfelelő következtetéseket. 

Kizárások – A siker gyilkosai (lehetnek)

A kizárások véglegesek, és nem kapunk arról statisztikát, hogy mire nem jelentek meg miattuk a hirdetéseink. Nincs még egy olyan veszélyes eszköz a kezünkben, mint a kizáró kulcsszavak. Legalábbis olyan, amivel ennyi kárt tudnánk okozni a Google hirdetési beállítások terén, ráadásul teljesen észrevétlenül. 

Kétféleképp lehet hatalmas bakot lőni: 

1. Tömeges kizárások között bent marad egy fontos szó 

Sajnos láttam már olyat a Google hirdetési beállítások között, hogy egy rutineljárás miatt egy fontos termék releváns szava ki lett zárva kampányszinten, már az indítás pillanatától. Az is sokaknál előfordul, hogy kizárják az „ingyenes”, „olcsó” és egyéb, nem túl prémium szavakat is, mindenféle tesztelés nélkül. Pedig nagyon nem kellene…

2. Kizárások nem szignifikáns eredmények alapján

Ha a keresési kifejezések közül az eredményei miatt zársz ki valamit, nagyon fontos, hogy a döntést szignifikáns eredmények alapján hozd meg. Könnyen lehet, hogy egy kiválóan teljesítő kulcsszó egy adott hónapban alulteljesít. Sima fluktuáció, megesik. Viszont ha az adott hónap teljesítménye alapján kizárod, később sem fogja hozni a korábbi eredményeket, és a volumen szép lassan elkezd erodálódni. 

Optimális Google hirdetési beállítások – Teljes biztonságban futó kampányok

Több mint világos, hogy a Google Ads „megéri a pénzét”. Azonban, mivel a kampányszintű Google hirdetési beállítások hatása globális, és minden alatta található kulcsszóra és hirdetésre hat, érdemes ennek megfelelő figyelmet fordítani a megválasztásukra. Persze ez a legkevésbé látványos, cseppet sem izgalmas része a kampánymenedzser munkájának. Egy 10-es skálán például mennyire szeretnél egyesével ellenőrizni 1000 kizáró kulcsszót? Rögtön gondoltam. De hidd el, unalom ide vagy oda, a gyakori ellenőrzés meghálálja magát. 

Egy biztos: nincs annál szebb – és persze bosszantóbb se -, amikor néhány kattintásnak köszönhetően a következő hónapban 20-30%-kal nő a bevétel. 😊 

1200 628 Schillinger Zsuzsanna
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...