5 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y
Wi Wp

WP

A WP jelentése WordPress, ez a népszerű tartalomkezelő szakmai körökben elterjedt rövidítése. A WordPress egy ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (úgynevezett CMS, vagy Content Management System), mely a legelterjedtebb ilyen szoftver a világon. PHP-alapon íródott és a MySQL adatbáziskezelőt hazsnálja adattárolásra.

Mintegy 455 millió weboldal, azaz a teljes internet több, mint egy harmada ezen a tartalommenedzsment rendszeren fut. A WordPress szóra havi közel 3 millió keresés van a Google-ben és bár 196 nyelven érhető el, több, mint 70%-a angol nyelven fut.

A WP rövidítés egyéb jelentései

A WP rövidítés a WordPress tartalomkezelőn kívül még egy csomó dolgot jelent:

Well Played: az angol sport szlengben használatos kifejezés, nagyjából úgy lehetne fordítani, hogy „Szép volt”.

Wikipédia: a népszerű enciklopédiát is gyakran rövidítik a WP betűszóval

Washington Post: a világhírű újságot elsősorban a lokális szlengben rövidítik WP-vel

White Phosphorus: a kémiai szlengben a WP jelentése fehér foszfor

A leggyakrabban a WP jelentése azonban WordPress, a világhírű tartalomkezelő (CMS) rendszer, mely meghódította a világot, mégpedig így…

A WordPress története

Kezdetben vala Matt Mullenweg, a szoftverfejlesztő, aki fotóblogoláshoz keresett egy egyszerűen kezelhető és testre szabható rendszert, de mivel nem talált ilyet, Mike Little-lel közösen eldöntötték, hogy megalkotják a saját taratlomkezelő rendszerüket. Egy évvel később, 2004-ben megjelent a 1.2-es verzió, amely már bővítményeket (angolul: plugin-okat) is támogatott, és ettől kezdve lett igazán menő a cucc!

Mivel plugin-okat bárki készíthetett, a Világ fejlesztői közössége gyorsan rákattant az új lehetőségre és a WP jelentése és a tartalomkezelő közé egyenlőségjelet tett az internet népe.

2005-ben megjelent a 2.0 verzió – ez már tartalmazta a ma is jól ismert témaszerkesztőt is. Innentől kezdve bárki saját magának tudta formázni a blogját – és ez tette igazán különlegessé a WordPress-t. 2010-ben érkezett meg a 3.0 verzió, ami lehetővé tette egyedi bejegyzéstípusok és menük támogatását is. Innentől a WP jelentése már messze több volt egy blogging platformnál – komoly nagyvállalatok váltottak az újabb, szabadabb technológiára. Ekkor már több mint 50 millió ember használta a WordPress-t, és a platform népszerűsége rohamosan növekedett.

Matt Mullenweg ma az Automattic nevű cégén keresztül dolgozik a web megújításán a WP-n kívül számos szoftver projekten keresztül.

A WP jelentése az egyszerű tartalomkezelés. WordPress weboldal admin felületének képernyőképe

A WordPress sikerének titka

Vitán felül áll, hogy a WordPress sikerének kulcsa a fejlesztői közösségében rejlik. A rengeteg ingyenes és prémium (fizetős) plugin révén bárki képes testre szabni a tartalomkezelő működését, az ingyenes, de talán méginkább a fizetős WP témák pedig a kinézetre és a front-end működésére kínálnak gyors, hatékony és olcsó megoldást.

A WP bővítmények között is különlegesek azok az úgynevezett visual builder-ek, melyek lehetővé teszik a kódoláshoz nem értő felhasználók számára, hogy gyönyörű, gyors és modern weboldalakat rakjanak össze. Ha kíváncsi vagy a legnépszerűbb visual builder-ek összehasonlítására, akkor ezen a linken találsz egy remek videót hozzá, bár ebben a legújabb vizuáli szerkesztők, például a WordPress weboldal fejlesztés során a 7Digits által is előszeretettel használt Oxygen és a Breakdance még nincsenek is benne.

A WP jelentése: Org vs com

A WP, mint tartalomkezelő ma két eltérő módon vehető igénybe, ezek a WordPress.com és a WordPress.org oldalakon találhatóak meg. Az wordpress.org oldalról ingyenesen letölthető a WordPress legújabb verziója és bármelyik hoszting szolgáltatónál telepíthet és hosztolható. A WP jelentése üzleti környezetben lényegében ezt az .org oldalon található verziót jelenti, melyet aztán teljességgel testre lehet szabni témákkal, bővítményekkel és integrációkkal.

Ezzel szemben a wordpress.com oldal egy hosztolt, 3GB adatmennyiségig ingyenes, cserébe eléggé limitált blogging platform. Itt például bővítmények telepítésére nincs lehetőség, korlátozottak a SEO lehetőségek és a monetizációnak is vannak korlátai, így a WP jelentése itt sokkal inkább az ingyenes blogolással, mint a profi tartalomkezeléssel fonódott össze. Ha mélyebben érdekel a két platform összehasonlítása, akkor ebben az infografikában megtalálsz minden részletet.

150 150 Dr. Kádas Péter
Írd ide, amit keresel...