Tippek, Hogy a Szöveged Kiemelkedjen az Átlagból

Tippek, Hogy a Szöveged Kiemelkedjen az Átlagból

Miről szól egy érdekes marketing szöveg? Elsőre talán meglepőnek találod a választ, de Bármiről szólhat! Azt ugyanis, hogy egy reklámszöveg érdekes-e, vagy sem, nem az dönti el, hogy egy fülhallgatót akarsz-e eladni, vagy egy világ körüli utat!

A leendő vásárlód pupillája egy dologtól tágul: attól, hogy a szöveg Neki és Róla szól. A Saját — esetleg még nem is tudatosult — problémájával találja szemben magát, amelyet az Ő hangján mutatsz be. A megoldást pedig Te adod! Összeszedtem néhány pontban, hogy hogyan tudsz a célcsoportod szívéhez közel kerülni:

Kereslet-kínálat

Vegyünk rögtön egy (némiképp leegyszerűsített) példát! Mondjuk, hogy megszűnt a vízellátás, te pedig egy pohár csapvizet szeretnél eladni. Azt gondolod, nincs nehéz dolgod, hiszen vízre minden embernek szüksége van. Ha te vagy és te is maradsz az egyetlen a piacon, aki vizet árul, akkor (amellett, hogy gyanúsan kedvező a helyzeted), igazad is van — elmondod, hogy nálad van a víz, a vásárlók pedig özönlenek hozzád.

Ha ez igaz rád, nem is kell tovább olvasnod, bármilyen marketing szöveg megteszi. De többnyire nem ez a helyzet. Ha csupán egyetlen versenytársad is akad, aki sokkal meggyőzőbben reklámoz, akkor lehúzhatod a rolót. Első tanács: ha piacot akarsz nyerni, jobbnak kell lenned a jelenlegi szereplőknél.

Meg kell ismerned azt, akihez írsz

Ahhoz, hogy meggyőző, érdekes és vicces legyél (vagy mindhárom egyszerre), ismerned kell azokat, akikhez írsz. Ha még nem volt időd, vagy pénzed körültekintően tesztelni, hogy egész pontosan milyen marketing szöveg vonzza őket úgy, mint turistát egy árnyas sörkert egy fülledt nyári estén, akkor első körben szükség van egy kis online kutatásra és az empatikus képességeidre!

Minél specifikusabb célcsoportokra tudod osztani a víz iránt érdeklődőket (mindenki), annál specifikusabb tartalmat tudsz összehozni, következésképpen annál nagyobb esélyed van magad alá gyűrni a konkurens cégeket. Az online marketing a legkifinomultabb módszereket kínálja a célcsoportok minél pontosabb megismerésére. Az, hogy valójában milyen hamar és mennyire hatékonyan tudod feltérképezni a célcsoportodat, leginkább a valóban hozzáértő tesztelésen múlik.

A marketing szöveg az nem a termékről szól…

Sokszor látom, hogy bizonyos termékeket úgy próbálnak eladni, hogy felsorolják azok tulajdonságait. Ez valószínűleg a legproblémásabb, legkevésbé hatásos módszer, amit csak választhatsz (ezt hívják feature-driven kommunikációnak). Az embereket a legritkább esetekben lehet ugyanis adatokkal meggyőzni (a lenyűgözés más kérdés).

Az igazi meggyőzés vágyat generál, vagyis érzelmeken alapul. A vásárlódat pedig a benefit-driven kommunikációval tudod megszólítani: neki miért lesz jobb, ha megveszi a termékedet: „8 Megapixeles kamera” – ez feature-driven. „Kristálytiszta fotók” – ez pedig benefit-driven. „802.11 n WIFI” – feature. „Villámgyors letöltés” – benefit.

…hanem az üzenetről…

A felsorolásos módszernek csak egy alternatívája az életérzés közvetítés (ami egyébként – jól meghatározható okokból – inkább a nagy brandek sajátossága és kiváltsága). De annyi lehetőség és lehetséges kombináció áll még a rendelkezésedre, hogy most baromira nem fogom felsorolni őket. Nyilván nem is tudnám, hiszen ezeket a módszereket legtöbbször a helyzetre adott, a termék és a célcsoport ismeretére épülő kreatív válasz adja meg a marketing szöveg írás során.

[adning id=”28750″]

Ha például a terméked valamilyen szempontból egyedi, különleges értéket képvisel, vagy az összes versenytárs közül kimagaslik, akkor erre az egy tulajdonságra helyezd a hangsúlyt (USP), lehetőleg a célcsoportod szemszögéből megközelítve. A sztori, amelyet felépítesz, mindig legyen összhangban minden a marketing szöveg minden elemével, ami értelemszerűen később születik — az egyoldalas PR-cikktől az egysoros szlogenig.

…és a vásárlóról!

Nagyon egyszerűen: ha tudod, hogy a 40-es korosztály nő tagjainak egyik fő problémája a szépségük megőrzése, akkor a víz hidratáló, ráncokat megelőző hatását hirdesd, esetleg emelj ki egyetlen összetevőt, amelynek a víz ezt a fiatalító hatást köszönheti!

Ha tudod, hogy a nyugdíjas korosztályból minden másfeledik ember vérhígítót szed, hogy ne kapjon stroke-ot, akkor a megfelelő vízbevitel vérhígító hatására helyezd a hangsúlyt! Ha tudod, hogy szombatonként minden második huszonéves szétcsapja magát, akkor áruld el nekik, hogy a víz az egyik legjobb szer a másnaposság megelőzésére és enyhítésére! Mindezt tedd minél kreatívabban, hiszen a kreatív megoldások remekül kiemelnek a versenytársak közül!

Marketing szöveg egyetlen emberhez

„Ha mindenkihez írsz, valójában senkihez sem írsz” – tartja a szövegírók egyik legfontosabb mondása. Ezt még egy kicsit megspékelve, én egyenesen azt tanácsolom, képzeld azt, hogy pusztán egyetlen emberhez írsz! Amikor sikerült specifikálnod egy megfelelően szűk célcsoportot, képzeld el az ideális vásárlódat (buyer persona), és neki írd a szöveget!

Adj neki nevet, képzeld el, hogy milyen egy átlagos napja, milyen a valóság, amelyben él. Képzeld el, hogy miről beszélget a barátaival, mi veri ki nála a biztosítékot és miért rajongana úgy, mint olasz maffia a szesztilalomért.

Hogy néz ki az a pillanat, amikor leül a számítógép elé, vagy nyomkodja a telefonját, és megjelenik előtte a hirdetésed? Más marketing szöveget működik egy, a kisbabájával otthon lévő anyuka esetében — akit speciális ingerek érnek és legtöbbször annyira fáradt, hogy már a Facebook és a Google szavakat sem tudja rendesen betűzni —, mint egy pörgős munkanap közepén lévő menedzsernél, akinek éppen csak 2 perce van kicsit böngészni neten.

Egy jó marketing szöveg lehetőleg minden körülményt figyelembe vesz. A megfelelő időben, megfelelőképpen megfogalmazva, a megfelelő vizuális tartalommal kiegészítve kell megjelennie. Ha ez együtt van, nyertél!

Tehát

Minél jobban ismered a közönséget, annál jobban megtalálod a releváns problémákat, a megfelelő szavakat és megfogalmazásokat, na meg a kellő terjedelmet. Következésképpen lesz egy szöveged, ami képes hatni! Ha kíváncsi vagy rá, hogyan tudsz a jó szövegek köré egy jól konvertáló blogot is építeni, ez a tartalommarketing kisokos lesz segítségedre!

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg, hogy másnak is jó napja legyen! Cserébe ezennel meghívunk a szövegírás online technikáiról és pszichológiai fogásairól írt 100% ingyenes email kurzusunkra!

1200 628 Kormos Nikolett
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...