Influencer Marketing Magyarországon: A Kevesebb Néha Több?

Influencer Marketing Magyarországon: A Kevesebb Néha Több?

Influencer marketing Magyarországon

2016 óta Magyarországon is egyre inkább bevett szokás, egy terméket vagy egy brandet egy influencerrel népszerűsíteni. Ez lászólag no-brainer, hiszen egy influencernek népes követő tábora van, így az üzenet rengeteg emberhez eljut. De valóban így van? És az örök onloine marketing kérdés: kifizetődik ez valaha?

Hogyan kategorizálhatóak az influencerek?

Az influencereket követőik száma alapján négy csoportba osztjuk:

  • Mega-influencerek: jellemzően világhírű színészek, zenészek, sportolók. 1-10 milliós követő táborral rendelkeznek. Ez a kategória Magyarországra – méretünkből fakadóan – nemigen jellemző.
  • Macro-influencerek: 100 ezer és 1 millió közötti követő táborral rendelkező influencerek. Ők általában internet hírességek: vlogolás, Youtube vagy a TikTok aktivitásuk révén váltak híressé.
  • Micro-influencerek: 10 ezer és 100 ezer közötti követő táborral rendelkező megmondóemberek. Ők jellemzően egy-egy niche vagy tartalom szakértői. Például smik oldalt, terepfutói oldalt, fogyási tippeket oszt meg, a követői pedig jellemzően szenvedélyes művelői ugyanannak a hobbinak.
  • Nano-influencerek: ezek azok az emberek, akik ezer és 10 ezer közötti követőkel rendelkeznek. Ők általában egy helyi közösség vezetői, lelkipásztorok, polgármesterek, helyi menő arcok.

Amikor influencer marketing céljából keresel valakit, hogy a márkádat képviselje, logikusnak tűnik, hogy minél nagyobb követőtáborral rendelkező influencert találj, hiszen így a reklámod nagyszámú emberhez jut el…

Csakhogy ez az attitűd a legfelületesebb, elérés-mániás marketingesdi gondolkodásmódja

…és adatokkal igazolhatóan helytelen gondolkodás. Hogy miért? Olvass tovább, és megtudod…

Miért és hogyan működik az influencer marketing?

Amióta az Instagram elindult, természetesen mindenki igyekszik megtalálni, hogy hogyan csinálhat belőle pénzt. Kezdetekben az influencerek ingyen termékekért készítettek tartalmakat, napjainban viszont ez már lassan 10 billió dolláros biznisszé növi ki magát. Ez nem is csoda, mivel a mega-influencerek hatalmas pénzösszegeket kérnek el egy-egy tartalom, poszt készítéséért. Gondoljunk csak Kylie Jenner-re, akinek 1 millió dollárt is kifizetnek egy poszttért, vagy Cristiano Ronaldo-ra, aki szponzorált posztonként több mint 750 ezer dollárt tesz zsebre.

Az sem ritka, hogy 500 ezres követő táborral rendelkező divatblogger félmillió dolláros szponzorált utazáson vesz részt. És hogy ez a fajta influencer marketing miért éri meg a brand-eknek?

Mert az egyéb reklám-alternatívák még drágábbak! Egy 30 másodperces reklám majdnem 400 ezer dollárba kerül, míg egy neves magazinban megvásárolt reklámoldal költsége eléri a 300 ezer dollárt. És hiába adsz ki ekkora összeget, ekkor még nem garantált, hogy a célközönséghez elér az üzeneted, ráadásul esélyed sincs mérni. (Ez az FRM-marketing: Fizetsz, Reménykedsz, Megbánod.)

A hagyományos hirdetésekkel szemben az előbb említett 500 ezres követőtáborral rendelkező divatblogger jó esetben képes akkora befolyást gyakorolni követőtáborára, hogy egy új termék első kollekciója kifogy 24 óra alatt. Pontosan a célközönséget szólítja meg, így nagyon magas a megtérülési ráta – hát ezért alkalmazzák szívesen a márkák az influencer-eket.

És itt van az eb hantja; aki jól használja az influencer marketing műintézményét, az magasabb konverziós értéket ér(het) el, mint fizetett hirdetésekkel. Ha rosszul csinálja, akkor kidobott pénz az egész. Arról, hogy hogyan kell jól csinálni, beszéljenek inkább a számok…

Marketing felmérések, kutatások

A Markeleynél végezték a következő felmérést az influencer marketing hatékonyságával kapcsolatban: egy adott cég fogyasztó teájának reklámjához felkérték a Kardashian családot. Ez természetesen temérdek pénzbe került, és természetesen több száz konverziót hozott a konyhára. Az összehasonlíthatóság végett azonban ugyanezt a fogyasztó teát bemutatta 30 micro-influencer is. És ami megdöbbentő, hogy ők magasabb konverziót voltak képesek generálni, mint a Világ talán legnépszerűbb celebritása…

A jelenség magyarázata, hogy ha jól választod meg a micro-influencert, akkor nyert ügyed van. Amint már említettem, a micro-influencerek általában egy adott téma, niche szakértői és ebben a témában posztolnak, osztanak meg tippeket, trükköket. A követő táboruk pedig pontosan ebben a témában érdekelt és pontosan ebben az adott témában ezeknek  a mikro-influencereknek hatalmas a befolyásuk, ami nagy valószínűséggel profitábilissá fogja tenni az influencer marketing tevékenységedet.

Maradjunk a fenti fogyasztó teánál, mint példa. A micro-influencerek, akiket megbízok a reklámmal, biztosan valamilyen módon fogyással, egészség megőrzéssel, egészséges táplálkozással foglalkoznak és követőik is ebben a témában érdekeltek. Az influencereim pedig a téma szakértői, ezért a követőik jellemzően megfogadják a tőlük hallott tanácsokat.

Most ugye, ha egy ilyen influencer készít egy lelkes posztot a fogyasztó teádról és elmondja, hogy ő mit tapasztalt, neki mennyire bevált, akkor elhisszük neki. Valószínűsíthető, hogy tényleg kipróbálta és nem fogja a hitelét hazugságokkal rontani, míg ha ugyanezt a Kardashian család mondja el, akikről tudjuk, hogy nem kevés pénzt fordítanak a plasztikázásra, és mindemelett alapvetően a hírnevükből élnek, azaz reklámokból, show-ból, akkor már nem lesz ilyen erős ez a hit…

Igaz, hogy sokkal többb követőt érnek el, ezek az emberek azonban minimum gyököt vonnak a Kardashian-ektől hallott tanácsokból, hiszen még ők sem érthetnek mindenhez…

Milyen számok szólnak az influencer marketing mellett?

A Markeley egy másik felmérése azt mutatta ki, hogy az influencer marketing a legjobban teljesítő ágazat, 3,21 % -os engagement rate-tel míg az összes többi social media felület 1,5 %- os engagement rate-et ér csak el (engagement rate: egy arányszám, amely megmutatja, hogy az üzenőfalra kitett bejegyzés megjelenéseinek hány százaléka eredményezett valamilyen reakciót a felhasználók körében: Like, megosztás, hozzászólás).

Ezt tovább boncolgatva elmondhatjuk, hogy minél specializáltabb egy influencer, annál hitelesebb az adott niche-ben. Ami ugyancsak nagyon fontos szempont, hogy minél kisebb a követő tábora egy adott influencernek, annál közvetlenebb kapcsolatot képes kialakítani a követőivel. Ezért sokkal őszintébb és hitelesebb egy ilyen influencer posztja, mert szakértő és egy fajta példakép/barát figura. És amit mond, azt elhisszük, amit pedig ajánl, azt nagy valószínűséggel megvesszük – ezért működik az influencer marketing.

Makro-influencerek elétrő szerepkörben

A fentiekkel ellentétben egy macro- vagy mega-influencer inkább a csodálat tárgya és jellemzően kevésbé közvetlen vele a kapcsolat. És ami még a kapcsolat hiányánál is jobban aláássa a hitelességüket, hogy ezek az influencerek gyakran egyik héten ilyen fogyi-bogyókat, reklámoznak, míg következő héten már amolyat.

A Markely-felmérés szerint a  következő engagement rate-ekkel számolhatunk az influencer marketing során:

  • nano-influencerek esetében 8%
  • micro-influencereknél ez 4%
  • macro-influencereknél 2,4%-os
  • mega-influencereknél 1,7 %os

A Neoreach is hasonló eredményre jutott a ROI (return of investment)-t vizsgálva: minél nagyobb az influencer annál kisebb a ROI. Az 50 ezer és 250 ezer követővel rendelkező influencereknél 30%-al magasabb a ROI per elköltött dollár, mint a macro-influencereknél, ahol csak 20% -os ROI-val számolhatunk, míg az 1 milliónál több követővel rendelkezőknél ez még alacsonyabb.

A számok alapján látható, hogy igen fontos jól megválasztani az influencert, akivel képviseltetni szeretnéd magad – a megfelelő választás tulajddonképpen az influencer marketing egyik kulcsa – a másik pedig a tartalom minősége.

Mennyibe kerül egy influencer?

Ez nagyon változó. Sok influencer – bár ez inkább a külföldi piacra jellemző – menedzsereket bíz meg, hogy tárgyaljanak helyette, azaz van üzleti képviselete. A másik lehetőség, hogy média csomagocskákkal rendelkeznek, melyekben feltüntetik, hogy  mennyibe kerül egy poszt, egy videó, stb. Mindkét esetben a skála a fillérektől a csillagos égig terjed.

Az ökölszabály, amit követhetsz, és amit valamilyen szinten maguk az influencer-ek is követnek, az az 1 cent/ követő – persze van, aki kevesebbért is elvállalja, más pedig aránytalanul többet kér ennél is. Ha nem akarsz influencer ügynökséggel dolgozni, akár még ezen az iOS applikáción keresztül is felbérelhetsz néhányat:

 

Magyarországon főszabály szerint az influence rmarketing költsége 1000 forint /1000 követő. De alapvetően nagyon is kereslet és kínálat uralta piac ez, ami ráaddásul gyorsan változik. És hogy megéri-e? Amennyiben képes vagy mérni a konverziókat és a branding hatást, akkor ezt nem lesz nehéz eldöntened, és ha már itt tartunk, tegyük fel a legfontosabb kérdést:

Hogyan mérjük az eredményességet?

Amennyiben influencer marketing mellett döntünk, több módszer is kínálkozik rá, amivel tudjuk mérni a teljesítményét:

  1. Elsődlegesen az Instagram Insight segítségével nyomon tudjuk követni a like-ok, megosztások és kommentek számát, azaz pontos képet kapunk az engagement rate-ről már az  Insta felületén belül is.
  2. Figyelemmel kell kísérnünk, hogy hogyan beszélnek a brandról, milyen a róla kialakult kép, vélemény – ez részben manuális feladat, bár léteznek rá úgynevezett alert-eszközök. Itt található egy lista 2020 legnépszerűbb monitoring eszközeiről.
  3. Az influencer által generált forgalom is mérvadó. A linkek alapján vissza lehet követni, hogy valójában hányan látogatják meg a honlapodat az adott influencer miatt – ez simán látszik az Analytics forgalmi adataiból.
  4. És végül, az eladásokból is látható az eredmény. Az influencerek itt is külön linkkel rendelkeznek, vagy pedig kedvezményes kuponokat adnak a vásárlóknak, így ezek alapján is követhetőek az eladások.

Összegzés

Az influencer marketing – az email marketing mellett – az egyik legjobban megtérülő marketing forma – amennyiben jól csinálod. Amire nagyon oda kell figyelned, hogy kit választasz, kivel képviseltetedd a márkáddat, mennyire hiteles az illető, stb. Ezután részletesen ki kell dolgoznod, és kommunikálnod kell az influencer felé, hogy mit vársz el tőle. Milyen posztokat, milyen gyakorisággal, milyen hashtageket használjon. És ne felejtsd el mérni is a teljesítményét, mert a számokban rejlik a megtérülésed is.

Makro-influencerek indickációja

Egy általános szabály az, hogy ha nagyon mainstream terméket reklámozol, vagy valami olyat, amire sokan vágynak, (státusszimbólum, borotva) érdemes az influencer marketing stratégiádat macro- vagy mega-influencerek köré építeni. Így a hirdetésed sok emberhez eljut, és valószínűleg sokan meg is veszik majd – ebben az esetben inkább az olcsó branding hatásra hajtasz, amit más makreting elemekkel kell majd kiegészítened.

Mikro-influencer helye

Amennyiben azonban a terméked egy jól körülhatárolható piaci szegmensnek szól, akkor sokkal alaposabbnak kell lenned az influencer marketing esetében a megfelelő személy kiválasztásánál ahhoz, hogy  megtérülést eredményezzen a kiadásod. Ekkor már érdemes micro-, esetleg nano-influencerekben gondolkodnod, és a tartalmakat tekintve alapvetően nem a branding hatásra kell hajtanod, hanem a közvetlen vásárlásra, így a méréstechnikánál is ezt kell elsődleges KPI-ként meghatároznod!

Neked mi a véleményed? Dolgoztál már együtt influencerrel? Pozitív vagy negatív élmény volt? Írd meg kommentben! Ha pedig hasznosnak találod a cikkemet, oszd meg az alábbi gombok egyikével, és adj egy jó tippet másnak is!

1200 628 Czire Zsuzsanna
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...