Facebook Kampánycélok 2017-ben – ha többre vágysz, mint a “post boost”

Facebook Kampánycélok 2017-ben – ha többre vágysz, mint a “post boost”

Facebook Kampánycélok 2017-ben – ha többre vágysz, mint a “post boost” 1024 536 Farkas Zsolt

Ha fel tudsz sorolni legalább 5 darabot a Facebook kampánycélok közül a “Traffic” (korábban “Website Click”) és a “Conversions” célokon kívül, akkor ez a cikk már nem neked szól. Ha többet gondolkodtál, mint 10 másodperc és a Facebook hirdetéstől szebb jövőt remélsz, akkor neked szól!

Alapvetően a Facebook kampánycélok három kategóriába sorolhatóak, ezeken belül pedig összesen 11 db. célnak megfelelő kampányt tudunk beállítani. Sorba vesszük mindet, hogy a végére kristálytiszta legyen, melyik cél milyen típusú kampányhoz illik igazán.

1. Ismertség

Márkaismertség

A legegyszerűbben úgy tudnám elmondani a márkaismertséget növelő kampánycél lényegét, hogy olyan mint a TV reklám, csak ez a Facebookon van és mérhető. A cél, hogy nagy tömegeket érjünk el, viszonylag olcsón (ezer megjelenést tekintve) és a célcsoporton belül mindenkinek égjen bele a retinájába a cégünk logója és az üzenet, amit az arcukba tolunk. A cél, hogy a márkát több nap után is vissza tudják idézni az emberek. (Ezt nevezik hivatalosan “Ad recall lift” mérőszámnak, mely azt méri, hogy vajon 2 nap elteltével is emlékeznek-e a célcsoport tagjai a márkádra.)

Pro Tipp: Kutatások és számos, a tudatalatti márkaépítéssel foglalkozó írás szerint, ha valamit 7-szer, vagy annál többször látunk, akkor azt megjegyezzük. Így érdemes a hirdetési gyakoriságot felengedni 5-7 közé. (Ami azt jelenti, hogy egy ember átlagban legalább ennyiszer találkozik a kreatívunkkal.)

Helyi ismertség

(Update: ez már része az Elérés kampánycélnak)

A lokáció alapú Facebook kampánycélok olyanoknak jönnek jól, akik offline szeretnék bevonzani a látogatókat, vagy vevőket. Ezek tipikusan éttermek, boltok és bárok, melyek pénzt spórolnak azzal, hogy fókuszáltan hirdetnek, a lokációjuk minimum 1, maximum 10 mérföldes körzetében. A nagy előnye még ennek a kampány típusnak, hogy a hirdetéseknél be lehet állítani olyan “call-to-action”-öket (gombokat), melyek odanavigálják a felhasználókat a lokációhoz (“Get directions”), vagy akár a hirdetésből oda is tudnak telefonálni az üzletbe (“Call now”).

facebook kampánycélok - lokáció alapú

(Hirdetésen a “Get Directions” CTA –  példa)

Pro Tipp: Ha pl. turistákra célzol, akkor feltétlen legyen bekapcsolva az a funkció, hogy csak akkor jelenjen meg a hirdetés valakinek, ha az egy wifi hálózatra csatlakozik. A turistáknak jellemzően nincsen 4G-jük. Erről egy korábbi Forbes vendégcikkemben is szó volt.

Elérés

Míg a “brand awareness” kampánynál nem tudod befolyásolni, hogy egy embernek a hirdetésed napi egyszer, vagy hetente kétszer jelenjen meg, ennél a kampánycélnál erre van lehetőség. Pontosabban csak ennél van ilyenre lehetőség. Így elkerülheted, hogy a felhasználót felidegeld a kampányoddal. Gondolj bele, hogy te is elrejted azokat a hirdetéseket, melyek már  3 napja üldöznek és napi ötször az arcodba másznak ilyen, vagy olyan felületeken.

facebook kampánycélok - elérés alapú

(Egy kampány elérési beállítása – példa)

2. Megfontolás

Forgalom

A Facebook kampánycélok közül ez a leggyakoribb.  Lényege, hogy a jónépet kinavigálod egy külső landing page-re, ahol azzal piszkálod, hogy vásároljon, iratkozzon fel a hírleveledre, vagy ossza meg a cikkeidet a cég blogján. Persze, ez sosem fog megtörténni, ha rögtön lepattan az oldaladról, melynek megelőzésére ajánlom ezt a visszapattanási arányról szóló írást. Feltehetőleg ezt a kampánycélt fogod a leggyakrabban használni, ha egyszerű fizetett forgalmat akarsz a weboldaladra vinni.

Aktivitás

Ez nem más, mint a poszt “boost”, csak jóval tágabb célzási lehetőségeid vannak, mint ha a rajongói oldalon csinálnád a poszt alatt. Itt ugyanúgy tudsz célozni, mint a “Traffic” cél esetében, de nem hirdetést hozol létre, hanem behúzol egy általad már létrehozott posztot és azt futtatod meg. A mérőszámaid a “Page engagement” és a “Post engagement” lesznek, melyek arra utalnak, hogy hányan léptek valamilyen interakcióba a posztoddal.

Alkalmazástelepítések

Ezt értelemszerűen akkor kell használni, ha appot szeretnél letöltetni a piacoddal. Be kell hozzá állítani pár dolgot – csak ezután lesz lehetőséged  az alkalmazásodat promózni. Érdemes beállítani különböző szűkítéssel remarketing listákat, melyekre utána hatékonyan fogsz tudni hirdetni. Pl. tudsz külön hirdetést célozni a top felhasználóidra, vagy azokra, akik már fizettek az appon belül.

Videómegtekintések

Ez a kampánycél a videóidat hivatott eljuttatni a célcsoportjaidnak. Az analitika elemzése során érdemes azt figyelni, hogy a videót hány százalékban nézték meg és hol voltak a nagyobb lemorzsolódások. Ezekből tudsz tanulni és akár egy újravágott videóval le tudod tesztelni, hogy tovább nézik-e, mint az előző változatot.

facebook kampánycélok - video alapú

(Videó analitikai nézet – példa)

Trendelemzés: Ha most azt gondolod, hogy 2017-ben már minden a videóról szól, akkor tévedsz. A videós hirdetések csupán a teljes költés 35%-át teszik ki világszinten. Majd csekkoljuk le ezt a kérdést 2020-ban. Az USA-ban például idén több videós tartalom kerül fel a netre 30 nap  alatt, mint amennyi anyagot a 3 legnagyobb TV csatorna az elmúlt 30 év során gyártott (!). Ennek tudatában javaslom, hogy aki csak teheti, minél előbb szálljon fel erre a mozgóképes hullámvasútra, mert amikor már mindenki videóban, Facebook és Instagram Live-on fog kommunikálni a piacával, akkor sokkal nehezebb lesz kitűnni.

Pro tipp: Használj feliratokat a videóidban! Amikor ugyanis megjelenik az idővonalunkon egy videó, akkor annak nincsen hangja… Ha van felirat, akkor a népek kevesebb agymunkával is vágják, hogy miről van szó és utána nagyobb eséllyel kattintanak rá a videódra – mivel fizetsz a megjelenésért, ez ugye nem hátrány…

Érdeklődő keresése

Ez a lead generálásról szóló Facebook kampánycél, mellyel akár landing page nélkül is gyűjthetsz különféle adatokat a piacodról (vagy -tól). Email cím, telefonszám, cégnév – bármi. A 7Digits-nél olyan kampányokban szoktuk alkalmazni, amikor meg akarjuk spórolni egy landing page fejlesztését. (Gyosrtesztelés, kis költségvetés, vagy sürgősség miatt.) Pro landing oldal helyett egy jól megszövegezett lead hirdetéssel szert tudunk tenni a hőn áhított email címekre. Előnye még, hogy rendkívül gyorsan betöltődik, így a sebesség miatt biztosan nem fognak lemorzsolódni a felhasználók.

facebook kampánycélok - lead hirdetés 2

(A hirdetésre kattintás után rögtön megjelenik Facebookon belül egy “lead” kártya, amin pár fontos infó van (jobbra) – szerkesztési nézet(balra))

facebook kampánycélok - lead hirdetés 3

(Majd, ha rákattint a CTA-ra, akkor meg tudja adni az email címét (jobbra)- szerkesztés nézet(balra))

3. Konverzió

Konverziók

A konverzió alapú kampányok a képzettebb online szakemberek hirdetési fiókjaiban szoktak sűrűbben előfordulni. Ezzel a kampánycéllal vissza tudjuk mérni a tényleges vásárlásokat és mind mi, mind pedig a Facebook belső algoritmusa a konvertálókhoz hasonló emberekre kezdi el optimalizálni az adott kampányt. Több esetben viszont érdemes fenntartásokkal kezelni a bejövő adatokat. Előfordul olyan, hogy a mi analitikáinkban 10 vásárlást mutat a Facebook, de valójában az ügyfélnél csak 6 valósult meg. Ez pl. abban az esetben lehetséges, amikor az ügyfélnél a vásárlás során nem rögtön vonja le a vásárlótól a pénzt a rendszer, hanem a vásárlás gomb megnyomása és a tényleges fizetés között még vannak lépések. Pl. egy utazási iroda esetén a szálláshely visszaigazolása. Ilyen esetekben javasolt az offline eseménykövetés – erről hamarosan külön cikkben fogunk megemlékezni.

Pro tipp: A Facebook kampánycélok közül ez az, ahol elengedhetetlen, hogy a Facebook pixel a megfelelő helyen legyen, valamint be legyen kötve az ún. “purchase standard event” az oldaladba. Ha magadnak szereted csinálni, itt találsz leírást a bekötés mikéntjéről.

Termékkatalógus

Ez a kampánycél azoknak ideális, akiknek webáruházuk van és azon egy rakat termék található. Különböző szabályokat tudsz ugyanis felállítani, melyek mentén aztán egy előre feltöltött termékkatalógusból szelektálva a Facebook mindig a megfelelő terméket mutatja majd a népnek. Beállíthatsz olyat is, hogy az adott felhasználónak azt a terméket mutassa a Facebook, melyet már a webshopodban a kosárba tett, de végül nem vásárolta meg. Mutogathatsz kiegészítő terméket is olyanoknak, akik már megvásároltak valamit. Ez lényegében egy automatizált kampánygépezet, mely – ha jól van beállítva – eszméletlen hatékony tud lenni.

facebook kampánycélok - termékkatalógus alapú

(Különböző remarketing beállítások – példa)

Bolt látogatások

Ezt abban az esetben célszerű használni, ha vannak offline lokációid. Például van egy 4 üzletből álló ruhabolt hálózatod a városban. Ebben az esetben itt lokációra szabott egyedi ajánlatokat tudsz létrehozni, valamint össze tudod kötni az online aktivitásodat az offline vásárlóiddal. Ez lehetőséget ad arra, hogy megtudd, az offline vásárlásaid hány százaléka köszönhető az online hirdetéseidnek – és ugye ez többnyire elég lényeges info!

Facebook kampánycélok madártávlatból

A Facebook kampánycélok igen eltérőek lehetnek, de egy dolog közös bennük: A céged engagement szintjét, márkaismertségét és az árbevételt hivatottak növelni. Ezt leginkább egy jól megtervezett stratégia mentén, folyamatos adatelemzéssel és optimalizációval lehet megtenni olyan kampányok keretében, melyek – bár kiaknázzák a social media lehetőségeit – nem állnak meg annak határainál. Az ilyen komplex kampányokhoz egy  csapatnyi hozzáértő arc és eszement sok meló szükségeltetik, de aki mégis ad-hoc próbálkozna, az gondolja át a fenti lehetőségeket, hátha behúzza a tutit, vagy csak simán javít az eddigi eredményein. Sok sikert hozzá, és toljátok a kommenteket plíz!

Érdekel a véleményed:

Oszd meg valakivel, akinek jól jöhet:

RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
A LEGFRISSEBB GROWTH HACKING TRÜKKÖK A POSTLÁDÁDBA HETENTE EGYSZER - HOGY NE MARADJ LE A VERSENYTÁRSAK MÖGÖTT!
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
Munkanapokon 9.00 és 18.00 óra között elérsz bennünket az alábbi telefonszámon:
jobs@7digits.net
szilvia@mahagony.hu
petra@7digits.net
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
PONT ERRŐL MARADNÁL LE?
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne!
RAVASZ TRÜKKÖK HETENTE
Az online marketing és a befolyásolás pszichológiájának legújabb technikái heti egy emailben.
Az adataidat SOHA nem adjuk át harmadik félnek, mert az Ördögtől való dolog lenne és jogszabály is tiltja!