Facebook Hirdetés Célzása Egy Mesterlövész Pontosságával

Facebook Hirdetés Célzása Egy Mesterlövész Pontosságával

A Facebookon való hirdetés ma már minden komolyabb online marketing stratégia nélkülözhetetlen eleme, azonban nem mindegy, hogy milyen módszerekkel, kinek és milyen céllal hirdetünk. Ha nem is vagy hétpróbás PPC menedzser, nagy vonalakban érdemes tudni az alapokat, ezért nézzük is meg, hogy miként hozhatod ki a maximumot a Facebookban rejlő célzási lehetőségek szakszerű használatával.

Hirdetés vs. organikus elérés

A Facebookon elhelyezett posztok organikus elérése a legtöbb oldal esetében nagyon alacsony számokat mutat – ezzel próbálja a Facebook kikényszeríteni, hogy előbb utóbb hirdetésekre költs. Ha egy-egy poszttal a követők 0.1-0.5%-át organikusan (azaz simán csak posztolgatva) el tudjuk érni már az már kiemelkedő organikus teljesítménynek számít – sajnos ez a legtöbb oldal esetében még ennél is jóval kevesebb szokott lenni.

A Facebook algoritmusának, a Pagerank-nek a pontos működése nem publikus, de számos dolgot lehet tudni róla. Ha a bejegyzésünkre a posztolást követően viszonylag hamar sok reakció érkezik, akkor az algoritmus érzékelni fogja a megugrott aktivitást és még több embernek fogja megmutatni a posztunkat.

Ha azonban csak néhány reakció, (lájk, megosztás, vagy komment) érkezik a posztunkra, akkor valószínűleg nem fog túl sok embert elérni a későbbiekben sem. Ezért fontos, hogy figyeljük a Facebook oldalunkhoz tartozó elemzést, amely megmutatja, hogy mikor a legaktívabb a közönségünk. A legjobb organikus eredményt akkor tudjuk ugyanis lérni, ha pont ilyenkor posztolunk.

Az elérés növelésének legegyszerűbb lehetősége a boost funkció. Ez a fizetős módszer a posztunkat hirdetés formájában a megadott közönség elé teszi és jóval jelentősebb elérést érthetünk el vele. Ez a módszer a Facebook hirdetések egy leegyszerűsített fajtája, akkor érdemes alkalmazni, ha egy posztunkat szeretnénk minél több embernek megmutatni. Elsősorban olyankor működik jól, ha kifejezetten az oldalt követők számára releváns információt szeretnék promótálni: új esemény, új termék, céges blog beindítása, stb.

Facebook hirdetési célok

A poszt boost féle hirdetés azonabn csak a jéghegy csúcsa. A Facebooknak van egy ennél sokkal összetettebb rendszere, amit a pontosabb és eredményesebb hirdetések létrehozásához használunk – ehhez azonban már érteni kell a Facebook Hirdetéskezelő működéséhez és stratégiailag is pontosan értenünk kell, hogy mit is csinálunk.

A hirdetéskezelőben a kampánycélunkat 3 különböző kategóriából választhatjuk ki.

  1. Ismertség
    • Márkaismertség
    • Elérés
  2. Megfontolás
    • Forgalom
    • Aktivitás
    • Alkalmazástelepítések
    • Videómegtekintések
    • Érdeklődőkeresés
    • Üzenetek
  3. Konverzió
    • Konverziók
    • Katalógusos értékesítés
    • Bolti forgalom

A marketingben jártasabbaknak feltűnhet, hogy a kampánycélok épp a marketing tölcsér felépítése alapján lettek kialakítva. Az ismertség a Top of the Funnel (ToFu) a megfontolás a Middle of the Funnel (MoFu) és a konverzió pedig a Bottom of the Funnel (BoFu) részét képzi a marketing tölcsérnek. Rögvest végig is vesszük a kampánycélokat, előbb azoban vessünk egy pillantást arra, hogyan is működik a Facebook algoritmusa, mivel a legtöbb amatőr hirdető tévedései rögtön itt szoktak kezdődni:

« keretes »

Hogyan működik

A Facebooknak rengeteg adata van minden felhasználójáról, valamint a Világ egyik legfejlettebb mesterséges intelligenciája is rendelkezlésére áll, így nagyon képes pontosan elemezni a felhasználók viselkedését és ennek köszönhetően predikciókat képes készíteni arról, hogy az adott felhasználó várhatóan milyen tartalmakkal lép majd interakcióba:

  • Videókat vagy képeket részesít előnyben?
  • Milyen témák iránt érdeklődött?
  • Gyakran kommentel vagy like-ol?
  • Átnavigál-e külső weboldalakra?

Ehhez hasonló historikus adatpontok ezrei alapján elemez minket a Facebook és dönti el, hogy mit mutasson meg nekünk. De hogyan használhatjuk ezt ki a a Facebook hirdetés céljainak beállításakor?

A legfontosabb dolog, hogy ne próbálj túljárni a rengeteg adatból dolgozó AI eszén, mert nem fog sikerülni – hagyatkozz nyugodtan rá és a kampánycélok révén közöld vele, hogy mi az, amit szeretnél élérni. Az AI pedig majd szépen kiválogatja azt a célcsoportot számodra, akiknél el is fogod érni a célodat. A három kampánycél-csoport ugye a következő:

1.Kampánycél – Ismertség

Ismertség esetén a kampányok sikerességének legfőbb mutatója, hogy hány embert ért el a hirdetésünk. Itt a legfőbb KPI a CPM, ami azt jelzi, hogy mennyibe került nekünk 1000 ember elérése. Az ilyen céllal indított kampányok a megadott célcsoporton belül próbálják a lehető legtöbb embert elérni, tehát lényegében olyan, mint egy online óriásplakát. A legtöbb ilyen kampánytól nem nagyon várhatunk kattintásokat, vagy konverziót a weboldalunkon, így akkor érdemes ezt választani, amikor egy jól meghatározott, vagy már korábban kipróbált, letesztelt célcsoportot szeretnénk tájékoztatni minél olcsóbban valamiról (például új termék, szolgáltatás, esemény, stb.).

2.Kampánycél – Megfontolás

A megfontolás kampánycélhoz tartozó Facebook hirdetés már sokkal inkább támaszkodik a Facebook a felhasználókról gyűjtött adatokra. Ha például a forgalomterelés célt választjuk ki, akkor a historikus adatok alapján a Facebook azoknak a személyeknek fogja elsősorban megmutatni a hirdetéseinket, akik a legnagyobb valószínűséggel kattintanak át linkekre hirdetésekből. Ugyan így kell értelmezni a többi kampánycélt is; ha a felhasználó korábbi tevékenysége alapján jellemző rá, hogy kommentel, vagy posztokat like-ol, akkor jó eséllyel jelennek meg olyan hirdetések a hírfolyamában, amelyek mondjuk Aktivitás céllal lettek beállítva.

3.Kampánycél – Konverzió

Ez a kampánycél az egyik legfontosabb a hirdetők számára. Sikeressége azonban nagyban függ a marketing tölcsér korábbi elemeitől. Ha azonnal konverziós céllal – mondjuk vásárlással – kezdünk hirdetni egy hideg célközönségre, akkor elképzelhető, hogy 1-2 konverziónk akad ugyan, de a költségek biztosan nagyon magasak lesznek és nem fog megtérüléssel futni a hirdetésünk. A konverziós céllal a leginkább retargeting kampányokat érdemes futtatni.

A Facebook a Pixel kód segítségével (amíg még létezuik a böngészők 3rd party cookie támogatása) tárolja a weboldalunk látogatóit (anonim módon), és ezeket az embereket később megcélozhatjuk a hirdetéseinkkel. Szuper jó megtérüléssel tud futni a például az a Facebook hiretés, ahol megcélozzuk azokat, akik a weboldalunkon jártak, kosárba is helyeztek terméket, de nem fejezték be a vásárlást.

Facebook hirdetés célzása

Ha eldöntöttük, hogy melyik kampánycél passzol leginkább a hirdetési startégiánkhoz, akkor nincs más dolgunk, mint meghatározni a célközönségünket. Ezt nagyon fontos, hogy kellő alapossággal tegyük meg mivel, ha rossz célcsoportra lövünk a hirdetéseinkkel, akkor hiába igyekszik a Facebook algoritmusa, nem fog tudni nekünk látványosabb eredményeket hozni.

Ha például megszeretnénk hirdetni egy blogcikket, amiben sminkelési tanácsokat osztunk meg, akkor ugye érdemes a férfiakat eleve kivenni a közönségből, mert igen nagy a valószínűsége, hogy nem tőlük fognak érkezni az átkattintások. Ezzel az apró beállítással máris elkerülhetjük a felesleges megjelenéseket, ami egyenlő azzal, hogy ahirdetésünk olcsóbb és profitábilisabb lesz.

A célközönség pontos meghatározása azért is fontos, mivel a Facebook megjelenések alapján számolja fel a hirdetési költséget (igen, még a CPC alapú árazásnál is), míg a Google kattintásonként tartja a markát. Így ott, ha a hirdetésünkre nem érkeznek kattintások, a pénzünket sem költi – ellentétben a Facebook-kal, ami akkor is megjeleníti a hirdetést és akkor is elkölti a pénzt, ha teljesen rossz közönségnek futnak a hirdetések… Épp ezért nem árt óvatosan bánni a kezdeti budgettel.

A célközönség megadására a hirdetéscsoportok szintjén van lehetőségünk. Számos tulajdonság alapján lehet szegmentálni a közönségünket. Ha már van pár hónapnyi adatunk Google Analytics-ben, akkor érdemes először rápillantani, hogy az ottani demográfiai adatok mit mutatnak. Melyik nemhez tartozók konvertálnak leginkább? Milyen korcsoportba tartoznak? Melyik városokból keresik fel az oldalunkat a leggyakrabban, stb. Ha ezeket tudjuk, a Facebook hirdetés beállítása során sokkal könnyebb dolgunk lesz.

A főbb célzási lehetőségek egy Facebook hirdetés esetén a következőkből állnak:

  • Lokáció
  • Kor
  • Nem
  • Érdeklődési körök, egyéb demográfiai jellemzők

Lokáció

Azon kívül, hogy beállíthatjuk az adott országot, megyét vagy várost, azt is megadhatjuk, hogy azokat szeretnénk-e célozni, akik ezen a területen is laknak, vagy csak ideiglenesen tartózkodnak ott. Remekül célozhatóak így a turisták is, ha azt az opciót választjuk, hogy olyanokat érjen el a hirdetésünk, akik az adott helyen tartózkodnak, de az otthonuk +200 km távolságra van.

Kor és nem

Ez a rész nem hiszem, hogy túl sok magyarázatot igényel. Lehetőségünk van korcsoport és nem alapján behatárolni a célközönségünket.

Facebook hirdetés érdeklődési körök és egyéb demográfia alapján

Egy Facebook hirdetés célzását a legjobban az érdeklődési körökkel szűkíthatjük. Itt lehetőségünk van végtelennek tűnő érdeklődési körök közül kiválasztani azokat, amelyek a mi célcsoportunkra jellemző lehet.

Példa

Tegyük fel, hogy egy női ruhákat áruló webshoppal rendelkezünk. Tudjuk, hogy a termékeink főleg a fiatalabb korosztály öltözködési stílusához igazodnak, ezért kor és nem alapján leszűkítjük a csoportunkat a 18-35 év közötti nőkre Magyarországon. A jobb oldali sávban a Facebook jelzi számunkra, hogy a beállított közönség körülbelül milyen nagyságú és ebből mekkora elérés várható a megadott budgettel a beállított idő alatt amíg a kampányunk futni fog.

A célcsoportunk most még elég tág, ezért az érdeklődési köröknél megadjuk a divatot, vásárlást és ehhez hasonló releváns opciókat.

Lehetőségünk van további szűkítésre is, ami az eddig beállított érdeklődési körökkel ÉS kapcsolatban áll. Tehát megadtuk a korra, nemre és érdeklődési körökre vonatkozó kritériumokat, majd hozzáadjuk ÉS lehetőségként az elkötelezett vásárló lehetőséget. Ez azokat az embereket foglalja magába, akik az elmúlt időszakban más hirdetéseknél kattintottak Bolt felkeresése gombra, tehát nagyobb eséllyel fognak a mi hirdetésünkből a webáruházunkba érkezni.

Összegzés

Egy Facebook hirdetés beállítása rengeteg opciót kínál a megfelelő célcsoport megtalálásában és a pénzünk hatékony elköltésében. A kérdés csupán az, hogy van-e türelmünk, időnk és főleg pénzünk ezeknek a megtalálására és folyamatos optimalizálására. És mindezt addig, amíg ki nem tudunk építeni magunknak egy olyan automata pénzcsináló gépezetet, melybe beöntünk X-et és pár nap múlva kidob nekünk 10x-et – merthogy ilyen is létezik… A 7 Digits-nél mi ezt fejlesztjük folyamatosan mind ügyfeleinknél, mind pedig saját magunk számára.

1200 628 Haaz Róbert
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Minden hozzászólás megtekintése
Írd ide, amit keresel...